Meteorologii au emis noi avertizări cod portocaliu și cod galben de vreme rea pentru cea mai mare parte a țării, pentru următoarele 24 de ore, interval în care sunt anunțate ploi torențiale și vijelii. Din cauza ploilor abundente, zeci de localități sunt afectate de inundații, mai ales în vestul țării.

harta ANMFoto: ANM

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, de sâmbătă de la ora 10.00 și până duminică la aceeași oră în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată - frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.

Pentru acest interval a fost emisă și o evertizare cod galben care vizează opt județe și Capitala.

De la ora 12.00 și până duminică la ora 6.00 va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu pentru mare parte din țară.

Potrivit meteorologilor, în după-amiaza zilei de sâmbătă (20 iunie) și în cursul nopții de sâmbătă spre duminică (20/21 iunie), în Moldova, Maramureș, Transilvania, Dobrogea, local în Muntenia și în nordul Crișanei, precum și în zonele montane, vor fi intervale de timp cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50-80 l/mp. Vor fi și vijelii, descărcări electrice și grindină.

Din cauza ploilor abundente, sute de gospsodării au fost inundate în 16 județe ale țării, potrivit ultimei situații transmise vineri de IGSU. Inundații puternice s-au produs în vestul țării, în Timiș și Caraș-Severin.