Rusia a fost acuzată că a angajat o întreagă rețea de politicieni britanici și consultanți pentru a-și promova interesele ”criminale” și pentru a-i vâna pe adversarii lui Vladimir Putin din Londra, potrivit unor surse parlamentare care au lucrat la raportul privind influența Kremlinului în Marea Britanie, raport a cărui publicare a fost blocată de premierul Boris Johnson înaintea alegerilor anticipate de la sfârșitul anului trecut, scrie Guardian.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Potrivit unor informații secrete care au fost furnizate comisiei parlamentare speciale ce s-a ocupat de raport, finanțatorul Bill Browder a susținut că Moscova a avut posibilitatea de a se ”infiltra” în societatea britanică prin intermediari foarte bine plătiți.

Unii dintre aceștia știau exact ce fac și pentru cine fac, alții lucrau pentru interesele Rusiei, fără a fi conștienți că fac jocurile lui Putin, a mai spus Browder comisiei.

Printre cei ”intermediari” se numără politicieni atât din Partidul Laburist, cât și din Partidul Conservator, foști ofițeri de informații și foști diplomați, dar și firme de top de PR.

Cu toate acestea, în mărturia sa în fața comisiei, Browder nu sugerează că cei care făceau parte din această ”rețea„ ar fi încălcat legea.

Regimul de la Moscova se folosește de astfel de profesioniști pentru a-și camufla interesele ”criminale, una dintre misiunile lor fiind aceea de-ai ataca pe criticii lui Putin, de a dezinforma și de a promova propaganda Rusiei, dar și de a facilita și ascunde operațiuni masive de spălare a banilor.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a susținut că acuzațiile lui Browder sunt lipsite de orice bază reală și reprezintă un exemplu perfect de rusofobie”.

Cu permisiunea lui, Guardian publică probele prezentate anterior de către Browder în comisia parlamentară. Timp de doi ani, Comisia a derulat o anchetă referitoare la amestecul Rusiei în viața politică și socială a Marii Britanii.

Raportul întocmit la finalul investigației, un document amplu de 50 de pagini, urma să fie făcut public în noiembrie anul trecut. În contextul declanșării alegerilor anticipate din decembrie, premierul Boris Johnson a blocat publicarea documentului.