Președintele Klaus Iohannis a lansat luni seară un nou atac la adresa PSD, spunând că nu comentează decizia CCR și că așteaptă motivarea, dar că "ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor", generând o nouă criză prin sesizarea Curții. Iohannis a subliniat că nu va desemna un premier din partea PSD și a exclus și ideea unui guvern de uniune națională.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iohannis a spus că nu va comenta decizia Curții Constituționale, așteptând motivarea Curții.

Președintele a lansat un nou adresa la adresa PSD, spunând că acest partid se joacă cu destinul României și a generat o nouă criză, prin sesizarea la CCR, după ce a avut cea mai dezastruoasă guvernare și după ce a demis Guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor locali.

"Nu voi comenta decizia CCR, așa cum știți că nu am comentat nici cu alte ocazii și voi aștepta motivarea. Însă ceea ce face PSD e o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile în care România are nevoie de acțiune politică responsabilă și nu de politicieni care să o aducă mai adânc în criză”, a spus Iohannis.

El a acuzat PSD că este obsedat de putere și refuză să accepte că a pierdut legitimitatea de a guverna.

Președintele a subliniat că nu va desemna un premier din partea PSD: "Desemnarea unui premier din partea unei alianțe coagulate ad-hoc în jurul PSD ar intra în coliziune directă cu opțiunea românilor. Cea mai legitimă soluție e revenirea cât mai repede la votul cetățenilor și o nouă majoritate care să poată susține un guvern stabil. Avem nevoie de un nou Parlament care să ofere o nouă majoritate. Nu putem continua așa, cu situații de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial".

De asemenea, Iohannis a exclus și varianța unui guvern de uniune națională, spunând că va fi treaba premierului desemnat să găsească majoritate parlamentară.

"Guvern de uniune națională, nu”, a afirmat Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări în acest sens.

"Încă nu am ajuns acolo să pot eu să ghicesc majoritățile sau să le stabilesc eu. Nici nu e treaba președintelui, e treaba Parlamentului să găsească majoritățile. Mai exact, e treaba celui desemnat să își găsească majoritățile, însă vom vedea ce se va întâmpla după citirea motivării (CCR-n.r.)”, a adăugat Iohannis.

Ludovic Orban a susținut, luni, după decizia CCR că va încerca să formeze o majoritate parlamentară și s-a declarat convins că Iohannis va lua cea mai bună decizie în legătură cu desemnarea noului prim-ministru.

Decizia de luni a Curții Constituționale, care a dat dreptate PSD în disputa cu președintele Klaus Iohannis privind desemnarea lui Ludovic Orban premier, pentru a doua oară, întoarce practic România la momentul 5 februarie, când Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură. Șeful statului este pus în situația de a relua de la zero procedura de desemnare a prim-ministrului, prin noi consultări cu partidele.

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier. Conform unui comunicat, CCR a stabilit că președintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul, astfel că șeful statului trebuie să facă o nouă propunere. Decizia implică faptul că procedura de desemnare a premierului se reia de la pasul 1 - nominalizarea unui nou candidat. Prin urmare, președintele va trebui să reia procedura și să facă o nouă nominalizare de premier, neexistând interdicția să îl desemneze tot pe Ludovic Orban, "dacă președintele constată după consultări că există o majoritate pentru desemnarea acestuia".

Decizia a fost luată cu 7 voturi la 2, iar argumentul ar fi fost că președintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul.