O companie israeliană care susțină ca a creat un micro-pancreas care poate vindeca diabetul a anunțat că va depune luna viitoare o cerere pentru a începe studiile clinice pe oameni în Marea Britanie, relatează The Guardian.

DiabetFoto: pixabay.com

Betalin Therapeutics afirmă că pancreasul „bio-artificial” dezvoltat de companie urmărește să elimine necesitatea injecțiilor cu insulină și a monitorizării nivelului de zahăr din sânge pentru pacienții diagnosticați cu diabet de tip 1 și 2.

Firma a anunțat că dorește începerea studiilor pe oameni la începutul anului viitor, sperând să poată scoate tratamentul pe piață până în 2024.

Inovația se bazează pe un „eșafod” biologic adaptat din țesut din plămâni de porc care reține celule beta, aceastea eliberând insulină pe baza nivelului de zahăr din sângele pacienților.

Pancreasul artificial în miniatură, de abia vizibil cu ochiul liber, ar fi implantat sub piele pe coapsă folosind anestezie locală.

„Tehnologia noastră unică permite corpului să se vindece singur”, a afirmat Nikolai Kunicher, directorul executiv al Betalin, adăugând că „pentru moment ne concentrăm pe diabet dar sunt multe alte boli pe care intenționăm să le vindecăm cu ajutorul acestei tehnologii”.

Compania a anunțat că intenționează să realizeze testele clinice în Marea Britanie deoarece țara a aprobat deja un alt tratament pentru diabet denumit Edmonton Protocol prin care celule beta sunt implantate în ficat.

Însă Betalin afirmă că micro-pancreasul său va fi mai robust, va avea o durată de viață mai lungă și va fi mai ieftin, deși prognozează că va costa în jur de 31.000 de euro.

Din consiliul consultativ al companiei fac parte și doi laureați ai premiului Nobel: Sidney Altman de la Universitatea Yale și Arieh Warshel de la Universitatea Carolinei de Sud - ambii diabetici.

Peste 460 de milioane de persoane sunt diabetice la nivel mondial potrivit Federației Internaționale a Diabetului însă nu toți suferinzii sunt diagnosticați.

Un studiu din 2016 al Organizației Mondiale a Sănătății a descoperit că diabetul a fost a șaptea cea mai comună cauză a decesului, peste accidentele rutiere.

Citește și: