„Pe aripile vântului” a revenit la HBO Max cu avertismentul: Filmul neagă ororile sclaviei

de DP     HotNews.ro
Joi, 25 iunie 2020, 8:49 Actualitate | Esenţial


Pe Aripile Vantului
Foto: Profimedia Images
„Pe aripile vântului/ Gone With the Wind” a revenit la HBO Max cu avertismentul că filmul „neagă ororile sclaviei” şi două videoclipuri în care este discutat contextul istoric al lungmetrajului recompensat cu opt trofee Oscar, relatează Variety, citat de news.ro. WarnerMedia a retras filmul de pe platforma de streaming în urmă cu două săptămâni, susţinând că este nevoie de o abordare a „descrierilor rasiste” pe care le conţine acesta.


În primul clip, Jacqueline Stewart, gazda Turner Classic Movies şi profesor la University of Chicago, explică „de ce această dramă din 1939 trebuie vizionată în forma originală, contextualizată şi discutată”. Al doilea clip, cu o durată de o oră, reprezintă înregistrarea dezbaterii „The Complicated Legacy of ‘Gone With the Wind”, care a avut loc în 2019 la TCM Classic Film Festival, moderată de scriitorul şi istoricul Donald Bogle.

Stewart spune că producătorul David O. Selznick „era foarte conştient că publicul de culoare era destul de îngrijorat de felul în care filmul gestionează subiectul sclaviei şi de modul în care sunt prezentate personajele de culoare”.

În ciuda asigurărilor date de Selznick comunităţii de culoare că va fi atent la preocupările lor, „Gone With the Wind” prezintă „Sudul antebelic ca o lume a eleganţei şi frumuseţii fără să recunoască brutalităţile sistemului stăpânirii de sclavi pe care este bazată această lume”, mai afirmă Stewart în clip.

Ea precizează că sclavii din film se confundă cu stereotipurile rasiale. „Abordarea acestei lumi în film, prin lentila nostalgiei, neagă ororile sclaviei, precum şi moştenirea inegalităţii rasiale”.

Stewart a amintit şi că actorilor de culoare nu le-a fost permis să participe la premiera filmului, din cauza legilor segregării Jim Crow. În plus, la gala Oscar, Hattie McDaniel, care a devenit prima actriţă de culoare recompensată cu un astfel de trofeu, nu a avut voie să stea alături de echipa filmului.

„Să urmăreşti «Gone With the Wind» poate fi incomod, chiar dureros. Totuşi, este important că filme clasice de la Hollywood ne sunt disponibile în forma originală pentru a fi vizionate şi discutate”, adaugă Stewart.

Cu Vivien Leigh, Clark Gable, Hattie McDaniel şi Olivia de Havilland în distribuţie, acţiunea „Gone With the Wind” are loc pe o plantaţie din afara oraşului Atlanta, după Războiul Civil American. În centru se află povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara (Leigh), fiica proprietarului plantaţiei, şi Rhett Butler (Gable), aristocrat din Sud.

„Gone with the Wind”, adaptat după romanul omonim din 1936 scris de Margaret Mitchell, a înregistrat un record de public şi a fost, în acea perioadă, filmul cu cele mai mari încasări. Încă deţine acest record, dacă cifrele sunt ajustate inflaţiei. Chiar dacă este considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile, unii comentatori au criticat de la început descrierea sclaviei şi a persoanelor de culoare.

American Film Institute a clasat „Gone With the Wind” pe locul al patrulea între cele mai bune filme americane din toate timpurile, după „Citizen Kane”, „Casablanca” şi „The Godfather”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2397 vizualizari

 • -10 (48 voturi)    
  Cata filozofie, dom'le! (Joi, 25 iunie 2020, 9:06)

  CezarN [utilizator]

  Celebrul "I wanna be like you" din Cartea Junglei ar trebui sa fie imnul miscarii BLM.
  Dar nu se pot arde etapele! Pur si simplu nu se poate.
  • +13 (19 voturi)    
   Mda, asa arata rasismul in forma pura (Joi, 25 iunie 2020, 16:25)

   DanteW [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Comentariul dumneavoastra reuseste, din punctul meu de vedere, sa fie o esenta de rasism.
   • -11 (17 voturi)    
    Multumesc ! (Joi, 25 iunie 2020, 17:16)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui DanteW

    Dar nu am dorit decât, iar mesajul dumneavoastră îmi arata ca, cel putin parțial, am reușit, sa pun semnul minus în fata mesajului BLM asa cum îl percep eu. Si, dacă a ieșit rasism într-o direcție, înseamna ca rasism a venit dinspre acea direcție.
    Pana la un punct înțeleg și empatizez cu cei revoltați de excesele politiei, însă de la acel punct încolo sunt pur și simplu îngrozit de excesele anarhice și de pretențiile politice ale acestei mișcări.
    Analogia cu "Cartea Junglei" mi-a venit în cap când am văzut hoardele batjocorind statuia și memoria lui Churchill. M-am întrebat atunci pe cine vor ei sa pună în loc? Sa ne imaginam ca pe soclul acelei statu nu ar fi scris Winston Churchill, ci "Mulțumim pentru salvarea lumii libere și a democrației!". Pe cine sa punem pe acel soclu în locul lui Churchill? Si mi-a venit în cap secvența cu King Loui din celebrul film de animație.
    Toate cele bune!
 • -9 (43 voturi)    
  ba, (Joi, 25 iunie 2020, 9:14)

  victor L [utilizator]

  ar trebui avertismentul "ne iertati de prostie". Si abonatii ar trebui sa le dea o lectie corectilor politic de la HBO.
  • -10 (32 voturi)    
   Sa difuzeze filme din cinematografia africana (Joi, 25 iunie 2020, 10:55)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   nigeriana, zaireza sau ugandeza care sa ne lumineze despre fenomenul sclaviei plecand chiar de la sursa.
   Din pacate, inexistenta culturii si civilizatiei africane, in sensul occidental al termenului, creaza frustrari iar singurul mod de refulare a lor, de a egaliza cultura si civililizatia creata de albi cu cea africana, in viziunea blm, este sa traga in jos occidentul, sa-i distruga valorile, miturile, traditiile ignorand faptul ca tocmai datorita acestora ei pot face nepedepsiți (cel putin nu in stil african-vezi soarta creștinilor în Nigeria) ceea ce fac.
   • -9 (31 voturi)    
    Bravo (Joi, 25 iunie 2020, 11:54)

    Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

    Corecta expunere a situatiei
   • +11 (17 voturi)    
    Occidentul despre care vorbiti (Joi, 25 iunie 2020, 16:22)

    DanteW [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

    1. Exista cinematografie africana de calitate.

    2. Ceea a facut Europa de Vest in Africa - vedeti, va rog, cazul Belgiei - nu reprezinta niste valori pe care am vrea sa le transmitem mai departe.
    • -10 (14 voturi)    
     Foarte bine (Joi, 25 iunie 2020, 17:25)

     CezarN [utilizator] i-a raspuns lui DanteW

     Atunci standardele occidentale cer ca replica sa o dea acea cinematografie, programarea și cunoașterea și celeilalte opinii și percepții, nu măsuri administrative dacă nu la limita cenzurii, sigur la cea a penibilului.
     Asta în condițiile în care "Pe aripile vântului" nu este un film rasist, nu face propaganda rasista și, deci, nu este corect sa i se impute ca nu face politica BLM.
  • -9 (33 voturi)    
   Filmul prezinta lumea unei pustoaice de 16 ani (Joi, 25 iunie 2020, 11:05)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Scarlett era o rasfatata din clasa sudistilor bogati, iar lumea din film prezinta mediul in care se invarte ea. Sclavii de casa erau in general multumiti de situatia lor, iar pustoaica rasfatata cu ei avea de-a face. Pur si simplu asta era mediul ei. Filmul nu neaga ca pe alta mosie, la 10 mile intr-o parte sau alta, sclavii ar fi fost tratati mai prost, dar nu era cazul pe mosia unde traia ea.

   In alta ordine de idei, sclavii valorau bani si nu erau foarte ieftini, iar stapanii preferau sa vanda un sclav neascultator, nu sa-l omoare in bataie. Biografiile oamenilor importanti sunt de folos in acest sens. Mai ales in ultimii ani s-a pus accent pe faptul ca au detinut/cumparat/vandut sclavi si cu ocazia asta au fost dezgropate unele detalii din scrisori sau jurnale.
   Wiki - despre personaje antebelice importante si puteti gasi tot felul de informatii.

   Fara indoiala orori au existat, dar daca „Pe aripile vantului” nu e OK pe motiv ca prezinta o imagine indulcita, atunci si filmografia din ultimii ani, care arata un Sud in care unica ocupatie a albilor era sa chinuie negrii de dimineata pana seara ar trebui sa fie insotita de explicatia ca filmul exagereaza in sens invers.
   • +11 (19 voturi)    
    Echilibristica mentala (Joi, 25 iunie 2020, 16:18)

    DanteW [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    Institutia sclaviei are ceva onorabil in ea? Sclavii de casa erau multumiti ca nu erau pe plantatie - acesta vi se pare un argument?
 • -9 (51 voturi)    
  Absurdistan (Joi, 25 iunie 2020, 9:34)

  noi2013 [utilizator]

  Ce se intampla in ziua de zi.... Cum sa judeci un film de acum 70 de ani cu percepte din ziua de azi?! Din istoria ar trebui sa invatam, sa nu repetam greselile, nu sa ne batem joc.

  Pe bune, asta este rolul unui film, sa infieram proletar un fenomen?! Dar toate absurditatile de filme pline de violuri, crime, trafic de droguri din zilelel noastre infiereaza in vreun fel aceste orori?! Ca tot orori sunt... Si sunt facute de proletarii Hollywoodului care astazi se bat cu caramida in piept pe la demonstratii....
  • +12 (16 voturi)    
   Daca (Joi, 25 iunie 2020, 16:41)

   DanteW [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Daca HBO ar prezenta filme de propaganda comunista sau nazista, nu credeti ca ele ar trebui insotite de o minima prezentare?
 • +10 (48 voturi)    
  Foarte buna decizia (Joi, 25 iunie 2020, 9:43)

  gavrone [utilizator]

  Informeaza corect publicul si le taie macaroana celor care striga cenzura.

  P.S. Nu stiam ca actorilor de culoare le-a fost interzisa participarea la premiera filmului. Acest aspect demonstreaza odata in plus ca decizia HBO este corecta. Ar trebui sa facem si noi la fel cu filmele lui Sergiu Nicolaescu.
  • -9 (29 voturi)    
   Cenzura (Joi, 25 iunie 2020, 12:02)

   Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui gavrone

   NU ca filmele lui Sergiu N. ar fi fost capodopere dar au avut rolul lor in istoria culturala a Romaniei , la un moment dat.
   Deci, ce ati dori sa "demascati" in filmele lui ?
   Imaginile si ideile tezist pro-comuniste ? Sigur ca au fost, ca altfel aceste filme nu ar fi fost difuzate.
   99,9% fin fillmele unei jumatati de veac au, mai mult sau mai outin, astfel de mesaje, adeseori introduse artificial si cu forta.
   Ce facem ? Punem "disclaimere" la toate ?
   Chiar m-ati facut curios.
   • +12 (16 voturi)    
    Sergiu Nicolaescu (Joi, 25 iunie 2020, 16:44)

    DanteW [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

    Nu comunismul din filmele lui Nicolaescu are nevoie de context, ci nationalismul. Ideea ca Mihai Viteazul a vrut sa ii uneasca pe romani intr-un singur stat este, de exemplu, o facatura istorica.
    • -10 (14 voturi)    
     Stimate domn, drumul spre iad e pavat cu intentii (Joi, 25 iunie 2020, 19:27)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui DanteW

     bune dupa cum stiti.
     Da, ideea cu Mihai si unirea este o licenta artistica dar vorbim de prezentarea unor idei care datau din epoca in care nationalismul era regula nu exceptia in Europa.
     Nationalismul si formarea statelor nationale a fost ideea care a pus capat imperiilor si luptelor fratricide intre baronate, comotate, principate, etc.
     Nationalismul secolelor 18-19 a fost un mare pas inainte fata de epoca anterioara.
     In rest, Sergiu a fost un dobitoc care a facut intamplator si ceva filme bune pentru epoca lui.
  • -9 (31 voturi)    
   Cum? (Joi, 25 iunie 2020, 12:09)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui gavrone

   Ca nu am văzut nici un film cu negrii prin filmele lui Sergiu . Ca daca ar fi fost vreun negru trebuia sa-l joace tot el.
 • -8 (38 voturi)    
  Politica..... (Joi, 25 iunie 2020, 9:53)

  strelka [utilizator]

  Dupa ororile nazismului si comunismului ar trebui sa fie clar ca miscarile politice sau "miscarile de protest politic" atunci cand intra pe alte teritorii precum educatia,arta sau economia sunt ca un elefant intr-un magazin de portelanuri.Hoardele revolutionare sunt eminamente inepte si de cele mai multe ori vesel-criminale, se comporta precum o turma de mistreti.
  • -9 (31 voturi)    
   Ai drepttate (Joi, 25 iunie 2020, 10:33)

   sistemulparasimpatic [utilizator] i-a raspuns lui strelka

   Ai dreptate cand spui ca sunt inepte hoardele colectiviste. asta pentru ca un demers cultural este unul personal pe cand colectivismul este de turma fara cultur, doar cu reflexe si senzitivitati.

   As vrea sa ne spuna HBO UNDE anume neaga, acest film, ororile sclaviei? Poate ca nu le prezinta, dar in niciun caz nu le neaga. Filmul nu este rasist, este un punct de vedere cultural. Colectivistii globalisti vor ca clasa de mijloc sa dispara iar pt asta trebuie stearsa si diferentele culturale.
   • +11 (19 voturi)    
    Va certati cu HBO (Joi, 25 iunie 2020, 16:39)

    DanteW [utilizator] i-a raspuns lui sistemulparasimpatic

    Globalismul, de care vorbiti, este tocmai produsul clasei de mijloc, cea care isi doreste sa traiasca intr-o lume mai mare si prospera.
 • -10 (32 voturi)    
  Neagă ororile? (Joi, 25 iunie 2020, 10:28)

  BEDE [utilizator]

  Nu aș zice că le neagă, ci pur și simplu că prezintă altceva. Închide ochii față de acele aspecte din societatea pe care zice că ar prezenta-o.
  La urma-urmei, nu se poate ca un film să prezinte toate aspectele din acea societate în care își desfășoară acțiunea.
  Dacă nu vorbești despre ceva nu înseamnă efectiv că negi acel ceva. Negare pe de-a binelea este cum zic unii că holocaustul nu a avut loc și că nu au fost vreo 6 milioane de victime, ci că totul este o invenție.
  • +11 (21 voturi)    
   O institutie criminala (Joi, 25 iunie 2020, 16:31)

   DanteW [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Sclavia a fost o institutie criminala, oricat am nuanta lucrurile. Atat au putut oamenii atunci, dar noi acum avem o alta perspectiva.
   • -9 (15 voturi)    
    Sclavia ESTE o institutie criminala (Joi, 25 iunie 2020, 19:29)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui DanteW

    Dar se pare ca preferati sa inchideti ochii la sclavia inca existenta in Africa sau in Asia si sa va luptati cu morile de vant ale istoriei.
 • -9 (29 voturi)    
  pai, (Joi, 25 iunie 2020, 12:59)

  Cezy [utilizator]

  cand ne vom trezi va fi dimineata...daca ne vom trezi...sau daca va mai fi vreo dimineata! OPORTUNISM ieftin si din pacate nu doar la HBO...pacat!
 • -10 (16 voturi)    
  Sohrab Amhari (Joi, 25 iunie 2020, 15:39)

  Setalcott [utilizator]

  "Today’s art world isn’t even contemptuous of old standards — it is wholly indifferent to them. The word ‘beauty’ isn’t part of its lexicon. Sincerity, formal rigor and cohesion, the quest for truth, the sacred and the transcendent — none of these concerns, once thought timeless, is on the radar among the artists and critics who rule the contemporary art scene. These ideals have all been thrust aside to make room for the art world’s one totem, its alpha and omega: identity politics."

  For Ahmari, contemporary art’s preoccupation with political pedagogy recalls the airless didacticism of the Soviet Union’s Socialist Realism. The result is a suffocating conformity of message, reinforced by like-minded progressive critics and theorists.

  Ahmari resists easy derision and instead asks us to notice just how narrow the discussion is — the notion that art might offer something more than political instruction is not afforded even perfunctory consideration.

  After a panel of film-makers stumble through a halting catechism of postmodern banalities during a Q&A, Ahmari asks if any of them would consider making films that are not explicitly political. His query is met with blank looks of incomprehension. These are people for whom the personal is political and vice-versa. All of life’s mysteries may be collapsed into this mantra. There is nothing else.

  Ahmari reminds us that identitarian politics is no longer confined to academia and the avant-garde fringe, no matter how much its theorists and practitioners may disdain the mainstream. Its exacting doctrines and strictures bleed into popular culture and inform the way that too is discussed.

  https://quillette.com/2016/10/16/stand-up-for-heresy/


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by