Reprezentanții Salvamont România transmit mai multe recomandări românilor pentru a se proteja atunci când vor merge în drumeții pe munte, după ce ministrul de Interne, Marcel Vela, spunea luni că după 15 mai, când se vor relaxa restricțiile, oamennii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte ca să facă drumeții sau alpinism. "Virusul rămâne o problemă, nu a dispărut și o să îl ducem cu noi și pe munte", avertizează Salvamont.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentanții Salvamont România atrag atenția că, după o perioadă relativ mare de inactivitate sportivă și antrenament redus, capacitățile de efort si concentrare s-au diminuat, dar muntele nu s-a schimbat, pericolele sunt la fel, iar gradul factorului de risc este mai mare, pentru că mai puțin antrenament generează mai multe accidente.

Salvamont transmite pe pagina de Facebook mai multe recomandări privind drumețiile la munte în perioada de pandemie de coronavirus:

 • În primul rând, trebuie respectate toate regulile de siguranță specifice pentru activitățile montane la care trebuie să adăugăm toate precauțiile legate de COVID-19.
 • Virusul rămâne o problemă, nu a dispărut și o să îl ducem cu noi și pe munte.
 • Deși pare ideal, să mergeți singur pe munte este deja un risc foarte mare. Păstrați o distanță de siguranță între membrii grupului pe toata durata excursiei sau a activităților desfășurate.
 • După o perioadă relativ mare de inactivitate sportivă și antrenament redus, capacitățile de efort si concentrare s-au diminuat, dar muntele nu s-a schimbat, pericolele sunt la fel, iar gradul factorului de risc este mai mare, mai puțin antrenament generează mai multe accidente.

Recomandările pentru drumeția pe munte:

 • Reporniți ușor, alegeți trasee cu grad de dificultate mai mică și cu cât mai puține necunoscute.
 • Faceți o planificare cât mai bună a excursiei, comunicați intențiile dumneavoastră și timpul estimat pentru excursie celor din familie, prietenilor sau Salvamont-ului.
 • Activați pe telefon aplicația Salvamont-Vodafone, luați cu dumneavoastră un acumulator de rezervă și tot echipamentul necesar pentru o excursie în siguranță.
 • Atenție la animalele sălbatice, în această primă perioadă nu sunt obișnuite cu prezența noastră pe munte și nu știm cum pot reacționa.
 • Evitați excursiile care necesită camparea la cort sau în refugii peste noapte precum și aglomerările la sursele de apă sau toaletele din zonele de campare.

Recomandări privind COVID -19:

 • Măsurați-vă temperatura înainte de a pleca si, evident, sa nu plecați dacă depășiți valorile normale, luați la voi mai multe măști, soluție igienizantă personală pe baza de alcool și o plasă pentru gunoi în care să puneți și măștile folosite.
 • În caz de eveniment montan procedurile sunt mult mai complexe, timpul de intervenție se prelungește, procedurile de lucru includ acum protocoale specifice Covid19 pentru siguranța salvatorului si a victimei, protocoale care complică manevrele de intervenție și transport.
 • Să ne reîntoarcem pe munte nu trebuie sa fie o problemă, dar, trebuie să fim cu mult mai atenți în toate etapele excursiei noastre!

Salvamontiștii pot fi alertați prin sistemul 112, iar informații despre zona montană se pot obține prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT-Vodafone pentru telefoanele mobile.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat luni după-amiază, după anunțul președintelui Klaus Iohannis privind înlocuirea stării de urgență cu cea de alertă, că din 15 mai românii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte ca să facă drumeții sau alpinism.

"Activitățile sportive individuale sunt cele care țin de activități gen drumeții, alte activități gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. Da, puteți pleca la Sinaia să faceți alpinism sau drumeție”, a spus Vela, la Antena 3.

În conferința de presă de luni seară în care a prezentat bilanțul Guvernului la 6 luni de mandat, premierul Orban a spus că după 15 mai, când va fi ridicată starea de urgență, deplasările în afara localității vor fi permise numai pentru anumite motive.

"Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite categorii de motive, pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, la rude, la activitățile agricole", a declarat premierul.

El a spus că va exista totuși "o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților": "Dacă dăm drumul la alpinism, înseamnă că se pot duce la munte, adică va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților”.