Ministrul de Interne Marcel Vela explică pe pagina sa de Facebook că ”nu va fi luat nimeni cu izoleta” de la gura metroului atunci când strănută, iar răspunsul lui dat în emisiunea lui George Buhnici a avut in vedere o persoană infectată cu Covid-19 și care ar încerca să îmbolnăvească în mod intenționat alte persoane. Vela consideră că nu a greșit cu nimic prin răspunsul său și că o parte a presei preferă senzaționalul.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Vreau să fac o ultimă precizare și sper foarte clară. Nu o să existe izolete care să aștepte la ieșirile din metrou pe cetățenii care au strănutat, care au alergii sezoniere, răceli simple sau care pur și simplu strănută ca gest fiziologic. Și, de asemenea, nu o să stea cineva cu un morman de dosare penale să le împrăștie cetățenilor care sunt responsabili și au un comportament corect. Vă rog să nu ducem această situație sensibilă într-o zonă a ridicolului din viteză sau dorință de senzațional.”, a scris Vela.

Dialogul avut în emisiunea lui Buhnici:

G.B -Dacă vedem lângă noi pe cineva în metrou fără mască, strănutând? Poate face o glumă proastă sau poate chiar este INFECTAT, ce facem noi în momentul ăla? Sau ce se întâmplă?

M.V- Să zicem... este în metrou, la toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine, dau un exemplu, puteți suna la 112 instant.

G.B. -Deci, dacă intră la metrou fără mască îl dăm afară din metrou, nu?

M.V.- Respectivul dacă nu are mască și mai și strănută, poate avea dosar penal pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință, adică a și strănutat și nu a avut nici mască. Noi nu intrăm în cazărmi acum, vom fi la fel de vigilenți și vom apăra pe cetățenii corecți.

Ce spune ministrul Vela acum:

”Dacă urmărim cu atenție întrebarea domnului Buhnici, repet întrebarea: POATE FACE O GLUMĂ PROASTĂ SAU POATE ESTE CHIAR INFECTAT, ce facem noi în momentul respectiv? Sau ce se întâmplă?

Când am oferit răspunsul am vizualizat următoarea situație:

Dacă un astfel de cetățean INFECTAT face o “glumă”?

Dacă își dă masca jos și strănută către ceilalți, nu considerați corectă încadrarea faptei în cea sancționată de lege pentru cei care contribuie cu BUNĂ ȘTIINȚĂ la răspândirea bolii către oameni nevinovați, care nu au nicio vină că stau în metrou lângă un om cu un comportament inconștient sau iresponsabil?

Considerați dumneavoastră în acest context o astfel de întâmplare ca fiind o “glumă”?”