Premierul Ludovic Orban a spus joi că Executivul trebuie să fie pregătit cu o modificare a legislației, după ce Curtea Constituțională a stabilit însă că este neconstituțional ca internarea și carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate să fie dispuse prin ordin al ministrului Sănătății. Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a afirmat că până nu apare decizia în Monitorul Oficial nu produce efecte.

Sedinta de GuvernFoto: Guvern

"Trebuie să fim pregătiţi cu orice modificare a legislaţiei care se impune, în cazul în care sunt afectate articole care ne creează cadrul legal pentru dispozitivul de apărare a cetăţenilor împotriva COVID", a declarat Orban. Acesta i-a spus ministrului justiției că au apărut speculaţii legate de faptul că nu ar exista temei pentru carantină şi izolare.

Predoiu a răspuns că trebuie mai întâi să apară în Monitorul Oficial. "În primul rând, trebuie să vedem decizia în ansamblul său şi motivarea şi după aceea, evident, trebuie să stabilim un mod de reacţie faţă de această decizie, care prin forţa legii va deveni obligatorie odată publicată în Monitorul Oficial. Până la publicarea în Monitorul Oficial, vorbim doar de o informaţie de presă", a afirmat Predoiu.

Carantina și internarea instituite prin ordin al ministrului Sănătății în cazul persoanelor care vin din zone de risc, neconstituționale / Guvernul poate să instituie și să prelungească starea de alertă fără încuviințarea Parlamentului - CCR