​​Prelungirea stării de alertă este instrumentul prin care autoritățile pot interveni în momentul unui risc, în cazul actual unul epidemiologic, prin măsuri restrictive al căror scop ar diminua consecințele. Potrivit legii, starea de alertă trebuie aprobată de Parlament. În acest moment, PSD, ALDE și Pro România au anunțat că nu vor vota pentru prelungirea stării de alertă.

Orban în ParlamentFoto: Guvernul Romaniei

După declararea stării de alertă, pe 15 mai, autoritățile au putut să mențină o serie de restricții. De exemplu, în cazul deplasărilor în între localități a fost nevoie la început pentru declarații pe proprie răspundere, eliminate ulterior. Pe aceeași bază, s-a impus portul măștii de protecție în spații închise, s-a menținut decizia ca mall-urile și restaurantele să rămână închise, evenimentele culturale, private sau competițiile să se desfășoare cu un număr redus de participanți sau fără spectatori.

Totodată, s-au putut aplica amenzi pentru încălcarea măsurilor de izolare sau de carantină. În perioada stării de alertă, unele restricții au fost ridicate gradual.

Dacă parlamentul nu încuviințează prelungirea stării de alertă, toate restrictiile vor fi ridicate.

  • Klaus Iohannis: „Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă”.
  • Marcel Ciolacu: „PSD nu mai vrea continuarea Klaustrofobiei ca model de guvernare a țării! Ministrul Sănătății vrea să ne țină și după 15 iunie în stare de alertă, deși nu ne prezintă vreun argument solid pentru asta. Nici nu are cum fiindcă nu este expert în epidemiologie, ci mai degrabă în măști vândute fără bon fiscal, la farmacia familiei”.
  • Victor Ponta: „Parlamentarii ProRomania vor vota împotrivă”.
  • Călin Popescu Tăriceanu: „Așa cum am spus, Guvernul PNL va încerca să prelungească starea de alertă! Tot așa cum am spus încă de acum câteva zile, ALDE nu va vota această prelungire la prelungire!”

Vezi aici măsurile care au fost decise pe 15 mai odată cu instituirea starii de alertă în România.