Proiectul de lege privind desființarea Secției speciale, contestat de o parte a magistraților pe motiv că ar consolida un soi de ”impunitate largă” pentru magistrați prin două propuneri de modificare a Legilor 303 și 317, este departe de forma finală, a declarat luni seară premierul Ludovic Orban.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

Întrebat despre criticile din sistem legat de două dintre prevederile proiectului pus în dezbatere de către Ministerul Justiției, premierul Ludovic Orban a subliniat că proiectul este în dezbatere publică și este trimis CSM, fiind așteptate "punctele de vedere ale tuturor actorilor relevenți".

"Încă suntem departe de forma finală (...) Noi considerăm că este foarte importantă adoptarea acestui act normativ de desființare a secției speciale", a declarat Orban, marți seară.

Proiectul privind desființarea Secției de anchetare a magistraților a fost finalizat și publicat marți pe site-ul Ministerului Justiției.

Proiectul prevede și modificarea Legii 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor și a Legii 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în sensul că acțiunea penală în cazul unui judecător sau procuror poate fi începută doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general, iar trimiterea în judecată a magistraților se încuviințează de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Cele două prevederi au fost criticate de către o parte dintre procurori și judecători, care consideră că se creează astfel o super-imunitate pentru magistrați și "un fel de filtru înainte de filtrul făcut de persoane care au ajuns acolo în baza unui vot".

Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” spun că propunerile legislative consolidează, contrar Constituției, un soi de ”impunitate largă” pentru magistrați. Cele două asociații atrag atenția că astfel de prevederi nu au fost niciodată solicitate de către magistrații onești din România și că asemenea filtre în calea tragerii la răspundere penală a magistraților sunt în mod evident neconstituționale, pentru că ar situa magistrații deasupra cetățenilor obișnuiți.

Magistrații din cele două asociații mai spun că propunerea Ministerului Justiției este cu totul inexplicabilă, mai ales că nu a fost sesizată nici Comisia de la Veneția pentru emiterea unui aviz, absolut necesar într-un astfel de context.

Cele două asociații consideră că astfel de reglementări, "pe care nici măcar fosta guvernare, ale cărei proiecte în domeniul justiției au fost profund criticate de Comisia Europeană, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, GRECO, Comisia de la Veneția, nu a îndrăznit să le propună, reprezintă un fapt regretabil și nescuzabil, de natură să creeze prejudicii corpului onest al magistraților, iar Ministerul Justiției trebuie să le retragă.