Trupul neînsuflețit al IPS Pimen va fi preluat în sicriu sigilat, conform legislației privind persoanele decedate din cauza COVID-19, de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care va decide, împreună cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, data și detaliile înmormântării.

IPS PimenFoto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădautilor

Mormântul se află la mănăstirea Sihăstria Putnei din județul Suceava, anunță Patriarhia Română.

"Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților în ultimii 29 de ani și al cărui nume, alături de ale altor înaintași ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene.

Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberație aparte: „Pentru asta am devenit preot. Să învăț a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El."

În actuala situație, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Damaschin Dorneanul”, spune Patriarhia în comunicatul de presă citat de Mediafax.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a anunțat, pe Facebook, că IPS Pimen a încetat din viață miercuri, în jurul orei 0:50.

"Cu durere în suflet, aducem la cunoştinţa slujitorilor sfintelor altare, a vieţuitorilor din sfintele mănăstiri şi a credincioşilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, că Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen a trecut la cele veşnice în ziua de miercuri, 20 mai 2020, în jurul orei 0:50.

Ajungând la venerabila vârstă de aproape 91 de ani, Părintele Arhiepiscop Pimen a rămas legat de Bucovina prin slujirile pe care le-a avut, îndeosebi prin toată lucrarea jertfelnică pe care a împlinit-o ultimii 29 de ani ca prim întâistătător al reînfiinţatei Eparhii a Sucevei şi Rădăuţilor.

Rămâne în sufletele tuturor ca un adevărat păstor cu inimă de părinte, iubitor de Dumnezeu, de Biserica Sa cea sfântă, cinstitor al valorilor neamului, grabnic săritor la nevoile celor sărmani, ctitor de locaşuri sfinte şi aşezăminte filantropice, dârz în faţa tuturor necazurilor vieţii.

Rugăm pe Hristos Domnul, Cel înviat din morţi, să aşeze cu drepţii sufletul Înaltpreasfinţitului Părintelui nostru Arhiepiscop Pimen, întru lumina cea neînserată a Împărăţiei Sale", este mesajul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor IPS Pimen, în vârstă de 90 de ani, a încetat din viaţă la Institutul Matei Balș, la o lună după ce a fost diagnosticat cu coronavirus.