Ministerul Afacerilor Externe „a luat notă cu îngrijorare de escaladarea violențelor din estul Ucrainei și condamnă acțiunile care contravin angajamentelor și prevederilor Acordurilor de la Minsk, precum și negocierilor în formatul Normandia”.

Bogdan AurescuFoto: Guvernul Romaniei

„Ministerul Afacerilor Externe reiterează sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și subliniază că nerespectarea principiilor și normelor dreptului international subminează securitatea Ucrainei și a regiunii în ansamblu”, afirmă MAE.

Reacția vine după ce, în urmă cu o zi, un soldat ucrainean a fost ucis în luptele cu separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei, în confruntări de o violență inedită în ultima perioadă.

Trei soldați au fost răniți în această tentativă a forțelor separatiste de a forța linia frontului. Aceștia au folosit mitraliere de calibrul 120 milimetri, potrivit autorităților ucrainene.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 13.000 de morți și circa 1,5 milioane de refugiați.

Intensitatea luptelor a scăzut sensibil după semnarea acordurilor de pace de la Minsk, în februarie 2015, dar confruntări violente au loc în mod regulat.

O anumită detensionare între Kiev și Moscova a avut loc după ajungerea la putere, anul trecut, a președintelui Zelenski, care s-a întâlnit cu Vladimir Putin în decembrie, în cadrul summitului de la Paris, dar procesul de pace este în continuare blocat.