La nivel național sunt în carantină instituționalizată 35 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contractat coronavirusul, iar alte peste 10.000 sunt izolate la domiciliu și sub monitorizare medicală, potrivit ultimelor informații transmise miercuri de autorități. Până la acest moment în România au fost diagnosticate cu COVID-19 șase persoane, ultimele două cazuri fiind confirmate miercuri după-amiază. Toți cei 6 pacienți s-au întors din Italia sau au intrat în contact cu persoane care au fost în această țară.

situatie coronavirus in Romania, miercuriFoto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Cele mai importante informații din România pe tema coronavirusului, transmise LIVETEXT pe HotNews.ro:

23.17: Direcția de Sănătate Publică Timiș a anunțat că toți colegii de clasă ai tânărului de 16 ani, ale cărui teste au ieșit pozitive pentru coronavirus, vor fi izolați la domiciliu, iar cursurile clasei vor fi suspendate. Reprezentanții instituției anunță că au indentificat persoanele cu care tânărul a intrat în contact, de la care vor fi recoltate, joi, probe.

21.20: Bărbatul din Suceava confirmat cu virusul Covid-19 a fost transferat la Iași. Pacientul a ajuns la Iași puțin după ora 20.00 și a fost dus într-un pavilion al Spitalului de Boli Infecțioase în care au fost amenajate 7 rezerve pentru cei care au fost diagnosticați cu acest virus.

UPDATE 18.11 Autoritățile au adoptat miercuri o hotărâre legată de scenariile privind evoluția și intervenția în cazul infecției cu noul coronavirus în România, unde până la acest moment au fost confirmate șase cazuri de îmbolnăvire.Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că primul scenariu presupune existența a până la 25 de cazuri, iar ultimul, cel de al patrulea, presupune diagnosticarea a peste 2.000 de cazuri, el precizând că se poate ajunge și la măsuri precum închiderea școlilor.

UPDATE 17.30 Informațiile transmise la ora 17.00 de către autorități arată că toate cele 5 persoane care sunt internate la acest moment în centrele specializate de tratare a bolilor infecțioase au o stare de sănătate stabilă, iar evoluția lor medicală este permanent monitorizată.

Totodată, din datele centralizate la Ministerul Sănătății, 35 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar pentru 10.771 de persoane a fost instituită auto-izolarea la domiciliu.

Până la această oră au fost prelevate și analizate 579 de probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea 573 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

UPDATE 16.06 Un nou caz pozitiv de coronavirus - al șaselea. Este vorba despre un bărbat de 71 de ani din Suceava. Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că acest pacient va fi transferat la spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Potrivit informațiilor oficiale, bărbatul s-a întors din Lombardia în 28 februarie și se afla în autoizolare. Secretarul de stat Nelu Tătaru a precizat că bărbatul s-a întors cu un autocar în România.

Conform primelor informații din teritoriu, în 2 martie bărbatul s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență Suceava, secția de boli infecțioase cu febră și frison, unde a rămas internat. Pacientului i s-au recoltat probe, inclusiv pentru testul pentru noul coronavirus, al cărui rezultat a ieșit pozitiv. În prezent, s-a declanșat anchetă epidemiologică pentru stabilirea persoanelor cu care bărbatul a intrat în contact.

UPDATE 14.39 Al cincilea caz de coronavirus a fost confirmat miercuri în România, în județul Timiș. Este vorba despre un adolescent de 16 ani, nepotul bărbatului de 47 de ani diagnosticat cu o zi în urmă cu infecție cu coronavirus, potrivit informațiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

Conform primelor informații din partea DSP Timiș, tânărul este asimptomatic și afebril. S-a solicitat transportul cu izoleta la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

De asemenea, rezultatele de astăzi ale probelor luate de la bărbatul de 47 de ani sunt negative și urmează, conform procedurii, un nou test la distanță de 24 de ore față de ultimul realizat.

UPDATE 13.50 Condamnații nu mai sunt duși la Penitenciarul Târgu-Jiu, după ce un psiholog a fost nevoit să se izoleze acasă. Psihologul interacționase cu persoane care au avut contact cu italianul infectat cu noul coronavirus, care trecuse prin Gorj.

UPDATE 13.36Primele cinci termoscannere destinate aeroporturilor, utilizate la depistarea simptomelor noului coronavirus, vor sosi în România până la finele acestei săptămâni, a declarat, miercuri, Lucian Bode, ministrul propus pentru portofoliul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, în cadrul audierilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament.

.....................

Conform informațiilor transmise la ora 10.00 de Grupul de Comunicare Strategică, la nivel național sunt în carantină instituționalizată 35 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contractat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 10.094 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

Până la acest moment în România au fost confirmate 4 cazuri de infectare. Un pacient, primul depistat pe teritoriul țării noastre ca fiind pozitiv, este considerat vindecat după ce două teste au ieșit negative la un interval de 24 de ore unul de celălalt. Bărbatul a fost externat marți, 3 martie.

Ceilalți trei pacienți sunt internați la Cluj-Napoca și Timișoara, toți trei având o stare generală bună. Ultimul pacient în cazul căruia a fost confirmat virusul este un bărbat de 47 de ani care a călătorit în același avion cu femeia de 38 de ani din Timișoara diagnosticată săptămâna trecută cu infecție cu coronavirus.

Marți, au fost înregistrate 67 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 977 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. Autoritățile le reaminesc oamenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia specială +4021.320.20.20.

La solicitarea corpului diplomatic acreditat în România, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne au organizat o sesiune de informare pentru misiunile diplomatice și organizațiile internaționale acreditate la București. Reprezentanții misiunilor diplomatice au solicitat oficialilor celor două ministere detalii despre acțiunile preventive derulate în țara noastră, astfel încât să poată fi aplicate și adaptate în statele de proveniență ale diplomaților pentru controlul și reducerea răspândirii virusului COVID – 19 (coronavirus), adaugă sursa citată.