Din cauza ploilor abundente, zeci de case și sute de curți sunt inundate vineri în 16 județe ale țării, în timp ce potrivit Administrației Naționale de Meteorologie și Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, pericolul nu a trecut, instituțiile emițând noi avertizări de vremea rea și inundații.

Inundatie judetul TimisFoto: captura facebook

Timp de aproape o oră circulația a fost oprită, vineri după-amiază, pe DN13 (E60) Brașov – Sighișoara, din cauza aluviunilor aduse pe carosabil din amonte.

De joi până vineri dimineață, din cauza precipitațiilor abundente, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din peste 400 de gospodării, iar o situație deosebită a fost în localitatea Fârdea, județul Timiș de unde au fost evacuate 8 persoane suprinse de creșterea rapidă a nivelului apei.

”Un alt caz similar a avut localitatea Oțelu Roșu, județul Caraș-Severin, unde 20 de persoane, printre care și 12 copii, izolate de viitură în 2 locuințe, au fost evacuate din zona de pericol pe cale aeriană. De asemenea, la nivelul județului Caraș-Severin, din 5 localități sau mai evacuat/autoevacuat din cauza viiturilor 50 de persoane. Pentru prevenirea unor situații de pericol, în județul Caras Severin, în localitățile Obreja și Ciuta, din cauza riscului de rupere a digului de protecție pe râul Bistra au fost luate măsuri pentru posibila evacuare a aproximativ 500 de persoane”, arată o informare de dimineață a IGSU.

În cursul zilei de ieri au fost desfășurate acțiuni de sprijin în peste 130 de locații din 31 de localități.

Cod galben și cod portocaliu de vreme rea

Meteorologii anunță cod portocaliu de vreme rea, cu ploi torențiale și vijelii, de vineri de la ora 12.00 până sâmbătă la ora 02.00, în aproape toată țara. O altă alertă cod galben de precipitații este valabilă până luni la ora 10.00 și vizează toată țara.

De vineri, de la ora 12.00, până sâmbătă, la ora 02.00 sunt anunțate perioade de instabilitate accentuată.

Astfel, vineri după-amiaza și în prima parte a nopții de vineri spre sâmbătă, în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, estul și nordul Munteniei, precum și în zonele montane, vor fi intervale cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse, 50 - 80 l/mp. Vor fi și vijelii, descărcări electrice și grindină.

De asemenea, de vineri, de la ora 10.00, până sâmbătă la ora 10.00, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20 - 25 l/mp și pe arii restrânse 40 - 50 l/mp, întreaga țară fiind sub cod galben de precipitații.

O altă alertă cod galben care vizează toată țara va intra în vigoare sâmbătă la ora 10.00 și este în vigoare până luni, la ora 10.00. În această perioadă vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25 - 30 l/mp și pe arii restrânse 40 - 60 l/mp.

Cod roșu de inundații

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a amis vineri o avertizare de Cod Roșu vizând fenomene de Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:

Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte S.H. Drobeta Tr. Severin, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.