Ministrul Mediului, Costel Alexe, a lansat joi un nou atac la adresa Gabrielei Firea, susținând că decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene este urmarea unei administrații locale iresponsabile, care nu a luat măsuri. El a avertizat că, deși acum nu sunt prevăzute sancțiuni, România riscă o nouă procedură de infrigement din cauza poluării și sanțiuni de de 1,6 milioane de euro.

Costel AlexeFoto: Facebook/ Costel Alexe

"O țară întreagă este astăzi condamnată din cauza unei administrații locale iresponsabile. Comisia Europeană a fost răbdătoare cu noi pe acest subiect. A așteptat câțiva ani ca Primăria București să aprobe un plan de reducere a PM10, apoi, după ce a reusit sa il aprobe, nu a fost capabila sa îl implementeze. Din cauza acestei administrații nu am reusit sa tinem sub control poluarea", a acuzat Alexe.

El a spus că era previzibilă decizia CJUE și că, în pofida avertismentelor, Primăria Capitalei nu a luat nicio măsură.

Ministrul Mediului a susținut că responsabilă pentru poluarea din București este Gabriela Firea pentru că, potrivit legii, primarul este responsabil de îndeplinirea planului de calitate a aerului.

Alexe a cerut Primăriei București un plan de urgență pe termen scurt, cu soluții concrete de reducere a poluării și a spus că, deși decizia de joi a CJUE nu prevede sancțiuni, Comisia Europeană poate declanșa oricând o procedură de infrigement împotriva României din cauza poluării, iar sancțiunile ar putea ajunge la 1,6 milioane de euro.

De la preluarea guvernării de către PNL, Alexe și Firea sunt într-un război al declarațiilor pe tema poluării din Capitală, aducându-și reciproc acuzații. La începutul lunii martie, Primăria Capitalei și primăriile de sector au fost amendate cu 75.000 lei de către comisarii Gărzii de Mediu.

Valori foarte ridicate de PM10 și PM2.5 au fost înregistrate în mai multe puncte din Capitală și din apropierea orașului inclusiv la jumătatea lunii martie, în perioada stării de urgență din cauza coronavirusului, când traficul rutier este la un nivel minim.

România nu și-a îndepinit obligațiile pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a încălcat sistematic normele de poluare în București, a decis joi Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Decizia a fost luată într-un proces deschis României de către Comisia Europeană.

În decizia luată joi, CJUE invocă "nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până cel puțin în anul 2016, a valorilor-limită zilnice" pentru concentrațiile de particule PM10 și despre "nerespectarea sistematică și persistentă", din anul 2007 și până în anul 2014 inclusiv, cu excepția anului 2013, a valorilor-limită anuale pentru concentrațiile de PM10 în București.