Din 2013 şi până în 2018, 54 de oameni au fost împuşcaţi de poliţiştii aflaţi în misiune, dintre care 6 au murit, a anunțat APADOR-CH, asociaţie care luptă pentru drepturile omului, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

În 2018, numărul poliţiştilor care aveau în dotare pistol cu glonţ sau o altă armă letală de foc era de 45.609.

„Însă incidentele din ultima perioadă arată, încă o dată, hibele vechi de care suferă sistemul de ordine publică, subfinanţat şi lipsit de o viziune managerială modernă”, au transmis reprezentanţii APADOR-CH într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, cifrele arată că nu forţele speciale folosesc mai mult pistolul, deşi ele sunt cele mai pregătite să o facă, ci poliţiştii de la ordine publică şi rutier, adică exact cei care ar trebui să le folosească cel mai puţin.

„Din statistici, nu se poate spune că poliţiştii români abuzează de armele de foc, ci că nu sunt instruiţi despre cum să nu le folosească. În ultimii ani, din folosirea cu intenţie sau din greşeală a armelor de către poliţie, au rezultat mai multe victime colaterale”, au mai spus reprezentanții APADOR-CH.

Un bărbat a fost împuşcat mortal, miercuri, de poliţiști în sectorul 1 al Capitalei, după ce ar fi atacat cu o foarfecă doi poliţişti.