Șeful CNCD, Asztalos Csaba, susține într-o postare pe Facebook că legea prin care se impozitează pensiile speciale are probleme de costituționalitate, argumentând că nu este proporțională cu scopul urmărit, iar gradul de impozitare afectează direct dreptul magistraților la pensie de serviciu.

Asztalos CsabaFoto: Facebook/Asztalos Csaba

„Reglementarea să urmarească un scop legitim, metoda să fie adecvată și necesară, și proportională cu scopul urmarit! Oare unde pică? Să zicem că nu e proportională cu scopul urmărit? Gradul de impozitare afectează direct esența dreptului la pensie de serviciu a magistratului? Mai există si alte critici de neconstitutionalitate? O, da! Sunt alte soluții constitutionale de gestionare a subiectului? O, da! Asteptăm analiza si decizia CCR!”, a scris pe Facebook Asztalos Csaba.

Camera Deputaților a adoptat cu 307 voturi ”pentru” și un singur vot împotrivă impozitarea pensiilor speciale inclusiv cele ale magistraților, militarilor și polițiștilor. Dacă nu va fi contestată a Curtea Constituțională, legea merge la promulgare.

La sfârșitul lunii mai, în România beneficiau de pensii de serviciu 9.528 de persoane, în creştere cu 225 faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cei mai mulţi dintre cei care primesc pensii de serviciu - 4.088 - sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie. Aceasta este de 19.039 de lei, din care 17.790 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.