Interzicerea manelelor în spațiul public de către Primăria Timișoara este discriminare, a stabilit Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Nicolae RobuFoto: Agerpres

"Intenția de a interzice expres difuzarea și interpretarea de manele pe spațiul public din Timișoara de către Instituția Primarului municipiului Timișoara, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional", este decizia CNCD.

În noiembrie 2019, primarul Nicolae Robu a dispus interzicerea interpretării şi difuzării manelelor şi folosirea grătarelor în aer liber pe domeniul public din Timişoara, precum şi practica anunţării de dedicaţii. Apoi, Robu a anunţat un sondaj pe acest subiect, care a stârnit numeroase reacții negative, precum: "Când o să fiu primar al Timişoarei o să interzic oamenii cu numele Nicolae Robu” sau "Trăim în 2019 şi domnul primar tocmai s-a întors în 1933”.

Primarul Nicolae Robu susținea pe Facebook, într-o postare intitulată "clarificări privind subiectul manele & mici”, că respectă dreptul oricui la propriul gust muzical, indiferent care ar fi acesta, deci inclusiv dreptul la îndrăgirea manelelor, că respectă toți cetățenii, indiferent de gustul lor muzical, deci și pe cetățenii iubitori de manele și că nu a interzis manelele în Timișoara, "așa ceva neputând nimeni face în democrație”.

"Atâta tot că am dispus interdicții de interpretare / difuzare a lor pe domeniul public în spațiile deschise, cum ar fi Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sf. Gheorghe, Piața Traian, Parcul Rozelor, Parcul Justiției, Parcul Central, Parcul Alpinet, Parcul Botanic și Parcul Copiilor”, spunea Robu.

La acest moment, la Timișoara este în vigoare un ordin al primarului care interzice manelele la evenimentele publice organizate de primărie.