Fostul președinte american Barack Obama a declarat vineri referitor la moartea bărbatului de culoare George Floyd, aflat în custodia poliției, că ”așa ceva nu poate fi normal pentru America anului 2020”. Incidentul tragic a declanșat proteste violente în Minnesota.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Bărbatul neînarmat a murit sufocat după ce un polițist i-a presat gâtul cu genunchiul. Potrivit unor înregistrări, bărbatul îl implora pe polițist să se oprească pentru că nu mai poate respira. Moartea sa a declanșat un val de indignare în mediul online și a culminat cu protestele violente care s-au extins vineri în Minnesota.

Președintele Donald Trump a dispus detașarea Gărzii Naționale, calificându-i pe protestatari ”golani”.

Deși, potrivit unei cutumei, în calitate de fost președinte, Obama este rezervat în a comenta evenimentele la zi, fostul lider de la Casa Albă a emis vineri o declarație de presă în care spune că a primit mai multe mesaje de la oameni îndurerați și indignați de ceea ce s-a întâmplat.

Obama mai spune că țara trebuie să creeze o ”nouă normalitate” pentru cetățenii americani de culoare.

Cu toate că foarte mulți cetățeni doresc întoarcerea la normalitate în contextul pandemiei de coronavirus, discriminarea rasială este devastator de ”normală” pentru oamenii de culoare, or acest lucru trebuie să se schimbe.

“Așa ceva nu ar trebui, nu poate fi normal pentru America anului 2020”, a transmis Barack Obama.

Fostul președinte a făcut apel la autoritățile locale să gestioneze situația, dar a sublinat că este de datoria tuturor americanilor să își unească eforturile pentru a crea o ”nouă normalitate” în sensul eradicării rasismului care infectează instituțiile și inimile unora.

Trump este așteptat să susțină o conferință de presă în cursul serii.