Curtea de Justiție a Uniunii Europene: România a încălcat sistematic normele de poluare în București

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 30 aprilie 2020, 14:39 Actualitate | Esenţial


Poluare București
Foto: Ecopolis
România nu și-a îndeplinit obligațiile pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a încălcat sistematic normele de poluare în București, a decis joi Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Decizia a fost luată într-un proces deschis României de către Comisia Europeană.
În decizia luată joi, CJUE invocă "nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până cel puțin în anul 2016, a valorilor-limită zilnice" pentru concentrațiile de particule PM10 și despre "nerespectarea sistematică și persistentă", din anul 2007 și până în anul 2014 inclusiv, cu excepția anului 2013, a valorilor-limită anuale pentru concentrațiile de PM10 în București.

Potrivit Curții de Justiție a Uniunii Europene, România "nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 13 alineatul (1) din Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa". De asemea, începând din 11 iunie 2010, statul român nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 23 alineatul (1) din această directivă, de a se asigura că perioada de depășire este cât mai scurtă cu putință.

CJUE a obligat România la plata cheltuielilor de judecată. În minuta deciziei nu este menționată vreo sancţiune.


România a fost dată în judecată la CJUE de către Comisia Europeană, pentru poluarea aerului din București în mai 2018.

Potrivit CE, în cazul României cea mai gravă situație este în București, unde valorile-limită zilnice au fost depășite în mod persistent încă de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil țării, iar în 2016 acestea au fost depășite pentru o perioadă de 38 de zile.

Valori foarte ridicate de PM10 și PM2.5 au fost înregistrate în mai multe puncte din Capitală și din apropierea orașului inclusiv la jumătatea lunii martie, în perioada stării de urgență din cauza coronavirusului, când traficul rutier este la un nivel minim.

În ultimele luni, noaptea, în weekend, dar și la orele de vârf s-au înregistrat depășiri și cu 1000% a limitelor maxim admise.

În noaptea de 1 spre 2 martie, în București s-au înregistrat valori record pentru poluarea cu PM10 și PM2,5 valorile maxim admise fiind depășite și cu 1000%.

Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.

”În situația în care s-ar fi realizat dezideratele de a scădea nivelurile de poluare cu particule din aer la concentrația egală cu 20 ug/m' (limită ce ar fi trebuit să fie atinsă în anul 2010), locuitorii oraşului București ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani”, se arată în studiu.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9104 vizualizari

 • +11 (25 voturi)    
  eu zic sa introduceti o taxa pe aer (Joi, 30 aprilie 2020, 14:43)

  Je__ [utilizator]

  ca poluarea se pare ca n-a fost de la masini

  macar daca taxati co2 expirat si basinile oamenilor, macar aia ii mai sigura


  in rest masuri concrete sa NU luati, nu va atingeti de santiere, nu faceti spatii verzi, nu spalati strazi, nu descentralizati administratiile, nu mutati infrastructura sociala la periferie
  • +14 (14 voturi)    
   nu CJUE (Joi, 30 aprilie 2020, 16:14)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   trebuie să ia măsuri pt. București.
   Sunt 7 primari. Eu zic să taie definitv totți copacii, să betoneze toate spațiile verzi și să dea aprobări de construire a clădirilor una în alta. În felul ăsta se vor crea culoarele necesare astfel încât PM10 și PM2,5 să fie luați de vânt mai ușor.
   Cui nu-i convine, să se mute din București, vorba fierei.
   • +4 (4 voturi)    
    Pardon! Respectati copyrightul! (Joi, 30 aprilie 2020, 16:43)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Faza cu mutatul din Bucuresti, da, apartine duamei Fierea.
    Dar este numai o reluare, zicala initiala este creatia intelectuala a dlui Robert Negoita, si trebui sa-i respectati drepturile de autor!

    In toamna lui 2014, cand noi protestam impotriva defrisarilor din parcuri, Dl. Primar de sector ne-a zis-o pe a dreapta:

    CUI NU ÎI PLACE, NU ARE DECÂT SĂ SE MUTE ÎN ALT SECTOR!
 • -9 (21 voturi)    
  Bravo, dar... acum? (Joi, 30 aprilie 2020, 14:44)

  ranuhasu [utilizator]

  Timingul e f prost - Institutiile UE tb sa invete cum sa temporizeze unele chestii care le ar putea fi de folos inamicilor blocului pt razboaiele tip fakenews
 • -14 (40 voturi)    
  dupace ne-au obligat (Joi, 30 aprilie 2020, 15:06)

  Stefan534324 [utilizator]

  sa scoatem taxa de prima inmatriculare ca sa scape ei de vechituri, acum ne amendeaza si pentru ca s-a depasit poluarea. Genial.
  • +14 (20 voturi)    
   vinovati (Joi, 30 aprilie 2020, 15:20)

   Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Deci tot Comisia Europeana e de vina? Mai sa fie!
   Halal logica de troll PSDist.
  • +9 (21 voturi)    
   Cine Sunt Ei ? Cine Suntem Noi ? (Joi, 30 aprilie 2020, 16:10)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Tu ce contributie ai ? Doar consumi electricitatea pe antena trei
 • +21 (33 voturi)    
  Beizadelele se deplasează numai (Joi, 30 aprilie 2020, 15:14)

  nick24 [utilizator]

  cu biemvieuri DIESEL prin centru! Nu vor biciclete, trotinete electrice, deci fără piste de biciclete, fărâ culoare unice pt transport în comun.
  Primăria a cumpărat 400 de autobuze DIESEL!!! €6 false, pt că poluează teribil! De ce neapărat diesel? Toți se întreabă si nimeni nu știe. Poate ca să aibâ dreptul toate mașinile inclusiv cele euro zero prin centru?
  De ce primăria aproba pe bandă rulantă proiecte imobiliare în parcuri, grădini, la 1 metru de alte construcții?
  De ce primâria nu face controale la toți poluatorii, inclusiv gropile de gunoi? Nu au cu cine? Să inființeze o nouă companie municipală cu vreo 1000 de angajati care să controleze!
  • +2 (8 voturi)    
   Sunt multe beizadele (Joi, 30 aprilie 2020, 15:58)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   au dat la minusuri!
  • +5 (7 voturi)    
   știi (Joi, 30 aprilie 2020, 16:46)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   că Viena, cea atât de des adusă în discuție de fierea, are 3 centuri de pădure care filtrează aerul din capitala austriacă?
   Știi că bucureștenii aveau în 2008 16,38 m.p. spatiu verde pe cap de locuitor, muuult sub media eoropeană de 26 m.p.? Ia gândește-te câte proiecte de construire au fost aprobate de toți primarii, cu distrugerea copacilor și a spațiului verde până acum și, ghinion, Bucureștiul are de 4 ani, în toate cele 7 primării, numai pesedaci.
   Nu a cerut nimeni pesedacilor edili șefi în București, în acești ultimi 4 ani, să eradicheze boala, ci doar măsuri (anunțate în campaniile lor electorale) care să îmbunătățească calitatea aerului. Ei au făcut pe invers. Inclusiv ”deșteapta” de fierea cu tâmpenia ei de taxă care, așa proastă cum era, era totuși ceva mai bine decât nimic, iar acum se ascunde după minciuna cu solicitarea cetățenilor de renunțare.
 • +9 (9 voturi)    
  lol (Joi, 30 aprilie 2020, 15:23)

  AnderT [utilizator]

  astia nu stiu cu cine se pun... cand da odata Firea de ciment cu ei, le merg fulgii la nesimtitii astia. Sarut mana coana, dupa trimit nr de la card :))
 • -9 (13 voturi)    
  rețetă de eradicat poluarea (Joi, 30 aprilie 2020, 15:24)

  Radu_Luci [utilizator]

  Ce mișto: cum a intrat primarele Iașului din pesedeu în peneleu, cum nu mai este orașul poluat. Că erau trei târguri pe lista neagră, pe vremea distinsei predecesoare a actualului ministru de la Mediu: București, Brașov (parcă) și Iași.
  Duamna Firea, faceț’ ca duomnu’ Chirica ș-o să dispară poluarea ca prin minune!
 • +11 (13 voturi)    
  mici bere si manele in Romania (Joi, 30 aprilie 2020, 15:27)

  Dedalus [utilizator]

  Nu e doar primaria Bucurestiului.

  Vor urma nenumarate procese intentate Romaniei, ca rezultat al:
  - imbecilitatii functionarilor din Ministerul Agriculturii, a caror ura fata de mediu este cronica, viscerala
  - cretinismului feroce al Ministerului Transporturilor, ai caror reprezentanti radeau cu gura pana la urechi de necesitatea protejarii speciilor in proiectarea autostrazilor.

  si multe altele.

  Functionarii Romaniei (centrali si locali) urasc mediul, natura, copacii.

  Nu le plac decat micii, berea si manalele.
  • +5 (5 voturi)    
   Aproape corect (Joi, 30 aprilie 2020, 16:46)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   "Nu le plac decat micii, berea si manalele."

   foarte corect, dar functionarii astia, nu ni i-a impus UE, si nici nu sunt invadatori extraterestrii, iesiti dintr-o farfurie zburatoare!

   Sunt de-ai nostri, dintre noi, printre noi!

   NOI I-AM ALES, NOI I-AM PUS IN FUNCTII!
 • +11 (11 voturi)    
  RUSINE! (Joi, 30 aprilie 2020, 15:33)

  Ademordna [utilizator]

  Decizia asta e o rusine enorma pentru Romania.
  Nu numai ca nu am luat in seama avertizarile institutiilor europene dar am avut tupeul sa ne judecam ca sa contestam niste date si concluzii stiintifice?!
  Si pentru ce? Pentru ca nu vor alesii nostrii USListi sa protejeze sanatatea bucurestenilor? Trebuie sa ne fie bagat pe gat binele ca sa-l acceptam?
  Bun era bancul ala dupa "Revolutie": ca sa ne rezolvam problemele declaram razboi americanilor si ne predam. Aia o sa puna o administratie de-a lor si gata, se rezolva totul.
  Cam asa a fost, in loc de americani trebuie sa ne rezolve problemele si sa ne arate scandura din ochii europenii, ca noi preferam sa tinem capul in nisip.
  Ma intreb cati romani realizeaza acum ca poluarea asta necombatuta e genocid. Ca sunt mii de persoane bolnave sau moarte din cauza ei. Vom vedea la alegeri cati sunt treji.

  Si pentru cei care argumenteaza contra obsesiei romanilor cu masinile scumpe si autobuzelor Diesel (la care adaug lipsa pistelo pentru biciclete si trotuarele blocate de masini parcate): da, e o problema, dar nu e neaparat decisiva pentru poluare. Si alte orase mari au parcuri auto disproportionate dar ce nu are Bucurestiul aproape deloc e spatiu verde. Chiar si fara masini, chiar si fara industrie necontrolata, e un oras imens in mijlocul unei campii predispuse la seceta. E cel mai prafuit oras pe care l-am vazut. Aici trebuie parcuri, zone verzi intre, printre cartiere care sa filtreze si praful si poluarea si care sa ne curete aerul. Ori ce a facut clasa noastra politica de 30 de ani? A dat terenuri verzi la tot felul de excroci sa faca blocuri pe ele, a masacrat arborii prin parcuri, le-a betonat, le-a umplut cu carciumi si faraonisme din metal si piatra, si-a batut joc pe banii nostrii si pe bani europeni. Mergeti numai in Drumul Taberei si minunati-va pe ce s-au dus banii (chit ca nu mai vedeti pomii omorati de primarie).
  Votati cu capul si cu ochii deschisi data viitoare.
 • +4 (6 voturi)    
  ... (Joi, 30 aprilie 2020, 16:03)

  Gherutza [utilizator]

  primaria nu face atat de cerute si necesare piste de biciclete pentru vehicule "verzi" ....

  Demnitarii NU merg cu bicicleta, pe ei vine cineva sa ii "culeaga" si sa ii aduca cu sirene de politie prin Bucuresti. Cat oare le mai trebuie sa realizeze ca foarte multi nu aleg bicicleta sau trotineta electrica sau monociclul electric pentru ca pur si simplu este foarte periculos sa mergi in traficul bucurestean. ? Cat ?

  Sper ca sa apucam sa vedem vreodata un Bucuresti mai curat si mai putin poluat.....
 • +1 (9 voturi)    
  care...romania? (Joi, 30 aprilie 2020, 16:10)

  Toni_Romania [utilizator]

  https://www.digi24.ro/regional/un-abator-a-deversat-reziduri-in-bega-886918

  https://www.banatulazi.ro/locuitorii-din-timis-acuza-compania-smithfield-ca-le-otraveste-viata-de-zi-cu-zi-din-cauza-dejectiilor-animaliere-folosite-la-fertilizarea-solului/
 • +10 (14 voturi)    
  Cu ce s-a remarcat tzatza Pandelica ininte de..... (Joi, 30 aprilie 2020, 16:16)

  Plagarus [utilizator]

  ....de a fi aleasa si dupa ?????
  • +3 (3 voturi)    
   Are o Gura Cu Buze Siliconate (Joi, 30 aprilie 2020, 21:49)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   dolby climax
 • +4 (4 voturi)    
  Neamestecul in treburili interne! (Joi, 30 aprilie 2020, 16:39)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Sa nu vin niminea sa ne invete pe noi democratie!

  Cum ramane cu Neamestecul in treburili interne, sa de drag lui Pingelica?

  Cu ce drept isi baga UE nasul in poluarea noastra?

  Noua asa ne place, asa ne simtim bine!

  Sa ne lase in pace, ca acum iesim si noi din UE!!!
  • 0 (0 voturi)    
   asa e (Sâmbătă, 2 mai 2020, 1:46)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

   Celebra groapa de la Pata Rat a Clujului trebuia inchisa, iar in locul ei sa fie una ecologica, inca din 2010, cum ceruse CE in 2004. Lucrarile au inceput in 2011 (!) si s-au oprit in 2013. Ca sa vezi minune, judetul Cluj si orasul Cluj-Napoca sunt conduse, din 2004, de PDL si PNL. Nimic de zis de la CE, ca doar sunt frati in PPE.
 • -2 (4 voturi)    
  Inima “șeful” (Joi, 30 aprilie 2020, 16:48)

  Observatory [utilizator]

  Era la Moscova, acum aveți unul nou la Bruxelles , mai tare și dat draqul ca Brejnev...
  Trăiască Ciorba Socialista Europeană !
  ( ce transformare din valoroasa Piața Comuna in Ciorba comuna )
 • +7 (7 voturi)    
  Bucuresti: calitatea vietii la superlativ (Joi, 30 aprilie 2020, 16:58)

  Frankie [utilizator]

  Cum sa nu-ti vina sa te duci mancand pamantul din hasnaua asta numita si Bucuresti ?
 • +8 (8 voturi)    
  Românii sunt proști (Joi, 30 aprilie 2020, 17:00)

  Mateiul [utilizator]

  așa că mertiă ce respiră și cum conviețuiesc. Asumați-vă nivelul


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by