Povestea de la Ditrău, o comună din Harghita unde localnicii s-au revoltat nemulțumiți de prezența în comuna lor a doi muncitori din Sri Lanka, ilustrează efectele unei comunicări, în ultimii ani, la nivel regional și la nivelul Uniunii Europene pe un discurs anti-migrație, a declarat, la Digi24, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

Asztalos CsabaFoto: Facebook/Asztalos Csaba

Președintele CNCD a reamintit de un studiu de anul trecut făcut de IRES care arăta că la nivelul României, la întrebarea câtă încredere sau neîncredere aveți în migranți, 68 la sută din respondenți au spus că au foarte multă neîncredere în migranți și peste 50 la sută i-ar opri la graniță.

"Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională și din perspectiva legăturii cu Ungaria, unde știm foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul antimigrație. Ca atare, poate că sursa fricilor de la Ditrău - și nu numai - are și această explicație, și acest izvor poate să constituie: comunicarea globală din zona media pe zona de anti-migrație”, a arătat Csaba Asztalos.

El spune că discursul oamenilor din Ditrău "seamănă leit" cu discursul anti-migrație din statele din vestul Uniunii Europene: vrem să ne păstrăm cultura, religia, nu avem nevoie de ei, deși unul dintre lucrători, cu forme legale, este de religie romano-catolică, dominantă în comună.

"Acest subiect a fost subiect de campanie nu doar în Europa, vedem în Statele Unite, la Donald Trump, și eu așa explic aceste frici și desigur trebuie să lucrăm să le demontăm. De altfel, trebuie să spunem foarte clar: incitarea la ură atrage răspunderea juridică, care rămâne de analizat, dar este un subiect față de care trebuie să luăm atitudine”, a mai spus Csaba.

Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat, miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa. Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii sri-lankezi au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.