Românii se vor putea deplasa în afara localității după 15 mai doar pentru anumite motive, precum în interes de serviciu, la rude sau pentru munci agricole, a declarat luni seară premierul Ludovic Orban. El a mai spus că de la jumătatea acestei luni "se va redeschide comerțul", dar mall-urile rămân închise, și vor fi redeschise și hotelurile și pensiunile, dar nu și restaurantele, barurile și cafenelele. Ministrul Marcel Vela spunea în urmă cu câteva ore că după acestă dată românii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte ca să facă drumeții sau alpinism.

DrumetieFoto: USER UPLOADED

În conferința de presă în care a prezentat bilanțul Guvernului la 6 luni de mandat, Orban a spus că după 15 mai, când va fi ridicată starea de urgență, deplasările în afara localității vor fi permise numai pentru anumite motive.

"Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite categorii de motive, pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, la rude, la activitățile agricole", a declarat premierul.

Răspunzând unei întrebări, el a spus că va exista totuși "o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților": "Dacă dăm drumul la alpinism, înseamnă că se pot duce la munte, adică va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților”.

De 1 mai, am văzut la toate televiziunile plaje, să stârnească dorul neostoit al românilor

"Există o mare presiune și aici nu pot să nu remarc că de 1 Mai am văzut aproape pe toate televiziunile plaje, ca să... cum să spun... stârnească dorul neostoit al oamenilor de mare, de plaje, de munte, de... Totuși, trebuie să mai menținem anumite restricții, n-a trecut încă pericolul”, a spus Ludovic Orban.

Din 15 mai se redeschide comerțul, cu excepția mall-urilor / Se redeschid hotelurile, dar nu și restaurantele

Ludovic Orban a mai spus că de la jumătatea lunii va fi deschis comerțul, cu excepția mall-urilor.

"E important că se deschide comerțul. Va fi un stimulent pentru reluarea producției. Și hotelurile vor fi deschise. Restricții vor fi la restaurate, cafenele, baruri. Din evaluarea noastră, restaurantele sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice. Deschiderea frizeriilor, a cabinetelor stomatologice, și acestea sunt activități care vor permite revenirea la normalitate, din punct de vedere economic”, a afirmat premierul.

El a precizat că rămân închise restaurantele, barurile și cafenelele, indiferent că funcționează în spații închise sau deschise. Nu a exclus însă redeschiderea celor din spații deschise, după 1 iunie: "Nu excludem ca cele în spații deschise, în anumite condiții, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie. Începe sezonul de vară cam în jurul datei de 15 iunie sau 1 iulie. Deci nu excludem varianta asta. E adevărat, riscul epidemiologic în spații deschise pentru restaurante, cafenele, este mai mic, dar trebuie să luăm măsurile specifice pentru a reduce riscul de răspândire a virusului”.

Pentru fiecare măsură de relaxare va exista o perioadă de 14-15 zile de aşteptare pentru a se vedea efectele

Eliminarea restricţiilor după 15 mai se va face gradual, având la bază un singur criteriu, cel al riscului epidemiologic, a insistat premierul.

"Ne propunem ca după data de 15 mai, în mod gradual, să eliminăm restricţiile, sigur, având la bază un singur criteriu şi anume criteriul riscului epidemiologic. Această reducere a restricţiilor se va face întâi pentru acele restricţii a căror ridicare generează cel mai mic risc epidemiologic. Evaluarea riscului epidemiologic este făcută de specialişti, de Institutul de Sănătate Publică, de Consiliul de suport tehnico-ştiinţific care funcţionează ca suport pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi această evaluare de risc epidemiologic este cea care stă la baza deciziilor pe care le luăm în privinţa ridicării restricţiilor", a declarat Ludovic Orban.

El a precizat că pentru fiecare măsură de relaxare va exista o perioadă de 14-15 zile de aşteptare pentru a se vedea efectele, iar orice fel de ridicare de restricţii trebuie însoţită de un set de reguli care vor fi elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, indiferent că este vorba despre activităţi comerciale sau despre frizerii.

Premierul a adăugat că vor fi impuse şi reguli privind transportul public în mijloacele de transport în comun şi cu privire la activitatea care se desfăşoară în birouri, atât în instituţii publice, cât şi în companii private.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat luni după-amiază, după anunțul președintelui Klaus Iohannis privind înlocuirea stării de urgență cu cea de alertă, că din 15 mai românii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte ca să facă drumeții sau alpinism.

"Activitățile sportive individuale sunt cele care țin de activități gen drumeții, alte activități gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. Da, puteți pleca la Sinaia să faceți alpinism sau drumeție”, a spus Vela, la Antena 3.