Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus, referitor la cei 36 de muncitori din Sri Lanka, că niciunul nu dorește să se întoarcă acasă, precizând că au fost depistate nereguli, în urma verificărilor făcute în acest caz, cum ar fi faptul că DSP nu le-a explicat în ce condiții pot fi carantinați.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un număr de 36 de cetățeni din Sri Lanka, care lucrau în Botoșani, au fost concediați și au venit, duminică seara, pe Aeroportul Otopeni, de unde ar fi vrut să plece acasă. Odată ajunși pe aeroport, au constatat că nicio cursă nu era prevăzută pentru ei, deşi aşa au fost anunțați de angajatorii lor români. Ei au fost cazaţi în noaptea de duminică spre luni.

„Niciunul nu a dorit să se întoarcă în Sri Lanka și mi-au cerut să îi sprijin prin găsirea altor soluții. Sunt dispuși să se împartă în grupe mai mici. Nu doresc să se întoarcă la firma la care au lucrat. A fost făcută o primă verificare unde rezultă nereguli în contractele de muncă, absență la locul de muncă. DSP nu le-a explicat în ce condiții pot fi carantinați. Nici supervizorul pe care firma îl avea n-a făcut-o. Intrând în panică nu s-au mai prezentat la serviciu și angajatorul le-a desfăcut contractul de munca. Nu e o decizie pe care eu o susțin. Au existat și comentarii legate de prelungirea programului de lucru. Până la acest episod erau plătiți corespunzator. Eu vreau să îi asigur că nu închid acest caz până nu găsesc un loc de munca corespunzător. Vor rămâne în acest spațiu probabil până mâine. Vreau să mă implic în documentarea ofertelor. Am închis discuția legata de reîntoarcerea acasă. Mi-au zis că nu doresc să se întoarcă acasă. Vor să muncească”, a spus, luni, Violeta Alexandru, potrivit Mediafax.

Ministrul Muncii a mai spus că firma de recrutare și-a încetat activitaea. „Inspecția Muncii a făcut o verificare legată de modul în care firma și-a dus la îndeplinire obligațiile. Rămâne să verificam toate lucrurile”, a adăugat sursa citată.

Zeci de muncitori din Sri Lanka au fost abandonați pe Aeroportul Otopeni. Ei au lucrat la o fabrică de confecţii din Botoşani, s-au aflat în carantină după ce unul dintre ei a fost confirmat cu COVID-19, apoi autoritățile au decis repatrierea lor. Ajunși pe aeroport cu autocare puse la dispoziție de Prefectură, ei au aflat că nu au cu ce să plece pentru că nu există niciun zbor către Sri Lanka.