Cantitatea de ploi din zona Băneasa a fost de peste 50 l/mp în noaptea de duminică spre luni, dar pe alocuri au căzut peste 86 litri/mp, un astfel de fenomen extrem având o probabilitate de depășire de o dată la 20 de ani, spune compania Apa Nova.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Apa Nova, în două ore, cantitatea de precipitații înregistrată duminică noapte în zona Băneasa a fost de peste 50 l/mp, având intensități de până la 86,4 l/mp.

„Un astfel de fenomen extrem are o probabilitate de depășire de o dată la 20 de ani. Conform statisticilor, cantitatea medie de precipitații aferentă întregii luni iunie este de 82,3 l/mp, ceea ce înseamnă că în doar două ore a căzut 60% din cantitatea medie pentru luna iunie”, se arată într-un comunicat transmis luni de Apa Nova București și citat de Mediafax.

Conform comunicatului, sistemul de canalizare din zonă este proiectat pentru preluarea unei cantități de circa 23 l/mp în 2 ore, adică de peste două ori mai puțin decât ceea ce s-a întâmplat duminică.

„Înseamnă că, pentru a prelua în sistem o cantitate de apă generată de precipitații cu o intensitate precum cea înregistrată în zona Băneasa, este necesară o perioadă de timp de circa 4-5 ore. Practic, putem compara efectul acestor precipitații cu situația în care într-un recipient de 10 litri s-ar dori preluarea imediată a unui volum de 20 de litri. Deși cantitatea de apă căzută în zona și perioada respectivă a fost de 2 ori peste capacitatea proiectată, sistemul operat de Apa Nova București a reușit să preia volumul de precipitații într-un timp de circa 3 ore”, mai spune compania.

Apa Nova a intervenit cu 17 hidrocurățitoare, 29 de autoutilitare și echipamente de pompare și 132 de specialiști ANB. Echipele au finalizat toate intervențiile până la ora 21.30.