Fostul deputat Dorinel Ursărescu a fost condamnat definitiv, luni, la doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție.

Dorinel UrsarescuFoto: Camera Deputatilor

Potrivit ziarului Atacul.Ro, magistrații Curții de Apel Bacău au respins, luni, apelul lui Dorinel Ursărescu, fost deputat PNL/ALDE de Neamț, fost președinte al PNL Neamț și fost consilier al președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), în așa-numitul dosar „Digul”.

Ursărescu a rămas cu pedeapsa pronunțată în noiembrie anul trecut de Tribunalul Bacău, de 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În același dosar, instanța a respins și apelurile celorlalți doi inculpați - Mihai Banu, fost deputat, și Ion Rotaru, om de afaceri băcăuan, condamnați și ei la închisoare cu suspendare. Totodată, magistrații au admis, la solicitatea lui Dorinel Ursărescu, sesizarea Curții Constituționale, sesizare ce urmează a fi judecată.

„În temeiul art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992, admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulate de inculpatul apelant URSĂRESCU DORINEL şi dispune sesizarea Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 308 alin. 1 din Codul penal, în raport cu dispoziţiile art. 1 alin. 1 şi 5, art. 20 alin. 2, art. 23 alin. 12 lit. l şi art. 53 din Constituţia României şi cu dispoziţiile art. 6 par. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge, ca fiind nefondate, apelurile formulate de inculpaţii BANU MIHAI, URSĂRESCU DORINEL şi ROTARU ION împotriva sentinţei penale nr. 351/D/2019 din 13.11.2019, pronunţată de Tribunalul Bacău în dosarul nr. 5282/110/2017. În temeiul art. 275 alin. 2 şi 4 Cod procedură penală, obligă pe fiecare dintre apelanţi la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunțată în şedinţă publică, azi 6.07.2020”, se arată în soluția pronunțată luni de Curtea de Apel Bacău, citată de Atacul.Ro.

Fostul deputat Dorinel Ursărescu mai are o condamnare.Într-un alt proces, acesta a fost condamnat, tot pentru fapte de corupție, la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Ursărescu a fost deputat în legislaturile 2004 - 2008 și 2012 - 2016. În cel de-al doilea mandat, a fost ales pe listele PNL pentru a trece apoi la ALDE.

Care erau acuzațiile DNA în dosarul „Digul”, potrivit unui comunicat publicat în 2017:

  • BANU MIHAI, trafic de influență în formă continuată,
  • URSĂRESCU DORINEL, administrator al unei societăți comerciale, cumpărare de influență,
  • ROTARU ION, administrator al unei societăți comerciale, cumpărare de influență.

În perioada iulie 2010 - noiembrie 2011, Banu Mihai, în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins și primit pentru partidul din care făcea parte, prin intermediul unei societăți comerciale, de la ceilalți doi inculpați, suma totală de 1.264.000 lei ( 824.000 lei de la Ursărescu Dorinel și 440.000 lei de la Rotaru Ion).

Banii au fost pretinși și primiți pentru ca Banu Mihai să-și exercite influența asupra reprezentanților unei societăți comerciale, astfel încât aceasta să subcontracteze lucrările de îndiguire a râului Siret pe tronsonul Rotunda – Buruienești, comuna Doljești, județul Neamț, firmelor administrate de Ursărescu Dorinel și Rotaru Ion. De asemenea, Banu Mihai a mai solicitat contractantului ca o parte din sumele datorate subcontractorilor să fie achitate prin bilete la ordin, a căror valoare a fost încasată, în cele din urmă, de către Banu Mihai.

Pentru a exista o justificare legală a circuitului banilor, la solicitarea lui Banu Mihai, între cele două societăți subcontractoare și firma care i-a remis contravaloarea biletelor la ordin au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii fictive.