VIDEO Coronavirusul în Italia: 7 morți, 10 orașe în carantină. Carnavalul de la Veneția și meciurile de fotbal au fost anulate / Ce se întâmplă în alte țări

de DG     HotNews.ro
Luni, 24 februarie 2020, 9:08 Actualitate | Esenţial


Ambulanta Italia
Foto: Wikimedia Commons
Numărul deceselor cauzate de coronavirus în Italia, cel mai mare focar după Asia, crește, bilanțul ajungând luni seara la cel 7 morți Autoritățile din Italia au luat măsuri dure în ultimele 48 de ore pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Astfel, în unele orașe au fost închise restaurantele, școlile și cafenelele, meciurile de fotbal s-ar putea juca fără spectatori, iar celebrul Carnaval de la Veneția a fost anulat. În același timp, statele vecine au început să dispună și ele măsuri de prevenție, astfel încât Austria a decis să suspende călătoriile cu trenul, pentru câteva ore, din cauza unor suspiciuni privind infectarea a doi pasageri.

UPDATE 21:30 A 7-a victimă în Italia. Este vorba de o persoană de 62 de ani, originară din Como, după cum scrie repubblica.it. Potrivit presei italiene, bărbatul suferea de mai multe patologii cronice

UPDATE 16.30: Bilanțul morților din Italia rămâne șase, deși, inițial, Reuters transmitea că sunt 7 morți, citând agenția de presă din Italia ANSA. Potrivit acestei surse era vorba despre un bărbat de 80 de ani. dintr-un spital din Lodi, care fusese internat săptămâna trecută în urma unui atac de cord, iar doctorii suspectau că ar fi luat virusul în spital.

UPDATE 15.38: A șasea persoană moare din cauza epidemiei de coronavirus în Italia, relatează televiziunea de stat Rai și La Repubblica. Pacientul era din Brescia (tot regiunea Lombardia) și avea cancer

UPDATE 14.23: Associated Press, citată de Guardian, trece în revistă măsurile luate la nivelul statelor europene după agravarea situației din Italia:

 • În Franța, guvernul le-a cerut celor care au vizitat Lombardia și Veneția- cele mai afectate zone din peninsulă- să poarte măști sanitare atunci când ies din casă și să își limiteze activitățile la lucruri absolut necesare. De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să își măsoare temperatura de două ori pe zi (aceleași recomandări au fost date și în cazul cetățenilor care veneau din China).
 • În Lyon, autoritățile încă ”evaluează situația” italienilor blocați într-un autobuz care venea din Milan și s-a oprit la Torino, însă nu au dat niciun fel de detalii legate de suspiciuni de cazuri de infecție. Autoritățile din Slovenia și Croația, destinații turistice populare pentru italieni și ai căror cetățeni călătoresc des în Italia, au ținut ședințe de criză și au anunțat că vor monitoriza călătorii care se întors din peninsulă.
 • Premierul român Ludovic Orban a precizat că persoanele care ajung în țară, din regiunile afectate de virus, vor fi în carantină 14 zile, însă presa locală relatează că pasagerilor li s-a cerut doar să completeze niște formulare, notează Guardian.
 • În Albania, în jur de 5.000 de pasageri au sosit în țară și sunt monitorizate.

UPDATE 13.44: Irakul a raportat luni primul caz de infecție. Potrivit ministrului Sănătății este vorba despre un student care venea din Iran. Pacientul a intrat în țară înainte ca guvernul să dispună închiderea granițelor cu Iran, scrie Guardian.

UPDATE 13.15: A fost confirmat decesul unei a cincea persoane din cauza noului coronavirusului în nordul Italiei.

”Sunt 219 infectați și cinci decedați, un deces a survenit recent în Lombardia, un bărbat în vârstă de 88 de ani din Caselle Landi”, a spus șeful Protecției Civile, Angelo Borelli.

În toate cazurile, este vorba despre persoane în vârstă cu probleme medicale preexistente, potrivit acestuia, scrie La Repubblica

UPDATE 12.30: Directorul Aeroportului Internaţional Iaşi, Cătălin Bulgariu a declarat că începând de luni un terminal va fi alocat special pasagerilor care vin din Italia.

"Îi vom procesa prin terminalul T1 astfel încât să nu existe riscul de îmbolnăvire a celorlalţi pasageri care vin din alte zone ale lumii. Din acest punct de vedere vom adopta măsurile luate de comun acord cu DSP. Procesarea în terminalul T1 înseamnă inclusiv controlul epidemiologic efectuat de DSP cu ajutorul a doi doctori.", a declarat directorul Aeroportului citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, deciziile dacă pasagerii vor fi lăsaţi să plece acasă sau dacă vor trebui să stea în carantină vor reveni medicilor epidemiologi de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.

UPDATE 12.03: Deși televiziunea de stat din Iran a transmis luni că 12 persoane au murit din cauza infecției din totalul de 47 de cazuri, agenția semioficială de presă ILNA publică un bilanț cu totul diferit. Astfel, în total, cel puțin 50 de persoane au decedat din cauza coronavirusului, notează Guardian.

UPDATE 11.35: Potrivit Reuters, UE nu ia încă în calcul suspendarea călătoriilor în spațiul Schengen, însă pregătește planuri în eventualitatea unui astfel de scenariu.

”În ce privește diverse scenarii, cum ar fi acela al unei suspendări coordonate în Schengen, nu vom face asta deocamdată, dar lucrăm la diferite planuri”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, într-o conferință de presă, la Bruxelles.

Președintele Comisiei Europene a transmis luni un mesaj, pe twitter, însă nu a făcut niciun fel de referire la astfel de măsuri de restricție.

În condițiile în care numărul cazurilor de infecții cu coronavirus crește, sănătatea publică este prioritatea numărul unu, a transmis, luni, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Că este vorba despre Europa, China sau alte zone, comunitatea internațională trebuie să fie solidară. Europa este aici să joace un rol important, a mai spus ea.


UPDATE 11.23: Cinci bistriţeni reveniţi, duminică seara, dintr-o excursie în Italia şi un cetăţean italian, sosit la Bistriţa în urmă cu 12 zile, sunt izolaţi la domiciliu, ca urmare a măsurilor luate de autorităţi pentru a preveni răspândirea infecţiilor cu noul tip de coronavirus, potrivit Agerpres.

Celor şase persoane li s-a recomandat să stea la domiciliu timp de 14 zile, recomandare extinsă şi la celelalte persoane cu care locuiesc, şi sunt monitorizate zilnic de DSP.

UPDATE 11.21: Uniunea Europeană a oferit un ajutor de 230 de milioane de euro pentru combaterea COVID-19, potrivit Euronews.

Într-o conferință de presă, comisarii europeni pentru situații de criză și pentru sănătate și siguranța alimentară, Janez Lenarcic și Stella Kyriakidou, au anunțat că banii vor fi direcționați către ”lupta globală„ împotriva virusului.

UPDATE 11.07: Iranul a raportat luni 12 decese și 61 de persoane infectate, bilanțul fiind în creștere, scrie Reuters, citând televiziunea de stat de la Teheran.

UPDATE 11.03: În Italia, numărul cazurilor de infecții este în jur de 200, potrivit La Repubblica.

UPDATE 10.56: Din cauza epidemiei, China amână unul dintre cele mai importante evenimente politice ale anului, la care urma să participe și președintele Xi Jinping. Este vorba despre sesiunea parlamentară din martie.

Este pentru prima dată când sesiunea este amânată de la Revoluția Culturală (1966-1976), notează Guardian.

UPDATE 10.35 Secretarul de stat pentru transporturi al Franţei, Jean-Baptiste Djebbari, a declarat luni că nu este necesară închiderea frontierei cu Italia, în pofida răspândirii coronavirusului, potrivit Reuters. "Închiderea frontierelor nu ar avea sens, pentru că circulaţia virusului nu este limitată la graniţele administrative", a afirmat Djebbari la postul de radio BFM Business.

UPDATE 10.32: Lumea se apropie de punctul culminant al răspândirii coronavirusului, potrivit experților citați de Guardian. Aceștia au avertizat asupra faptului că măsurile luate de autorități nu țin pasul cu modul în care acționează noul virus, în contextul în care Italia și Iranul au luat decizii draconice pentru a stopa răpândirea infecției, iar, în Coreea de Aud, președintele a emis cod roșu.

În urmă cu două zile directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunea că mai este puțin până ce ”fereastra de oportunitate” pentru luarea unor măsuri se va închide complet.

UPDATE 10.15: Lista actualizată a țărilor în care s-au înregistrat cazuri de infecții, potrivit AFP:

 • China- 2.592 de decese, în total 77.150 de cazuri
 • Hong Kong: 74 cazuri, 2 decese.
 • Macao: 10 cazuri.
 • Japonia: 838 cazuri, inclusiv 691 de pe nava de crozieră, 4 decese
 • Coreea de sud: 763 cazuri, 7 decese.
 • Italia: 152 cazuri, 4 decese.
 • Singapore: 89 cazuri.
 • Iran: 43 cazuri, 8 decese.
 • SUA 35 cazuri, un singur cetățean american mort în China
 • Thailanda: 35 cazuri.
 • Taiwan: 28 cazuri, un deces.
 • Australia: 23 cazuri
 • Malaysia: 22 de cazuri
 • Vietnam: 16 cazuri
 • Germania: 16 cazuri
 • Franța: 12 cazuri, un deces
 • Emiratele Arabe Unite: 13 cazuri
 • Marea Britanie: 13 cazuri
 • Canada: 10 cazuri.
 • Filipine: 3 cazuri, un deces
 • Kuwait: trei cazuri.
 • India: trei cazuri
 • Rusia: 2 cazuri.
 • Spania: 2 cazuri
 • Liban: 1 caz.
 • Israel: 1 caz.
 • Belgia: 1 caz
 • Nepal: 1 caz
 • Sri Lanka: 1 caz
 • Suedia: 1 caz.
 • Cambodgia: 1 caz
 • Finlanda: 1 caz
 • Egipt: 1 caz

UPDATE 10.03: În timp ce în Italia lumea pare cuprinsă de panică, în China, Comisia Națională de Sănătate a raportat cel mai mare număr de decese din ultimele 11 zile, respectiv 150 de morți și 409 cazuri noi de infecție cu Covid-19, numărul total al infecțiilor din China fiind acum de 77.150. Doar unul dintre cele 11 decese s-au înregistrat în provincia Hubei, unde a izbucnit epidemia.

În total, în China au murit până acum peste 2.500 de persoane.

Inițial, în cursul dimineții de luni, oficiali chinezi anunțau relaxarea măsurilor restrictive și coborârea nivelului de alertă. La scurt timp, potrivit Guardian, autoritățile au dezmințit anunțul.

UPDATE 09.54: Potrivit La Repubblica, un bătrân de 84 de ani, din Bergamo, a murit din cauza coronaviruslui, devenind astfel a patra victimă.

Ultimele două zile ale Carnavalului de la Veneția, care atrage anual zeci de mii de turiști din întreaga lume, au fost anulate din cauza coronavirusului, în condițiile în care Italia a devenit țara europeană cu cel mai mare număr de cazuri de infecții, cel mai mare focar după Asia.Autoritățile au informat duminică faptul că o femeie de 75 de ani din Lombardia a murit, acesta fiind al treilea caz după ce un bărbat în vârstă de 78 de ani din Veneția a murit. În total sunt 152 de cazuri de infecții: 89 în Lombardia, 25 în Veneția, 9 în regiunea Emilia Romagna și 6 în Piemonte.

Anunțul a fost făcut de liderul regiunii Veneția, Luca Zaia, scrie Reuters.

Toate evenimentele programate în cadrul Carnavalului au fost anulate, până la data de 1 martie, inclusiv, a precizat oficialul.

Anunțul a venit în contextul în care cel puțin 10 orașe din nordul Italiei sunt în carantină, relatează și Euronews.

Primarul din Codogno a emis un decret potrivit căruia toate restaurantele, cafenele, barurile, școlile și cluburile au fost închise, iar adunările publice, inclusiv evenimentele sportive au fost anulate. Ministrul sănătății a sfătuit locuitorii să stea acasă.

Oficialii locali dintr-un alt oraș, Casalpusterlengo, a dispus închiderea școlilor.

De asemenea, măsuri similare privind închiderea bibliotecilor, a ghișeurilor, a sălilor de sport, au fost luate și în orașul Castiglione d'Adda.

Patru meciuri de seria A și un meci de rugby feminin, au fost amânate duminică din cauza coronavirus, mai transmite Reuters.

Guvernul Italian a dipus ca meciurile Inter Milan v Sampdoria, Atalanta v Sassuolo și Verona v Cagliari să fie amânate fără a fi anunțată o dată la care acestea vor fi reprogramate.

Și alte meciuri au fost anulate pe ultima sută de metri, în timp ce alte se vor juca fără spectatori.

Austria a decis să suspende călătoriile cu trenul, pentru câteva ore, din cauza unor suspiciuni privind infectarea a doi pasageri.Cei doi au fost testați negativ.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

40479 vizualizari

 • +1 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 24 februarie 2020, 11:19)

  [anonim]

  • +4 (12 voturi)    
   de ce repeta unii aceleasi platitudini? (Luni, 24 februarie 2020, 13:17)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui

   Cine mai exact intra in panica si cum se manifesta intratul asta in panica? Ca eu nu vad pe nimeni alergand in cerc si smulgandu-si parul din cap.

   Masurile preventive trebuie luate pentru ca o epidemie sau o pandemie ar fi o catastrofa. Chiar daca rata mortalitatii e (sau pare) scazuta, ganditi-va ce ar insemna zeci de mii de oameni bolnavi toti in acelasi timp de pneumonie. De unde atatea locuri in spitale? Da, sansele de vindecare sunt mari, dar in multe cazuri numai cu spitalizare, antivirale, perfuzii!

   A-ti pastra calmul nu inseamna a ignora problema total si a merge pe principiul "eu sunt sanatos si tanar, nu o sa crap taman eu".
  • 0 (4 voturi)    
   problema nu e (Luni, 24 februarie 2020, 13:48)

   hdd [utilizator] i-a raspuns lui

   de vieți
   dacă e tratat corect mor doar cei extrem de slăbiți
   medicul care îndeamnă la rațiune are dreptate

   ce nu se spune aici e că
   problema e de bani
   dacă ești bolnav, nu muncești
   și trebuie să te trateaze totuși cineva
   asta costă bani și că asigurarea plătește medicii, și că halești medicamente, și că nu muncești și firma pierde bani

   virusul are o contagiozitate foarte ridicată, toată lumea e de acord
   mai e o problemă dacă ne îmbolnăvim 30.000 încă e ok
   dar dacă se îmbolnăvesc 3.000.000, cine îi mai tratează? unde îi bagi?!
   cine mai ia gunoiul? cine mai conduce camioanele? cine mai face pâine?

   dacă ne îmbolnăvim toți o să fie nu o catastrofă medicală sau umanitară, ci o catastrofă economică
   și dacă sunt mai mulți decât poate sistemul sanitar să prelucreze, abia atunci o să vezi revolte și mortalitate ridicată

   pe 2020 scrie clar recesiune globală oricum

   problema e cu cât: - 0.1%, - 0.5%, - 1%, - 2%???

   și după ce ne facem toți bine, o să fim mai supărați nu că am fost bolnavi sau că a murit o persoană care era în ultimă fază ci că ne-am pierdut job-ul sau suntem ruinați
   iar asta n-o să mai treacă în 2 săptămâni
  • +1 (7 voturi)    
   sleep well (Luni, 24 februarie 2020, 14:02)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui

   e ca orice alt virus? tu ai idee ce e ala un virus? pariez ca nu, avand in vedere ca debitezi asa enormitati! pai si cu ce alt virus seamana? cu cel responsabil pentru ebola? sau cu hiv? ti se pare ca e de gluma cu aceste doua exemple, avand in vedere ca e "ca si ele"? DECI, DEBITEZI TAMPENII, exista o foarte mare varietate de virusi care afecteaza speciile incepand de la bacterii pana la oameni. unele mai nocive, altele foarte bine tolerate. chiar in genomul tau ai ~10% adn retroviral, deci esti ~ 10% virus :)))) (bine, e multa redundanta in cei 10%, multi transpozoni). revenind la covid-19, e betacoronavirus si asta e suficient sa-l faca pe orice om cu ceva knowledge in domeniu sa se ingrijoreze foarte mult. iti face plamanii cam cum era cascavalul ala din desenele cu tom si jerry. si in plus, habar nu avem de ce se transmite asa de usor, daca ar folosi doar ace2, ar infecta mult mai greu, cum faceau rudele lui care au provocat sars si mers. asa ca bottom line, avem de-a face cu un virus pe care il intelegem foarte putin si singurul lucru pe care ar trebui sa-l facem e sa fim foarte precauti. uneori isteria ajuta, pune presiune pe "alesii neamului" ca altfel pe aia ii doare fix in c.. de tine si de mine
   • +2 (2 voturi)    
    haha (Luni, 24 februarie 2020, 15:23)

    KayT [utilizator] i-a raspuns lui rmos

    aia cu "e ca orice alt virus" m-a terminat si pe mine cu nervii. Se vede ca avem de-a face cu un expert!

    Virusuri sunt si ebola, si poliomielita, dar si herpex simplex si raceala comuna... De la unele ai sanse extrem de mari sa mori sau sa ramai mutilat pe viata, de la altele iti curge putin nasul.
 • -2 (4 voturi)    
  Hurry up! (Luni, 24 februarie 2020, 14:15)

  Mazeta [utilizator]

  Dacă tot este să te îmbolnăvești de Coronavirus, cel mai bine este să te îmbolnăvești printre primii. După primii 10-15 pacienți, nu te mai bagă nimeni în seamă.
 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 24 februarie 2020, 15:15)

  [anonim]

 • 0 (4 voturi)    
  Totusi (Luni, 24 februarie 2020, 16:39)

  RaduMischie [utilizator]

  Totusi ce se intampla cu Italia? De unde izbucnirea asta, acum, la ceva timp dupa ce chinezii au limitat deplasarile. Si de ce doar Italia si nu si alte state europene?
  Parca imi aduc aminte de niste stiri acum doua saptamani, cu un vas italian pe care erau oamenii tinuti in carantina. Oare sa fi scapat cineva virusat de acolo?
  • 0 (0 voturi)    
   dada (Luni, 24 februarie 2020, 20:31)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   sigur a fost marmota.
  • 0 (0 voturi)    
   Doar la ei se stie (Luni, 24 februarie 2020, 23:53)

   vidra [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   Totul incepe sa aiba sens cand afli ca Italia a facut cele mai multe teste (din Europa). La fel Coreea de Sud si Singapore in Asia (pe langa China, evident). Deodata aceste "focare" nu mai sunt asa surprinzatoare. Toti sunt panicati cu Italia dar multi turisti care au calatorit in ultima luna prin Europa spun ca doar pe aeroporturile italiene se faceau teste de temperatura. Gandeste-te ca Romania nici macar nu are teste din alea, se balbaiau ieri pe la televizor ca or sa cumpere, or sa faca....pai altii testeaza deja, ce mai asteapta?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by