Zeci de muncitori din Sri Lanka au fost abandonați pe Aeroportul Otopeni. Ei au lucrat la o fabrică de confecţii din Botoşani, s-au aflat în carantină după ce unul dintre ei a fost confirmat cu COVID-19, apoi autoritățile au decis repatrierea lor. Ajunși pe aeroport cu autocare puse la dispoziție de Prefectură, ei au aflat că nu au cu ce să plece pentru că nu există niciun zbor către Sri Lanka. Mai mult, aeroportul din Colombo este închis pentru zborurile comerciale, scrie Libertatea.

Aeroportul Otopeni Foto: Hotnews

Cei 36 de cetăţeni asiatici au fost îmbarcaţi, duminică, în două autocare puse la dispoziție de Prefectura Botoșani pentru a fi transferaţi la Aeroportul Otopeni, spunându-li-se că de acolo se vor îmbarca într-un avion pentru a pleca spre Sri Lanka.

"În cursul zilei de astăzi, două autocare cu 36 de cetăţeni srilankezi s-au pus în mişcare cu destinaţia Aeroport Otopeni, în vederea întoarcerii în ţara lor. Este vorba despre 35 de cetăţeni srilankezi care au ieşit din carantină şi un cetăţean srilankez externat din spital în cursul zilei de astăzi", a anunțat duminică Centrul Judeţean de Comunicare coordonat de Prefectura Botoșani, citat de Agerpres.

Muncitorii din Sri Lanka au stat în carantină după ce au fost concediaţi de fabrica de confecţii la care lucrau, dar şi după ce unul dintre ei a fost confirmat cu coronavirus.

Odată ajunși pe Aeroportul Otopeni, muncitorii au constatat că nu pot pleca pentru că nu există niciun zbor către Sri Lanka, iar aeroportul din Colombo este închis.

Libertatea a scris despre situația celor 36 de muncitori din Sri Lanka, relatând că pe aeroport nimeni nu părea să aibă habar ce trebuie să facă într-o asemenea situație. Poliția căuta ambasada, care nu există, aeroportul s-a oferit să îi cazeze, însă doar dacă au bilete de avion, cu toate că nu au bani, nici curse spre Sri Lanka. Prefectura Botoșani i-a trimis, pur și simplu, pe aeroport, fără să anunțe pe nimeni, iar poliția încerca să îi trimită înapoi în Botoșani. Oamenii se aflau și la ora 22.00 în parcarea aeroportului, în autocare, potrivit Libertatea. În cele din urmă, muncitorii au fost cazați la hotelul aeroportului.

La fața locului a mers și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a spus că ei vor rămâne cazați în București până când se va lămuri situația: "Până avem toate informațiile, când s-a terminat contractul dânșilor, în ce condiții se vor repatria, cine plătește pentru repatriere, vor fi cazați aici, în București”.