Un soldat ucrainean a fost ucis în luptele cu separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei, marți dimineața, în confruntări de o violență inedită în ultima perioadă, a anunțat Kievul, citat de AFP.

Atacul fortelor separatistFoto: Ambasada Ucrainei

Trei soldați au fost răniți în această tentativă a forțelor separatiste de a forța linia frontului. Aceștia au folosit mitraliere de calibrul 120 milimetri, potrivit autorităților ucrainene.

"Rebelii și ocupanții (ruși) au organizat o provocare cinică" într-o "tentativă de a face să eșueze procesul de pace", a scris pe Facebook președintele Volodimir Zelenski, care a anunțat o reuniune a Consiliului de Securitate.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Kievului la București, „grupurile armate ale Federației Ruse au atacat pozițiile Forțelor Unite ale Ucrainei în apropierea localităților Novotoshkivske, Orikhove, Krymske, Khutir Vilnyy” cu „arme interzise de către Acordurile de la Minsk”, respectiv „aruncătoare de bombe de calibrul 120 mm”. „De asemenea, inamicul a atacat utilizând lansatoare de grenade de diverse sisteme, precum și mitraliere de calibru mare”, arată diplomația ucraineană, care precizează că „la momentul de față lupta a încetat”.

„Ucraina se așteaptă la condamnarea de către partenerii săi internaționali, inclusiv de către România, a noului act de agresiune al Federației Ruse, precum și la consolidarea presiunii diplomatice și de sancțiune asupra Moscovei”, se arată în acest comunicat.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 13.000 de morți și circa 1,5 milioane de refugiați.

Intensitatea luptelor a scăzut sensibil după semnarea acordurilor de pace de la Minsk, în februarie 2015, dar confruntări violente au loc în mod regulat.

O anumită detensionare între Kiev și Moscova a avut loc după ajungerea la putere, anul trecut, a președintelui Zelenski, care s-a întâlnit cu Vladimir Putin în decembrie, în cadrul summitului de la Paris, dar procesul de pace este în continuare blocat.