DNA anunță oficial că Liviu Dragnea este inculpat în dosarul Tel Drum, în care prejudiciul depășește 31,34 milioane de lei

de I.H.     HotNews.ro
Vineri, 26 iunie 2020, 20:17 Actualitate | Esenţial


Liviu Dragnea
Foto: Digi 24
DNA a anunțat vineri punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva fostului lider al PSD Liviu Dragnea, în dosarul Tel Drum, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false. Prejudiciul creat bugetului de stat în acest dosar este estimat de procurori la peste 31,34 milioane de lei.


Comunicatul transmis vineri seară de DNA:
 • Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, pentru următoarele infracțiuni, săvârșite în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman:
 • constituire a unui grup infracțional organizat,
 • două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,
 • instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii.
 • În cauză s-a dispus punerea mișcare a acțiunii penale și față de alte persoane care la data faptelor erau funcționari în cadrul Consiliului județean Teleorman și față de administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale, pentru infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la abuz în serviciu și evaziune fiscală.
 • De asemenea, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata persoană juridică SC TEL DRUM SA, pentru următoarele infracțiuni:
 • - constituire a unui grup infracțional organizat,
 • - evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale),
 • - două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

 • În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

 • Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
 • Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.
 • SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt folosite de membrii grupului, pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.

 • Unul dintre scopurile grupului ar fi fost ca firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.
 • În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA. Cu ajutorul altor două persoane din grup ar fi folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte. Ar fi fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic, inclusiv prin inserarea unei condiții care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației. In plus, firma Tel Drum ar fi beneficiat și de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului.

 • În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit astfel încât firma Tel Drum SA să câștige și contractul de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.
 • În cursul procedurii de atribuire s-ar fi falsificat și înlocuit date, inclusiv prin introducerea condiției restrictive ce favoriza societatea Tel Drum, asigurându-i câștigarea licitației.
 • De asemenea, s-ar fi majorat artificial devizul lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului.
 • Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:
 • 25.600.927 lei (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) – contractul DJ 701,
 • 5.742.872 lei (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat) – contractul DJ 506.
 • Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA.
În dosarul Tel Drum, procurorii DNA au anunţat, oficial, pe 13 noiembrie 2017 că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
  Procurorii au pus sechestru de peste 127 milioane lei (peste 27 de milioane euro) asupra bunurilor lui Liviu Dragnea. Printre acestea se numără un teren de aproape 3.000 de metri, un apartament de 80 de metri pătraţi, două maşini şi mai multe sume de bani aflate în conturile lui Liviu Dragnea.
  Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

  7876 vizualizari

  • -14 (20 voturi)    
   imposibil (Vineri, 26 iunie 2020, 20:25)

   Ilenuca1 [utilizator]

   "Prejudiciul creat bugetului de stat în acest dosar este estimat de procurori la peste 31,34 de lei."
   • -5 (13 voturi)    
    urmeaza alegeri (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 1:08)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Ilenuca1

    iti dai seama ca PNL nu are nici un program electoral.
    Si care e cel mai bun program electoral care sa suscite spiritele TFL, si a alora cu #stamacasa?

    UE Dragnea!

    Nu conteaza ca ancheta papa milioane pe expertize, judecatori, procurori si avocati...important e circul electoral...

    si apropo...modul de calcul al prejudiciului e o ineptie...cred ca le e rusine si alora care au anchetat...dar daca e cu dedicatie...sa fie!

    Au avut noroc ca nu a ofertat nimeni 1 RON, ca era belit Dragnea...facea drumu cu banii Irinucai
    • +3 (7 voturi)    
     re "urmeaza alegeri" (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 9:25)

     Ilenuca1 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

     Nu te porni aşa! La inceputul articolului scria "prejudiciu de 31 lei", s-a corectat, au pus, ca in titlu, şi "milioane". Nu mai recita scheme ideolojice de partid, ca nu mai prostiti pe nimeni niciodata.
     • -1 (3 voturi)    
      voi ati citit, si ati citit degeaba (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 23:17)

      Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Ilenuca1

      tot dupa fenta ati plecat

      prejudiciu e stabilit arbitrar fata de oferta cea mai avantajoasa financiar...care nu neaparat ar fi si castigatoare, pentru ca exista si un proiect tehnic, si alte punctaje care duc la desemnarea unui castigator. Atat timp cat nu se poate dovedi cu mijloace interceptare, flagrant, etc ca licitatia a fost trucata...prejudiciul este fictiv. Si chiar si in urma flagrantului, prejudiciu ar putea fi diferenta pana la castigator dupa descalificarea TelDrum, si nici intr-un caz oferta minima. Iar daca toate celelalte oferte se descalifica pe criterii stupide, atunci toata ancheta ramane un fiasco
  • +36 (42 voturi)    
   27 milioane EUR (Vineri, 26 iunie 2020, 20:26)

   fdaniel [utilizator]

   Adică o părticică din averea acestui apărător al năpăstuiților, protector al pensionarilor nevoiași, guru al săracilor.
   Toți aceștia vor lupta fără preget pentru idolul lor ....
   • +7 (7 voturi)    
    La multi ani! (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 0:12)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    Cu executare!
   • +3 (3 voturi)    
    Confiscarea extinsa (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 9:10)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    E solutia. Deja "farul din teleorman" isi protejeaza averea prin Irina - achizitii imobiliare. Ce ras va fi cand "iubita de companie" isi va gasi un alt sponsor mai tanar/voinic/bogat :-))))
  • +19 (23 voturi)    
   Dragnea nu trebuie sa mai iasa din puscarie !!! (Vineri, 26 iunie 2020, 20:29)

   cartofil [utilizator]

   Nu-l vedeti, de-acolo, de la racoare, inca mai trage sfori in politica si face mai departe bani. Irinuca a obtinut in urma vizitelor conjugale 360.000E intr-un an. Omul asta, spre linistea romanilor, nu mai trebuie sa iasa din parnaie !!!! Daca iese, are destul banet sa nu mai intre niciodata inapoi.
  • +36 (40 voturi)    
   Ocnas prin vocatie,urmeaza noi interviuri ? (Vineri, 26 iunie 2020, 20:30)

   Plagarus [utilizator]

   A iesit ca un prost din politica,dar putred de bogat. !
  • +44 (52 voturi)    
   constituire de grup infractional (Vineri, 26 iunie 2020, 20:31)

   dagold [utilizator]

   tot PSD-ul e un grup infractional organizat.
   • +1 (3 voturi)    
    vine (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 11:52)

    costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui dagold

    puternic din urma PNL cu achizitiile directe din vreamea pandemiei.
  • -20 (32 voturi)    
   Periculoasa acuzatia! (Vineri, 26 iunie 2020, 20:38)

   Sparafucile [utilizator]

   A nu se uita ca Nelson Mandela, dupa 25 de ani de puscarie a ajuns presedintele Africii de Sud.

   Pai vrem sa ne potcovim cu Dragnea presedinte?
   • +9 (9 voturi)    
    De ce? (Vineri, 26 iunie 2020, 22:12)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

    Crezi ca e posibil ca dracnea sa iasa negru din inchisoare?...
   • +6 (6 voturi)    
    De ce minusuri? (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 0:35)

    Andrei966 [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

    1. Peste 25 de ani, la noi, geniile Carpatilor, s-ar putea sa iti fie rusine sa spui ca esti ruda chiar si indepartata cu Livache sau, mai rau, sa fi linsat public daca spui asta; de prieteni nu mai vorbim.
    2. Daca, prin absurd, Livache va incerca sa urce, va trai doar 24 ani si 11 luni.
    3. Hai cu "la multi ani !" si nu mai fiti pesimisti.
  • +37 (43 voturi)    
   sa-i uram (Vineri, 26 iunie 2020, 20:39)

   angrycloud [utilizator]

   la multi ani
   • +20 (22 voturi)    
    formula corecta (Vineri, 26 iunie 2020, 21:46)

    minrest [utilizator] i-a raspuns lui angrycloud

    La multi ani, fara contopirea pedepselor pentru infractiuni concurente.
  • +17 (21 voturi)    
   acuzare teldrum (Vineri, 26 iunie 2020, 20:43)

   biniamin [utilizator]

   ce fel de procurori sinteti ?,va trebuiesc ani sa-l acuzati pe un tilhar de tilharii ,si cind ajungeti la final nu aveti ce recupera, ca la voiculescu,nastase....ce tara-i asta ?
  • +17 (17 voturi)    
   puscarias (Vineri, 26 iunie 2020, 20:52)

   tatoi531360956407942 [utilizator]

   Un golan care a gasit mediul prielnic ca sa fure si sa domine gloata. Caracteristic pentru societatea noastra
  • +21 (23 voturi)    
   Statu' paralel a dormit pe el (Vineri, 26 iunie 2020, 20:59)

   n.dumiritu [utilizator]

   Fapte de 10-15 ani. Dosar deschis acu 2 ani, dupa ancheta OLAF, daca nu gresesc. Vechil judetean care taia si spinzura tot ce misca in teritoriul judetului, iar statu paralel il privea cu ingaduinta si prietenie. Tot se plingea Dragnea ca l-au acuzat si condamnat pentru nimicuri. "Grup infracțional organizat cu conducere politica, daune de 31 mil.lei" suna destul de respectabil? Poate remarca si Alina Mungiu, care afirma ca DNA ii hartuieste cu amenzi de parcare pe liderii politici pusi la index de securitate.
  • +15 (17 voturi)    
   lol-lel (apud Giorgeana) (Vineri, 26 iunie 2020, 21:04)

   transpenibilus [utilizator]

   Liviu Tanasa nici nu stii
   Ce #penal esti si devi.

   Bineinteles, PSD trebuie scos in afara legii si destructurat. Tic-tac, tic-tac...
  • +18 (18 voturi)    
   Un om de NIMIC, (Vineri, 26 iunie 2020, 21:05)

   burebista [utilizator]

   Dupa ce a furat de nu sa mai saturat, si -a luat amanta mai tanara ca si copii lui .
   Om fara scrupule ,character zero ,mincinos notoriu , sarlatan ,un mare manipulator .
  • +5 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 26 iunie 2020, 21:28)

   [anonim]

  • +8 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 26 iunie 2020, 21:52)

   [anonim]

   • -1 (5 voturi)    
    Nu! (Vineri, 26 iunie 2020, 23:44)

    Criogenia [utilizator] i-a raspuns lui

    Pandemia Galbena este exonerata de coruptie....
  • -12 (22 voturi)    
   GARGARA (Vineri, 26 iunie 2020, 21:53)

   BlueX [utilizator]

   asa si ? 32 mil... si ce daca ? parca l-ati inculpat si pe nenea ala care a vanbdut litoralul... asta 30 mil... asa si ? toti fura ... duc banii dincolo... 1 face puscarie... 20 se lafaie in banii furati .. si ne miram de tara asta e curu europei ? fara nicio dezvoltare reala ? doar pe hartie ... uite de asta
   • +1 (5 voturi)    
    așa e (Vineri, 26 iunie 2020, 22:38)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui BlueX

    stat de drept pînă la bani, de bani nu se atinge nime, vezi și Borcea...DNA duduie, s-a pus în mișcare, vorba lor...vin alegerili, îl băgăm pe dragnia, altu nu-i...Ghiță la Belgrad, Dragomir-sri dispăru cu multă grație, nime nu-i divină, nici o demisie la miliție-sri...numa săracu xat se chinuie cu strategii de securitate
   • +1 (3 voturi)    
    A lu (Vineri, 26 iunie 2020, 23:41)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui BlueX

    Pigus breh
  • +7 (7 voturi)    
   Saracul bugetar milionar (Vineri, 26 iunie 2020, 22:04)

   Malone_M [utilizator]

   Nu are noroc de "procese echitabile" dar macar e iubit de fatuca aia. Si adevar graiesc eu catre voi cand spun ca-l iubeste. Caci a sta bot in bot cu unul a carui respiratie aduce a duhoare de wc de tara aflat in pragul vidanjarii e dovada suprema de iubire. Sau obsesie. Sau perversiune. Sau ii plac banii lui.
  • +3 (3 voturi)    
   paguba .. (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 9:10)

   sareta [utilizator]

   Numai asa mica paguba !. Numai prin Mamaia utilajele lor care s-a facut ca lucreaza cativa ani ,cred ca au dublat paguba.Si nu numai acolo.....
  • +5 (5 voturi)    
   La multi ani cu executare! (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 9:54)

   pesedeu [utilizator]

   Cand o vedem si pe doamna care conduce Bucurestiul in aceasta situatie? Si aici sunt contracte cu dedicatie, nu ia nimeni masuri????
  • +4 (4 voturi)    
   MĂRUNȚIȘ (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 11:16)

   BehehePapu [anonim]

   Băi procurorilor, dacă borfașul ăsta intră la pușcărie pentru 31 milioane lei e un fel de frecție la un picior de lemn. Va face 2-3 ani pentru o găinărie cum a făcut și Bombonel. Curios cum de nu ați găsit sutele de milioane de euro ascunse prin străinătățuri. Rușine, sunteți complici.
   • +2 (2 voturi)    
    maruntisul = gainarie (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 13:05)

    sareta [utilizator] i-a raspuns lui BehehePapu

    Da ce credeai matale ,pensiile speciale s-au dat degeaba ? Nu a aparut Legea care sa-i OBLIGE pe magistrati s-o ia asa ca nu te mai mira .Asa de bine pregatiti ca nu si-au dat seama ca aparand jefuitorii tarii se va goli visteria si vor ramane si ei fara banutii nemeritati ...


  Abonare la comentarii cu RSS
  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by