Românii din Italia trimit în țară mii de pachete lunar, iar una dintre întrebările care încep să fie puse în contextul extinderii epidemiei cu coronavirus în Italia este dacă virusul se poate transmite astfel. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat că nu este niciun pericol, pentru că virusul nu rezistă în condiţii de transport prelungit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Medicul Alexandru Rafila a declarat, luni, la Digi 24, că nu există "niciun fel de indicaţie" la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății privind transmiterea virusului prin livrarea mărfurilor.

"La începutul perioadei de alertă a fost o discuţie privind mărfurile venite din China şi nu s-a constatat transmiterea virusului prin intermediul mărfurilor. Virusul nu rezistă în condiţii de transport prelungit. Problema este legată mult mai clar de contactul cu persoanele infectate, acolo este răspunsul. Nu mărfurile sunt problema, ci normele igienice individuale şi responsabilitatea celor care vin din zone cu probleme să se adreseze autorităților sanitare, să intre în carantină si să respecte toate indicatiile primite de la autoritățile de sănătate publică ”, a explicat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Un bătrân în vârstă de 84 de ani din Bergamo a murit din cauza coronaviruslui, numărul deceselor provocate de infecție ajungând astfel la 4 în Italia, cel mai mare focar după Asia, scrie Le Repubblica. Autoritățile din Italia au luat măsuri dure în ultimele 48 de ore pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Astfel, în unele orașe au fost închise restaurantele, școlile și cafenelele, meciurile de fotbal s-ar putea juca fără spectatori, iar celebrul Carnaval de la Veneția a fost anulat. În același timp, statele vecine au început să dispună și ele măsuri de prevenție, astfel încât Austria a decis să suspende călătoriile cu trenul, pentru câteva ore, din cauza unor suspiciuni privind infectarea a doi pasageri.