Cât ar trebui să coste un loc de parcare de reședință în București și care e legătura dintre preț și haosul din trafic

de Vlad Popovici, Gabriel Bejan     HotNews.ro
Joi, 5 martie 2020, 9:48 Actualitate | Esenţial


Trafic în București
Foto: Profimedia
​Primăriile din București închiriază parcări de reședință la prețuri modice, ceea ce, consideră specialiștii în mobilitate urbană, este o greșeală care contribuie la traficul infernal din Capitală.

„Automobilul personal este un bun privat și firesc ar fi să fie parcat într-un spațiu privat”, consideră Mihaela Negulescu, doctor în mobilitate urbană și profesor la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București.

Luată ca atare, declarația de mai sus poate ridica serioase semne de întrebare. Cum adică, dacă trăiesc într-un oraș cum este Bucureștiul, nu am voie să-mi parchez mașina pe domeniul public? Atunci de ce mai plătesc taxe și impozite administrațiilor locale?

Realitatea este însă mult mai complicată și, evident, nu avem doar două variante de răspuns.

În esență, nu le poți cere tuturor proprietarilor de mașini să-și cumpere propriile locuri de parcare (în primul rând, nu ar avea de unde), așa cum nici nu este obligatoriu ca domeniul public al orașului să fie tăiat în felii și împărțit cu generozitate locuitorilor care au autoturisme.

Până la urmă unde se oprește dreptul nostru de a pretinde o bucată din spațiul celorlalți? Și dacă-l pretindem, cât suntem dispuși să plătim pe el?Pentru că, vrând-nevrând, tot ajungem la bani.

O parcare de reședință în București, mai ieftină decât o șaormaParcări de reședință din zona Unirea, „protejate” cu dispozitive de blocare și lădițe de pâine

În acest moment, în Capitală există aproximativ 250 de mii de locuri de parcare de reședință. Este vorba despre acele parcări dintre blocuri, de pe marginea străzilor sau chiar de pe trotuare care au fost închiriate cetățenilor care locuiesc în zonă de administrațiile domeniului public (ADP) din cele șase sectoare.

În multe situații, amenajarea acestor locuri pe trotuare au generat scandaluri pentru că s-au tăiat copaci sau au fost ocupate părți importante din trotuarele destinate pietonilor.

Procedura administrativă e simplă: în fiecare an, cetățenii care au închiriat deja un loc de parcare merg la ADP-uri cu câteva acte (cartea de identitate original şi copie, certificatul de înmatriculare al autoturismului cu ITP la zi, original şi copie, și contractele de comodat/leasing, dacă e cazul) și li se reînnoiește automat contractul pe încă un an.

Condiția e că nu pot primi mai mult de un loc de parcare pe apartament.

În acest moment, sumele cu care sunt închiriate aceste parcări diferă în funcție de zonă și de sector, de la 37 lei/ an până la 77 de lei/ an (pentru zona centrală, de exemplu).

Altfel spus, bucăți din domeniul public sunt cedate unor bucureșteni pentru aproximativ un euro și ceva pe lună. În varianta cea mai scumpă. Pentru comparație, un loc de parcare privat la Pasajul subteran Obor, de exemplu, costă 380 de lei pe lună.

Ce mai trebuie spus aici este că posesorii locurilor de parcare închiriate de la primării se comportă aproape discreționar cu acestea. Unii și le-au marcat cu plăcuțe pe care scrie „Loc plătit”, alții le-au ocupat cu dispozitive de blocare (deși legal nu ar avea voie), astfel încât să nu poți parca acolo atunci când ei sunt plecați cu mașina.

De asemenea, posesorii pot să te reclame la Poliția locală dacă le-ai ocupat locul și, din punct de vedere legal, dreptatea e de partea lor.

S-a ajuns chiar la situații absurde, în care unii cetățeni au recurs la tot felul de practici de „rezervare”, de la borduri, bidoane cu apă sau scaune de plastic.

În curând, în București, vor fi mai multe mașini decât oameni
Și acum să ajungem la situația complet anapoda în care se află Capitala în ceea ce privește relația cetățeni-mașini. În București sunt acum înmatriculate peste 1.4 milioane de mașini, la doar 1,8 milioane de locuitori.

Bucureștiul este în topul celor mai aglomerate orașe din Uniunea Europeană și al 14-lea în lume. Aproximativ 23 mii de români mor prematur în fiecare an din cauza poluării aerului, conform Observatorului Român pentru Sănătate, citat de PressOne. Cei mai mulți sunt din București.

Se vorbește, deocamdată prea timid, despre drumul înfundat pe care a luat-o Bucureștiul în ceea ce privește mobilitatea urbană, în contextul în care nu se vede la orizont nicio soluție viabilă pentru a beneficia de o infrastructură de transport adecvată. Infrastructură care, chiar dacă s-ar construi la un moment dat, spun specialiștii, nu are nicio șansă să țină pasul cu creșterea exponențială a numărului de mașini personale.

În acest context se ridică pe bună dreptate întrebarea: cât de sănătoasă este subvenționarea de către administrațiile locale a locurilor de parcare de reședință? Descurajează locurile de parcare ieftine folosirea mașinii personale?

Într-un an cu alegeri locale, este imposibil să te aștepți ca o astfel de problemă să fie ridicată de primarii de sectoare. Sau de primarul general Gabriela Firea, ce tocmai a renunțat la taxa Oxigen de frica alegătorilor. Dar să vedem ce spun specialiștii.

Am stat de vorbă cu doamna arhitect Mihaela Negulescu, doctor în mobilitate urbană și profesor la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București despre cum se împacă nevoia orașului de a avea mai puține mașini pe străzi, cu nevoia proprietarilor de a avea unde să-și lase autoturismele.

„Unul dintre obiectivele majore ale politicilor de parcare este diminuarea parcării pe stradă, pentru recuperarea unor importante resurse de teren şi reamenajarea spaţiului public, cu beneficii de estetică urbană şi calitate a locuirii.

Acest lucru nu se poate însă face dintr-o dată, ci treptat și diferențiat în diversele zone urbane, în funcție de caracteristicile lor, de obicei începând cu zona centrală. Într-o etapă de început şi în contextul unui indice de motorizare uriaş, cum este cel al Bucureştiului, pentru reducerea parcării pe stradă trebuie să se construiască alternative de parcare a volumului mare de automobile: parcări multietajate, supra/subterane”, ne-a explicat Mihaela Negulescu.

„Automobilul personal este un bun privat și firesc ar fi să fie parcat într-un spațiu privat”
Totodată, Mihaela Negulescu este de părere că posesorii de automobile greșesc atunci când pretind că locurile de parcare li se cuvin gratuit sau pe sume mici:

„Cetăţenii cred şi pretind că administraţia publică este obligată să le asigure locuri de parcare, dar acest lucru nu este adevărat. Automobilul personal este un bun privat şi firesc ar fi să fie parcat într-un spaţiu privat, propriu sau închiriat. Admiţȃnd însă că în contextul actual acest lucru nu este posibil decȃt parţial, trebuie înţeles că, aşa cum noi înşine nu putem locui în spaţiul altcuiva gratuit, nu putem pretinde nici ca automobilul nostru să fie parcat gratuit în spaţiul altcuiva, privat sau public.

Aşa cum noi plătim o chirie la preţul pieţei (în funcţie de zona şi valoarea clădirii pe care o închiriem), aşa şi parcarea automobilului pe stradă trebuie să se facă plătindu-se valoarea reală a utilizării spațiului de parcare, în funcţie de locaţia, caracteristicile şi valoarea zonei.”

În niciun caz sumele pe care care primăriile le cer acum pentru locurile de parcare nu sunt corecte, susține Mihaela Negulescu:

„Suma pe care aţi menţionat-o, de 77 lei/an, este net sub valoarea reală a utilizării unui loc de parcare în spaţiul public, în zone dens construite, cum ar fi ansamblurile de locuinţe colective, de exemplu. Este o sumă infimă pentru utilizarea unui spaţiu public limitat şi preţios a cărui vocaţie reală nu este găzduirea unor obiecte private, cum sunt automobilele, ci amenajarea şi utilizarea într-un mod benefic întregii comunităţi.”

Cele trei motive pentru care este greșită „subvenționarea” locurilor de parcare de reședințăÎn opinia Mihaelei Negulescu există trei motive pentru care modul actual de gestionare a locurilor de parcare de reședință este greșit.

„În primul rând, este un mod de a „subvenţiona" din bani publici (cu sumele neîncasate din cauza sub-tarifării), parcarea unui bun privat, deşi nu există niciun argument pertinent pentru acest tip de subvenţie. O excepţie corect argumentabilă este parcarea gratuită a automobilelor persoanelor cu mobilitate redusă.

În al doilea rând, este un mod de a discrimina pietoni, copii, persoane în vȃrstă, ne-posesori de automobile, cărora nu li se respectă dreptul la spaţii de circulaţie de calitate, spaţii de joacă, spaţii verzi, piaţete comunitare, la o calitate a locuirii în general, care sunt în deficit din cauza alocării unei ponderi mult prea ridicată de spaţiu public automobilelor.

În al treilea rând, este un mod de a bloca un firesc mecanism de piaţă care poate conduce la reglarea treptată a situaţiei: apariţia investitorilor privaţi care să vină cu oferta de parcare alternativă în contextul imensei cereri de parcare existentă, la costul real şi corect al utilizării unui spaţiu de parcare, în afara spaţiului public.

Faptul că, deşi există o astfel de cerere imensă de parcare, nu apare oferta privată care să o satisfacă se explică prin faptul că există concurența spaţiului public utilizabil gratuit sau cu costuri simbolice, cum este taxa aceasta de 77 ron/an, foarte mult sub valoarea reală a utilizării a 15 mp de spaţiu stradal. În acest context, nu apar suficienţi investitorii privaţi care să construiască parcări multietajate, riscȃnd să-şi vadă afacerea falimentată.”

Mihaela Negulescu a menționat și faptul că un cost al utilizării unui loc de parcare de pe stradă ar trebui să fie mai ridicat decât costul utilizării unui loc de parcare dintr-o parcare supraetajată, dar a vorbit și despre faptul că investitorii privați nu pot concura cu prețurile practicate de ADP:

„În ţările cu politici de parcare pertinente, costul de utilizare a unui loc de parcare pe stradă este mai mare decȃt cel al utilizării într-o clădire multietajată. Prin urmare, tariful parcării pe stradă ar trebui să fie puţin mai mare decȃt preţul de rentabilizare a unei parcări multietajate.

Trebuie calculat acest cost de rentabilizare dar, din cȃte ştiu, acesta ar fi în jur de 200 - maxim 300 lei (50-60 Euro)/lună. Pe an, un astfel de abonament ar fi, probabil, în jur de 2500–3000 lei (500-650 euro).

Dacă îl comparăm cu cei 77 lei (15 euro), putem înţelege dimensiunea sub-tarifării care înseamnă nu numai descurajarea apariţiei alternativelor nefinanţate din bani publici, ci şi sume imense de bani care nu alimentează bugetul local, sau, şi mai bine, un posibil „buget de mobilitate" alocat altor investiţii în domeniul mobilităţii, benefice pentru comunitate (cum ar fi crearea de piste de biciclete, reamenajări de spaţii pietonale, subvenţionarea transportului public etc).

Sigur, acest cost pare uriaș pentru o populație obișnuită să dispună gratuit de spațiul public, dar este cel real, cel puțin pentru zonele dense și pentru zona centrală. Nu cred că s-ar putea încă aplica o astfel de tarifare peste tot, dar trebuie avute în vedere zonele cu deficit acut de locuri de parcare, zonele în care calitatea spaţiului public este foarte importantă şi care au în general o foarte bună deservire cu transport public. Tarifarea trebuie deci să fie diferenţiată în funcţie de zonă, de obicei pe coroane concentrice, în centrul oraşului şi în jurul său.”

Există și prin alte țări totuși abonamente pentru zonele rezidențiale, conform Mihaelei Negulescu, însă tendința este de a descuraja cetățenii să utilizeze mașina personală:

„Parcarea rezidențială se face și în alte țări pe baza unor abonamente în general cu costuri mai reduse pentru rezidenții zonei, dar este limitată și redusă treptat, pentru excedentul de vehicule neexistând decât alternativa apariţiei parcărilor multietajate, private.”

În final, aceasta a încheiat și cu câteva exemple de bună practică:

„Lucrurile nu sunt simple, nici uşor de asumat de edili cu interese electorale, nici uşor de acceptat de populaţie. Politica de parcare este un mecanism care se reglează fin acţionȃnd diverse pȃrghii: tarifare diferenţiată, construirea de parcări multietajate, reducerea numărului de locuri de parcare pe stradă etc, toate acestea în contextul mai complex al unei politici integrate de mobilitate care să conducă la diminuarea nevoii de automobilitate, de posesiune a unei maşini şi de parcare a acesteia.

Sistemele de car-sharing şi car-rental pot fi, de asemenea, o alternativă pentru automobilul personal. Creşterea pertinentă a tarifării parcării pe stradă ar avea mai multe efecte benefice pe care le-am menţionat: apariţia alternativelor multietajate şi reducerea ei treptată, ameliorarea spaţiului public.

Un alt efect pe care l-a avut tarifarea corectă a parcării în alte oraşe cu un transport public bine dezvoltat (Paris, Londra, Viena etc.), prin scumpirea posesiunii unui automobil (care stă parcat în medie peste 90% din timp), a fost reducerea ratei de motorizare, de la circa 600 vehicule/mia de locuitori, la circa 350 vehicule/mia de locuitori”, ne-a mai declarat Mihaela Negulescu.

Ce se mai face prin alte orașe europene pentru descurajarea mersului cu mașinaImagini din Stockholm via Profimedia Images

Politica din ultimul deceniu din marile orașe civilizate este de a descuraja deplasarea cu mașina personală. În primul rând, taxele au fost majorate. Apoi, conducătorii de autoturisme au fost nevoiți să-și parcheze mașinile doar în parcări supraterane și subterane special amenajate, în timp ce parcarea automobilelor la întâmplare a devenit ilegală.

În multe orașe din străinătate mai poți parca pe unde apuci doar dacă te deplasezi cu bicicleta sau, în anumite zone, cu motocicleta/scuterul.

Un studiu interesant al Institutului pentru politici de transport și dezvoltare (Institute for Transportation and Development Policy - ITDP), un ONG american, ne arată câteva reglementări de succes aplicate încă din urmă cu un deceniu în mai multe orașe europene.

Iată câteva exemple interesante.

De exemplu, în Stockholm și Copenhaga este permisă gratuit parcarea vehiculelor „curate”, adică a autovehiculelor electrice. Asta e o modalitate de a încuraja achiziționarea de vehicule electrice sau cele cu emisii reduse. Sigur, nu e o măsură care va dura la nesfârșit, pentru că spațiul e limitat.

În Paris, Stockholm, Copenhaga și Amsterdam, locurile de parcare destinate motocicletelor au fost gratuite. Așadar, s-a încercat, treptat, să se reducă utilizarea automobilelor. Sigur, altă măsură care nu poate să reziste pe o perioadă de timp nelimitată, dar e un început.

Bineînțeles, în toate orașele europene civilizate s-au construit, fie din bani publici, fie din parteneriate public-private, parcări subterane sau supraterane cu plată. Și, firește, autoritățile au oferit cetățenilor diverse alternative pentru a se deplasa mai rapid dintr-un punct în altul.

În Barcelona, spre exemplu, toate veniturile generate de taxele de parcare sunt folosite pentru operarea și întreținerea unui sistem de închiriere de biciclete.

În Amsterdam, aproape toate plăcuțele de înmatriculare sunt digitalizate, fapt care permite ca toate vehiculele să fie monitorizate.

În concluzie, fără decizii dure și (poate nepopulare) luate de administrațiile locale, e puțin probabil să reușim chiar și pe termen lung, să rezolvăm problema traficului din București. Iar una dintre aceste măsuri se referă la parcările de reședință.

Întrebarea este ce primar și-ar asuma însă o măsură atât de nepopulară?

Până nu se va trece la fapte concrete, Bucureștiul rămâne tot un oraș supraaglomerat în care nu-ți rămâne decât să te cerți cu vecinul pentru locul de parcare pe care plănuiești să-ți parchezi mașina diseară. Sau mâine seară. Și așa mai departe.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

45341 vizualizari

 • -1 (83 voturi)    
  Avem si noi prostii nostrii Mari Ctitori (Joi, 5 martie 2020, 10:33)

  Ponta [utilizator]

  Doamna Negulescu este picata de pe alta planeta.
  Doamna Doctor in mobilitate urbana trebuia sa iasa cu gura mare ince da acum 20 ani si sa sustina constructia de locuri de parcare.
  Au fost si sunt destule maghernite in Bucuresti care pot fi demolate fara discutie si acolo construite parcari cu cateva niveluri sub si supraterane.
  Dar este mult mai usor sa te afirmi dand din gura intr-un interviu obscur in loc sa te iei de piept cu primarii din Bucuresti.
  Dar asa ne place noua cand avem titluri gen Doctor, Super Doctor etc., etc., sa iesim si sa bravam doar din gura.
  Bucurestiul arata ca o maghernita a secolului 18, cu cartiere mizerabile, debandada in trafic, semnalizari rutiere unele "fantastice tare", si asa mai departe.
  IESI CUCOANA SI BATE-TE CU FIREA SI CEILALTI MAGLAONI DIN PRIMARII ASTFEL INCAT SA DAM O ALTA FATA ACESTEI CAPITALE EUROPENE,DACA INTR-ADEVAR O DORIM ASTFEL.
  • +32 (80 voturi)    
   De acord (Joi, 5 martie 2020, 10:46)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui Ponta

   Preturile chiar trebuiesc majorate
   • +13 (37 voturi)    
    Vezi ca te aude Firea si le majoreaza (Joi, 5 martie 2020, 11:12)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    cum le-a majorat pe cele din parcarile publice: de la 1.5 RON pe ora la 10 sau 20 ron pe ora.
    • -4 (32 voturi)    
     TREBUIE MAJORATE DE URGENTA (Joi, 5 martie 2020, 13:44)

     rov [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Iar locul pe care nu vrei sa-l imparti cu altul sa fie la pret triplu.
     Si -Trebuie cu toate costurile de rigoare- un sistem de masurare al timpului de ocupare al spatiului public.

     Asa vor migra si automobilele nefolosite in afara orasului, iar cele parcate pe prima banda la Oprirea Interzisa isi vor gasi locul corect.
     • +6 (24 voturi)    
      nu trebuie (Joi, 5 martie 2020, 14:01)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui rov

      sa fie majorate doar pt. ca primaria a dat cu 100 grame de vopsea alba si a facut, chipurile, loc de parcare.
      Daca vorbim de loc de parcare adevarat, atunci vom discuta dupa ce va fi terminata parcarea subterana de la b-dul Decebal, unde 1/3 din locuri (din pacate doar atat) va fi alocata ca parcare de resedinta (sunt curios daca eu, care stau intr-un bloc din spatele celor de pe Decebal, voi putea prinde/beneficia de un loc de parcare).
      • +4 (18 voturi)    
       nu vei putea! (Joi, 5 martie 2020, 14:39)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui nahir

       Stiu ca rechinii (adica firmele de parking) vor sa inchirieze toata parcarea de la Firea si apoi sa subinchirieze fiecare loc cu plata pe ora. Adica pun bariere , angajeza cativa oameni sa supravegheze, si tu vei plati 10 ron pe ora de parcare. La primarie ajunge doar o redeventa.
       Nu ti-l vor da cu 57 ron pe an, cat e in taxa de parcare in sectorul 3.
       • +5 (7 voturi)    
        parcarea (Joi, 5 martie 2020, 17:03)

        nahir [utilizator] i-a raspuns lui bancher

        nu e facuta de fierea ci de negoita si cele aproximativ 700 de locuri sunt impartite cum am zis. E declaratia lui negoita bentonita.
        • +2 (4 voturi)    
         Ngeoita e om de afaceri (Vineri, 6 martie 2020, 13:02)

         bancher [utilizator] i-a raspuns lui nahir

         Nu face caritate. Va organiza o licitatie ptr aceste 700 locuri, sa fii sigur ca nu prinzi cu 57 RON pe luna...daca te tine buzunarul vei prinde, daca castigi licitatie pe locul respectiv,.
         PS: parcarea e facuta de Firea si Negoita, au stitu sa isi dea mana la furat. Nu poti face un asa mare obiectiv, situat pe bulevardul princpal, fara parteneriat cu primaria generala. Strazile principale sunt in administratia primariei generale, nu in a celei de sector.
      • +1 (21 voturi)    
       nu de aia trebuie majorate! (Joi, 5 martie 2020, 17:09)

       Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui nahir

       (Ca "a dat cu vopsea").
       Ci pentru ca ocupa un spatiu PUBLIC!
    • -2 (16 voturi)    
     Foarte bine a facut! (Joi, 5 martie 2020, 17:07)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Sa le majoreze si pe celelalte!
   • +20 (54 voturi)    
    Sunt de acord cu tine (Joi, 5 martie 2020, 11:51)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    desi beneficiez si eu de parcare de resedinta.
    Pretul de 77 lei pe an este ridicol. Ar fi justificat doar pt persoane cu venituri f reduse (la limita subzistentei). Dar, pe de alta parte si dna "doctor în mobilitate urbană" ABEREAZA. Am trait in Augsburg(De) 6 ani si plateam chiria pt locul de parcare afara (nu in centru dar in zona a 2-a) 10 euro pe luna. Abonamentul pt un loc in de parcare in garaj supraetajat cu bariera si camere de supraveghere si lift, in centru era de 50 euro pe luna. Deci mai mic decat la Obor.
    Pt parcatul pe strada (deci nu pe loc amenajat) plateai la primarie o taxa (mai mare decat taxa de la noi) si primeai un ecuson cu indicativul zonei in care locuiai si puteai sa parchezi in acea zona cat vroiai (erai rezident si plateai!). Pt cei din afara zonei, parcatul era limitat in timpul zilei (maxim 2 ore) iar dupa ora 18 pana la ora 7 dimineata urmatoare puteau de asemenea sa stea.
    Dna doctor de asemenea abereaza cand spune ca automobilistii ocupa spatiul de parcare in detrimentul celorlalti locuitori din moment ce aproape toti locuitorii Bucurestiului au masini.
    Nu cred ca se poate concepe ca locuitorii capitalei sa renunte la masini, ne-am intoarce cu multe decade inapoi. Masina este in ziua de azi o necesitate. Ar trebui totusi limitata folosirea in exces a acesteia. In Germania si Franta, unde am lucrat mult timp, nici sefii cei mari nu veneau cu masina personala la SERVICI. Daca nu erai rezident in zona, parcarea costa enorm (4 euro pe ora), asa ca veneau cu transportul in comun.
    • +30 (36 voturi)    
     Dar nici in Bucuresti (Joi, 5 martie 2020, 12:37)

     PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

     nu merge lumea cu masina la serviciu, ar fi imposibil, unde si-ar parca masina in oras. Ca or fi 10-20%, asta e altceva, poate ca omul mai are cate o data si altundeva de mers.
     Te uiti prin cartiere in orele de lucru si vezi rar cate un loc de parcare.
     Traficul din oras este 90% ocupat de masinile firmelor la care se adauga la orele de varf cele din Ilfov si judetele limitrofe de unde vine lumea la lucru.
     Normal ca trebuiesc parcari, dar pana nu se opreste constructia de noi blocuri si birouri nu poate exista nici macar o speranta. Deocamdata toata Muntenia se muta in Bucuresti. Rezolvarea Bucurestiului nu se poate desface de rezolvarea intregii tari.
     • +26 (30 voturi)    
      Eu duc masina in parcare supraterana (Joi, 5 martie 2020, 14:06)

      rov [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

      platita, e goala, doar la intrarea in parcare, in strada, prima banda e ocupata..:)))

      Problema mea este ca nu pot descarca la bloc plasele si bax-urile de apa, nu este pastrat un loc in care sa-ti lasi 5 minute masina, sa-ti lasi copilul in casa, apoi sa-ti duci masina 500 m la locul privat platit...
      • +3 (5 voturi)    
       ROV (Joi, 5 martie 2020, 19:48)

       Cuca [utilizator] i-a raspuns lui rov

       Absolut corect. Dar cereti prea mult. Daca ar exista un astfel de loc, asa cum exista in orice tara civilizata, s-ar gasi in maxim 10 minute un bizon care sa-si parcheze masina acolo. Fara doar si poate. Traim in Romania !!!
    • +10 (18 voturi)    
     Sorin Oprescu a incercat sa ridice (Joi, 5 martie 2020, 12:42)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

     preturile la parcarile de resedinta. Nu i-a iesit, nu s-a votat in niciun sector. Adica toti consilierii de sector au votat ca la sectoarele lor sa ramana aceleasi preturi.
     • +10 (28 voturi)    
      Asa e si cu subventia la Caldura (Joi, 5 martie 2020, 13:47)

      rov [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Cei de la bloc indiferent de salarii si indiferent de cantitatea consumata !!!!!- au subventie SI SUNT 50% , cei de la case sau cu centrale de bloc NU !!!
      dAR LA TAXE SI IMPOZITE -EGALITATE
      ABERATIE!
      • +10 (22 voturi)    
       te-ai trezit (Joi, 5 martie 2020, 14:06)

       nahir [utilizator] i-a raspuns lui rov

       vorbind.
       Cu subventia aia se acopera cheltuielile pierderilor din sistemul de termoficare al orasului.
       Toanta de fierea trebuia sa faca credit inca de la inceputul mandatului de primar si sa modernizeze reteaua de termoficare. Nimeni nu ar mai fi vociferat, iar costurile cu caldura nu ar mai fi trebuyit sa fie subventionate (o modalitate de altfel de santaj a alegatorilor).
       A facut insa credit ca sa plateasca subventia, desi aceasta ii fusese alocata si de guvern. Ar trebui sa plateasca cu varf si indesat, alaturi de alte "somitati" politice, la Rahova.
       • 0 (6 voturi)    
        reteaua de termoficatie este un mamut (Joi, 5 martie 2020, 14:40)

        bancher [utilizator] i-a raspuns lui nahir

        Nimeni nu a avut curaj sa o reabiliteze, nici macar Basescu, oricat de nebun a fost.
       • -2 (12 voturi)    
        Nu-i adevarat (Joi, 5 martie 2020, 15:01)

        rov [utilizator] i-a raspuns lui nahir

        Fiecare bloc are contorul lui de bransament, de unde rezulta cantitate de caldura consumata.
        RADET-UL O VINDE CU 170 LEI DESI O CUMPARA LA PRET DUBLU!
       • 0 (4 voturi)    
        Dar sunt si centrale de cartier (Joi, 5 martie 2020, 20:23)

        PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui nahir

        pe gaz, pierderi la caldura nu sunt, si tot se subventioneaza caldura. Acolo doar pierderile de la apa preincalzita ar trebui subventionate.
      • -2 (6 voturi)    
       ROV (Joi, 5 martie 2020, 19:50)

       Cuca [utilizator] i-a raspuns lui rov

       Absolut corect. Stau la bloc si "ma bucur" de subventie, dar gasesc ca este total imorala.

       Ar trebui sa coste cat costa, si, pentru cei intr-adevar in dificultate, sa se gaseasca o cale sa li se dea pe timpul iernii un ajutor pentru caldura. Asa cum este acum este o porcarie - de subventieze beneficiaza si saracul si bogatul, desi toata lumea, inclusiv cei de la case, platesc taxele din care se da aceasta subventie.
    • -1 (3 voturi)    
     Aloooo? (Vineri, 6 martie 2020, 14:03)

     DevNull [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

     Compari zona 2 dintr-un orasel de provincie de 200k locuitori, german pe deasupra, cu mijlocul Bucurestiului?? Problema traficului se pune doar in orasele mari, in rest prin afara sunt si orase in care parcarea peste tot este gratis, pt ca sunt atat de putine masini incat nu se sesizeaza cateva parcate in spatii special amenajate.

     Si dupaia o mai dai ca eu nu am dreptul sa ma plimb ca pieton pe o strada normala pt ca am masina? Te-ai gandit ca poate eu merg cu masina doar ocazional, si nu o las parcata 8 ore pe zi in centrul Bucurestiului? Sau te-ai gandit ca mi-am luat un apartament si am platit inca 10k Euro pentru loc privat de parcare in incinta complexului?? Unii dintre noi mai au si tendinte de civilizatie.

     Hai sa nu mai regurgitam tot ce ne iese din creier ca sa ne dam destepti si 'umblati prin lume', ca doamna in cauza nu degeaba are doctorat.
     • -2 (2 voturi)    
      @DevNull (Vineri, 6 martie 2020, 18:17)

      paonipao [utilizator] i-a raspuns lui DevNull

      La al cui comentariu ai facut referire in postarea ta...pentru ca este greu sa-ti dai seama din context?!
   • +9 (29 voturi)    
    Adevarat (Joi, 5 martie 2020, 12:08)

    adfox [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    Trebuiesc majorate , ca sunt mici nu incape indoiala . Dar dar mi se par astronomice sumele alea care le insira aici duduia aia

    ''Trebuie calculat acest cost de rentabilizare dar, din cȃte ştiu, acesta ar fi în jur de 200 - maxim 300 lei (50-60 Euro)/lună. Pe an, un astfel de abonament ar fi, probabil, în jur de 2500–3000 lei (500-650 euro).''

    Ca doar nu suntem intr-o tara cu 'apa calda' unde salariul minim net e 1000+ euro/luna .......
    • +11 (37 voturi)    
     E dusa rau cucoana (Joi, 5 martie 2020, 12:56)

     Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui adfox

     cum sa platesti m mult pt un loc afara, pt care nu s-a investit practic nimic, fata de unul in garaj sub/suprateran unde masina e ferita de intemperii si cu supraveghere?
     PS: astept cu nerabdare sa se faca publice toate tezele de doctorat. Ce mai distractie o sa fie...
     • +8 (14 voturi)    
      da, dar tu stii cat costa un loc (Joi, 5 martie 2020, 14:43)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

      de parcare de 12.5mp, dintr-un complex privat?
      Costa 10 000 euro, pe putin, si sunt mai mici decat parcarile de resedinta. Un loc de parcare cu 40-70 RON pe an, cat se plateste acum, e pomana curata in Bucuresti....
      Sper sa nu ii vina vreunui primar de sector ideea sa inchirieze parcarile de resedinta catre vreo firma de parking...sa vezi atunci cum dai 500 ron pe luna si nu zici nimic..
     • +3 (3 voturi)    
      Necesitatea unui pret corect ... (Vineri, 6 martie 2020, 22:00)

      gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

      Distractia ar fi si mai mare daca s-ar publica toate tezele de doctorat din '90 incoace, de la toate facultatile abilitate si s-ar constata ca cca. 80% ar fi plagiate si fara utiltate stiintifica / economica!!! S-ar constata, mai ales, legaturile de familie intre indrumatori si "doctori", familii de "doctori", indrumatori de doctorate fara teze OK, foloase incasate cu nemiluita care se intind pana astazi, numar de doctori mai mare decat in Austria de ex. , tara tuturor doctorilor, in domenii de te doare mintea, Cei care ar refuza publicarea, sub diverse motive, ar trebui sa aiba probleme de credibilitate!!!
    • +4 (22 voturi)    
     Salariu si taxe-amenzi (Joi, 5 martie 2020, 13:21)

     Bujod [utilizator] i-a raspuns lui adfox

     E atat de distractiva legarea tuturor taxelor-amenzilor de salariu incat nici n-ar merita comentata. Nu, nu exista legatura intre salariu minim, mediu, sau cum o fi, si nivelul amenzilor, respectiv al anumitor taxe, mai ales pentru Bucuresti, oras care are salariul mediu mult peste media nationala dar se cramponeaza cu niveluri de taxe locale, plati pentru servicii si amenzi de lumea a III-a. In "tarile cu apa calda" cum spuneti, amenda pentru parcare ilegala e de sute de euro nu pentru ca salariul e mai mare decat in Romania ci pentru ca acea amenda este descurajanta pentru toata lumea si nimeni nu-si permite sa plateasca sute de euro fiindca a parcat pe domeniul public.
     • 0 (6 voturi)    
      BUJOD (Joi, 5 martie 2020, 19:56)

      Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Bujod

      Amenzile TREBUIE sa fie functie de avere, dar TREBUIE DATE.

      Am vazut atatea jdemii de situatii in care politia doarme in cizme incat nu as avea timp sa le insir aici pe toate nici daca as sta 10 zile sa le scriu.

      Civilizarea peste tot s-a facut cu biciul. Intai a dat cu biciul seful de trib, apoi feudalul, apoi biserica, apoi politia. Si, incet-incet, toata taranul a ajuns in felul acesta la concluzia ca, uite, daca nu arunc gunoiul pe geam e mai frumos pe strada, intr-adevar,si mie imi place - si nici nu mai iau amenda. Si uite asa, gloata s-a civilizat. La noi cei mai multi sunt inca la nivelui de babuini, insa...
     • +2 (4 voturi)    
      De ce e distractiva ?Argumente logice! (Vineri, 6 martie 2020, 10:02)

      adfox [utilizator] i-a raspuns lui Bujod

      @Bujod

      Cu tot respectul , dar va contraziceti singur.

      'amenda pentru parcare ilegala e de sute de euro nu pentru ca salariul e mai mare decat in Romania ci pentru ca acea amenda este descurajanta'

      Amenda este mai mare in Vest deoarece si veniturile sunt mai mari . Apropo prin Germania si Austria , amenzile sunt diferentiate pe clasele de venit. Gen ai aruncat pe jos gunoi , dar ai salariu minim platesti 3-400 de euro , dar daca esti bancher si castigi 10.000 pe luna platesti 3-4000 de euro amenda.

      'Nu, nu exista legatura intre salariu minim, mediu'

      Ba da , mai prin toate tarile din Europa (alea care sunt cu zeci de ani inaintea Romaniei) sunt facute studii sociale inainte de implementarea unor amenzi/taxe.

      Ca si fapt divers , un simplu exercitiu de imaginatie : Cazul 1 Da-i unui om din Ro cu salariul minim amenta de 200 de lei pentru o contraventie si o sa-l usture in fund . Cazul 2 , da-i aceluiasi om pentru aceeasi contraventie 2000 de lei (neluand in considerare 'legarea tuturor taxelor-amenzilor de salariu' cum Dumneavoastra ati spus) si practic cateva luni (daca nu ani) omul ala va face foamea pana isi va reveni financiar............
    • 0 (12 voturi)    
     E vorba de cerere si oferta (Joi, 5 martie 2020, 14:04)

     t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui adfox

     Masini multe, parcari putine... . Nu mai compara cu alte orase ca nu prea are rost. Un sistem de licitatie ar arata pretul real.

     Daca mai tre sa si o construiesti... tebuie amortizata. La parcarile supraterane etajate ca cea din Straulesti, din start ai un cost de amortizare mare anual.
     • 0 (2 voturi)    
      De ce nu comparam? (Vineri, 6 martie 2020, 10:22)

      adfox [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

      @t4v1
      De ce anume nu are rost ?Ce legatura are parcarea de la Straulesti cu parcarile de resedinta ?
      • -1 (3 voturi)    
       au ceva in comun: (Vineri, 6 martie 2020, 13:03)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui adfox

       sunt foarte ieftine.
      • +2 (2 voturi)    
       Pentru ca (Vineri, 6 martie 2020, 13:25)

       t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui adfox

       In alte orase si tari pretul real e dat de alte conditii decat cele din Bucuresti: amenzi care se aplica dar venituri mai mari, nr de masini mai mic dar tranport in comun OK, alternative existente, etc..

       De asta licitatia e un mod corect de a stabili pretul, pentru ca ia in considerare si veniturile (aparent mai mici) ale bucurestenilor (aparent PIB/capita in B/IF e peste media UE).
    • -2 (8 voturi)    
     ADFOX (Joi, 5 martie 2020, 19:52)

     Cuca [utilizator] i-a raspuns lui adfox

     Si ? Nu exista nici un drept constitutional de a avea masina. Nu-ti permiti, nu iti cumperi masina, simplu.
     • -1 (5 voturi)    
      Comentariu scos din context (Vineri, 6 martie 2020, 10:20)

      adfox [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

      @ADFOX (tizul). Nu exista drept constitutional nici de a avea o casa......
      Aici nu e vorba de drepturi , cel putin eu nu despre drepturi am comentat. Este vorba despre putere financiara . Care pe la noi de fapt nu prea este. Mi se pare ridicol de mica taxa pentru parcarea de resedinta (am spus clar in comentariu) pe cat mi se pare si ridicol de mare cea propusa........

      PS: Parcarea de resedinta e in jur de 600 de euro pe an in zona Frankfurt (deci mai putin de 5% din salariul minim)
      Cred ca 400-500 de lei pe an ar fi ok pentru o parcare de resedinta in RO..........
   • +3 (23 voturi)    
    În PRIMUL rând (Joi, 5 martie 2020, 14:57)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    “ Cum adică, dacă trăiesc într-un oraș cum este Bucureștiul, nu am voie să-mi parchez mașina pe domeniul public? Atunci de ce mai plătesc taxe și impozite administrațiilor locale? ”

    În primul rând trebuie majorate taxele și impozitele pe autoturisme în București.
    E ridicol să plătești 60 de lei pe an pt o benzinară de 1,6 litri. Oricum nu poți plăti locul de parcare mai mult decàt impozitul pe mașină.
    Deci măriți impozitul pe mașini !

    Apoi toți ar trebui să plătească o taxă de parcare anuală, că oricum parchează mașina undeva pe stradă, iar cei care au un loc individual , oa xă de vreo 3 ori mai mare decât cei fără loc.

    Deci impozitul de la 60 lei pe an, ar trebui sâ fie 600 lei pe an, parcarea vreo 300 lei pe an, iar cu loc vreo 900 lei pe an.
    Mașina în București e un lux!
  • +18 (42 voturi)    
   Doctor în mobilitate urbană? (Joi, 5 martie 2020, 11:08)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Ponta

   Și nu vede că bucureștenii sunt blocați din lipsa parcărilor.250 mii locuri de parcare la 2,5 milioane de mașini,poate chiar mai multe,spune multe despre doctoratul doamnei.Bulevard cu 4 benzi pe sens,una blocată de mașini parcate,una blocată de mașini oprite temporar din varii motive-aprovizionare,ridicat gunoi,șoferul are o urgență(să salute pe cineva,să-și ia ziarul,),o bandă rămasă jumătate de la gradul tramvaiului.Și mai rămâne o bandă de circulație unde se îngrămădesc toți și la intersecții se încalecă ca să treacă pe banda de schimbare de sens,Cu înjurăturile de rigoare.Doamna doctor vrea să murim,așa cum fac doctorii din spitale care ne îmbolnăvesc în loc să ne vindece.Am văzut în București străzi//modernizate//unde,după modernizare numărul locurilor de parcare sa redus la jumătate.A dracului modernizare!Unde se vor duce mașinile rămase fără locuri de parcare?Sigur peste amenajările făcute,fără rost și fără cap.Bani cheltuiți ca să fie cheltuiți.În București primarii nu înțeleg că trebuie să îmbunătățească viața oamenilor,nu să o complice.Fudui,proști și impertinenți,,așa sunt primarii din București.Toți.Și cu poluarea! Cică nu știu de unde este și dacă le spunem,nu ne aud.
   • +14 (30 voturi)    
    In New York e muult mai rau (Joi, 5 martie 2020, 12:44)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    acolo nu exista delor parcari publice, toate sunt private in mall-uri, in parcarile angajatorului si sau in cladiri imense destinate exclusiv parcarii. Preturile parcarilor sunt imense, de aceea taxiul e asa celebru in New-York.
  • +14 (34 voturi)    
   m-am logat special (Joi, 5 martie 2020, 11:14)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Ponta

   sa iti dau un minus.

   Cartierele alea mizerabile si maghernitele sunt in mare parte private. Despre vorbim aici? Terenuri pe care le are primaria, eu de ex, nu sunt de acord sa fie folosite pt a face locuri de parcare cu 30 de lei pe an. Sunt de acord sa se faca lucruri muuul muuuult mai productive sau care aduc o plus valoare (inclusiv sociala)
   • +3 (11 voturi)    
    Sa (Joi, 5 martie 2020, 14:00)

    Rdu [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    mai faca un bloc!
    • 0 (8 voturi)    
     nu bloc (Joi, 5 martie 2020, 16:25)

     Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

     cinema, centru social, cresa, gradinita, parc, scoala, amfiteatru, muzeu, etc

     Nu crezi ca is mai utile ca locurile de parcare?
    • +4 (6 voturi)    
     ok! dar... (Joi, 5 martie 2020, 17:22)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

     ... cu parcare subterana, macar cu 1,5 numar de locuri pentru fiecare apartament!
  • +1 (17 voturi)    
   da (Joi, 5 martie 2020, 11:31)

   User53221 [utilizator] i-a raspuns lui Ponta

   Lasati doctorii/cercetatorii sa isi ocupe timpul cu studierea problemei, si politicienii sa se bata cu primarii pe baza studiului. E stupida ideea de a pretinde ca doamna Negulescu sa se bata cu primarii, mai ales din partea cuiva care nu face nici una nici alta.
  • +5 (15 voturi)    
   Numai de aglomerarea (Joi, 5 martie 2020, 13:58)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui Ponta

   imbecila a blocurilor nu vorbesc domnii doctori in urbanism, arhitecti ctitori, edili! De vina sunt cetatenii de rand! Isi permit toti sa aiba masini! Si nu numai cei din Bucuresti! Din toata tara! Sa plece sa ramanem numai noi! Si cui o sa mai vindeti blocurile si locurile de parcare in orasele astea distruse? Nu-i nimic pana atunci, cu banii adunati, plecati si voi in locuri exotice, nu-i asa!? Doar n-o sa-i lasati singuri pe politicieni!
  • 0 (4 voturi)    
   Da' DE CE nu iesi tu? (Joi, 5 martie 2020, 17:06)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Ponta

   Bate-te TU cu Firea! ca dai de inteles ca esti bucurestean!
   Asa... sa dai comanda altora sa faca EI, orice activist de partid stie! :P
 • -19 (59 voturi)    
  vad ca (Joi, 5 martie 2020, 10:43)

  andrei1245 [utilizator]

  apar guri din ce in ce mai multe care casca in favoarea intereselor celor bogati.vor sa pape de la muritorul de rand banuti, nu se simt bine daca ceva este convenabil trebuie inrobit cetateanul.

  cica nicusor lanseaza si el ideea cu vezi cum e parisul hai sa desfiintam parcarile de resedinta. declar aici ca votez cu firea in secunda doi daca nicusor pedaleaza cu ideea asta nebuna
  • +22 (46 voturi)    
   Unde nu-i cap.. (Joi, 5 martie 2020, 11:11)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui andrei1245

   Votezi cu Firea ca sa parchezi ieftin?.. Da, o sa parcati gratuit, intre 8 si 9 dimineata, pe bulevard, cand nu mai misca nici o masina. Penibil.

   Arhitectul a avut 3 argumente. Hai sa zicem ca ala cu bunul privat in spatiu public nu prinde la poporul crecut in comunism (ca alt motiv sa ceri parcare gratis nu exista). Hai sa zicem ca micul comunist din tine nu accepta teoria de piata libera unde cererea si oferta se echilibreaza reciproc atunci cand resursa este limitata. Dar ce ne facem cu al doilea argument? Adica "muritorul de rand", "cetateanul inrobit", este doar ala care isi lasa masina parcata pe spatiul public? Ala fara masina deja este sub-uman, un sclav care merita sa i se ia trotuarul, spatiul verde, aerul respirabil?..

   Bucurestiul are nevoie de primari curajosi, care sa aduca schimbarea fara sa se astepte de la toti pomanagii si asistatii sa-si dea acceptul, fara sa spere la al doilea mandat. Doar asa se poate face ceva.
   • -4 (24 voturi)    
    raspuns pentru pehash (Joi, 5 martie 2020, 13:15)

    misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    stimate participant la dialog, daca nu jignesti, nu poti purta un dialog cu ceilalti?
    de ce nu gandesti si altfel lucrurile?de ce sa plateasca taxa de parcare anuala, doar cei care au reusit sa isi rezerve un loc de parcare si nu este impusa o taxa de parcare pentru toti beneficiarii de autoturisme personale si inregistrate pe bucuresti (exceptie facand cei care au avut asigurate locuri de parcare de catre dezvoltator, sau care isi parcheaza autoturismul in curtea personala)..
    ce au unii si nu au altii?nu si cei fara loc de parcare, ocupa un spatiu zi de zi,seara de seara in acest oras?
    sunt incalcate sistematic drepturile si ale posesorilor de autoturisme si ale pietonilor, in acest oras..iar dumneata vorbesti de comunism pentru ca ne cerem niste drepturi?
    ca si posesor de autoturism, pe langa taxa pentru locul de parcare mai platesc si un impozit, si an de an, la anaf, si o rovigneta si un rca.. pietonul nu plateste impozit ca circula zi de zi pe trotuarele capitalei..
    aici trebuiesc puse in balanta toate situatiile, nu doar cele care va convin..
    si ai pomenit in finalul comentariului de primari curajosi, pomanagii si asistati care sa isi dea acceptul..dumneata in care categorie esti?
    • +4 (10 voturi)    
     pai stai asa...!! (Joi, 5 martie 2020, 17:26)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

     Tu nu circuli "pe pocioarele tale" pe trotuar?
     Te duci cu masina pana la usa? >:
     • +1 (1 vot)    
      raspuns lui Codruta N [utilizator] (Miercuri, 11 martie 2020, 16:05)

      misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      nu am pocioare..dar circul cu picioarele..
      si nu am pretentii de genul "sa se mareasca taxa de parcare pentru detinatorii de autoturisme"..
   • +3 (11 voturi)    
    M ai uns pe suflet (Joi, 5 martie 2020, 16:10)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Bravo!
   • +2 (4 voturi)    
    @pehash (Vineri, 6 martie 2020, 13:12)

    paonipao [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    De acord cu ceea ce ai comentat...!

    O anomalie in Bucuresti este faptul ca exista parcari supraterane si subterane (de exemplu in centru la Unirea, Universitate, Inter) care sunt aproape goale si ziua si noaptea, in schimb exista masini parcate neregulamentar in jurul acestor parcari.

    Cred ca daca Bucurestiul ar avea un milion de locuri de parcare (subterane sau supraterane) tot s-ar gasi foarte multi sa parcheze neregulamentar numai sa nu plateasca 1,2 euro/ora!

    Toti admiram civilizatia din vestul Europei dar uitam ca aceasta costa si bani si educatie!

    Bucurestenii si romanii in general ar trebui sa inteleaga ca a detine o masina inseamna si o cheltuiala suplimentara ce trebuie asumata, nu iti permiti acea cheltuiala inseamna ca nu iti permiti sa ai masina!
  • +6 (46 voturi)    
   deci interesul celor saraci (Joi, 5 martie 2020, 11:17)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui andrei1245

   e sa stea in trafic?! Eu sper sa iasa ND pt ca e singurul care are curaj sa faca ceva, cu riscul sa nu mai fie reales.

   Locurile de parcare de resedinta trebuie sa dispara. Masinile trebuie scoase din oras. Dreptul tau se termina acolo unde imi afecteaza dreptul meu. Ori dreptul meu e sa ma deplasez civilizat si sa respir aer curat. Si drepturile mele sunt fundamentale, fata de dreptul tau de a scoate fum.
   • -3 (23 voturi)    
    dreptul tau (Joi, 5 martie 2020, 14:06)

    andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    mai este si sa te duci inapoi de unde ai venit. te ai facut it ist si ai venit la bucuresti sa mergi cu bicicleta. toti cei pe care va alunga foamea si veniti la bucuresti si aglomerati locul tineti va gura lasati oamenii care au proprietati si locuri de parcare arondate in pace
    • +4 (14 voturi)    
     nu m ai nimerit (Joi, 5 martie 2020, 16:26)

     Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui andrei1245

     1. nu s IT ist... 2 nu stau in bucuresti dar lucrez aici. Si crede ma ca m-ar rupe daca s-ar interzice masina ca din ilfov nu ai cu ce ajunge civilizat.

     Totusi, unii oameni gandesc mai departe de propriul interes ;)
     • +1 (5 voturi)    
      dreptul meu, dreptul meu (Vineri, 6 martie 2020, 8:58)

      cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

      dreptul tau de a respira aer curat ti-l poti exercita in padurea de langa bucuresti.
      dupa tine s-ar interzice complet masinile in orase. si apoi si pe drumurile nationale ca si acolo lasa dare de fum.
     • +1 (1 vot)    
      daca tot esti atat de nemultumit, stimabile (Miercuri, 11 martie 2020, 16:23)

      misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

      accepta sfatul lui firea si mergi unde ti se pare ca e aerul mai oxigenat ..
      nu ne inotarcem acum la pesteri si carute..ca sa nu iti incalcam drepturile..
      dar ce vorbesc.. ca si caruta ar trebui trasa de un animal, care mai face si cate o balega.. incalcam si drepturile animalelor si regulile de curatenie ale orasului...
      sau ar mai putea fi trasa de om..insa atunci s-ar numi asuprirea omului de catre om.. si iar nu ar fi bine..
      toate astea insa, nu prea s-ar mai potrivi cu rachetele, trenurile de mare viteza si masinile zburatoare..
      deci..este doar un bluf al ue sa depoluam planeta.. nu au cum sa opreasca evolutia..
      pot doar sa schimbe fabricarea combustibilului.. cu ceva eco.. asta chiar s-ar putea..
      ceredeti ca ne-ar permite acest lucru miliardarii petrolieri? :)

      dar ce mai incolo si incoace, poate or sa rezolve problema cu teleportarea..
      si toata lumea va fi zen!
   • +3 (17 voturi)    
    Un pic (Joi, 5 martie 2020, 15:59)

    Imperialistu [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    ... comunist, coane. Masinile trebuie scoase din oras? De ce? Pentru ca vrei tu? Pentru ca nu ai masina, nu folosesti sau nu iti place? Pentru ca ai stabilit laolalta cu altii ca proprietarul unei masini e cumva inferior moral tie? Nu cumva vrei sa se circule ca pe vremea lui nea Nicu', impar intr-o zi, par in alta?
    • -2 (14 voturi)    
     hmmm (Joi, 5 martie 2020, 16:32)

     Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Imperialistu

     comunist?! Posibil si nu ma intereseaza.
     Masinile trebuie scoase din oras (daca proprietarul nu isi permite sa aiba electrica sau sa plateasca o suma importanta pe an). Masinile celor care nu isi permit sa plateasca parcare si taxe pe poluare trebuie sa dispara din oras. Nu pt ca vreau eu, ci pt ca e de bun simt sa ai aer curat si civilizatie. E de bun simt sa nu omori copiii sau sa sufere de boli respiratorii, sa poti circula pe trotuare (inclusiv batrani si femei cu copii in carucioare), e de bun simt ca orasul asta sa fie al oamenilor nu al masinilor.

     Proprietarii de masini nu s inferiori, dar trebuie sa plateasca daca vor masina. Eu sunt inclus aici. Folosesc masina zilnic si ar fi mult mai greu fara masina pt ca nici nu imi permit sa platesc taxele pe care le-as baga eu ca primar.
     • +4 (14 voturi)    
      voi renunta la masina (Joi, 5 martie 2020, 17:28)

      barba-neagra [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

      atunci cand oamenii care calatoresc cu tramvaiul, troleibuzul sau autobuzul (si metroul, de ce nu) o sa se spele vartos dimineata, isi vor spala hainele ca sa nu mai puta, si se vor purta civilizat unii cu ceilalti.
      Vi se pare mult?
      Continui: o sa renunt la masina atunci cand STB-ul imi va oferi transport la minutele scrise in fiecare statie, in mijloace de transport curate, moderne.
      Vi se pare fantastic?
      De unde bani?
      Pai sa incepem cu taxele astronomice pe care le platesc deja cei cu masini SUV, cu taxele pe proprietate (care?).
  • +13 (43 voturi)    
   Articolul are totusi un sambure (Joi, 5 martie 2020, 11:17)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui andrei1245

   de advar: in Bucuresti a devenit anormal de ieftin sa ai masina. Parcarea de resedinta o iei cu 37 RON pe an, taxa de prima inmatriculare nu mai exista, vechimea masinii nu este impozitabila, nu exista taxe pe poluare, casco nu este obligatoriu, impozitul la masina este de max 200 RON (la motoarele de 2litri motorina)...asa ca nu ma mira ca au masini si cei care nu si le pot permite.
   Nu mai dau exemple de oameni care nu au ce manca, stau la garsoniera confort 2, dar si-au luat Audi A6 din Germania.
   • +7 (33 voturi)    
    wtf? (Joi, 5 martie 2020, 12:15)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Casco OBLIGATORIU? Tu gandesti sau doar tastezi liste din caputz?
    • -10 (28 voturi)    
     Da, in Bucuresti casco este obligatoriu (Joi, 5 martie 2020, 12:53)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Si nu prin lege, ci prin faptul ca te scapa de eternele probleme pe care le ai cu bizonii sau cu cei care fac accidente si parasesc locul faptei. Am masina de peste 20 de ani, si niciodata nu am umblat fara casco in Bucuresti. Nu stii niciodata cand gasesti masina crunt lovita in parcare, cu autor necunoscut si ce faci atunci?? ca daca nu ai bani de casco, e clar ca nu ai bani si de reparatii.
     In Bucuresti e extrem de riscant sa iesi cu masina fara casco...asta e diferenta intre cineva care isi permite masina si unul care nu isi permite.
     Pot sa dau n exemple de oameni care au facut accidente (din vina lor) si apoi plangeau langa masina ca nu aveau casco.
     Nevermind, pai daca nu iti permiti casco in Buc, ma scuzi, dar inseamna ca nu iti permiti masina.
     Ptr toti soferii din Buc am un sfat clar: faceti-va casco ca nu stiti niciodata cand se intampla. Poti sa stai ani de zile fara evenimente, si apoi sa iti faci masina praf.
     • +9 (19 voturi)    
      :)))))) (Joi, 5 martie 2020, 13:52)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Scumpete, esti funny. Deci daca NU doresc casco, inseamna ca nu-mi permit masina? Este o ALEGERE, micule comunistoid de turma. Daca adun cat as fi platit in zeci de ani la masini si motociclete detinute in acelasi timp, mergand doar cu 1, doh, imi "permit" probabil 2 daune totale si tot sunt pe plus.

      Stai in zona cu 37lei pe an parcarea, dar masina cu CASCOOOO si faci misto de aia care stau in garsoniere cu A6. Pai sunteti cam pe aceeasi logica, nivele diferite :D
      • -4 (12 voturi)    
       pardon, (Joi, 5 martie 2020, 14:49)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       platesc si 100 euro pe luna parcare privata la serviciu.
       dar nu asta e problema, alegerea de a nu iti face casco in Buc este una foarte proasta.
       Faci pe zmeul acum, sa te vad ce o sa zici cand iti face unul dauna totala. Atunci o sa plangi langa epava..
       Stiu om cu BMW X3 care si-a facut dauna totala cand masina avea doar 4 luni, abia terminase rodajul. S-a jurat ca nu se mai urca in masina fara casco.
       Nu fac calcule la cat m-a costat casco la toate masinile pe care le-am avut, probabil imi mai luam o masina, dar linistea se cumpara greu.
       • +4 (8 voturi)    
        mda (Joi, 5 martie 2020, 18:53)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui bancher

        Sezi blanda, zano, ca nu fac pe zmeul. Sunt foarte linistit si fara sa dau bani pentru asta, cum vad ca faci tu.

        Sunt 3 situatii:
        1. imi faci dauna totala, o fac pe asigurarea ta. Sau pe tine, daca n-ai :D
        2. o fac dauna totala, mi-o merit. Se cheama asumare si nu se cumpara cu bani
        3. daca si cu parca, calamitate naturala etc. In cazul asta, ce te faci daca esti si tu in masina si devii dauna totala? Statistic, nu servesc drob de sare.

        Ti-am mai remarcat arivismul cand discutam de ZACA si "rable". Tu esti la nivelul X si-ti pute tot ce e la X-1. Nu iei insa in calcul ca exista si X+1 care, daca ti-ar aplica "logica", ar trebui sa stearga cu tine pe jos.

        Pe "logica" ta, precum si a articolului, iti plusez casco aia dpdv conditie cu loc parcare sau garaj PROPRIETATE ca o conditie sa-ti "permiti" sau sa detii o masina. Ai asa ceva pentru fiecare masina? Poate acum o sa intelegi cum e cu X+1 inainte sa mai ai fantezii cu ce-si permit altii.
        • -3 (3 voturi)    
         uiti o gramada de situatii: (Vineri, 6 martie 2020, 13:08)

         bancher [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

         exemplu cand gasesti masina avariata in parcare, si chiar bine. Nu e nici vina ta, dar nici nu ai RCA-ul celuilalt. Nu ai casco?/ Problema ta.
        • -1 (3 voturi)    
         asta cum ca iti faci dauna (Vineri, 6 martie 2020, 13:22)

         bancher [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

         totala pe RCA-ul vinovatului este cu 2 taisuri: daca te loveste unul cu masina inmatriculata in Bulgaria, nu ti-o mai repari tu in vecii vecilor pe banii lui. La fel si cu cei care au RCA la firme slabe, care nu deconteaza sau deconteaza greu. La ASF sunt mii de dosare de oameni care nici acum nu si-au primit banii de la firmele de asigurari, ba unele au mai dat si faliment intre timp (gen Carpatica si Astra). Plus ca firma de RCA iti poate conditiona plata banilor doar daca faci reparatia la service-urile agreate (adica nu firme bune sau reprezentante, ci garajuri de 2 bani de la marginea orasului). Viata reala e mult mai complicata decat cele 3 situatii pe care le spui tu mai sus..
         Pana la urma vad ca tie iti place sa ataci omul, si nu ideea, ceea ce este alta discutie.
         Apelativele gen zana, blanda, scumpete si ce mai arunci tu pe aici sunt clar izvorate din frustrare.
         • +1 (1 vot)    
          tu suferi grav (Luni, 9 martie 2020, 9:16)

          Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui bancher

          Ti-am mai zis ca ti-am remarcat arivismul si in alte situatii, lasa ca n-ai inteles nimic din X+1, apropo de frustrare :D Chiar, nu mi-ai zis daca esti de acord sa aiba masini DOAR cei care detin in proprietate un loc de parcare pentru fiecare vehicul, iar restul ratb. Cum spunea un filosof, ori suntem golani, ori nu mai suntem :)))

          Ti-am atacat ideea, zano, ca tot ziceai ca sunt zmeu, cand conditionai "permiterea/detinerea" unei masini de o asigurare casco, ceva eminamente OPTIONAL. In caz ca nu te-ai prins, am o mare problema cand imi impune cineva ceva, fie institutie, fie turma, fie combinatie, chiar daca ma afecteaza sau nu. Este vorba de principiu.

          In atatia ani, am trecut prin toate situatiile expuse de tine si a iesit ca mine. Nu ma impresioneaza un aigurator care face pushing sa repar in service "agreat" sau incearca o evaluare dupa criterii proprii si nu cf legii. Pe speta rca BG nu am fost implicat direct, ci am ajutat pe cineva. Cand o sa cresti mare, o sa afli ca exista un fond international pentru cazuri d'astea. Chiar am fost surprins ca au platit mai mult si mai rapid, fara figurile celor locali.

          Financiar, tu esti fericit ca ai platit valoarea unei masini si ai fost linistit, eu sunt fericit ca nu am platit valoarea a mai multe vehicule, fiind la fel de linistit.
   • 0 (6 voturi)    
    ce faci cand vii cu multe bagaje? (Joi, 5 martie 2020, 17:36)

    barba-neagra [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Vii "acasa" dar nu ai loc sa parchezi, "ca e la liber". Ai o groaza de lucruri, ai copil mic, dai jos si carutul, etc, si ce faci? Lasi masina in drum, blochezi strada pana duci marafeturile si copilul in casa, poate tipa ca vrea una-alta, poate nu merge liftul... Ce fac ceilalti conducatori auto?
    Eu platesc 2300 lei pentru masina pe an, 2900 cmcubi. Pai deh, ai vrut balabusta! Eu ma multumesc cu Fiat 600 si am cinci copii, se poate, da? Ai casa la tara, ai de carat? Pai muta-te la tara, nu veni cu aere (curate) sa ceri parcare pe pamantul primariei... Si tot asa, dragi romani, cu capra moarta a celuilalt suntem pe primul loc in topul lumii civilizate.
   • +1 (9 voturi)    
    NENEA.. (Joi, 5 martie 2020, 19:34)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Eu platesc RON 2.000 pe an impozitul auto!
    De ce? Fiindca un alt cretin a gandit ca trebuie taxata capacitatea cilindrica si nu norma de poluare a masinii!
    Apoi, nu te mai baga in seama: impozitul este acelasi si la benzina si la diesel (mai terminati cu tampeniile ca va omoara dieselu-ul! Nu mai stati atata la TV, ca v-ati prostit de tot).
    Ia da-ne niste exemple!
    • 0 (2 voturi)    
     dar de scandalul dieselgate ai auzit? (Vineri, 6 martie 2020, 13:25)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

     acolo s-a furat la testele pentru diesel, si nu la cele pentru benzina. Oare de ce (cam) toti producatorii au furat la testele de noxe facute la diesel?? Ca pana la urma si Mercedes a pacalit testele..
  • +11 (45 voturi)    
   Da, parcarile de resedinta trebuie desfiintate (Joi, 5 martie 2020, 11:24)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui andrei1245

   Este absolut ilogic intr-un oras aglomerat ca un loc de parcare sa stea neocupat 8 - 10 ore pe zi doar pentru ca "muritorul de rand" a platit pe el 20 de bani pe zi, in timp ce restul masinilor ocupa trotuare, prima banda de mers, etc. Toate locurile de parcare trebuie sa fie "la liber", adica sa parcheze oricine are nevoie pe locul respectiv. De ce ar trebui ca "muritorul de rand" sa aiba loc rezervat?
   • -2 (34 voturi)    
    tu n-ai, te-am prins (Joi, 5 martie 2020, 13:28)

    mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    si te roade, ce te mai roade...
    • +1 (13 voturi)    
     Eu n-am nevoie... (Joi, 5 martie 2020, 15:23)

     IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

     ... dar ma deranjeaza foarte tare cand vad ca 30-40% dintre locurile "platite" (am pus intre ghilimele pentru ca plata e o gluma, date cvasi-moca ar fi mai corect) sunt neocupate iar trotuarele de langa ele sunt ocupate si eu trebuie sa merg pe carosabil.

     PS: Tu ai dat spaga sa ai loc de parcare si acum tragi cu dintii sa-ti amortizezi "investitia", te-am prins!
   • -3 (17 voturi)    
    :) (Joi, 5 martie 2020, 14:01)

    Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    Si eu gandeam la fel cand nu aveam. Acum m-am schimbat.
   • +5 (5 voturi)    
    Este absolut ilogic ceea ce afirmi (Vineri, 6 martie 2020, 8:01)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    Primaria ar avea obligatia sa asigure locuri de parcare pt rezidenti in primul rand.
    Cei care vin cu miile dimineata din imprejurimile Bucurestiului si pleaca cu miile dupa amiaza (daca nu ma crezi verifica intre orele 7:00-9:00 si 17:00-19:00 cand e cel m aglomerat la toate intrarile/iesirile din Buc) si cauta inebuniti locuri de parcare, ar trebui sa-si lase masinile la intrarea in Bucuresti si sa foloseasca metroul si/sau tranvaiul, autobuzul...etc. Vor sa mearga cu masina pana la birou, atunci sa gaseasca o parcare privata in apropierea acestuia si sa-si lase masina acolo!
    Toti acesti autonavetisti nu au nr de Bucuresti, deci platesc impozitele in alta parte si polueaza in Bucuresti. Eu sunt bucurestean si merg cu mijloacele de transport in comun la servici, la dentist etc. Cu masina merg la Carrefour, la piata si in excursii.
    • -1 (3 voturi)    
     Nu e chiar adevarat (Vineri, 6 martie 2020, 10:36)

     Thakka [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

     Eu am numar de Buzau, dar locuiesc de 17 ani in Bucuresti cu chirie. Mi-a convenit sa stau cu chirie si sa nu imi cumpar apartament pana acum . Desi poate greu de crezut , marea majoritate sunt ca mine, nu facem naveta, chiar stam in Bucuresti.
     Exceptie fac cei din IF, CL si GR, dar si acestia le lasa pe bulevardele de la intrarea in oras. La fel ca tine iau masina doar la cumparaturi si plecari in afara orasului. Nu am loc de parcare, pentru ca nu am dreptul la un loc in Bucuresti si parchez pe unde apuc. Sincer m-am cam saturat sa dau ture prin cartier de cate ori imi fac curaj sa iau masina asa ca m-am bagat la un credit pentru un apartament cu loc de parcare suprateran (4000 E - locul de parcare). Pai cam in cati ani ajunge un bucurestean sa achite 4000 E pe un loc de parcare? PESTE 200 DE ANI!
     • +2 (2 voturi)    
      Daca faci vza de flotant (Vineri, 6 martie 2020, 11:34)

      Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Thakka

      nu merge sa-ti inregistrezi masina in Bucuresti?
      Mi s-ar parea absurd sa nu se poata.
      • -2 (2 voturi)    
       din cate stiu eu trebuie sa ai (Vineri, 6 martie 2020, 13:10)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

       domiciliul in sectorul respectiv. Viza de flotant nu e domiciliul, deci trebuie sa iti faci mutatie in sectorul respectiv daca vrei loc de parcare.
    • -1 (3 voturi)    
     Drepturi si obligatii (Vineri, 6 martie 2020, 13:37)

     belzeb [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

     Primaria nu este "obligata" sa asigure locuri de parcare pentru conservele proprietate privata. Parcarea este un serviciu ce trebuie platit.
     Ma amuza cei care si-au cumparat si ei o conserva de 5K euro din Germania (de la o babuta care o tinea in garaj) si au pretentia ca primaria sa le dea moka o bucata de teren care poate valora intre 20 si 100 mii euro. Eventual nu doar la resedinta ci peste tot pe unde au ei treaba prin oras.
   • +1 (1 vot)    
    cel mai bine ar fi ca (Vineri, 6 martie 2020, 17:11)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    parcarile de resedinta sa ocupe 50% din locurile de parcare din zona, iar restul de 50% sa fie la liber, Asa s-ar impaca si rezidentii, si chiriasii, si vizitatorii si cei care nu au loc de parcare platit.
 • -6 (52 voturi)    
  parcare (Joi, 5 martie 2020, 10:48)

  MartaPop [anonim]

  O tampenie de articol.
  Sa se duca ei sa plateasca taxa dubla de parcare daca sunt asa bogati.Nu scrie nimic de Bulgaria in articol cand noi avem salarii comprabile cu ei nu cu Olanda sau Austria
  Sa ne lase pe noi un pace. Ei au drumul deschis catre tarile acelea minunate
  • +5 (33 voturi)    
   sau mai bine cine nu isi permite (Joi, 5 martie 2020, 11:19)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui MartaPop

   sa intretina o masina (casco, RCA, ITP legal, reparatii facute ca lumea, loc de parcare) sa ia RATB-ul...e si asta o varianta, nu?
  • +24 (44 voturi)    
   indazneste (Joi, 5 martie 2020, 11:20)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui MartaPop

   sa lasi masina parcata in bulgaria ca in romania. Sa vezi ce se intampla! in cateva minute ai roata blocata.

   Masina nu e un drept fundamental pt ca incalca dreptul meu fundamental de a avea aer curat in plamani. Masina trebuie sa coste si trebie sa devina un lux intr un oras aglomerat ca bucurestiul.

   Abia astept sa se curate si Bucurestiul. Cine isi va permite, va ramane, cine nu, nu. Ca peste tot in capitalele civilizate.

   Parcare ieftina la marginea orasului!
   • +2 (8 voturi)    
    Acum iti spun si reversul medaliei: (Joi, 5 martie 2020, 12:56)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    Nu da exemplu Bulgaria ca acolo se fura masini ca in codru. Un manager din Bulgaria a venit detasat in Romania, apoi a plecat cu masina bancii sa isi viziteze parintii in Sofia. A doua zi dimineata masina disparuse din parcarea din fata blocului...desi cam toti stiau ca e parcarea familiei lui.
    acum da vina pe romani, ca i-au furat-o ca avea numar romanesc.
   • +1 (5 voturi)    
    de unde asta cu parcare ieftina in afara? (Joi, 5 martie 2020, 21:42)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    Da, parcarile de la capetele de metrou tip Park&Ride, dar oamenii au masini si in interioru orasului. In timp , pot fi convinsi sa renunte la ele, dar mai ales prin furnizarea de servicii de calitate - cand si unde trebuie.
  • +14 (26 voturi)    
   Tipic (Joi, 5 martie 2020, 11:29)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui MartaPop

   Deci ai avut bani de masina, ai avut bani sa o inmatriculezi (in Bulgaria evident), ai bani de benzina dar sa platesti locul de parcare e prea mult pt buzunarul tau amarat cu masina de 30.000 de euro (altfel cum).
  • 0 (12 voturi)    
   Ce este boss (Joi, 5 martie 2020, 16:08)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui MartaPop

   Ai loc de parcare cu 40 de lei pe an si te doare, nu? Eu mi am vandut masina tocmai din cauza asta... ca nu aveam unde sa parchez. Toti de la mn de la bloc si au luat locurile acum multi ani aia e viata, nu? Pai e corect asa? Nu tata, ia baga 1000 euro pe an, sa vedem mai tin toti troacele pe locuri aproape moca de la primarie? Si mai lasati vrajeala ca masina nu mai e un lux, ci o necesitate ca nu e asa. Deja stau fara masina de 3 luni si n am mai murit.. asta in timp ce altii tin tot felul de rable uitate pe locuri cu “plata”. Nu tati, vrei masina, tre sa ti permiti locul de parcare.. nu sa platesti 1 euro pe luna.
  • 0 (2 voturi)    
   unde a zis dubla? poate 50-100x (Joi, 5 martie 2020, 21:40)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui MartaPop

   Exagera, dar probabil in ideea de a atrage atentia.
   La mii de lei pe an catre primarie pentru inchiriere, incepe sa para rentabil un loc intr-un ansamblu la 10 mii de euro.
 • -8 (28 voturi)    
  dupa ce-au injurat-o pe firea (Joi, 5 martie 2020, 10:49)

  Stefan534324 [utilizator]

  ca vrea sa taxeze masinile, acum s-au gasit toti sa ne spuna ce rele sunt. Mi-e sila.
  • +16 (18 voturi)    
   Fire vrea sa taxeze masinile? (Joi, 5 martie 2020, 13:19)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Pai Gabriela Firea-Pandele este presedinta organizatiei PSD Bucuresti. Cea mai mare organizatie PSD din tara, PSD, partidul cu cei mai multi parlamentari!...
   Vrea sa taxeze masinile? Pai cine o opreste sa le ceara colegilor pe care ii conduce o LEGE care sa taxeze masinile? Este primar de 3 ani si 9 luni.. cu o majoritate confortabila in consiliul general. Cine a oprit-o in primul an de mandat sa taxeze masinile?

   Din contra, madam Pandele cu sarma'n c** a facut fix pe dos - in loc sa rezolve problema traficului din capitala, ea a decis sa dea 500 de lei pe luna subventie soferilor din Ilfov (adica taximetristi bronzati, inregistrati in comuna unde e primar celalalt Pandele al familiei).

   Ti-e sila? Sigur nu atat de sila cat ne este noua de ipocriti ca tine.
  • -1 (17 voturi)    
   asa-s trolii progresisti (Joi, 5 martie 2020, 13:31)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   au memoria scurta, daca maine intra banul de la altul si le cere sa-l scuipe pe Nicusor Dan, ei se executa cu gratie. Ca-i Firea, ca-i ND, pentru ei tot aia, banul pe post sa iasa. Doar nu crezi ca le pasa de mediu sau de politici de dezvoltare durabile. Ei sunt niste biete tonomate.
 • +4 (28 voturi)    
  Parcarea de resedinta este de fapt prima problema (Joi, 5 martie 2020, 10:50)

  pedepsitorul [utilizator]

  Cultura vietii la bloc s-a schimbat in rau si datorita acestor lorcuri de parcare de resedinta.

  Cresterea pretului va indreptatii beneficiarii favorizati sa devina mai agresivi in protejarea locului plus ca va creste coruptia in procesul de atribuire!

  Cresterea taxei pt parcarea de resedinta va influenta dezvoltarea de parcari private supraetajate (60euro /luna/10mp * 10 locuri *12 luni = 7200 euro /an bani cash … interesant
  Parcarile private aproape ca o sa compenseze numarul de masini a celor care renunta la masina nepermitandu-si taxa.

  Cresterea preturilor taxei in colaborare cu vechimea blocurilor comuniste agglomerate vor creste numarul celor care aleg sa se mute in zonele limitrofe oraselor, lucru care va creste numarul masinilor in traffic!

  Deci solutia de crestere a taxei de resedinta nu va rezolva nimic!
  • +2 (18 voturi)    
   Dupa tine a avea o masina in 2020 (Joi, 5 martie 2020, 12:46)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   este un lux sau o necesitate? O folosesti sa te duci la super market sau in excursie etc...
   Pe de alta parte parcarea (de rezidenta) trebuie platita, chiar si cea stradala neamenajata, la un pret corect.
   A obliga toti posesorii sa parcheze la privat ar fi la fel cum s-a ajuns obligand toata lumea sa mearga numai la notari privati. Pretul a crescut brusc de 100 ori.
   Banii obtinuti din inchirieri ar trebui folositi pt construirea de spatii de parcare subterane sau supraetajate.
   • -3 (5 voturi)    
    Ei daca e o necesitate, stai blocat in trafic (Vineri, 6 martie 2020, 10:41)

    pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    Locuitorii capitalei se pland de aglomeratie de masini in jurul blocurilor si de traffic blocat iar tu o tragi cu necesitatea unei masini…

    Nu zici rau cu investitiile primariei in parcari publice subterane si supraterane… dar cand o sa vezi cele trei borduri una peste asta la spatiile verzi o sa intelegi ca se cauta lucrari de unde se poate fura banu public!

    Iar daca pomisorii de granit de jumatate de metru , care protejeaza trotuarele o sa intelegi ca nici macar faraonii din egipt nu au risipit astfel munca sclavilor!
  • +10 (16 voturi)    
   Realitatea e tocmain invers (Joi, 5 martie 2020, 13:02)

   serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   Faptul ca locurile de parcare costa asa putin, muta defapt plata in spaga ptr obtinerea lui. Spaga care probabil se propaga in sus si face si adversa dorinta primariilor de a creste tariful.
   Cine mai da spaga groasa daca locul deja costa o gramada? Mai bine dai o spaga groasa si pe urma il ai pe viata gratis.
 • +11 (19 voturi)    
  complet gresit (Joi, 5 martie 2020, 10:53)

  martel55 [utilizator]

  daca va uitati prin parcarile de care vorbiti, veti vedea ca in general 50% sau mai mult din locuri sunt tot timpul ocupate, asta insemana ca proprietarii msinilor nu le folosesc zilnic.....e adevarat ca sunt ieftine, ar trebuie marit pretul la aprcarile de resedinta, dar sistemul trbeuie pastrat, ba ,mai mult primariile de sector ar trebui sa consturiasca astfeld e parcaje pe inaltime....ceea ce icurajeaza utilizarea automobilului este faptul ca oriunde te duci poti parca pe unde vrei (prima banda, trotuar, spatiu verde-in general in psatii neamenajate ca paracre) fara sa patesti nimic-nici taxa de aprcae nici amenda, iar scuza primariilor e ca nu sunt lcourid e parcare...aici trebuie umblat si aplicate amenzi drastice dfaca vrem sa descurajam utilizarea autoturismului perosnal in naveta zilnica de acas ala serviciu...cand ai in centru parcari subterane care au locuri libere la oprice ora din zi si stradutele din jurul lor pline d emaisni, clar e ceva in neregula
  • +5 (11 voturi)    
   ba eu zic ca (Joi, 5 martie 2020, 12:58)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   70% nu le misca din loc.
  • +9 (17 voturi)    
   se poate face treptat (Joi, 5 martie 2020, 13:22)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   ca sa nu antagonizam poporul de pomanagii, obisnuit sa parcheze la 5 metri de destinatie, mai intai ridicate macar masinile din jurul parcarilor cu plata existente. cum sunt cele de la Universitate, care stau pe jumatate goale in timp ce toate stradutele si trotuarele din zona gem de masini parcate ilegal.
   • +5 (5 voturi)    
    Parcarea de la Universitate goala? (Joi, 5 martie 2020, 14:52)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Despre ce vorbim? Dimpotriva, este super plina, nu gasesc loc in timpul saptamanii. Poate in weekend sa fie libera.
    • +1 (1 vot)    
     Vreo 2 ani intr-adevar era goala, (Joi, 5 martie 2020, 16:29)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     pana cand a facut Firea 10 ron ora de parcare la parcarile primariei. Atunci a crescut imediat si cererea ptr parcarile private, unde atunci costa 4 ron pe ora.
   • +1 (3 voturi)    
    se poate face (Vineri, 6 martie 2020, 15:32)

    ursache2020 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    buna ziua

    Da este adevarat ca am devenit lenesi si turbati sa parcam daca se poate la usa apartamentului.

    - nu s-au facut parcari la cladirile noi de apartamente (desi legea din 2006 ii obliga sa aiba macar un loc de parcare plus 20% pt musafiri) .

    stiu asta cand cautam apartament si cand intrebam de loc mi se spunea ca pe strada (de parca strada avea locuri peste tot)
    Nu mai vb de cladirile de birouri...doamne fereste sa stati langa un astfel de imobil.

    La noi s-a anulat posibilitatea de a lua un loc de parcare (da trebuie taxat cu macar 500 de euro pe an nu 77ron cat este acum)...Si sa te tii nene unii au cate trei masini si nu ii intereseaza ca tu nu ai unde parca ....nu mai vb de samsari care au 5 si uite asa nu ai uine parca la care se mai pun si provincialii care vin si parcheaza si vin si cei cu autoutilitare si una peste alta te trezesti cu masina zgariata si lovita .
    Ne luptam sa punem camere, ca bun simt ....he he asta e lux in bucuresti.
    Terminati cu snobismele astea ca nu trebuie sa ai masina ... da e o necesitate dar, nu iti lua motorina ca polueaza de rupe (cine nu crede sa stea in spatele uneia chiar si de euro 6 si sa imi zica cat rezista) nu anula dpf-ul ca ajuti la provocarea de cancer la cei din jur , nu scoate catalizatorul ca "e benzina frate" si nu mai te gandii sa treci revizia aiurea ca nu e bine si fa reziziile cum trebuie nu de mila de sila ..

    Si o sa vedeti minune .....

    Da uni or sa zica una si alta , da datoria administratiei locale aste sa amenajeze parcari (asta e un pas negativ al civilizatiei) , mai multe masini mai mult impozit deci bani din '89 nimic nu s-a facut concret doar insamantare de ura intre oameni... ce ziceti ? am dreptate ?

    o zi buna
 • +19 (35 voturi)    
  total de accord (Joi, 5 martie 2020, 11:13)

  georgebb [utilizator]

  Parcarea in bucuresti este subventionata de catre toti. Este normal ca cine are masina sa plateasca toate costurile reale legate de asta.
  Cat costa 1 mp in oras ? Pentru un loc de parcare ai nevoie de vreo 16-20 mp; cat costa asfaltarea lui, mentenanta, administrarea ? Luati costurile astea si impartitile celor ce beneficiaza de asta. Avem harburi ce trebuiau duse de mult la REMAT care blocheaza trotuare pentru ca "e normal sa ai loc de parcare!".

  In articol este scris de Amsterdam, acolo nu este loc indi vidual de parcare dar ai permis de parcare in zona in care ai locuinta. Si costa 100-600 euro/an in functie de zona, cu mentiunea ca in zona centrala lista de asteptare este de vreo 2 ani. Si in zonele aglomerate sunt puse limite celor ce pot primi parcare: maxim o masina pe apartament, trebuie sa demonstreze ca imobilul nu are locuri de parcare, masinile de companie platesc dublu, etc.
  Tot in Amsterdam, parcarea in centru s-a scumpit la vreo 7 euro/ora. Si orasul castiga aprox 270 milioane euro din taxele de parcare.

  Si totusi, Amsterdam-ul are strategie sa taie din ce in ce mai multe locuri de parcare, in urmatorii 5 ani doreste sa elimine inca ~10.000 de locuri de parcare in zona centrala si sa foloseasca acel spatiu pentru verdeata, bancute, locuri de joaca pentru copii.

  Iar, ca sa vezi surpriza, locuitorii sunt de accord ! Nebunii aia chiar vor sa se plimbe linistiti pe stradute si sa stea linistiti cand copii se joaca pe strada cu mingea.


  https://www.amsterdam.nl/en/parking/resident-park-permit/#h30c75a41-e695-4e0b-a9bc-b4d531c7b336

  Buget Amsterdam, vezi pagina 3: https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/financien/begroting-2020/

  https://www.citylab.com/transportation/2019/06/amsterdam-parking-spots-removal-cars-bikes-parks-playground/591067/
  • +1 (23 voturi)    
   Si eu...Sau nu. (Joi, 5 martie 2020, 12:49)

   Gabriel Lungu [anonim] i-a raspuns lui georgebb

   Foarte interesant și documentat. Un lucru nu am gasit . SALARIUL DIN AMSTERDAM.
   • +3 (23 voturi)    
    Ce legătura are salariul (Joi, 5 martie 2020, 13:20)

    trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Gabriel Lungu

    cu faptul că nu îți poți cumpăra loc de parcare privat în spațiul public ci doar pe zone iar numărul de permise este limitat? Dacă vrei loc de parcare privat plătești prețul pieței la privat.

    Iar salariul nu are nimic de a face cu faptul că primăria vrea să reducă locurile de parcare și să le facă spații verzi
   • -3 (21 voturi)    
    hai ca ti-ai luat urgent (Joi, 5 martie 2020, 13:40)

    mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui Gabriel Lungu

    niste minusuri. N-ai voie sa corelezi nivelul de bunastare, nici macar sa-l aduci in discutie, ce n-ai inteles. Surghiunul eco-terorist e aci sa loveasca si sa constranga fara discriminare, cu scopul de a-i transforma si pe putinii ramasi din clasa medie sa se prabuseasca in mizeria saraciei. Nivelul de trai trebuie sa scada, sa ajungi sa te bucuri ca ti se da dreptul sa circuli cu bicicleta, ca oricum masina nu iti vei mai permite. Ce-i asa de greu de inteles ? Si sunt o armata de saraci ipocriti care vor sa moara si capra vecinului.
    • +9 (11 voturi)    
     fiecare sa plateasca ce consuma (Joi, 5 martie 2020, 15:17)

     georgebb [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

     Fiecare plateste asigurare corelata pentru gradul lor de risc; plateste benzina cat consuma iar aceasta benzina contine si taxe/accize ce se duc in mententanta drumurilor, etc.

     De ce ar trebui locurile de parcare sa fie platite de toti locuitorii chiar daca nu au masina ?

     Si, vad ca tot sunteti stresat de aerul in bucuresti. Well, si aici merita verificat daca taxele din benzina acopera initativele de curatare al aerului echivalente poluarii adaugate.
     Daca nu, atunci sa va bucurati in continuare ca litrul de benzina este 5.07 RON si platiti diferenta cu niste ani de viata (ai vostrii, ai copiilor, etc). Alegerea este a voastra.
   • +7 (13 voturi)    
    conteaza cat costa mp (Joi, 5 martie 2020, 14:10)

    georgebb [utilizator] i-a raspuns lui Gabriel Lungu

    Salariile influenteaza costul mp, sunt diferente intre Bucuresti si Amsterdam. Dar 70 de lei pe an pentru spatiul ala este clar necorelat cu cat costa mp in bucuresti.

    Ce spune articolul si ce doresc si eu, este ca populatia sa nu subentioneze locuri de parcare si costul acestora sa fie calculat real si platit de catre proprietarii masinilor.
  • +14 (14 voturi)    
   cum sa aiba un loc de parcare 20mp? (Joi, 5 martie 2020, 13:02)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

   asta e cat o sufragerie de bloc. Un loc are cam o latime de 2.5m si o lungime de max 5m
   • +2 (6 voturi)    
    masina 1.8m x 5m (Joi, 5 martie 2020, 14:08)

    georgebb [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    plecand de la dimensiunile astea am pus niste spatiu pe langa si am ajuns la estimarea aia. daca aveti alte cifre sunt ok sa le folosim.
    • +4 (4 voturi)    
     loc cumparat (Joi, 5 martie 2020, 15:03)

     lambda [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

     toate locurile de parcare din fata blocului meu, cumparate, proprietati private, au 12 mp fiecare.
   • +1 (5 voturi)    
    Depinde de locul de parcare (Joi, 5 martie 2020, 15:00)

    trotuar [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Dacă e parcare pe marginea drumului întradevăr e 5x2,5=12.5mp.

    Dacă e loc de parcare ca la blocuri mai ai și locul de access că nu teleportezi mașina acolo. Să poți ieși cu mașina ai minim încă pe atât plus să zicem 2mp pentru manevră. deci ar fi 14,5 mp. Dar din cauză că locul de acces e folosit și de mașina din partea opusă (considerăm că sunt două siruri de mașini care folosesc același drum de acces) împărtim la 2. Deci 12.5 mp + 7 mp aproximativ 20 mp.

    Dacă ar fi vorba de o parcare cu mașini în diagonală și sens unic care e mai eficientă la spațiu mai scoti ceva mp din ăia 20 dar tot e mai mult decât spațiul de parcare în sine (mi-e lene să calculez acum).
  • +8 (18 voturi)    
   Lasa Amsterdamul, ala e mai mult (Joi, 5 martie 2020, 13:09)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

   zona turistica, centrul cel putin. Am fost de vreo 5 ori pe acolo de frumos ce e! Aia nu prea mai e zona rezidentiala: case, restaurante si cafenele de epoca, muzee, piete de flori cum n-am mai vazut in alte parti...
   Nu se compara cu Bucurestiul, oras rezidential prin excelenta, unde lumea se muta sa munceasca nu sa se plimbe si sa stea prin cafenele si la terase.
   • -2 (16 voturi)    
    sunt >1 milion de locuitori in Amsterdam (Joi, 5 martie 2020, 14:07)

    georgebb [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    unde crezi ca locuiesc acestia ?
    Sunt cafenele and stuff la parter si in urmatoarele 2-4 etaje sunt apartamente.
    • +6 (6 voturi)    
     Sunt si cartiere Rezidentiale (Joi, 5 martie 2020, 14:40)

     Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

     Dar daca citeai atent... eu m-am referit in principal la centru, sunt putine locuri unde vezi masini parcate pe acolo si la care ca turist/vizitator oricum nu ai acces. Eu mergeam cu masina si plateam 4 euro pe ora pt parcare in garaj supraetajat in centru. N-am auzit de 7 euro/ora, dar poate de 7 ani de cand am fost ultima data cu masina pe acolo o mai fi crescut!
     • +1 (3 voturi)    
      eu tot despre centru vorbeam (Joi, 5 martie 2020, 21:05)

      georgebb [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

      Fix in inelul central sunt multe apartamente de locuinte. Acolo traiesc oameni :-) [1]

      S-a scumpit in aprilie 2019 la 7.15 euro [2][3]

      Sunt aceleasi locuri de parcare si pentru vizitatori si pentru rezidenti. Amsterdam-ul este impartit in zone, parcarea pe fiecare zona costa in functie de cerere. Cand ceri parcare de rezidenta nu primesti un loc anume, ci dreptul sa parchezi in zona ta (sau, daca este coada de asteptare foarte mare iti pot da un permis de parcare intr-o zona vecina [4]).
      Pe aceleasi locuri pot parca si vizitatori si exista niste taxatoare pe fiecare strada unde iti introduci numarul de inmatriculare si platesti pentru cat intentionezi sa stai.
      Au si niste masinute dragute cu camere pe acoperis ce se plimba tot timpul pe strazi si verifica daca masinile parcate au parcare de resedinta in zona respectiva sau daca au platit taxa orara.

      Lista cu apartament de inchiriat prin centru:
      [1] https://www.funda.nl/en/kaart/huur/1017/+1km/

      [2] https://nltimes.nl/2019/04/15/amsterdam-implements-parking-rate-increase-now-eu750-ph
      [3] https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeertarieven/

      [4] https://www.amsterdam.nl/en/parking/waiting-list-parking/
   • +8 (8 voturi)    
    apropos, eu locuiesc in Amsterdam (Joi, 5 martie 2020, 15:13)

    georgebb [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    Deci stiu situatia bine. Ti-am dat si niste link-uri catre site-ul primariei, buget si reportaj despre strategia de renuntare a locurilor de parcare; asta ca sa nu ma crezi pe cuvant.
    In cazul meu stau in chirie ceva mai departe de centru, intr-un complex de apartamente construit in urma cu 10 ani in care fiecare apartament are loc de parcare propriu in subsol.
    Parcarea ma costa 170 euro/luna. Daca as putea sa renunt la acest loc de parcare si sa cer unul "pe strada" m-ar costa cam 340 euro/luna. Dar nu pot :-/
    • 0 (4 voturi)    
     am fost si eu in Amsterdam (Vineri, 6 martie 2020, 14:48)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

     de mai multe ori ptr ca e un oras superb. Masini pe strada o gramada (inclusiv Mercedesuri scumpe) dar locuri de parcare ioc. Ma intreb unde le parcheaza, cladirile acelea vechi ma indoiesc ca au parcari subterane.
     • 0 (2 voturi)    
      nu isi cumpara (Sâmbătă, 7 martie 2020, 13:08)

      georgebb [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Blocurile "traditionale" din Amsterdam au maxim vreo 4 etaje si incap 2-4 apartamente. Nu este aceasi densitate ca in cartierele noastre.
      Regulile pentru parcare de resedinta sunt destul de stricte, in zonele aglomerate se aloca maxim 1 loc per apartament. Lista de asteptare este de pana la 1 an [1].
      Prin centru mai sunt destul de multe parcari supraetajate si vad ca ofera si parcare pe termen lung, costa aprox 1000 eur/luna. [2]

      Si sunt multi ce nu isi cumpara masina. In oras este mai usor sa mergi cu bicicleta, transportul in comun este foarte bun, si exista vreo 4 companii diferite pentru car-sharing in caz ca ai nevoie rapid de o masina. Si, avand in vedere cat costa parcarea, te gandesti de doua ori daca te duci in vizita pe undeva daca trebuie sa platesti parcarea.

      Si eu am dubii daca sa imi mai tin masina, ma costa 1700 euro/an taxa pentru Euro4 diesel, motor 2.0l; mai pui si asigurare, revizii, alte chestii si imi dau seama ca ma costa vreo 400 de euro/luna masina, fara sa pun la socoteala si costul masinii. De banii astia pot sa imi inchiriez o masina cam doua weekenduri. In timpul saptamanii oricum nu folosesc masina, merg peste tot cu bicicleta.

      [1] https://www.amsterdam.nl/en/parking/waiting-list-parking/

      [2]
      https://www.q-park.nl/en-gb/products/season-tickets/
 • +7 (27 voturi)    
  reprezentanta mitocanilor arhitecti (Joi, 5 martie 2020, 11:13)

  Cetateanu [utilizator]

  Dna dr. in ce? este una din reprezentantii arogantilor care trag trei linii cu calculatorul si fac copy paste, da in schimb tin "cont" de doleantele mitocanilor frati cu ei, dezvolatatori. Pai ma marlanilor daca acu 40-50ani fratii vostri aveu srcini de la partid sa incalce legile , acu cine va opreste sa faceti cum scrie la lege (nu ca ar fi bune). Miile de rezidente cu 2-3 locuri de parcare la 100 de apartamente cine le proiecteaza si face? Cine da mai ticalosilor autorizatie de constructie si modificari de la PUDuri??? Ar trebui facuta o puscarie speciala pentru acesti indivizi sa stea cate 10 in camera pentru porcariile pe care le fac in orase!! si chiar in zonele rurale. Cine proiecteaza si construieste strazi fara trotuare si in zonele noi de case pe unde deabea intra o masina ca de salvare sau pompieri mai va ( lasa ca asta e de bine cand da boala si focu peste ticalosi hapsani proprietari).
  • -1 (13 voturi)    
   Sa infieram cu manie proletara!.. ;) (Joi, 5 martie 2020, 13:26)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   Daca tot generalizezi fara sens si orice arhitect este vinvoat pentru ce au semnat alti arhitecti, poate ar trebui sa te intrebi daca nu esti si tu la fel de vinovat ca alegator pentru ca electoratul prefera primarii care aproba astfel de proiecte de arhitectura.

   Dar acest exercitiu de imaginatie cred ca ar presupune un efort mental prea mare pentru cineva care generalizeaza si insulta atat de lejer.
   • +5 (11 voturi)    
    Gurita (Joi, 5 martie 2020, 14:19)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Arata-mi tu in articol unde tova arhitect infieraza cu mainie profesionala colegii ticalosi? Si da, insult caci m-am saturat de mizeria in care traiesc din cauza multor arhitecti (mai ales urbanisti). Si daca ar fi fost cat de cat cu bun simt si profesionist n-ar fi acceptat ce se intampla. CARE ASOCIATIE DE ARHITECTIprotesteaza impotriva mizeriei facute de colegi. Sunt lasi? N-au curaj ca sa nu ramana fara stampila? Si oricum ziceam doar de aroganti! Da bag sama ca te calca pe batatura. Esti dintre ei, da oricum asta dovedeste ca poate mai ai o sansa..
    • -3 (7 voturi)    
     Atat ai inteles?.. (Joi, 5 martie 2020, 17:42)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

     "argumentum ad hominem". Pune mana si citeste.
 • +1 (19 voturi)    
  ciuma rosie? (Joi, 5 martie 2020, 11:16)

  icarag [utilizator]

  pai revolutionarii de pe hotnews tipau din gura de sarpe
  cu ciuma rosie , dar ideea ca o familie care nu plateste mai nimic impozit la stat sa aiba 2 masini in capitala europeana e absurda . trebuie marite din greu taxele pe parcari , in zonele scumpe evident ceva mai mult decit in zonele ieftine. iar masinle diesel ce nu au drept de circulatie in germania nu au ce cauta aici . legea sa fie data de parlament nu pe Facebook de firea. sunt milioane de paraziti in Ro , care nu au fost inscrisi in cimpul muncii niciodata, dar se plimba cu masina la 2 pm in Bucuresti .
  • +3 (13 voturi)    
   asa e (Joi, 5 martie 2020, 12:12)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui icarag

   dar sa stii ca cei care tipau erau fix aceiasi care spun ca taxarea trebuie oprita, adica votantii duamnei. De asta a si anulat taxa.
  • +2 (6 voturi)    
   hopa militia (Joi, 5 martie 2020, 16:31)

   Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui icarag

   Nu-i asa ca ar trebui sa vina militia si sa ii ridice pe astia care nu au muncit niciodata si se plimba la 2PM prin Bucuresti? Huo, ce mama lor, la munca cu ei.

   Nenea, nu mai suntem in comunism , nu este ilegal pentru cineva sa nu munceasca si sa aiba bani de cheltuit. Poate a mostenit ceva, poate munceste o ora pe zi si face de 10 ori mai mult decat tine...aia e, fa si tu la fel.
   Aa daca a facut acei bani ilegal evident ca nu este ok , dar pt. asta exista alte institutii ale statului
   • 0 (2 voturi)    
    asta era legal si pe timpul lui Ceausescu (Vineri, 6 martie 2020, 17:15)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

    Adica sa ai mosteniri sau sa castigi de 10 ori mai mult decat altii(ex directorul complexului minier Valea Jiului avea salariu mai mare decat al lui Ceausescu si de 10 ori mai mult decat o educatoare de la gradinita). Ilegal era sa ai bani si sa nu aduci o justificare asupra provenientei lor.
 • -1 (29 voturi)    
  mergetzi cu tramvaiu . (Joi, 5 martie 2020, 11:19)

  icarag [utilizator]

  nu avetzi bani de parare luatzi autobuzul .
  poluatzi , claxonatzi , si va credezti boieri in rable aruncancate din vest . macar platizti taxa de parcare. badaran de dimbovitza asta e bucuresteanu.
  • +4 (16 voturi)    
   du te (Joi, 5 martie 2020, 14:10)

   andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui icarag

   inapoi la moldova daca nu ti place
   • -5 (7 voturi)    
    Firea, tu esti?! (Joi, 5 martie 2020, 16:54)

    Metec [utilizator] i-a raspuns lui andrei1245

    Sa inteleg ca badarania te prinde, nu?!
 • +11 (31 voturi)    
  Alooo! Tanti! (Joi, 5 martie 2020, 11:23)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Dar cind arhitectii lu' matale dadeau aprobari pt constructii pe orice petecut FARA a fi prevazute si locuri de parcare nu te-ai simtit?
  Atunci cind se faceau constructii intre blocurile comuniste inloc de parcari, nu te-ai simtit?
  Atunci cind pe orice spatiu se ridica o biserica inloc de altceva util, nu te-ai simtit?
  Asa a inceput si in Italia mafia sa intre in imobiliare "di granda", cu parcari. Au construit parcari cu bani de la stat pt a decongestiona orasul. Apoi cei care NU parcau la ei isi gaseau masinile vandalizate iar asigurarile refuzau sa plateasca. Dupa gunoi acum si parcarile?
  De gunoi se ocupa numai firme private una si una! Capitalism curat! Ne e mai bine? De aia ard aiurea? Dpdv capitalist au atins scopul - ei au facut profit, ponoasele sa le plateasca altii!
  Cum naiba marii capitalisti nu traiesc decit din "investitiile statului"? In toata lumea! Acolo unde nu mai merge dam o lege sa obligam lumea sa schimbe becurile ( si poluam cu mercur); masinile cu unele "curate" pt care CET-urile vor polua maxim sa le dea curent! Si tot asa.
  PT masini s-au platit dintotdeauna taxe si impozite suplimentare care nu au fost investite in vederea imbunatatirii situatiei. Au fost bani tocati aiurea. Fiindca intotdeauna se gasesc idioti sa inventeze taxe noi si sa blameze omul de rind.

  Inca doua articole de gen si iese idioata de firea din prima. De fapt si la alegerile trecute tot "progresistii", "ecologistii" si "pnalistii" i-au fost agenti electorali.
  Scoateti mina din buzunarul nostru!!! Ginditi nu mimati gindirea si faceti ce trebuie!
  • -6 (20 voturi)    
   nu inteleg de ce nu votezi cu firea (Joi, 5 martie 2020, 12:16)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   pare ca ti se potriveste. vrei sa fie totul moca de la partid. Vezi haosul care e in oras, dar de vina e o tipa care e profesor la arhitectura (ce legatura are ea cu ce fac cei ce decid, chiar daca poate au fost studentii ei?!)
   • -2 (14 voturi)    
    nu mai semnaliza (Joi, 5 martie 2020, 13:41)

    mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    am inteles, atat poti.
   • -1 (13 voturi)    
    nu am votat niciodata stinga sau extremisti (Joi, 5 martie 2020, 13:51)

    CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    Nu am cerut gratis! am cerut CEVA pt banii pe care ii platesc!
    Faptul ca e o taxa modica e pt ca nimeni de fapt nu se ocupa de acele "locuri de parcare". Nu asfalt, nu maturat, nu intretinere ... nimic
    E un monopol - scoti bani din nimic
    Dea cord sa creasca pretul, daca il vor ca in Olanda sa ofere servicii ca in olanda. Sa vina sa deszapezeasca si sa ia zapada. Sa il refaca in maxim 24 ore atunci cind diverse regii sparg aiurea si te tin cu locul de parcare saptamini in sir. Sau cu masina blocata!
    A inchiria locuri de parcare nu e doar o sursa de bani, creeaza si obligatii. In momentul de fata taxeaza de cit ofera
    Ar fi trebuit sa construiasca locuri de parcare etajate. in asa fel incit totalul locurilor sa fie cu 20% mai mare decit nr masinilor
    In plus se vehiculeaza valori mari ale masinilor inscrise. Multe din ele sint ale firmelor de leasing si circula cu nr de Buc in toata tara.
    Foarte multe pe la regii si ministere. FF multe de Ilfov.
    Din nefericire toata liota de la conducere sint o apa si-un pamint! nu au nici o idee buna, sint praf.
    Probabil sfatuiti de asemenea doctori...
    Si astea sint probleme facute numai de amsinile vechi si plouante... daca sint hibride sau electrice toate astea dispar ca prin minune - de parca verifica cineva ce consuma hibrida in centru...

    HAi ca tot se publica lucrarile de doctorat, poate o citim un pic si pe a doamnei sa ne lamurim ce si cum
    • -2 (8 voturi)    
     unde sa construiesti parcarile alea (Joi, 5 martie 2020, 16:39)

     Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

     etajate si supra etajate, omule?

     de ce crezi ca e ok sa ocup spatiul care e verde sau ar putea fi verde sau ar putea fi muuult mai util pt societate (cresa, gradinita, scoala, teatru, amfiteatru, centru social, after school, cinema, etc) cu parcari?

     Eu niciodata nu voi pune pe primul loc masina vs cele mai de sus.

     Bucuresti e un oras f inghesuit. Nu ai loc si de parcari pt 2mil de masini si pt spatiu verde si pt tot ce e necesar unui trai frumos si decent.

     Parcare la marginea orasului! Acolo trebuie sa ajunge si vom ajunge, dar negati evidenta.
     • +5 (5 voturi)    
      Perfect (Joi, 5 martie 2020, 22:54)

      Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

      Asta-i modelul sovietic: va dam masini (pe munca voastra) vs lusm impozite , da de parcat parcati la marginea orasului. Sti ce parcari misto (Tu stii ca de acolo te-ai inspirat) au rusii ? Si sa vezi ce bine merge metroul pana la margine.Iti iei masina si mergi la dacia. Prost nu pari: doar arogant si suficient Esti arhitect? Pai doamna ar fi trebuit sa earga prin tarile mai apropiate (Ungaria, Austria etc.) sa vada cum e cu parcarea si parcarile. Numai prosrii si ticalosii cred ca e vorba de cat platesti parcarea. E vorba de serviciu pe care-l primesti pentru acei bani. acu dai putin si zero serviciu.
 • +7 (17 voturi)    
  Hmm (Joi, 5 martie 2020, 11:26)

  tudor74 [utilizator]

  "alții le-au ocupat cu dispozitive de blocare (deși legal nu ar avea voie), astfel încât să nu poți parca acolo atunci când ei sunt plecați cu mașina."


  Poti bloca locul de parcare cu opritoare ca cele din poza, atat timp cat instalarea sistemului de blocare se face de o firma autorizata de primarie si platesti suplimentar pt acel dispozitiv.

  https://ps4.ro/comunicate-de-presa/in-sectorul-4-al-capitalei-nicio-parcare-de-resedinta-nu-va-mai-fi-ocupata-abuziv-primaria-sectorului-4-a-inceput-sa-distribuie-primele-blocatoare-pentru-cei-care-detin-un-loc-de-parcare-de-resedinta/


  iar despre imposibiliatatea de a parca pe un loc de parcare platit dar neocupat a avut grija un destept sa modifice legea: inainte locurile de resedinta erau rezervate intre orele 6-18, astfel incat daca proprietarul era plecat cu masina in timpul zilei puteai ocupa acel loc cat timp el/ea era la serviciu cu conditia sa il eliberezi inainte de ora 6 seara. Acum daca parchezi pe un loc de parcare platit poti sa te trezesti cu amenda sau cu masina ridicata, chit ca proprietarul are masina in service de 2 luni si locul de parcare e gol.


  Si da, ca si chirias de loc de parcare de la primarie, 60 de lei pe AN cat platesc pt acel loc de parcare e o prostie. Ar trebui locul de parcare sa fie cel putin 600 de lei pe an cel putin.
  • +1 (11 voturi)    
   Te-ai gandit bine (Joi, 5 martie 2020, 13:26)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   "astfel incat daca proprietarul era plecat cu masina in timpul zilei puteai ocupa acel loc".
   Si daca "proprietarul" se intoarce intre timp? Esti boier si te duci cu masina la servici, dar vrei sa parchezi gratis pe locul de parcare platit de vrun pensionar! Ha, ha...e buna.
   • +3 (3 voturi)    
    In sectorul 4, (Joi, 5 martie 2020, 16:31)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    te lasau sa parchezi pe locul altora, cu conditia sa lasi un numar de telefon in geam si sa te intorc inmax 15 min de cand te suna.
 • +2 (24 voturi)    
  . (Joi, 5 martie 2020, 11:34)

  User53221 [utilizator]

  Mi se pare foarte bun articolul. Sunt niste masuri nepopulare, la fel cum a fost cea cu fumatul, pe care lumea nu o va intelege in prima faza, ca mai apoi toti sa fie de acord ca e mult mai bine asa.
  • +2 (6 voturi)    
   Mda (Joi, 5 martie 2020, 13:37)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui User53221

   Singura diferenta este ca interzicerea fumatului in spatii publice inchise a venit de la UE, nu de la vreu politican roman.
   • +1 (1 vot)    
    a fost o lege adoptata in (Vineri, 6 martie 2020, 13:29)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    parlamentul Romaniei, si e una dintre cele mai restictive din UE. Nu poti sa spui ca nu s-a facut cu implicarea statului roman.
  • +6 (8 voturi)    
   o sa vezi (Joi, 5 martie 2020, 14:12)

   andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui User53221

   ce nepopulare o sa fie bataile si parbrizele sparte plus chei pe vopsea cand o sa parcheze unii in fata blocului unde stau proprietarii.
 • +8 (28 voturi)    
  daca nu iti permiti parcare nu iti permiti masina (Joi, 5 martie 2020, 11:35)

  Marius121212 [anonim]

  Romanii cand se gandesc la cat costa o masina nu se gandesc la cat ii costa sa o parcheze. Daca nu ai bani sa dai aia 200-300 ron pe luna pentru parcare inseamna ca nu ai bani de masina.
  • -5 (5 voturi)    
   Ce gluma buna (Joi, 5 martie 2020, 15:30)

   vali_s [utilizator] i-a raspuns lui Marius121212

   Pai romanii nu se gandesc nici macar cat costa intretinerea unei masini, de la splat, consumabile, anvelope, revizie si eventuale repartii.
   Cumpara Audi si BMW sh, si la prima revizie sau distributie isi vand un rinichi.
  • -3 (7 voturi)    
   iaute-l (Joi, 5 martie 2020, 15:45)

   FybeR [utilizator] i-a raspuns lui Marius121212

   500 benzina pe luna (ca e ieftina tare la noi in RO), asigurare, impozit, rovinieta + alte diverse taxe de pod etc....si tu vrei sa mai platesc 300 de lei pe luna pe parcarea de acasa? du-te tare pe bicicleta!
 • -4 (24 voturi)    
  Articol scris de un "habarnist" (Joi, 5 martie 2020, 11:39)

  adi_69 [utilizator]

  "alții le-au ocupat cu dispozitive de blocare (deși legal nu ar avea voie)".
  Ba, in sectorul 4 e cat se poate de legal. Poti inchiria aceste dispositive chiar de la primarie.
  • +7 (11 voturi)    
   Primaria nu face legea (Joi, 5 martie 2020, 13:34)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   Aceeasi primarie sector 4 care a ras un parc si l-a betonat, desi in instanta i s-a anulat autorizatia?... Daca panarama aia de primar de la S4 ti-ar spune ca ai voie sa furi si sa violezi, tu ai ridica din umeri si ai trece la treaba?..
 • -2 (22 voturi)    
  bravo! (Joi, 5 martie 2020, 11:40)

  Mazeta [utilizator]

  Taxele de parcare sunt prea mici. Să vină Nicușor și să rezolve problema.
  • +8 (10 voturi)    
   Sau sa vina fhutin (Joi, 5 martie 2020, 13:59)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   sa va ia la el...
 • +3 (15 voturi)    
  chestia care m-a socat a fost (Joi, 5 martie 2020, 11:41)

  ..13 [utilizator]

  ca la 1,8 mil locuitori avem 1,4 mil de masini...

  Este adevarat ca multe masini apartin unor firme mai mici sau mai mari, dupa posibilitati...

  Intrebarea mea adresata acestora este unde isi parcheaza dumnealor masinile achizitionate pentru folosinta in cadrul firmelor??? Pare clar ca nu in fata blocului sau pe trotuar ci in ograda proprie sau intr-o parcare special amenajata... Dar angajatul care are drept de folosinta a acelei masini unde poate parca??? Poate doar la ma-sa in ograda, direct in Honolulu, si de aici apar problemele...

  Faptul ca unii blocheaza parcarea pentru care au achitat o taxa, mica sau mare, este o alta discutie, dar iarasi nu mi se pare normala situatia intr-un oras sufocat de multe masini si de extrem de putine parcari.

  Vad mai degraba nevoia de a gasi, cel putin pe termen extrem de scurt, solutii ieftine prin care cei care au platit pentru parcare sa o poata folosi atunci cand au nevoie si in acelasi timp sa lase si pe altii sa poata folosi acele spatii pentru parcare cand ei nu sunt prin zona...

  Mai trebuie spus ca efortul primariilor de a amenaja parcari nu a fost facut pentru locatari care au masini in dotare ci pentru a facilita traficul si pentru a permite stationarea masinilor, in termen relativ redus 1 - max 2 ore, cand ai nevoie sa ajungi la banca sau un mai mic magazin sau pentru o alta nevoie si te deplasezi cu masina.

  Articolul de mai sus arata ca inca nu prea intelegem de fapt ce se inampla in acest oras si se vine cu solutii care depasesc deocamdata realitatea intelegerii problemelor si nevoilor bucurestenilor - vezi comentariile de mai sus.

  Asadar sa ne mai gandim pentru ca este nevoie de solutii practice, eficente si eficace.

  In concluzie zic ca articolul este o prostie - cap coada - nu pentru ca propune taxe pentru parcare mai mari sau ca se gandeste la parcari supra/sub- terane ci pentru ca nu poate distinge nevoile diferite ale bucurestenilor si drept consecinta sa vina cu pachete diferite adresate acestora

  2000c.
  • +3 (11 voturi)    
   Foarte inteligent (Joi, 5 martie 2020, 13:16)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   "cei care au platit pentru parcare sa o poata folosi atunci cand au nevoie si in acelasi timp sa lase si pe altii sa poata folosi acele spatii pentru parcare cand ei nu sunt prin zona"
   si cum se procedeaza lasi bilet si scrii: am plecat si ma intorc peste o ora, doua?
   Dupa cum ai scris pare o gluma!
   • +5 (7 voturi)    
    Nu! (Joi, 5 martie 2020, 16:33)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    Faci cum a facut Piedone la sectorul 4: iti lasi numarul de telefon in geam si esti obligat sa te prezinti la masina in 15 min din momentul in care te suna titularul locului de parcare, Daca nu te prezinti, are dreptul sa ceara ridicarea masinii.
 • +5 (11 voturi)    
  greseli in articol (Joi, 5 martie 2020, 11:41)

  dj [utilizator]

  Poate sunt 1,8 milioane de locuitori oficial insa judecand dupa cat de multe masini circula in Bucuresti si sunt inmatriculate in alte parti ale tarii cred ca sunt mult mai multi. Ceea ce inseamna ca raportul este gresit.
  • +10 (10 voturi)    
   problema e simpla: (Joi, 5 martie 2020, 12:23)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui dj

   oficial sunt 1.8, la care se adauga studenti, si oameni care locuiesc de ani (Sau zeci de ani) in bucuresti fara sa aiba buletin.

   daca ne uitam la numerele masinilor observam ca mai mult de 1/3 nu sunt inmatriculate aici
   • +8 (10 voturi)    
    pe timpul lui Ceausescu (Joi, 5 martie 2020, 13:06)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    oficial erau fix 2 mil de oameni in Buc (adica cu buletin de Buc). Si nu poti sa spui ca, comunistii nu se pricepau la evidenta populatiei.
    Acum aglomeratia este cu 30% mai mare (dupa aprecierea mea), deci e exclus sa fie numai 1.8 rezidenti in Buc.
    eu zic ca bat spre 2.5 milioane.
 • +1 (31 voturi)    
  O mizerie de articol părtinitor (Joi, 5 martie 2020, 11:43)

  Kap [utilizator]

  Citind cele înșirate aici am impresia că sunt doar frustrările unor oameni care nu au prins loc de parcare sau au alte probleme nerezolvate și simt nevoia să se răzbune pe ceilalți fără excepție.

  Primăriile de sector limitează acordarea locurilor de parcare la un singur vehicul pe apartament, nu este suficient? Locurile trasate de multe ori restrâng circulația pietonilor dar de ce ar trebui pedepsiți cei ce le închiriază pentru greșelile autorităților?
  Situația actuală este mai ales rodul incapacității statului de a impune crearea locurilor de parcare proporțional cu locuințele la o rată corectă. Într-adevăr ar fi incorect ca locurile să fie date celor cu mai mult de o mașină pe apartament.
  Propunerea aberantă de a exagera cu taxele pe parcările de reședință ar fi o măsură ineptă cu efecte adverse: posesorii ar fi împinși efectiv să le folosească mai des ori să le parcheze ilegal, oare asta e de dorit?
  Se vorbește în articol de alternative, unde sunt acestea? Mizeria de taxă a duamnei Fierea este o oroare și din acest motiv, metroul este la limita de capacitate la orele de vârf și nici nu acoperă decât o parte a orașului. Ratb este foarte ineficient fără benzi dedicate, liniile de tramvai au rămas subdezvoltate, în stare critică pe alocuri (sunt bulevarde unde chiar e pusă în pericol siguranța călătorilor) iar zone întregi rezidențiale sunt izolate de infrastructura de transport iar în multe cazuri ”beneficiază” de drumuri desfundate către oraș. Să vorbim de pistele imaginare, că bicicliștii care se încumetă au de luptat inclusiv cu asfaltul bombardat șitot felul de obstacole pe străzile glomerate.
  Se vorbește de poluare apoi de aglomerație dar autorii acestei scrieri jenante omit convenabil concluziile recente prin care aproape e demonstrat fără tăgadă că poluarea din București are mai ales alte surse decât traficul care evident contribuie și el dar parțial.
  E nevoie de mai multe parcări de reședință și de crearea alternativelor, nu de prigonirea tuturor.
  • +2 (20 voturi)    
   asa e romania (Joi, 5 martie 2020, 12:25)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Kap

   noi nu stim decat taxe si masuri punitive. pentru ca sunt simple!
   e greu sa faci o parcare, e usor sa dublezi pretu la X si Y
  • -4 (6 voturi)    
   Ipocrit (Vineri, 6 martie 2020, 0:29)

   Asphalt [utilizator] i-a raspuns lui Kap

   Coane,
   100 lei pe luna, parcarea in fata blocului cum ti se pare ? Iti zic eu, e parfum.
   Vrei cu 50 lei pe tot anul, nu ?
   Vrei sa iti faca statul parcari? Si ce mai vrei? Niste malai, niste galeti ? Ai orasul pe care il meriti si ai atatea parcari cate poti sa faci cu 50 lei, taxa pe an.

   Metroul este plin la orele de varf ? Pe bune ? Vai. Asa este in orice metropola la orele alea. Trezeste-te. La noi e chiar bine.
   Vrei benzi dedicate stb? O sa se faca de aia 50 lei pe an, taxa de parcare.
   Bucurestiul e praf iar una din cauze este taxarea derizorie si lipsa asumarii deciziilor nepopulare. Asta pe langa coruptie si furt.
   • +3 (3 voturi)    
    Ipocriții de fapt susțin aceste idei stupide (Vineri, 6 martie 2020, 9:37)

    Kap [utilizator] i-a raspuns lui Asphalt

    Și de ce le zic ipocriți?
    Pentru că tot felul de parveniți prin capitală se trezesc să susțină absurdități de genul taxa lui Fifi sau aceste elucubrații legate de parcare. Și le zic ipocriți pentru că dacă s-ar discuta de așa ceva în orașul de unde vin, ar sări 3m de c*r în sus, dar aici vor pentru că au impresia că vor fi avantajați de aceste stupidități.
    Nu susține unul soluțiile normale și corecte implementate și afară (transport public dezvoltat, piste, parcări) doar ne-ncurcăm numai în taxări aberante și discriminatorii.
    De ce? Că așa consideră unii frustrați, să moară și capra vecinului, și lansează câte o mizerie de genul ăsta, că tot a ieșit discuție de taxa lui Fifi.
 • -4 (20 voturi)    
  Articolul trateaza corect o problema reala (Joi, 5 martie 2020, 11:46)

  my_opinion [utilizator]

  mi se pare corect ca locurile de parcare de resedinta sa fie gratuite pe o anumita raza in jurul resedintei si accesibile contra cost oricui altcuiva.
  rezervarea locului de parcare este o prostie, se blocheaza un loc care poate ramane nefolosit.
  normal ar fi sa se construiasca parcari supraetajate/subterane unde sa poti parca masina in proximitatea locului unde vrei sa ajungi si sa fie mai ieftine decat sa parchezi pe strada fix in fata bocului.
  iar pe strada sa se poata parca pe termen scurt, eventual gratuit 1-2 ore.
  • -1 (1 vot)    
   Dar (Vineri, 6 martie 2020, 14:47)

   radu11 [utilizator] i-a raspuns lui my_opinion

   Un arhitect a spus la un moment dat ceva ce parea un paradox: daca vrei sa decongestionezi traficul trebuie sa faci drumurile mai inguste, nu sa le latesti. Evident, trebuie sa ai alternative viabile in ceea ce priveste transportul in comun pentru a determina cetateanul sa renunte la autoturismul personal.
 • +17 (19 voturi)    
  cretini (Joi, 5 martie 2020, 11:46)

  Jude [utilizator]

  30 de ani au schimbat doar borduri si acum avem o problema cu masinile.
  Incompententilor ! Mariti reteaua de metrou cu 50 % (fonduri UE si Bond-uri) cumparati peste 1000 autobuze electrice, refaceti traseele STB in functie de mobilitatile oamenilor, Faceti parcari atat in oras cat si la intrare in Bucuresti si atunci puteti sa pretindeti si sa limitati accesul auto personal.
  E simplu. Toate parcarile din Bucuresti sa fie la liber , dar sa exista o vigneta de parcare/stationare/circulare in Bucuresti. 5 Ron / zi si 15 Ron / zi cu permisiunea parcari in zona 1 sau 0 (zaca). Anual Primaria ar castiga peste 500000 Eur bani ce ar trebui justificati prin construirea de parcari.
  Dar nu se vrea. E mai simplu sa schimbi borduri....
 • -8 (26 voturi)    
  eu pe cine votez (Joi, 5 martie 2020, 11:47)

  safieasa [utilizator]

  Daca Nicusor Dan nu termina cu planul de a introduce abonament pentru locul de parcare, atunci o sa votez cu Firea desi nu am votat in viata mea cu PSD si nici nu am crezut ca voi face vreodata asta.
 • +23 (33 voturi)    
  articolul pare comandat (Joi, 5 martie 2020, 11:49)

  TorukMakto [utilizator]

  Nu scrie in articol despre situatia dificila pe care o creaza dezvoltatorii imobiliari care construiesc blocuri in zone deja agolmerate fara sa le pese de cei care locuiesc deja acolo sau de clientii lor.
  Nu scrie nimic despre cei care cumpara locuinte in aceste blocuri si apoi isi dau seama ca nu au unde parca, incarcandu-i cu problemele lor pe cei care deja locuiesc in zona.
  Ar mai trebui sa scrie si despre birocratii corupti care dau autorizatii de constructie pentru aceste blocuri fara sa le pese de oamenii care vor fi chinuiti de actiunile lor.
  Doamna "Specialist" doreste cresterea preturilor fara sa propuna o solutie pentru a crea locuri de parcare... Nu s-a gandit ca banii din cresterea preturilor se vor duce in bugetele birocratilor corupti de mai sus, carora nu le pasa de oamenii care platesc taxe, singura lor grija fiind cum sa deturneze mai multi bani fara sa fie prinsi.
  • +15 (17 voturi)    
   problema asta (Joi, 5 martie 2020, 12:21)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui TorukMakto

   e de multa vreme, dar pentru ca majoritatea aprobarilor pt constructia blocurilor se dau pe SPAGA, nimanui nu-i pasa si nimeni nu ridica aceasta problema
  • +2 (18 voturi)    
   Sa nu fim ipocriti.. (Joi, 5 martie 2020, 13:42)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui TorukMakto

   Adica tu esti suparat ca vor si altii sa blocheze strazile si trotuarele, la fel ca tine?..

   Suntem toti de acord ca se aglomereaza prea mult unele zone rezidentiale, deseori cu proiecte evident ilegale, dar nu ti se pare un pic exagerat sa ceri altuia sa-si construiasca loc de parcare ca tu sa poti parca in continuare pe spatiul public?..
   Cand ti-ai luat masina, nu ti-ai pus problema parcarii? Daca nu, atunci nu cred ca este corect sa te astepti de la altii sa o faca. Vrei loc de parcare "privat"? Atunci pune banul si cumpara sau construieste unul pe domeniu privat.
 • +7 (17 voturi)    
  PS (Joi, 5 martie 2020, 11:52)

  Cetateanu [utilizator]

  In ce priveste costurile problema este nu cat ci ce faaci cu cei care abandoneaza harbul pe domeniu public unii fara sa mai plateasca. Am vazut si prin parcari private (magazine) masini abandonate care se umplu de praf si ocupa locul. Sa nu mai vorbim de marlanii care pun masinile pe doua locuri sau pe cele pentru handicapati si nimeni nu-i sanctioneaza. Taxa Oxigen ar mai fi "curatat" orasul de fumegatoare si eliberat parcarile.Da astia-s votantii lu Firea, si-a dat sema ea mai tarziu.
 • -12 (26 voturi)    
  parcarile de resedinta (Joi, 5 martie 2020, 11:52)

  bobo2 [utilizator]

  trebuie desfiintate urgent. sa tii un loc ocupat chiar daca nu esti acolo e absurd. parchezi unde gasesti liber. am zis.
  • -7 (17 voturi)    
   nope (Joi, 5 martie 2020, 12:20)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   solutia e ca parcarea de resedinta sa fie a ta doar pe timpul noptii pentru ca ziua sa parcheze altii acolo

   la asta se mai adauga o lege care e in unele tari din strainatate: stai mai mult de 2 sapt fara sa-mi muti masina: luata si mutata in parcarile dinafara orasului (presupunand ca le ai...)
   • +4 (14 voturi)    
    nici macar (Joi, 5 martie 2020, 13:51)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    solutia este ca parcarea "de resedinta" sa fie a cartierului rezidential. iti da primaria "ecuson" de parcare pentru zona ta rezidentiala (in limita locurilor de parcare) si seara te invarti pana gasesti loc.

    daca sunt prea multe cereri si prea putine locuri, se scot la licitatie, pe sistemul olandez. dar sunt convins ca cererea nu va fi foarte mare la inceput, pentru ca se vor exclude din start masinile fara taxe platite la zi (aka rable) masinile de firma (cu sediul in alta zona) si cele inmatriculate in alte judete.

    in plus, pun pariu ca se vor gasi rapid o gramada de proprietari de curti si garaje in jurul blocurilor care sa ofere spatii de parcare la preturi competitive. spatii care astazi zac nefolosite.
   • +6 (8 voturi)    
    Pai asa se intampla (Joi, 5 martie 2020, 14:04)

    Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Pe locul meu (inchiriat) ziua parcheaza o groaza. E bine asa. Majoritatea lasa biletel
    • 0 (4 voturi)    
     e un tovaras (cu bmw) (Joi, 5 martie 2020, 15:14)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Relaxat

     la alba iulia, iti spun exact si strada daca vrei
     care in 90% din timp cat trec pe acolo e cu bembeu parcat pe 2 locuri...

     si o gramada cu sticle, sau altele ca sa nu parcheze lumea in locul lor...

     sau in fata casei lor etc etc
     • +3 (5 voturi)    
      peste tot e la fel (Joi, 5 martie 2020, 19:33)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      Si ala de la sat o sa te certe daca lasi masina pe strada, in dreptul gardului lui. Oameni mici, cu probleme minuscule. Decat sa te cobori la nivelul lor, mai bine ii ocolesti.
 • +7 (13 voturi)    
  deci... (Joi, 5 martie 2020, 11:53)

  ..13 [utilizator]

  In pasi marunti

  !. Placuta digitalizata

  2. Analiza concentrarii masinilor parcate in timpul zilei

  3. planificarea unor zone spre a fi utilizte pentru parcarile sub/supraterane, in functie de aglomeratiile relevate, cu tarife diferite in functie de ora de folosinta dar care sa nu blocheze folosinta masinii personale sau de serviciu.

  4 dezvoltarea unui transport in comun normal nu cum este acum mare invalmaseala intre orele 8 si10 AM in metroul spre Pipera...

  este nevoie de timp cel putin 4 ani asa ca nu sariti acum cu planurile si mai degraba cu planurile pentru pregatirea in vederea gasirii unei solutii cati mai fiabile

  PS
  Nu este cazul ca mai comentez despre prostia cu ZACA care s-a facut dar nu se foloseste - cine, adica FIREA, o sa plateasca pentru aceasta prostie si chelutuiala facuta???
 • +9 (23 voturi)    
  77lei?!!! (Joi, 5 martie 2020, 12:44)

  crisab [utilizator]

  Stiam gresit ca un loc de parcare e 700 lei/an, chiar ca 77lei/an e o suma ridicola, intra tot la categoria pomeni electorale!
 • +3 (25 voturi)    
  parcarea ieftina incurajeaza poluarea? (Joi, 5 martie 2020, 12:53)

  misa2002_2006 [utilizator]

  Mihaela Negulescu, doctor în mobilitate urbană și profesor la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București,este de părere că posesorii de automobile greșesc atunci când pretind că locurile de parcare li se cuvin gratuit,sau pe sume mici.
  Duamna doctor in mobilitate urbana,de ce ti se pare anormal sa beneficiem de locuri de parcare,pentru autoturismele proprietate personala?In ce tara din lumea asta intreaga s-a mai pus problema asa cum o pui dumneata?De ce,daca afirmi ca ai atata carte,nu ai gandit ca este anormal ca eu sa platesc un loc de parcare in mod special,pentru ca am avut bunul simt si mi-am depus o cerere la primarie,in schimb ce altii care are un automobile proprietate personala,cu nesimtire ocupa locuri langa trotuar,zi de zi,seara de seara,fara sa plateasca un sfant,cu toate ca si ei sunt inregistrati in evidentele primariilor si anafului..1.4 miliaone de auto cu cati bani ar contribui la buget daca ar plati taxa anuala de parcare?
  Asa este o mare nedreptate,fata de cei care platesc anual un loc de parcare.Daca tot esti doctor in mobilitate urbana,de ce nu te gandesti ca platind acel loc de parcere la primarie an de an,primaria incaseaza niste fonduri,cu care se poate dezvolta.In alta ordine de idei, primaria are obligatia prin lege sa dea cuplurilor casatorite loc de casa! Cand s-a intamplat vreodata sa respecte aceasta lege si cand o sa se mai intample?Sistematic ne sunt incalcate drepturi si vii dumneata cu un tupeu fantastic si spui ca platim prea putin pentru locul de parcare,si ca ar trebui sa avem locuri de parcare cumparate!Platesc prea mult pentru ce mi se ofera!Parcare neiluminata, nuci care cad pe capota masinii si mi-o face praf.. dumneata habar nu ai ce vorbesti!Degeaba ai facut atata carte si te impaunezi ca esti doctor, ca nu esti buna de nimic.Si Doctor pentru mobilitate,cat ai luptat ca blocurile sa nu fie construite unul intr-altul?Sa fie respectata distanta dintre ele?De ce nu se face carburant din rapita sau gunoi regenerat
  • -5 (7 voturi)    
   pai tocmai! (Joi, 5 martie 2020, 18:22)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

   Daca iti cad nuci si daca "nu ti se ofera pe masura", de ce nu-ti faci garaj? :P
   • 0 (0 voturi)    
    pentru ca e ilegal! (Joi, 12 martie 2020, 14:54)

    misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    -
 • +5 (11 voturi)    
  pai sa faca si doamna un studiu de fezabilitate (Joi, 5 martie 2020, 13:04)

  Cristian Stefan [anonim]

  sunt la moda si usor de facut . Concret nu este nimeni in stare faca ceva . Nici autostrazi nu sunt. Eu zic sa ne intoarcem la circulatia in zile pare si impare . Asta e efectul studiilor superioare din Romania : doctori multi practicieni zero.
 • +5 (15 voturi)    
  E ciudat (Joi, 5 martie 2020, 13:07)

  Relaxat [utilizator]

  ca un articol care nu spune nimic nou a generat atatea comentarii.
  Cel mai simplu lucru de facut sa pui/cresti o taxa.
 • +6 (26 voturi)    
  Este un articol tendentios, (Joi, 5 martie 2020, 14:18)

  safieasa [utilizator]

  scris pentru a sustine idei ipocrite. Hai sa facem mai intai parcari, sa facem strazi fara gropi, sa facem transport in comun civilizat si dupa aia sa ne comparam cu Paris sau tari ca Olanda.
  NU sa marim taxele si sa punem abonamente de parcare nenominalizate pentru a lua locurile de parcare de la oameni si sa apara certuri intre vecini.
  Daca Nicusor Dan nu intetege asta, o voi vota pe Firea desi nu am votat in viata mea PSD.
 • -6 (8 voturi)    
  Daca ai loc de parcare cu 70lei/an (Joi, 5 martie 2020, 15:14)

  clint [utilizator]

  si ti-l ocupa cineva, ce faci? Locul este mai degraba teoretic. In practica, daca esti pe langa un punct de interes ( carciuma, scoala, spital, etc. ) ti-l ocupa cine vrea, cand vrea ? Politia nu face nimic, si chiar daca ar face, te saturi fiindca e de fiecare data altcineva.

  Daca chiar vrei sa ai loc de parcare, trebuie sa iti cumperi si blocator. Alti bani, alta distractie.
  Primaria te "incurajeaza" sa iti iei blocator fiindca daca iti ocupa cineva locul, nu face mare lucru...

  Pentru cei care ocupa locurile de parcare platite, bazandu-se ca nu patesc nimic sau in virtutea credintei gresite ca locul de parcare poate fi ocupat pana la ora 17 sau ca oricum nu vor pati nimic: ajunge sa isi puna blocatoare un procent de 10-30% din locurile de parcare. Apoi vor fi nevoiti sa isi puna toti. Sa va vad atunci unde parcati cand chiar aveti o "mica problema de rezolvat", asa cum sustineti toti...
  • +4 (6 voturi)    
   blocator !? (Joi, 5 martie 2020, 16:08)

   Jude [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Daca toti Primarii ar proceda la fel cu locurile de parcare de resedinta si ar pune blocator atunci am putea sa tinem masinile doar in parcare. Pentru ca tu ai pretentia sa pleci cu masina din sector 4 (blocandu-ti locul tau de parcare ca sa nu parcheze altcineva cat esti tu plecat 9 ore) si ai pretentia sa gasesti loc de parcare in alta zona din bucuresti unde ai job-ul sau treaba de rezolvat !? Dar surpriza, unde ajungi toate locurile sunt libere dar blocate.
 • +6 (16 voturi)    
  nu-i asa? (Joi, 5 martie 2020, 15:25)

  FybeR [utilizator]

  Platitor la zi de impozite, taxe, etc.
  1. Pentru cei care zic ca era o versiune parcarea platita cu program iar in intervalul 08-16 sa parcheze oricine nu sunt de acord. Lucrez in ture si vin dimineata acasa la 09. Cum ar fi sa platesc un loc si sa il gasesc ocupat???
  2. ok. scumpiti locurile de parcare! faceti-le 1000 de euro pe an...adica sa mai platesc inca o data masina. Cu ce ajuta mai exact asta? e usor sa zici....nu ti convine ia-ti jucariile si pleaca. Altii folosesc masina pe post de necesitate nu de lux. Asta e viata ca am jobul la 30 de km de casa si nu exista efectiv mijloace de transport pana la munca. Ce sa fac? sa imi schimb jobul ca nu am voie sa parchez o masina in Bucuresti? absurd.
  • -5 (7 voturi)    
   Problema este (Joi, 5 martie 2020, 16:47)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui FybeR

   ca 70 lei pe an nu prea e o plata, iar la tarifele astea nimeni nu va fi incurajat sa investeasca in parcari etajate/subterane cu ar fi nevoie in Bucuresti, drept rezultat orasul va ramane fara spatii verzi, fara copaci, se va sufoca. Anunci nu vei mai vrea sa vii deloc in Bucuresti. Nu mai e mult...
 • -1 (13 voturi)    
  101 comentarii...e clar ca subiectul doare (Joi, 5 martie 2020, 15:26)

  SilentBob [utilizator]

  E un cerc vicios din care nu putem scapa singuri. Poate doar niste ameni uriase de la UE pot sa ne faca sa realizam, pe noi, locuitorii Bucurestiului, ca nu e normal sa parcam pe trotuar, ca nu e normal sa conduci o masina veche care polueaza cat 100 de masini noi...si as putea sa scriu o pagina de alte exemple. Pana nu luam niste amenzi imense, pe care sa le simtim cu totii (nu doar Primaria, sau Guvernul, care nu sunt ale noastre...sunt ale altcuiva, deci sa plateasca ei amenzile), nu o sa vrem sa schimbam nimic...dar o sa doara in continuare, si o sa facem din Militari in centru 3 ore in loc de 2 ore, si o sa injuram si tot asa, pana la adanci batraneti. Noapte buna copii!
  • +7 (7 voturi)    
   Amenzi nu vor fi, din doua motive (Joi, 5 martie 2020, 16:41)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui SilentBob

   1. pentru ca nu sunt populare.
   2. pentru ca pentru a cere cetatenilor sa renunte la ceva, trebuie sa le oferi mai intai o alternativa.

   Da, orice om care nu e total retard intelege ca trebuie impuse restrictii si amenzi la parcare, la harburile care polueaza, samd.
   Insa, pentru a cere oamenilor sa renunte la masini, sa le parcheze corect, trebuie sa oferi alternative decente de transport, parcari decente care sa nu iti jumuleasca toti banii, si multe altele.

   Evident, politicienii nostri, aflati in plina era populista, sunt departe de a implementa ceva in folosul cetateanului.
  • +1 (1 vot)    
   poti folosi metroul (Miercuri, 11 martie 2020, 16:36)

   misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui SilentBob

   si ajungi in 15 minute, in centru..
   sa fim seriosi..
   noapte buna!
 • 0 (22 voturi)    
  50 de euro pe luna mi se pare un pret decent (Joi, 5 martie 2020, 15:31)

  Frankie [utilizator]

  Aproximativ 250 lei pe luna ar fi un pret decent de platit pt locul de parcare in Bucuresti.
  • 0 (10 voturi)    
   Si mie, insa multi din aia care au (Joi, 5 martie 2020, 17:05)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   primit casele pe gratis de la comunisti, ar considera asta nu numai un pret enorm, dar si un afront ( capitalist ) la adresa bunului simt format, cum ziceam, in alte timpuri...

   Unii nu inteleg valoarea unor lucruri, daca la un bloc nou locul de parcare valoreaza 10.000 - 20.000 de EUR, nu poate ca primaria sa faca pomeni.

   Cu chiria pe care o platesti 20 de ani la cun apartament iti poti cumpara apartementul respectiv, deci daca punem 10.000 ( minim ) / 20 de ani -> 500 EUR/an.
   • +5 (11 voturi)    
    Demolat de comunisti (Joi, 5 martie 2020, 17:30)

    spectator47 [utilizator] i-a raspuns lui clint

    vreau casa (vila) si terenul aferent 500mp din cartier Popa Nan si ofer amaratul de loc de parcare de langa blocul comfort 2 cartier Dristor cu vecini care ni ti-ai dori vreo data.
   • +1 (1 vot)    
    nu stiu unde ati dat 10000 eur (Miercuri, 11 martie 2020, 16:38)

    misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui clint

    dar banii aia merg la dezvoltator in buzunar, nu la primarie! luati0va loc la primarie mai ieftin.. dar na.. acolo nu exista acelasi confort!
 • +7 (15 voturi)    
  Articol comandat (Joi, 5 martie 2020, 15:41)

  spectator47 [utilizator]

  brusc in Bucuresti a crescut poluarea si locurile de parcare au scazut ,se pregateste terenul pentru jumulirea de bani.Constructiile anapoda ale rechinilor imobiliari a desfigurat orasul si la suprapopulat nu s-a tinut cont de o dezvoltare armonioasa care sa corespunda nevoilor cetatenilor.Trolii de serviciu sunt prezenti pentru a aparea interese obscure, toti alesi se pricep la :borduri,panselute,garduri,crescut taxe,etc...
  Poluarea ,aglomeratia in trafic si insuficienta locurilor de parcare se datoreaza alesilor care au lasat rechinii imobiliari sa faca ce vor, ei nu locuiesc in cartierele supra aglomerate si mizerabile care sunt transformate in ghetouri in care traieste populatia.
  • +4 (6 voturi)    
   Si eu incep sa cred la fel: (Joi, 5 martie 2020, 16:35)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui spectator47

   daca se vine in presa cu astfel de articole, doamna Firea ne pregateste o majorare a taxei ptr locurile de parcare....doar ca nu e dupa ea, ci dupa primariile de sector.
 • -1 (13 voturi)    
  Corect (Joi, 5 martie 2020, 16:03)

  Costi888 [utilizator]

  Parcarile se inchiriaza de la adp pe sume de nimic. Mai mult de atat, cine a prins loc acum 10 ani, il doare la banana. Impozitul ar trebui sa fie mult mai mare si nu pe viata. Asta ca sa o lamurim cu locurile luate in impozit. Pe langa astea ar trebui sa fie si grija primariilor sa puna la dispozitia cetatenilor locuri de parcare contracost, la pretul real al investitiei.. amortizare in x ani etc.
  Adica pe bune, sa dai 55 de lei pe an si sa te comporti ca si cum e locul lu mata.. sau ca tu esti acolo de nshpe mii de ani si ai fost primul e deja nesimtire
 • +3 (13 voturi)    
  In ultima vreme... (Joi, 5 martie 2020, 16:47)

  Costello [utilizator]

  ... se observa o campanie a celor cu venituri mari sau ai reprezentantilor acestora, imptriva celor cu venituri mici. Esta clar ca sunt deranjati de traficul din Bucuresti si atunci vin cu tot felul de idei: eliminarea masinilor vechi, rvizuirea tarifelor de parcare, etc. Si cum? Evident prin marirea taxelor. In schimb, cand e vorba de desfiintarea parcurilor sau spatiilor verzi sunt foarte vioi si uita de poluare, valoare terenuri, etc. Halal indivizi, unii chiar doctori de doi bani!
  • -2 (10 voturi)    
   Iluminati (Joi, 5 martie 2020, 20:12)

   Asphalt [utilizator] i-a raspuns lui Costello

   Da, grupul Bilderberg si urmasii lui Rockefeler te vor fura la noapte si te vor tortura. Ai aflat adevarul si planul pus la cale.
   Cei bogati vor sa circule numai ei cu masinile scumpe pe drumuri libere.
   Vor sa iti ia locul de parcare-pomana pe care l-ai mostenit de la babaci.
   Plin de criptocomunisti pe aici. Din pacate.
   O sa rada generatiile viitoare de noi. Ne doare la basca. Atunci o sa fim pamant de flori.
 • -2 (10 voturi)    
  Solutia civilizata (Joi, 5 martie 2020, 17:04)

  MotoGuzzi [utilizator]

  Scoateti capul pe geam sa vedeti locuri de parcare de resedinta goale si fix langa masini parcate ilegal pe trotuar de frica amenzii uriase la parcarea pe locul altuia.

  Cel mai bine ar fi daca s-ar desfiinta de tot locurile de parcare dar solutia civilizata care sa impace si capra si varza si firma de partid ar fi urmatoarea.

  -600 de lei pe luna locul de parcare
  -la atribuirea locului se primeste un dispozitiv - executat de firma de partid desigur - care arata de cand si pana cand locul acela este liber pentru a parca oricine pe el (led RGB,display lcd, gprs,conectare la o baze de date,etc)
  - cand se pleaca cu automobilul se poti seta pe "verde" si ora pana la cat este disponibil.
  -oricine poate parca pe locult de parcare cat timp este "verde" ledul, doar detinatitorul locului cand e rosu.

  -pentru fiecare ora cand a fost setat pe verde se micsoreaza suma de plata din cei 600 lei pe luna. Datele se transmit prin gprs.

  -daca o masina este parcata pe un loc de parcare si ledul devine rosu, organele legii pot verifica/amenda/ridica masina

  "Proprietarii" de locuri de parcare - fericiti,
  Oamenii care dau ture cu masina sa gaseasca un loc de parcare - fericiti
  Firmele de partid - fericite
  Primarul ce a implementat o solutie sci-fi - fericit

  Dar stai, tocmai mi-am adus aminte ca noi, romanii, vorbitorii celei de-a doua limbi la Microsoft, nu suntem in stare sa facem sistemul cu cardul de sanatate sa functioneze si eu vorbesc de OZN-uri.
  • +1 (3 voturi)    
   wow cata inteligenta (Vineri, 6 martie 2020, 11:07)

   vali_s [utilizator] i-a raspuns lui MotoGuzzi

   SI ce te faci cand becul ala este verde si acolo parcheaza un bulangiu, care lasa masina acolo 2 zile?
   Hai sa nu exageram cu zile, pana la 22:00, ce faci atunci?
   Te certi cu politia ca stai sa vezi ca ala a parcat cand era verde dar acum este rosu.....
   • +2 (2 voturi)    
    Cu politia te certi degeaba (Vineri, 6 martie 2020, 13:33)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui vali_s

    Nu sunt niciodata in stare sa aduca proprietarul maisnii sa o mute din loc. Am vazut destule cazuri de agenti din politia locala care stateau pe langa masini care ocupau ilegal locuri de parcare de resedinta, si nu erau in stare sa gaseasca soferul...ridicau din umeri ca nu stiu de unde sa il ia.
  • +1 (1 vot)    
   600 de lei pe luna? (Miercuri, 11 martie 2020, 16:42)

   misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui MotoGuzzi

   da ce salariu ai dumneata de reusesti sa platesti o asa taxa?
   va credeti in rai?
   nuuu.. suntem in romania unde majoritatea sunt platiti cu minim pe economie si depind de masina sa isi duca copiii la gradinita si scoala..

   :(
 • -9 (15 voturi)    
  cam scump.. (Joi, 5 martie 2020, 17:15)

  Coresponedntu [utilizator]

  nu vor miticii sa plateasca mai mult si nici sa renunte la masini. Aici e vorba de cultura si de educatie. In tarile in care se mai poate trai sanatos in Europa , vorbim de nordul si vestul continentului, avem cam 0,4 - 0,5 autoturisme pe cap de locuitor in zonele urbane. In schimb in Bukresh (lb turca) avem aproape 1 autoturism la 1 locuitor, iar in timpul programului de lucru, chiar 1,5 - 2 masini pe cap de locuitor... si ce masini frate ! "bijuterii", adevarate cazane pe roti, jeepane Diesel si alte second handuri de care a inceput sa scape Occidentul in ultimii ani, trecand pe electric, biciclete sau transport modern in comun.. Dar visul oricarui cocalar s-a implinit cand PSD a deschis acum 2 ani robinetul la importul de rable, iar X5 si X6 au devenit o realitate, desi mahalagiii nu au bani sa le faca plinul de motorina. in Occident parcarea in spatiile publice costa 200-400 Euro pe an si asta numai pe o anumita zona, unde ai resedinta. Miticii nu ar plati nici un sfert din suma asta, iese revolutie.... in general prefera sa stea cu nasul la esapament decat sa renunte la masina... si acum toti cauta, se fac ca nu stiu, nici FII REA, nici primarii de sectoare,.. oare de unde vine frate poluarea ?
  • +1 (1 vot)    
   . (Vineri, 6 martie 2020, 13:09)

   albastru de Romania [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   din pacate ai dreptate ( bucurestean )...
 • +3 (15 voturi)    
  Ipocrizie la puterea N (Joi, 5 martie 2020, 17:51)

  Asphalt [utilizator]

  Nu am intalnit in niciun articol de pe HN mai multa ipocrizie ca aici. Sunteti oameni care ati prins maxim 10-20 ani si ganditi ca si parintii nostri.
  Vreti locuti de parcare nou construite ?
  R1: Nu exista spatiu fizic in 90% din cazuri.
  R2: Acolo unde s-au construit, stau parcarile semi-goale. Aveti exemple nenumarate in Bucuresti. Unirii,Universitate, Obor, etc.

  Parcare de resedinta la scara blocului?
  R1: Asta este un lux in orice metropola de peste 1 milion de locuitori.
  Aproximativ 10 euro pe an ? Pe bune ? Adica 2-3 pachete de tigari :)) E jenant,

  Vor sa ne puna taxe si sa fure bani mai multi ?
  Scuza perfecta a nostalgicului comunist care se lauda ca e capitalist dar pana e vorba sa plateasca ceva.

  Vai, vai, nu mai vrem poluare dar nu va luati de masinile noastre. Intai luati-va de santiere si de gropile de gunoi.
  Adica ne furam caciula dar vecinul o fura mai mult ca noi.

  Cei mai haiosi sunt cei care zic: Voiam sa votez cu Nicusor dar m-am sucit :)) O votez pe Firea cu toate ca nu am votat in viata mea cu PSA:))

  Fugiti, figiti...
  Toti vreti cu sufletul in rai dar mergeti cu ea in dos
  Ipocritilor.

  Dati 5 lei/litru de benzina ca un european si platiti parcarea cu 5 lei pe luna ca un african :))

  Avem taxe pe proprietati ridicol de mici, imobile, masini, chirii, etc. De fapt sunt, cum zicea cineva, pomeni si mita de la partid. Asa cum castele tarii (magistratii, dosctorii, militarii, etc) au fost mituite cu 'speciale', asa este mituita mascat si restul populatiei
  .
  Ne-am furat caciula 30 de ani ? O sa o mai furam 20.
  Omul, cu cat imbatraneste mai mult, devine mai conservator si mai sceptic la schimbare si progres. Iar copiii nostri o sa fie prea putini ca sa schimbe ceva.

  Ipocritilor !
  • +1 (11 voturi)    
   Da, n-am votat niciodata PSD, (Joi, 5 martie 2020, 19:36)

   safieasa [utilizator] i-a raspuns lui Asphalt

   si nu mi-as fi imaginat ca vreodata ma voi gandi la asta,dar iti garantez ca daca Nicusor Dan sustine in continuare prostia cu parcatul pe unde apuci sau sa te bati seara cu vecinul pentru parcare, ma duc cu greata si o votez pe Firea. Si ca mine sunt multi. Adica intai vii cu taxe ca-n Paris, dar noi suntem rupti in fund si n-avem transport in comun ca acolo. Pai cu ce mai duc copilul la scoala? Cu autobuzul infect in care n-ai loc sa arunci un ac si care vine o data pe ora? Daca pui taxe ca-n Paris ai cumva transport in comun ca-n Paris si strazi asfaltate ca-n Paris? Hai sa punem taxe, ca prostii platesc si sa-i lasam sa se bata seara pentru un loc de parcare.
  • +1 (1 vot)    
   locurile de parcare (Vineri, 6 martie 2020, 13:35)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Asphalt

   de la Universitate si Inter nu mai sunt de mult goale. La 5 ron pe ora e mult mai bine decat afara, in parcarile primariei, unde costa 10 RON/ora.
   • +1 (1 vot)    
    nu stiu (Miercuri, 11 martie 2020, 16:46)

    misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    de ce comparam mereu cu "afara"..ne putem compara cu ei, cand vom avea aceleasi salarii cu ale lor..si aceleasi conditii de viata cu ale lor..
    romanul plateste cele mai multe taxe, fata de toata Europa si traieste cel mai prost, in comparatie cu ceilalti din Europa..
 • +3 (13 voturi)    
  Sa moara si capra vecinului, (Joi, 5 martie 2020, 19:13)

  safieasa [utilizator]

  asta tipa acum toti desteptii care nu au acum loc de parcare. Sa plateasca taxele maari cei cu locuri de parcare sau, daca nu sunt in stare, sa ni le dea noua, ca noi avem bani si platim noi. Cat? 1000 de euro. Fara numar. Sau mai bine fara un loc anume, sa se bata vecinii seara, cand vin acasa. N-am ce zice. Destepte idei. Si mi-e clar de unde vine aroma acestui articol. Am grija la vot. Sa se faca mai intai parcari, sa se astupe gropile de pe strazi si sa fie un transport in comun civilizat. Abia dupa aia faceti comparatie cu taxa din Paris sau din alte tari civilizate.
 • -3 (11 voturi)    
  licitație ca soluție (Joi, 5 martie 2020, 20:03)

  samuraijack [utilizator]

  Licitația ar fi cea mai bună soluție. Să lăsăm locatarii să plătească cât considera ei că merită locul respectiv. Bineînțeles la licitație pot participa doar locatari din zonă și doar pentru un singur loc de parcare.
 • -6 (8 voturi)    
  Pe ce lume traiesti? (Joi, 5 martie 2020, 22:19)

  MotoGuzzi [utilizator]

  @safieasa

  "sau mai bine fara un loc anume, sa se bata vecinii seara, cand vin acasa."

  Explica-mi, te rog, cum vine asta? Da-mi un scenariu plauzibil.
  • +6 (6 voturi)    
   Daca nu ai locul tau de parcare ci un abonament (Vineri, 6 martie 2020, 9:36)

   safieasa [utilizator] i-a raspuns lui MotoGuzzi

   care iti da doar dreptul sa parchezi pe unde apuci, cand vii seara acasa si te invarti si nu gasesti loc de parcare, ca tocmai ce l-a ocupat vecinul, ce faci? Explica tu!
 • +7 (9 voturi)    
  CONCLUZIE (Joi, 5 martie 2020, 22:59)

  Cetateanu [utilizator]

  O ticaloasa, aroganta, unu din participatii la constructia mizeriei in care ne zbatem, arunca o piatra si 1000 de nebuni sar s-o scoata. :(((
 • +3 (5 voturi)    
  Un exemplu din tarile civilizate (Joi, 5 martie 2020, 23:59)

  Ga Briel [anonim]

  Primaria din Miami pune la dispozitia cetatenilor, in mod gratuit!!!, un sistem de transport electric (Metromover) care inconjoara zona centrala cu un inel si o strabate cu 2 trasee in forma de 8. In momentul in care ai la dispozitie un astfel de sistem de transport cu siguranta poti lasa masina acasa sau in zonele periferice.
  • +1 (1 vot)    
   depinde de la stat la stat (Vineri, 6 martie 2020, 13:51)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ga Briel

   In marile orase americane costul parcarilor te omoara. Adica da, e ieftin sa iti iei masina noua (mai ales ca sistemul de creditare e pus la punct). Marea problema este unde o lasi, atat acasa cat mai ales la serviciu...La ei nu sunt pomeni sa iti dea primaria loc de parcare cu 10 dolari pe an, totul se plateste la ora.
   In astfel de conditii e normal ca primariile sa incurajeze transportul in comun.
 • -2 (6 voturi)    
  soluția e foarte simplă (Vineri, 6 martie 2020, 7:38)

  hdd [utilizator]

  1. eliminate locurile individuale
  2a. definită raza de parcare de reședință (pe ce străzi adiacente ai voie să parchezi)
  2b. discutabil dacă și pentru serviciu
  3. pt raza de parcare de reședință, preț modic: 100-200-300 lei /an (peste tot în vest e așa)
  4. pentru ORICE altă zonă, prețuri foarte mari: 5-10-20-50 lei/h
  5. Administrarea amenzilor în grija unor firme, fără japcă (ridicări). Plata amenzii, online, direct către primărie

  E foarte simplu.

  În felul ăsta, când vrei să te deplasezi, o să te gândești foarte bine dacă o mai faci cu mașina.

  Dacă vezi un film la un prieten în Dr. Taberei și plătești 60 lei parcarea, pt că nu ești din zonă, o să vrei să iei taxi sau über sau metrou. Ah, stai, metrou nu :)) Tramvai.

  Gândiți-vă puțin.

  Sunt sigur că și ND o să vină cu o soluție similară după ce iese primar.
 • -4 (6 voturi)    
  Este absolut necesar sa stopam supraaglomerarea (Vineri, 6 martie 2020, 8:25)

  StH [utilizator]

  50 lei/ luna + taxa oxygen...pt inceput.
 • +3 (7 voturi)    
  Aia era.....Taxa de parcare.... (Vineri, 6 martie 2020, 8:32)

  bogdan_ionica1238866334224 [utilizator]

  In momentul platii impozitului pe locuinta in proprietate, se achita obligatoriu in fiecare an, si un impozit , e adevarat partial, pe cota parte din suprafata zis ocupata de acesta numit sec in chitanta "Taxa teren in folosinta"...
  Achit, aceast marafet, de zeci de ani, dinainte de a detine autoturismul !!!...
  Deci intrebare legitima : Daca am o bucata de teren in folosinta, taxata deja, daca sunt impozitat la suprafata bruta a locuintei, nu la cea utila (alta gaselnita...!!!), de ce sa platesc o taxa majorata, pe o suprafata de 6 mp, NEINTRETINUTA !!! de primarie, pe care nu pot sa o imbunatatesc, si pe care nu pot devenii proprietar ( cum se intampla la imobilele noi, la care in momentul achizitiei imobilului, ai optiunea de cumparare loc parcare ) ???
  Venim acum cu sugestii de majori de taxe ??? Dar ce primim ma rog frumos in loc ? Si vorbesc , in general, nu numai legat de acest subiect...
 • +3 (7 voturi)    
  Parcare (Vineri, 6 martie 2020, 8:42)

  Cetatean5 [utilizator]

  Din pacate la noi in Romania soarta celor de pe strada, a celor care se trezesc la 4 - 5 dimineata si ajung rupti de oboseala acasa pe la 18.00 sau 19.00, se pare ca este hotarata de acele persoane care stau in spatele geamurilor din cladirile inalte nou construite. Va rog sa coborati in strada sa va alaturati noua, sa socializam si apoi sa incercam sa luam impreuna masuri. Omul de rand. cel care-l considerati raspunzator ca va deranjeaza in deplasarile prin oras si impotriva caruia va indreptati, nu cumpara o masina "sa se sparga in figuri", o cumpara pt. as se putea deplasa ocazional prin oras sau pt. a pleca intr-un weekend. Puteti observa acest lucru daca coborati la nivelul strazii si sa va uitati cate masin raman in parcarile dintre blocuri in cursul saptamanii comparativ cu perioada de weekend. Daca D-na "doctor" ar contribui prin solutii de imbunatatirea infrastructurii si apoi masuri, nu as avea nimic impotriva . Din pacate la noi se iau doar masuri impotriva nu si pentru.
  • +1 (1 vot)    
   acum, intre noi fie vorba, (Vineri, 6 martie 2020, 13:52)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean5

   daca toate aceste masini din parcarile dintre blocuri ar iesi in trafic, Bucurestiul s-ar transforma intr-o imensa parcare. Lasa, mai bine ca nu ies...
 • -3 (7 voturi)    
  parcari (Vineri, 6 martie 2020, 9:44)

  Gabriel Toader [anonim]

  Nimeni nu spune de haosul creat de lipsa locurilor de parcare. Daca vizitezi un prieten seara in alt cartier nu ai loc de parcare.
  Totul este facut pentru a plati o spaga mare cand vrei loc de parcare si pentru a inventa locuri de munca bine platite pentru trantori , oameni care nu au depus efort sa invete o meserie.
  Parcarile la liber - primul sosit ocupa locul ... monitorizarea locurilor sa dispara bidoanele de apa si rablele asezate cu anii in parcare aduce benefecii pentru povara salariala a bugetarilor. Nu mai este necesara angajarea a mii de oameni care sa aiba grija sa incaseze o taxa simbolica. Oare salariile lor cumulate nu fac mai mult decat se incaseaza pe taxe. Si pana la urma primaria trebuie sa actioneze in interesul cetateanului. NU sa-si umple buzunarele cat vor ei.
  • +2 (6 voturi)    
   Ce doresti tu altora iti doresc si eu tie (Vineri, 6 martie 2020, 10:54)

   safieasa [utilizator] i-a raspuns lui Gabriel Toader

   "Parcarile la liber - primul sosit ocupa locul"
   Iti doresc sa vii seara acasa si sa nu ai unde sa parchezi pentru ca altii au fost mai iuti decat tine. Chiar daca acum esti unul dintre cei care nu au loc de parcare si tipa sa fie parcarile la liber, iti doresc sa nu reusesti sa parchezi seara cand vii acasa, chiar daca ti se va indeplini visul cu parcarile la liber.
 • +1 (5 voturi)    
  Parcare proprietate (Vineri, 6 martie 2020, 10:06)

  gigelvasile [utilizator]

  Mi-am cumparat loc de parcare in cartierul unde locuiesc, am platit cateva mii de euro. L-am inregistrat la primarie si acum platesc impozit mai mult decat plateste taxa pe an cineva care parcheaza pe domeniul public care teoretic imi apartine si mie. ce afacere am facut?
  Si stiti ce e misto? daca parcheaza unu pe proprietatea mea, politia locala nu poate face nimic pt ca nu e domeniul public.
  • -1 (5 voturi)    
   Curios (Vineri, 6 martie 2020, 11:34)

   Y [utilizator] i-a raspuns lui gigelvasile

   Sunt curios ce pomanagiu a dat minus? Poate e frustrat ca ai pretentia sa nu parcheze pe proprietatea ta cand "nu o folosesti".
  • +1 (1 vot)    
   de curios, cat platesti impozit pe an? (Vineri, 6 martie 2020, 13:53)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui gigelvasile

   Poltia locala oricum nu face nimic, nici la cei care ocupa locuri de parcare de pe domeniul public.
 • +4 (6 voturi)    
  rezolvarea problemei (Vineri, 6 martie 2020, 11:11)

  GabrielNegrila1 [anonim]

  Daca tot va place sa dati exemple din alte tari sa va explic cum este in Anglia, daca esti investitor imobiliar si doresti sa construiesti un ansamblu rezidential de 7 case. Pentru a obtine autorizatia de constructie trebuie sa faci urmatoarele:
  1- construiesti strada, o asfaltezi si aduci toate utilitatile: apa, curent, canalizare
  2- apoi se calculeaza care sunt presiunile care sunt puse de cele 7 case, cate apartamente sunt , sa zicem ca fiecare casa are 4 apartamente, rezulta un total de 28 familii care vor aglomera zona: scoala, spitalul, supermarketul din zona, ptr toate astea trebuie sa construiesti ceva, la magazin suplimentezi numarul locurilor de parcare cu un anumit procent, de regula 50%, la scoala trebuie sa faci o clasa noua cel putin, la spital cateva paturi in plus, etc.
  3 - fiecare familie sa aiba asigurat un loc de parcare, in Bucuresti acum cativa ani Consiliul Municipal a votat o hotarare care nu mai obliga dezvltatorul imobiliar sa construiasca parcare ptr apartamentele construite, mai ales in centru, spuneau ei ca asa nu isi mai cumpara locatarii masina, idiotenie cat casa..
  4 - dupa ce ai facut toate astea primesti pe proiectul prezentat autorizatie de constructie ptr anasamblul rezidential si poti sa te apuci de treaba. Bine inteles ca trebuie sa respecti inaltimea zonei, adica daca toate casele au cel mult 2 etaje atat ai voie si tu, nu faci zgarie nori intre case!!!
 • -1 (5 voturi)    
  Mobilitate urbana (Vineri, 6 martie 2020, 11:50)

  Asphalt [utilizator]

  A mai fost un articol acum cateva zile despre mobilitate urbana.
  Asta zic arhitectii si urbanistii. Trebuie descurajata achizitia de noi automobile si taxate corspunzator cele actuale. In oras trebuie incurajat la maxim transportul in comun si solutiile alternative. Ele exista dar trebuie perfectionate. Orasul trebuie aerisit. Taxate pe masura firmele de curierat, taxiurile si ride sharingul, si altele care chiar trebuie sa circule. Nu suntem toti directori si manageri.

  Nu poti sa ceri metrou si autobuze ca in Londra sau Madrid cand tu platesti 50 lei impozit auto, 50 lei parcare pe un an si 150 lei impozit pe locuinta.
  Am inteles, se fura. Va e frica ca o sa se fure mai mult. Asa e natia, un popor de fricosi.

  Lucrurile se vor schimba si la noi. Dar ar putea sa se schimbe azi, maine, nu peste inca o generatie, atunci cand o sa plecati voi la sf petru.
 • -1 (3 voturi)    
  Opinie (Vineri, 6 martie 2020, 14:02)

  comentaciosu [utilizator]

  Salut. Nu am putut citi toate postarile dar problema parcarilor poate fi rezolvata extrem de simplu in opinia mea. In primul rand parcarea de resedinta trebuie sa dispara fiind inlocuita de un permis de parcare zonal evident mult mai scump decat 70 lei/an poate undeva de zece ori mai scump ar fi rezonabil. Pentru parcat ocazional se pot folosi automate de parcare 20-30 lei/zi In felul asta nu te mai certi cu nimeni si parchezi unde gasesti loc. Toata lumea multumita inclusiv primaria ale carei incasari se vor inzeci. A se vedea cazul Budapesta care a rezolvat cu succes aceste probleme. (pana in ora 18 platesti pe ora de stationare, dupa 18 e free pana dimineata la 8, iar rezidentii au permise de parcare) Din banii astia in 2-3 ani se pot face zeci parcari supraetajate in toate sectoarele pe amplasamente care astazi sunt cel putin extrem de dubioase si insalubre. (dau un exemplu de neviziune: strada Liniei sector 6 lunga de 6 km si plina de gunoi si boscheti. Si tot din sectorul 6 exista acum trotuare de 7 m - zona Apaca desi se puteau face si parcari in spic si un trotuar absolut decent de 3.5 m)
  Intrebarea este daca primariile sunt dispuse sa renunte la a vanzarea/cesionarea acestor spatii pentru proiecte imobiliare in loc sa infiinteze parcari, parcuri.
 • +2 (2 voturi)    
  Bine gîndit de PSD isti! (Vineri, 6 martie 2020, 22:39)

  constatator [utilizator]

  Să plătescă bucureștenii pt căldură, parcări, oxigen și mai găsiți voi altele să le luați banii, că doar sunt buricul târgului!
  Doar ei v au votat, își merită soarta!
 • +2 (2 voturi)    
  solutii (Vineri, 6 martie 2020, 23:03)

  Miruna77 [utilizator]

  faceti transport in comun viabil, faceti piste ok de bicilete si o sa scada traficul.. Oamenii folosesc masina pt ca nu au alternativa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by