Dacă la începutul mandatului a avut mai multe schimburi dure de replici cu Raed Arafat, lăsând să se înțeleagă că l-ar putea schimba din funcție, acum ministrul de Interne Marcel Vela pare că l-a reevaluat pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Întrebat, vineri, despre relația sa cu Raed Arafat, Marcel Vela a răspuns că în Ministerul de Interne "contradicţiile duc la progres".

Marcel VelaFoto: Guvernul Romaniei

Întrebat vineri despre relaţia pe care o are cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, Vela a răspuns: "Nu ştiu cum aţi tras concluzia că ne-am certat. În MAI, contradicţiile, polemica duc la progres, drept dovadă că în viitorul cât mai apropiat se va zbura noaptea şi în Arad, Iaşi, Craiova şi Constanţa", potrivit Agerpres.

Şi Raed Arafat a venit cu un răspuns: "Noi nu ne-am certat înainte".

Marcel Vela a participat vineri la bilanţul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pe anul trecut, el declarând că Guvernul susţine activitatea structurilor DSU şi că alocarea bugetară a crescut de la 0,27% din PIB în 2019 la 0,32% din PIB în 2020.

În 21 noiembrie, președintele Klaus Iohannis afirma, întrebat despre situația lui Raed Arafat: “Am solicitat o soluţie de la Guvern şi aştept săptămâna viitoare să primesc un răspuns lămuritor, ca să nu spun altceva. Nu o să fac eu o evaluare, dar Guvernul va face o evaluare şi voi insista pe lămuriri în acest sens“.

La începutul lunii decembrie, Marcel Vela critica lipsa luării unor măsuri după evenimente precum Colectiv, Caracal sau Timișoara și anunța că este în derulare un audit la IGSU.

″În prezent, la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este un audit, care este prezent acolo, desfăşoară activităţi şi probabil săptămâna viitoare o să îmi prezinte o concluzie legată de partea tehnică, de partea financiară, de licitaţii, achiziţii”, declara Vela, în 5 decembrie.

El spunea că la IGSU continuă să fie “un spectacol de imagine şi nimeni nu încearcă să caute cauzele unor evenimente precum prăbuşirea avionului din Munţii Apuseni, Colectiv sau Caracal: "Eu, ca şi ministru, am perceput că, de-a lungul timpului, acest Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă a avut şi părţi bune, dar şi părţi mai puţin bune, începând cu prăbuşirea din Munţii Apuseni, din ianuarie 2014, dacă nu mă înşel, continând cu Colectivul, continuând cu Caracal, acum cu Timişoara şi cu altele pe care dumneavoastră le ştiţi mai bine, în urma cărora au demisionat în 2014 Radu Stroe, după Apuseni, după Colectiv premierul Ponta şi după Caracal - ministrul Moga. Dar la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este în continuare atmosferă pozitivă, un spectacol de imagine extraordinar, fără să se analizeze sau fără să încerce cineva să caute cauzele unor asemenea evenimente, nu neapărat pentru a găsi un vinovat sau a schimba un şef de departament".

În 31 decembrie, în videoconferință, Marcel Vela şi Raed Arafat au avut un schimb dur de replici pe tema funcţionării elicopterelor SMURD, pornind de la cazul unei fetiţe din Vâlcea aflată în comă, care nu a putut fi preluată de elicopterul SMURD pentru a fi adusă la un spital din Bucureşti. ”Nu facem doar paradă la televizor, PR grozav ce bine organizăm noi salvarea oamenilor”, spunea Vela.

CITEȘTE ȘI: Reacția lui Vela după ce Arafat a spus că pleacă din țară dacă e demis: „Eu sunt liberal și respect opiniile tuturor referitoare la libera circulație”