Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care marți noapte a refăcut slujba de Paști și le-a oferit Lumină credincioșilor, spune că nu el a inventat această slujbă și că a oficiat-o "aşa cum scrie la carte". Întrebat dacă nu există riscul ca oamenii să se îmbolnăvească de COVID, IPS Teodosie a răspuns că "se pot vindeca" și că "nu vor păți nimic". Mai mult, el îi împărtășește pe oameni, susținând că nu a putut să îi amâne, deși Biserica Ortodoxă a decis că împărtășirea se amână pentru o perioadă scurtă de timp, în condițiile pandemiei de coronavirus.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sute de oameni au mers, marţi seară, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, unde IPS Teodosie a oficiat slujba de Înviere și a împărțit Lumină, ca în noaptea de Paşti. Nici Arhiepiscopul Tomisului și nici preoții alături de care a oficiat slujba nu au purtat mască de protecție.

"Vrem să fie în noaptea aceasta, când slujba este aşa cum scrie în carte, nu am inventat-o eu. Vreau să simţiţi că aţi avut parte de Înviere şi de Lumina Învierii. Este Lumina primită în Sâmbăta Mare de la Ierusalim. Iată, la sfârşitul sărbătorii Învierii nu facem altă slujbă decât cea care este prevăzută în carte, cum ne-a trimis şi Patriarhia la timpul cuvenit, cum se fac slujbele pe tot anul", le-a spus IPS Teodosie credincioșilor adunați.

Prelatul a insistat, într-o declarație dată apoi jurnaliștilor, că "aceasta este rânduiala de la Patriarhie".

"Încheiem sărbătoarea Învierii lui Hristos solemn și iată că oamenii prin lacrimi și bucurie își vindecă rănile pe care le-au avaut la ziua de Paști că au stat departe și au tânjit după Biserică și după Lumina Învierii pe care să o primească de pa masa sfântului altar. Este rânduiala de la Patriarhie, de pe tipiconul de la Patriarhie, nu adaug nimic, doar că e noaptea și că am dat Lumină", a susținut IPS Teodosie.

Întrebat când îi va împărtăși pe credincioși, IPS Teodosie a spus că o va face la liturghie. Întrebat dacă nu există riscul ca oamenii să se infecteze cu coronavirus, arhiepiscopul Tomisului a răspuns: "Se pot vindeca”.

O jurnalistă i-a atras atenția că BOR a stabilit să amâne împărtășania după 1 iunie, aceasta nefiind posibilă în perioada de stare de urgență, iar IPS Teodosie a răspuns că el nu a putut să îi amâne pe credincioși: "Eu nu am putut să-i amân pe credincioși. Eu nu comentez, știu că la orice liturghie se împărtășește. Liturghia nu e făcută să stăm departe. S-au pregătit, s-au spovedit, aceia se împărtășesc”.

Când o jurnalistă i-a spus că oamenii nu respectă măsurile de distanțare, înaltul prelat a răspuns: "Nu vor păți nimic. Eu nu pot să fiu polițist”.

De asemenea, întrebat dacă le garantează oamenilor că nu se vor îmbolnăvi, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: "Da (...) Lăsați-mă acum".

Decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a oficia marți noapte Slujba de Înviere și de a oferi credincioşilor Lumina Învierii, la fel ca în noaptea de Paşti, este luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale şi asumată integral doar de ierarh şi de acest for bisericesc local, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. "Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști", au transmis reprezentantul Bisericii Ortodoxe.