Sute de gospodării au fost inundate, multe persoane având nevoie să fie evacuate din calea apelor. Cea mai gravă situație este în Vaslui, unde o femeie a murit luată de viitură, potrivit IGSU. De asemenea, mai multe drumuri naţionale din judeţe din Moldova și Transilvania sunt blocate, marţi, din cauza inundaţiilor, anunță Infotrafic. În județul Alba este afectat și traficul feroviar, fiind oprite cinci trenuri, după ce calea ferată a fost acoperită de apă.

InundatiiFoto: IGSU

Cele mai imprtante informații despre pagubele provocate de ape în România, LIVETEXT:

------------

13.55 Meteorologii au emis o nouă atenționare cod roșu, valabilă pentru localități din județele Galați și Vaslui până la ora 14.20

13.36 VIDEO Inundații la Aiud: Bebeluș de 9 luni scos pe geamul casei

11.17VIDEO Aiud: Apa ajunge până la portiera mașinilor în unele zone

11.01VIDEO Inundații în Suceava: Apa înghite drumul din Putna, dar nu trece de gardurile gospodăriilor

10.20Seria de coduri galbene și portocalii continuă: Ploi torențiale și furtuni cel puțin până la noapte

------------

Luni, ploile torențiale au provocat inundații în 19 județe - Arad, Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Mureș, Neamț, Satu Mare, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea. Cele mai afectate sunt județele Alba, Bihor, Caraș-Severin, Harghita, Mureș, Neamț și Suceava, conform IGSU.

Pompierii au scos apa din 171 case, 286 curți și 98 beciuri/subsoluri.

În Aiud, județul Alba, a fost nevoie de evacuarea unei familii din locuința inundată, unde trăiau doi adulți și un copil de 9 luni.

În localitatea Dimitrie Cantemir, județul Vaslui, o femeie de 77 de ani a fost luată de viitură luni după-amiază. Ea a fost găsită decedată marți dimineață. "În această dimineață, la ora 09.50, persoana dată dispărută a fost găsită decedată în apa râului Elan”, a anunțat ISU Vaslui.

Totodată, în localitatea Oravița, județul Caraș-Severin, au fost evacuate trei persoane dintr-o anexă inundată din cauza precipitațiilor din ultima perioadă, care au dus scurgeri de pe versanți, torenți și pâraie.

În județul Bihor în localitățile Budoi, Voievozi și Cupăr au fost salvate din calea viiturii șase persoane, care nu au avut nevoie de îngriji medicale.

În județul Botoșani, la Rădăuți Prut, viitura a surprins un autoturism, iar cele patru persoane aflate în interior au rămas blocate. A fost nevoie de intervenția pompierilor și a unui buldoexcavator pentru a-i duce într-un loc sigur.

Drumuri naționale inundate

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, marți dimineață în județul Neamț circulația este întreruptă pe DN15 (în localitatea Bistricioara), pe DN15B (în localitatea Pipirig) și pe DJ 155F (la Izvoru Muntelui).

În județul Mureș, traficul rutier este îngreunat pe DN15, în localitataea Petelea, după ce râul Mureș a ieșit din albie, afectând o porțiune de aproximativ 300 de metri din drum.

În județul Botoșani, traficul a fost întrerupt, din cauza vremii nefavorabile, pe DN29A (localitatea Rediu). La ora transmiterii știrii, însă, circulația s-a reluat în condiții normale.

Și în județul Brașov, pe DN1 se circulă cu dificultate, după ce drumul a fost inundat între localitățile Șercaia și Mândra, la kilometrul 224.

În județul Bihor, au fost inundate DN76 (localitataea Nucet), DN75 (localitatea Cărpinet) și DJ 191B (localitatea Voivozi), dar apele s-au retras, marți dimineața, și circulația rutieră a fost reluată.

În județul Vaslui, a fost blocat traficul pe DJ 247, între localitățile Telejna și Zăpodeni.

Trenuri blocate

Marți dimineață cinci trenuri sunt blocate în județul Alba, iar călătorii sunt preluați cu mașini între Teiuș-Aiud și Aiud, după ce calea ferată a fost acoperită de apă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan, circulația trenurilor este oprită în stația Aiud, aflată pe secția CF Teiuș - Războieni, după ce liniile și peroanele au fost inundate.

„Din cauza nivelului crescut al apelor, care au acoperit liniile de cale ferată și 5 macazuri, traficul feroviar nu se poate realiza în condiții de siguranță. Regionala CF Brașov asigură transbordare cu mijloace auto pe relația Teiuș - Aiud și Auid - Războieni pentru următoarele trenuri: R 3083, IR 1835,IR 1836, R 2441 și R 2442”, a spus Brânzan.

De asemenea, și pe porțiunea Mureni - Bea traficul feroviar este afectat pe firul II de circulație, din cauza copacilor căzuți pe linia de contact, fiind întreruptă alimentarea cu energie electrică.

Trenurile pe această porțiune vor circula pe firul I, după remedierea defecțiunilor la sistemul de alimentare cu energie electrică a liniei de contact, potrivit sursei citate.

La ora transmiterii știrii, trenul R 3500 staționează temporar în stația Mureni, acesta urmând să fie reînscris în circulație pe firul I.

Pe celelalte magistrale și secții de cale ferată, circulația trenurilor se desfășoară în condiții normale de trafic, menționează sursa citată.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis luni o nouă serie de avertizări de inundații, fiind emis un cod roșu pentru râuri din 7 județe și unul portocaliu pentru 27 de județe. Aceste avertizări vin în contextul în care și meteorologii au emis coduri portocaliu și galben, ploile și vremea rea urmând să rămână în aproape toată țara cel puțin până joi.