Curtea Constituțională va discuta în 18 martie sesizările Înaltei Curți și Avocatului Poporului pentru proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, adoptat în urmă cu două zile de Camera Deputaților, a anunțat Curtea, într-un comunicat.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

Camera Deputaţilor a adoptat marți cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu-i vizează pe militari și polițiști.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților aparține PNL și inițial prevedea menținerea pensiilor speciale pentru militari dar și pentru magistrați. Ajunși la guvernare, liberalii au anunțat că nu mai susțin pensiile magistraților și au eliminat din proiectul de lege prevederea.

Pe 12 decembrie premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul pe care îl conduce nu susține pensiile speciale ale magistraților. Întrebat dacă susține aceste pensii, primul ministru a precizat că principiul contributivității trebuie să stea la baza calculului pensiilor. „S-au baricadat cu decizia Curții Constituționale și nu este corect”, a spus Orban.

Miercuri, Instanța supremă a decis, în unanimitate, să atace la Curtea Constituțională actul normativ care vizează eliminarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor.

„Sesizarea privește întregul act normativ, reținându-se de către Secțiile Unite atât vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și intrinsecă”, a precizat Înalta Curte, într-un comunicat.

De notat că magistrații au deja de partea lor o decizie a CCR din 2010 care le-a "sigilat" pensiile și pe care au invocat-o frecvent în ultimele două luni, de când s-a pus problema unui act normativ de abrogare a pensiilor de serviciu.