Asociații ale magistraților: Propunerile Ministerului Justiției consolidează un soi de ”impunitate largă” pentru magistrați / Nici măcar fosta guvernare nu a îndrăznit să propună astfel de reglementări

de MH     HotNews.ro
Marţi, 4 februarie 2020, 18:13 Actualitate | Esenţial


Catalin Predoiu
Foto: Facebook
Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” resping propunerile legislative ale Ministerului Justiției, considerând că acestea consolidează, contrar Constituției, un soi de ”impunitate largă” pentru magistrați. Cele două asociații atrag atenția că astfel de prevederi nu au fost niciodată solicitate de către magistrații onești din România și că asemenea filtre în calea tragerii la răspundere penală a magistraților sunt în mod evident neconstituționale, pentru că ar situa magistrații deasupra cetățenilor obișnuiți.

 • punerea în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
 • trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor se încuviințează de Secția pentru judecători sau, după caz, de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv în cazul magistraților care sunt membri aleși ai Consiliului;
Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” spun, într-un comunicat de presă, că dacă astfel de modificări ar intra în vigoare s-ar deschide calea spre crearea de privilegii și pentru alte categorii sociale, cum ar fi parlamentarii.

Magistrații din cele două asociații mai spun că propunerea Ministerului Justiției este cu totul inexplicabilă, mai ales că nu a fost sesizată nici Comisia de la Veneția pentru emiterea unui aviz, absolut necesar într-un astfel de context.

Cele două asociații consideră că astfel de reglementări, "pe care nici măcar fosta guvernare, ale cărei proiecte în domeniul justiției au fost profund criticate de Comisia Europeană, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, GRECO, Comisia de la Veneția, nu a îndrăznit să le propună, reprezintă un fapt regretabil și nescuzabil, de natură să creeze prejudicii corpului onest al magistraților, iar Ministerul Justiției trebuie să le retragă.

Redăm integral opinia celor două asociații ale magistraților:
 • "Subscrisele, asociații profesionale ale magistraților, am luat act de „Proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției”, pus în dezbatere publică astăzi de Ministerul Justiției.
 • Cu această ocazie, am constatat că, pe lângă dispozițiile privind desființarea SIIJ și revenirea la competențele legale ale parchetelor existente anterior înființării acestei secții, îndelung solicitate de corpul magistraților români și de entitățile internaționale, proiectul de lege mai conține și o serie de dispoziții, calificate de Ministerul Justiției, prin comunicatul de presă aferent, drept ”garanții procesuale solide pentru protejarea independenței magistraților față de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”.
 • Prin aceste dispoziții aflate în stadiul de propunere, se dorește ca punerea în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror să se facă doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor să se încuviințeze de Secția pentru judecători sau, după caz, de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
 • Atragem atenția că astfel de prevederi nu au fost niciodată solicitate de către magistrații onești din România.
 • Asemenea filtre în calea tragerii la răspundere penală a magistraților sunt în mod evident neconstituționale, pentru că ar situa magistrații deasupra cetățenilor obișnuiți. Mai mult, dacă astfel de modificări ar intra în vigoare, s-ar deschide calea spre crearea de privilegii și pentru alte categorii sociale, cum ar fi parlamentarii. Propunerea Ministerului Justiției este, prin urmare, cu totul inexplicabilă. Arătăm că nu a fost sesizată nici Comisia de la Veneția, pentru emiterea unui aviz, absolut necesar într-un astfel de context.
 • Încuviințând trimiterile în judecată, ambele secții ale CSM ar deveni un fel de superiori ierarhici ai procurorilor de caz, ceea ce ar contraveni art. 132 alin. (1) din Constituția României. Potrivit normei constituționale, procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, dar acest control ierarhic se efectuează exclusiv în cadrul Ministerului Public, de către procurori ierarhic superiori, iar nu de către nu organe administrative din afara Ministerului Public. Faptul că în prezent secțiile CSM încuviințează luarea față de magistrații cercetați penal a unor măsuri procesuale deosebit de intruzive sub aspectul vieții private (percheziția, reținerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu) nu reprezintă un argument valabil, întrucât aceste măsuri nu sunt de esența urmăriri penale, spre deosebire de trimiterea în judecată, care este esențială.
 • Pe de altă parte, după adoptarea, în cursul anilor trecuți, a principiului separării carierelor în magistratură, aproape fără excepții, nu se poate susține sub nicio formă necesitatea implicării directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atribuții extrajudiciare, de tipul secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, peste activitatea obișnuită a unui procuror, sub forma încuviințării trimiterii în judecată a judecătorilor cercetați penal.
 • De asemenea, propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror numai cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în condițiile în care recenta selecție a procurorilor de rang înalt nesocotește flagrant recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și Comisiei Europene, apare ca fiind cu totul nepotrivită, încălcând fără dubii independența procurorului de caz și creând un ”super-procuror”, care se va bucura de impunitate totală, cât timp nu va avea cum să-și încuviințeze cercetarea propriei persoane.
 • Nu în ultimul rând, încuviințarea trimiterii în judecată efectuată de secția pentru judecători a CSM, un organ pur administrativ, cu totul distinct de parchete, poate fi de natură a pune presiune pe completul de judecată învestit cu soluționarea ulterioară a acelei cauze penale.
 • Crearea unui corp de magistrați incoruptibili, onești și profesioniști nu presupune acordarea unor astfel de imunități de care niciun cetățean obișnuit nu se ”bucură”. Conform art.16 alin. (1) și (2) din Constituția Românei, ”cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege.”
 • În consecință, astfel de reglementări, pe care nici măcar fosta guvernare, ale cărei proiecte în domeniul justiției au fost profund criticate de Comisia Europeană, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, GRECO, Comisia de la Veneția etc., nu a îndrăznit să le propună, reprezintă un fapt regretabil și nescuzabil, de natură să creeze prejudicii corpului onest al magistraților, motiv pentru care emitentul lor trebuie să își asume urgent răspunderea și să procedeze în consecință la retragerea lor (respectiv a acelor reglementări care nu au legătură cu desființarea SIIJ)".
Consultă aici proiectul de lege pus în dezbatere publică marți de către Ministerul Justiției

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6291 vizualizari

 • -3 (11 voturi)    
  ? (Marţi, 4 februarie 2020, 18:48)

  chhe [utilizator]

  Garbovan, tu esti? Sper sa nu ai nevoie vreodata de miruri, gasesti la Vosganian la nevoie.
 • +18 (22 voturi)    
  Bravo Predoiule, ai facut si (Marţi, 4 februarie 2020, 18:48)

  xrogo [utilizator]

  legea asta praf, asa cum praf ai facut si codurile penale la precedenta sefie la justitie!
  • +5 (5 voturi)    
   le coace pana le sparge (Marţi, 4 februarie 2020, 21:26)

   Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Predoiu e cel mai catastrofal ministru din actualul guvern. Dupa ce a dat Bucurestiul toapei din Voluntari, acum isi bate joc de o echipa pnl surprinzator de buna, pana acum.
   Ce cauta panarama asta in guvern?
   Ce e mizeria asta de lege in care trebuie aprobata si urmarirea penala si trimiterea in judecata? In loc sa elimine aprobarea necesara acum pentru parlamentari, usl-istul asta vrea privilegii si pentru altii? Unde mergem fratilor, in feudalism?
   Afara cu piatra asta de moara, chiar nu aveti un inlocuitor decent pentru ministrul Justitiei?
  • 0 (0 voturi)    
   Un om face o lege? Un om paote face un proiect de (Marţi, 4 februarie 2020, 21:33)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   de lege. Apoi urmeaza procedura parlamentara obisnuita sau asumarea raspunderii . . .
   - Cum la noi doar PSD-ul a avut o majoritate suficienta pentru trecerea prin parlament a legilor "dezbaterea parlamentara" era doar de ochii lumii. Legea iesea cum voiau maharii PSD.
   - Cum cei de dreapta nu au avut in parlament majoritati care sa le asigure trecerea legilor au apelat la asumari de raspundere.
   Dupa cum se vede la noi nu s-a format obisnuinta dezbaterii legilor in interesul tarii ci doar datul la gioale.
   Ar fi timpul ca la noi sa ajunga si dreapta sa aibe in parlament o majoritate suficienta ca sa voteze legile. Apoi vom putea vedea daca sunt cu ceva diferiti de PSD sau nu.
 • -7 (15 voturi)    
  pai (Marţi, 4 februarie 2020, 19:00)

  cucuveauamov [utilizator]

  eu zic ca doar sa pui in disutie raspunderea magistratilor este o impietate, asa ca ... Predoiu la puscarie!
  iar d. Negulescu (fost Portocala) ministru!
 • +1 (9 voturi)    
  "s-ar deschide calea spre crearea de privilegii (Marţi, 4 februarie 2020, 19:01)

  ty [utilizator]

  și pentru alte categorii sociale"zic Asociatiile. Asa cum s-a intamplat si cu pensiile speciale? PSD a inceput cu aviatorii . . .
 • +2 (4 voturi)    
  Tovarase Predoiu (Marţi, 4 februarie 2020, 20:08)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Esti un Tudorel Toader ceva mai perfid dar la fel de ticalos.
 • +1 (1 vot)    
  Fosta guvernare este actuala guvernare (Marţi, 4 februarie 2020, 21:35)

  ww [utilizator]

  Nici voi nu ati inteles asta? Ce sa astepti atunci de la omul de rand.
  Cele doua parti ale fostului FSN il au drept punct comun pe premierul Grivco, ajuns intre timp presedinte, cu care "coabiteaza" sau colaboreaza (dupa caz) de minune.
 • +3 (3 voturi)    
  Lacheul psd, (Miercuri, 5 februarie 2020, 6:48)

  Mita Beciuklista [utilizator]

  Predoiu este Florin Ciordache pe galben. Asta numeste un plagiator impostor drept procuror general adjunct, doua foste slugi ale psd in functii de "luptatoare anticoruptie" si o retrimite pe abuziva gestapovista, Florea, dupa atatitea ilegalitati, pe aceeasi functie de conducere de pe care a adus-o alt impostor al PNL, Toader Tudorel-ministrul eliberarii pedofililor, violatorilor si borfasilor alesi, dar condamnati de Justitie. Lacheul psd, Predoiu Catalin cu rang de borfas ciordac galben, trebuie demis inainte de a distruge si bruma de Stat de Drept, pe care n-a distrus-o prietenul lui de-o viata politica, Florin Ciordache-omul sociopatului Dragnea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by