UPDATE Instanța supremă atacă la Curtea Constituțională legea privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați

de MH     HotNews.ro
Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:50 Actualitate | Esenţial


Instanta de judecata
Foto: pixabay.com
Instanța supremă a decis, în unanimitate, să atace la Curtea Constituțională actul normativ adoptat marți de către deputați și care vizează eliminarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, potrivit unui comunicat al Instanței supreme. De altfel, magistrații au deja de partea lor o decizie a CCR din 2010 care le-a "sigilat" pensiile și pe care au invocat-o frecvent în ultimele două luni, de când s-a pus problema unui act normativ de abrogare a pensiilor de serviciu.

„Sesizarea privește întregul act normativ, reținându-se de către Secțiile Unite atât vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și intrinsecă”, potrivit susei citate.

Care sunt acuzațiile ICCJ față de acest text:
 • Încalcă prevederile art 1 alin 5 din Constituție, în competența sa referitoare la calitatea legii, prin faptul că procedura parlamentară s-a derulat prin încălcarea art 65 al 2 litera j și art 75 al 1 cu referire la art 73 lit l din Constituție - ordinea sesizării Camerelor în ceea ce privește reglementarea unor aspecte ce țin de autoritatea judecătorească, omiterea aprobării unei modificări a statutului deputaților și senatorilor în ședință comună, încălcarea principiului bicameralismului, caracterul incoerent și lipsit de previzibilitate al procesului legislativ, caracterul incoerent și vidul legislativ creat, în condițiile în care același proiect de lege face referire la reglementarea în termen de 6 luni a unor scheme de pensii ocupaționale, etc
 • Încalcă principiul independenței judecătorilor, în special prin nesocotirea aspectelor statuate în jurisprudența CCR
 • Încalcă prevederile art 147 din Constituție care consacră caracterul obligatoriu al deciziilor CCR
 • Încalcă principiul nediscriminării, prin introducerea unui element de discriminare în cadrul corpului magistraților, între magistrații civili și militari
Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat oficial, marți seară, că "președintele ICCJ a luat măsurile necesare pentru convocarea Secțiilor Unite în data de 29.01.2020 la ora 18:00".

La această poziție s-a raliat și Consiliul Superior al Magistraturii, care și-a exprimat „îngrijorarea şi dezacordul faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor, în şedinţa din data de 28 ianuarie 2020, a legii prin care este eliminată pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor”.

Potrivit CSM, este vorba de o situație „de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie”.

„În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii susţine în mod ferm demersul legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative adoptate de Camera Deputaţilor.

La rândul său, în susţinerea demersului iniţiat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul va transmite Curţii Constituţionale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituţionalitate intrinsecă şi extrinsecă ale actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, cât şi din reglementări internaţionale cu incidenţă în domeniul statutului magistratului şi al independenţei justiţiei”, potrivit unui comunicat al CSM.

Un astfel de demers a fost anticipat și de către judecătorul Cristi Danileț.

"Nu îmi exprim acum nici susținerea, nici dezacordul față de aceste pensii, fiind un domeniu unde trebuie făcute ajustări, fără îndoială. Fac însă următoarea remarcă: cine știe puțin drept anticipează cu ușurință ce se va întâmpla. Și anume:
 • ICCJ va sesiza CCR:
 • CCR va decide că legea este neconstituțională;
 • proiectul de lege votat astăzi va pica;
 • politicienii vor da vina pe justiție, ei știind dintr-un bun început cele trei puncte expuse de mine mai sus.
Așadar, campania electorală continuă, numai că de data aceasta pe spatele magistraților și grefierilor. Adică într-un mod profund nedrept", a scris pe Facebook Cristi Dănileț.

Ce spunea președintele ICCJ despre eliminarea pensiilor de serviciu

De altfel, președintele instanței supreme, Corina Corbu, a transmis încă din decembrie că "va lua cu fermitate toate măsurile permise de Constituția României și de lege pentru protejarea autorității judecătorești împotriva oricărui demers apt a-i afecta independența și, mediat, a dreptului cetățenilor la un act de justiție modern, eficient și în acord cu standardele europene privind calitatea unui serviciu public".
 • "Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție reamintește că indemnizația tuturor judecătorilor și procurorilor din România are natura juridică a unui drept salarial, calculându-se și plătindu-se integral contribuția de asigurări sociale, precum în cazul oricărui alt salariat, astfel încât susținerea că pensiile magistraților nu sunt bazate, fie și în parte, pe principiul contributivității, motiv pentru care s-ar impune să fie eliminate, este inacceptabilă.
 • Demersul puterilor executivă și legislativă este și în vădită contradicție cu jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care a invalidat o inițiativă cu efect similar, arătând tocmai faptul că pensiile de serviciu ale magistraților fac parte din ansamblul de garanții de natură inclusiv financiară care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independență și imparțialitate al autorității judecătorești în ansamblu și al fiecărui magistrat în parte.
 • Un astfel de demers legislativ afectează grav echilibrul sistemului judiciar și garanțiile de independență ale acestuia și este cu atât mai nepotrivit cu cât autoritatea legiuitoare a decis doar cu câteva zile în urmă amânarea intrării în vigoare a dispozițiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților cu doi ani, recunoscând astfel din nou, implicit, rațiunea și necesitatea existenței pensiilor de serviciu ale acestora.
 • Intenția de mai sus a Executivului și a Legislativului, combinată cu reluctanța Guvernului de a respecta autonomia instanței supreme în adoptarea propriului proiect de buget vin în contradicție nu numai cu valorile fundamentale asumate de întreaga arhitectură instituțională a României pentru susținerea independenței justiției și a statului de drept, dar, prin efectele lor indirecte, acestea sunt de natură a veni în contradicție cu voința exprimată cu claritate de poporul român la referendumul din 2019, al cărui spirit, dacă nu chiar literă, a fost tocmai evitarea oricăror ingerințe ale ramurilor cu încărcătură politică ale puterii de stat în justiție.
 • Facem un apel la celelalte puteri ale statului să își asume valorile apărării independenței justiției și garantării unui serviciu public al justiției de calitate nu numai la nivel declarativ, ci în mod efectiv și concret, inclusiv în ceea ce privește corecta finanțare a sistemului judiciar și dreptul la pensie de serviciu al judecătorilor și procurorilor, drept care nu constituie un privilegiu, ci o compensație pentru incompatibilitățile și interdicțiile la care aceștia sunt supuși tocmai pentru asigurarea independenței și imparțialității lor, dar și pentru condițiile concrete în care se desfășoară activitatea judecătorilor (supraîncărcare, sedii improprii, boli profesionale, inflație legislativă ș.a.m.d) și care le afectează în mod real sănătatea, cu impact direct asupra duratei vieții profesionale.
 • Susținerea publică nu trebuie obținută prin mijloace populiste, de natură să producă efecte grave pe termen mediu și lung asupra unui serviciu public care deservește milioane de cetățeni; ea trebuie realizată onest, loial și prin cooperarea tuturor puterilor statului.
 • Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție va convoca Secțiile Unite pentru analizarea acestei situații și va lua cu fermitate toate măsurile permise de Constituția României și de lege pentru protejarea autorității judecătorești împotriva oricărui demers apt a-i afecta independența și, mediat, a dreptului cetățenilor la un act de justiție modern, eficient și în acord cu standardele europene privind calitatea unui serviciu public", a transmis președintele ICCJ printr-un comunicat de presă din 17 decembrie.
Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă.

Intenția de eliminare a pensiilor de serviciu pentru magistrați a generat proteste ale mai multor instanțe din țară, care și-au suspendat activitatea, asigurând doar judecarea cauzelor urgente.

Decizia CCR care consfințește pensiile de serviciu pentru magistrați

Abrogarea pensiei de serviciu a magistraților a fost declarată neconstituțională prin decizia Curții Constituționale nr. 873 din 25 iunie 2010.

Curtea arăta că acordarea pensiei de serviciu pentru cadrele militare şi magistrați constituie o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună magistrații. Raportat la principiul independenței justiției, Curtea Constituțională a constatat că ”dispozițiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor - prin care se elimină pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor și judecătorilor, respectiv magistraților asistenți ai Curții Constituționale - sunt neconstituționale.” Curtea Constituțională a reținut că ”atât considerentele, cât şi dispozitivul deciziilor sale sunt general obligatorii, potrivit dispozitiilor art.147 alin.(4) din Constituție , şi se impun cu aceeași forță tuturor subiectelor de drept şi, în consecință, așa cum a statuat şi în jurisprudența sa, atât Parlamentul, cât și Guvernul, respectiv autoritățile şi instituțiile publice urmează să respecte cele stabilite de Curtea Constituțională în considerentele şi dispozitivul deciziei".

CCR a invocat statutul și restricțiile magistraților în protejarea pensiei de serviciu, concluzionând că „independenţa justiţiei include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor”.

"În concluzie, Curtea constată că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei”, se arată în decizia din 2010 a Curții Constituționale.

"În ceea ce privește decalajul dintre cea mai mică și cea mai mare pensie plătită de stat, - având în vedere că pensia de serviciu a magistraţilor este în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării - se poate analiza de către legiuitor necesitatea luării unor măsuri pentru evitarea eventualelor practici de acordare nejustificată a unor drepturi salariale suplimentare în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, în scopul măririi substanţiale a bazei de calcul a pensiei de serviciu”, se mai preciza în motivarea deciziei Curții Constituționale.

Câți judecători și procurori beneficiază de pensie de serviciu

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul anului 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Pentru procurori și judecători erau în plată 3.878 de pensii de serviciu. Pensia medie pentru această categorie este de 18.716 lei. De asemenea, pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor erau în plată 1.800 de pensii. Pensia medie pentru această categorie este de 4.439 lei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8513 vizualizari

 • +11 (27 voturi)    
  eu@gmail.com (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:02)

  Muncitorul [utilizator]

  PNL nu vrea sa elimine pensiile speciale (si le-ar elimina lor insusi)... Asa ca a dat o lege care sa pice la CCR. Puteau sa le impoziteze astfel ca orice ce depaseste bunul simt (500-1000E poate) sa fie impozitat cu 99% ...
  PNL un altfel de PSD mai moale ...
  • +18 (22 voturi)    
   Pensiile speciale trebuiau plafonate cum a zis USR (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:33)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Muncitorul

   Daca facea asta, legea nu putea fi atacata la CCR. Dar parlamentarii nostri au preferat sa le pastreze, promovand o lege gresita din plecare. PNL a gresit cu premeditare, a fost doar un circ pentru prosti. Legea va fi declarata neconstitutionala si penelistii se vor spala pe maini ca e vina CCR, PSD, etc. O mizerie!
   • +12 (12 voturi)    
    CCR, majoritatea politruci (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 11:43)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    numiti de partidul care era majoritar la data respectiva in parlament sau de presedinte, ESTE O PROBLEMA CHIAR MAI MARE DECAT PENSIILE SPECIALE.
    Asta este instanta suprema in Ro, deciziile ei sunt obligatorii si nu pot fi atacate chiar si atunci cand se afla in evident conflict de interese fiind si ei beneficiari de pensii speciale!
    • +2 (2 voturi)    
     e conflict de interese (Joi, 30 ianuarie 2020, 9:28)

     jescu [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

     Principiul contributivitatii este suficient de corect. Judecatorii au cele mai mari salarii, ca atare vor avea cele mai mari pensii. Cu conditia sa si profeseze, nu sa se retraga de 40 de ani. Eu n-am auzit in US sau in Anglia sa le dea pensii speciale sau sa se retraga la 40 de ani.

     Guvernul n-are decat sa nu respecte decizia curtii constitutionale si sa se ajunga la Comisia de la Geneva, daca e cineva suparat. Ei cu siguranta nu pot sa-si judece propriile pensii pentru ca e conflict de interese.
  • +20 (20 voturi)    
   /// (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:34)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui Muncitorul

   Bai frate dar CCR astia sunt direct coboratori din Isus , Moise, Hammurabi?! adica ce zic astia nu mai poate fi intors, discutat ,anulat nici de catre Dumnezeu?! astia sunt zei, pot sa faca absolut orice vor?!
   • +13 (15 voturi)    
    Da (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:30)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

    Asa se intampla cand pui slugi numite politic care nu stiu cum sa stea aplecate sa-ti pupe picioarele mai bine. Cate legi nu a favoritzat DorMeanu care doarme in post pe bani multi, un PCRist oportunist car efacea ce zicea Dracnev cat era el mare jupan, iar acum se face ca a uitat.
  • -10 (10 voturi)    
   Poliicul instiga la ura impotriva justitiei (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:41)

   vudejea [utilizator] i-a raspuns lui Muncitorul

   Privesc felul in care puterea politica submineaza justitia instigand polulatia impotriva acestora, pentru ca au o pensie sau salariu de sofer sau electrician intr-un stat civilizat. Justitia e prezentata ca ceva neinsmenat, ceva aproape de prisos.Oricine poate sa faca justitie, nu-i asa? Judecatorii au ajuns sa nu mai fie respectati ci injurati ! Public ! Doar pentru ca au un salariu mare fata de cel care-l injura, nu-i asa? Frustrarile personale ale oamenilor sunt folosite ca instrument politic de catre adevaratele gunoaie ale societatii, politicienii.Ei, la urma urmei, aceasta e Romania pe care o merita majoritatea, respectiv un gunoi de tara cu o justitie slaba, prost platita -usor coruptibila.Soldatii si politistii sunt multi si au dreptul de vot, dimpreuna cu familiile iar srii stiu multe...Pai, fiti siguri ca un judecator isi poate asigura o pensie buna, chiar mai mare, din cateva procese .Sincer, mi-ar convenii si mie sa fiu egal cu ei , in prezent, la salariu, dar nu sa fac si munca lor..Am pierdut si eu procese si am injurat si eu, dar am vazut si cum e o sedinta de judecata..In doua randuri, dosarele au fost aduse cu un carutz de supermarchet.Cand au timp sa le citeasca, nu ma intereseaza ! Am facut si eu dreptul ca a 3-a facultate si mai pricep cate ceva. In anul intai am facut drept roman si mi-a ramas in cap motivul pentru care imperiul roman a devenit atat de puternic , respectiv pentru ca veneau calare, cu sabia, dar aduceau cu ei LEGEA, fapt ce a placut tuturor acelor salbatici cuceriti...Ulterior, cu aceasta tema am vazut si un documentar super pe History..Prin comparatie, mongolii sau cuceririle lui Alexandru Macedon au disparut imediat. Mai huiduiti voi legiuitorii si o sa ajungeti ca intr-o tara africana.Voi, caci eu o sa-mi iau copilul si plec ca sa castig bani mai multi ( lucrez in IT)..Ma uit cum, pentru cateva voturi in plus, politicienii instiga la dezbinare, la ura de clasa, ca bolsevicii..Pai, ramaneti cu bine, comunistilor
   • +10 (10 voturi)    
    judecatorii sunt deja corupti (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:59)

    carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui vudejea

    Si cu, si fara pensii speciale, ei sunt deja mega corupti. Pana acum aveau pensii speciale si, totusi, au lasat tara prada infractiunilor si nedreptatii.

    Lumea nu-i inujra pe magistrati ca au pensii mari, ci ca nu le merita. Ei judeca dupa ureche, fara sa tina sema de legi si de Constitutie. Practic, au dus tara de rapa, facand sa infloreasca jaful la scara mare. Si acum vor sa-si mentina privilegiile? mai bine nu.
   • +3 (3 voturi)    
    Nu-i vorba (Joi, 30 ianuarie 2020, 9:30)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui vudejea

    Nu este vorba despre salarii, ci despre pensii speciale si modalitatea de calcul a unor pensii de care niste ticalosi cu putere si influenta au abuzat ( adunarea in ultimile luni a veniturilor suplimentare ce trebuiau incasate in ultimii ani pe care s-au calculat pensiile). Politicienii (primari..parlamentari) si-au tras suplimente la pensie - parca i-ar obliga cineva sa se faca "alesi". Magistratii si restul sistemului vor sa aiba supliment pentru-ca ei nu pot sa-si faca afaceri (desi pot lucra in invatamant). Spune-mi si mie cati din muritorii de rand (inclusiv IT) pot sa-si faca afaceri cand lucreaza serios 8 10 ore? A ca "saracii" nu beneficiaza de statutul lor sa "dezvolte afaceri "cinstite" inteleg frustrarea! La un salariu de 8-12 mii cel putin daca muncesc pana la 65 de ani (ca prin vest) ar ajunge usor la 8-10 miii pensie. Da cand vrei la 40 si ceva sa te pensionezi si sa iei pensie speciala scuze am o problema..
  • -9 (9 voturi)    
   Continuare, deh (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 22:33)

   vudejea [utilizator] i-a raspuns lui Muncitorul

   Am limbarita azi. De la bere :). Asa, o chestie pe care doresc sa o spun si-mi doresc ca voi sa pricepeti ca justitia e esentiala oricarui stat puternic, nefiind o conditie alternativa or pe cale de consecinta..Nu, un stat nu poate sa devina vreodata puternic fara o justitie puternica, anterioara...E ceva vechi de cand lumea, teorema in sociologie daca vreti astfel...Statele puternice sau care vor sa devina puternice nu mai stiu cum sa-si rasfete si cum sa-si bibileasca magistratii..Am ramas cu gura cascata cand am citit ca in Rusia, magistratii nu opresc masinile personale in trafic la solicitarea politiei si nici politia nu are dreptul sa-i testeze cu etilotestul...Pare si e aberant dar asa cum am spus, o tara care vrea sa devina puternica nu mai stie cum sa-si rasfete magistratii...Sua cum credeti ca a devenit puternica intr-un loc salbatic cu cateva sute de ani in urma? In primul si primul rand , datorita unei justitii puternice, adeseori oarba si chiar brutala, justitie fara de care si in prezent, s-ar faramita, s-ar fragmenta cat ai zice peste in 520 de statuletze...Cu atat mai putin sa fi devenit vreodata o tara asa puternica fara aceasta justitie. La noi, politicienii si mass media instiga impotriva justitiei, la lipsa de respect pentru aceasta..Ale cui interese ;le servesc, presupun doar. In nici un caz, procedand astfel, nu sunt servite interesele romanilor, Intemeiat pe frustrarile personale si mai ales pe egalitatatea oamenilor in salarii si drepturi, s-a intalat bolsevismul peste tot...Oamenii sunt egali in drepturi, atat, adica oricine, daca invata si daca are si mintea brici sau aptitudini, putea sa devina magistrat, doctor, astronaut, fotbalist, etc.. Eu am vrut sa devin pilot dar am picat la fizica, la admitere.Ca sa pricepeti mai bine ce vreau sa spun, uite, va fac urmatoarea oferta..Va dau eu de munca ca freelanceri la inceput si daca munciti eficient, o sa intreceti judecatorii la bani..Trebuie doar sa scrieti programe in Maya. Ok?
 • +17 (21 voturi)    
  pana cand (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:09)

  mos ion roata [utilizator]

  nu se va stabili prin lege o proportie intre venitul celor din mediu privat si al bugetarilor,problema nu se va rezolva. Este firesc ca venitul mediu al bugetarilor sa nu depaseasca salariul mediu din economie.Acelasi lucru se poate aplica si la pensii si nu ar mai fi loc de atatea neintelegeri. In orice tara civilizata din lumea asta raportul veniturilor din mediul privat si public nu este supraunitar. Aici ma refer la venituri nu salarii fie ca e vorba de judecatori,politisti,militari sau alte categorii.Marirea veniturilor se va putea face numai concomitent in ambele sectoare.Cei care se simt frustrati nu au decat sa treaca la privat,nu ii opreste nimeni.Motivatiile lor sunt vrajeli puerile.
  • +4 (12 voturi)    
   Salariile nu trebuie stabilite prin lege (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:54)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   nici la privat nici la stat, salariul se negociează. Ce se stabilește prin lege sunt bugetele fiecărui minister.
   Bugetul pentru pensii este un rezultat al salariilor negociate. Cum îl imparte ministerul muncii este răspunderea lui.
   Sistemul de pensii de stat este sustenabil atâta timp cât populația crește, dacă devenim mai puțini sistemul se prăbușește precum jocurile piramidale. Germania și-a luat măsuri, a făcut calculul cu numărul de imigranți acceptați în fiecare an pentru a avea un sistem de pensii sustenabil.
 • +31 (31 voturi)    
  Am si eu (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:20)

  kofa [utilizator]

  o intrebare pentru magistrati;Daca cereti cu asemenea inversunare pensii speciale,ati aparat cu aceiasi inversunare averea statului de la care vreti pensii babane.Întreb si eu.
  • +9 (9 voturi)    
   adica ei nu au si analfabeti functionali ?? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 10:55)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui kofa

   Ba se vede ca DA ! In ”indiferenta” lor au facut posibila jefuirea tarii de catre baronii si tradatorii de tara ,aducand tara in situatia economica actuala (de unde nici ei nu mai au ce suge ).qed
   • +4 (4 voturi)    
    Ba, de supt ..... (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:00)

    POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui sareta

    mai e destul , insa nu vor ceea ce le ofera 'boborul' . Ei vor bani, valuta, nu pe sarman ca sa-i....
  • -4 (6 voturi)    
   Raspund io, ca stiu raspunsul fara sa fiu (Joi, 30 ianuarie 2020, 11:10)

   vudejea [utilizator] i-a raspuns lui kofa

   magistrat :) ..Intrebarea ta arata cat de putin intelegi din ce se petrece in jurul tau...Judecatorii nu apara statul, ei apara legea. Un om , oricare, chiar si tu, ai aceleasi drepturi cu statul cand va judecati, cu institutiile, adica sunteti pe picior de egalitate in fata legii...Judecatorii nu apara statul !! Doar legea Tu spui ca ar trebui sa apere statul...Ce ma amuza si mai tare e nr absolut de voturi pozitive. Multi, da" asta nu inseamna ca nu mancati degeaba aerul...Va doresc statu ala pe care sa-l apere judecatorii, voua, nepotilor si intregii ramuri
   • 0 (0 voturi)    
    Judecatori (Vineri, 31 ianuarie 2020, 4:58)

    kofa [utilizator] i-a raspuns lui vudejea

    apara legea dar ce hoti au furat legi sau prin furt au incalcat legi.Si judecatori ce-au facut?au dat pedepse minime sau cu suspendare sau au amanat pana la prescrierea faptelor.Asa ca vezi cum mananci tu aer..
 • +27 (29 voturi)    
  puterea judecatoreasca ? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:22)

  ber [utilizator]

  Eu stiam ca in Romania legile sunt facute de Parlament, care este puterea legiuitoare. Puterea judecatoreasca trebuie sa le aplice, nu sa le comenteze, sa le conteste.
  De unde stiu judecatorii, de orice rang ar fie ei, ca statul are bani sa le dea pensii speciale? La urma urmei, avand salarii mari pot sa-si stabileasca ce contributie vor ei la asigurari sociale ca sa aiba pensii cat vor ei de mari. Dar nu pensii care nu au legatura cu contributitivitatea. Altfel, nu le putem spune decat: hai siktir, cu pretentiile voastre! Ca doar nu sunteti zei pe pamant. Sunt altii mult mai destepti ca voi pe pamant, care muncesc pe mai putin si iau pensii modeste.
  • +19 (19 voturi)    
   De ce pensia este mai mare decât salariul? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:28)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ber

   Dacă pensia reprezintă 80% din salariu,de ce pensia este mai mare decât salariul?Se produce o ilegalitate(subtilă)de către cei care pretind că apără legea.
   • +4 (8 voturi)    
    E 80% din brut (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:45)

    mircea_cjn [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    ... pensia la magistrati.
    Si odată cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat, brutul s-a marit, 80% din brut devine mai mare decat salariul net.
   • +2 (4 voturi)    
    pentru că e 80% (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 12:37)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    din brutul salariului/indemnizaţiei şi din sporurile primite din ultima lună de activitate
  • -4 (4 voturi)    
   Naivitate (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:04)

   spirache [utilizator] i-a raspuns lui ber

   Eu cred că dumneata cunoști că apărătorul parlamentarismului român este dl. Tăriceanu, care nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase. Mai mult decât atât, referitor la apologia pe care o faci dumneata despre rolul Parlamentului ca discreționar legiuitor, daca nu esti un hipster trecut de 50 de ani care a mijit ochii în zorii liberalismului comunistoid din '90, nu ai nici o scuză.
 • +13 (21 voturi)    
  Malversiune marca PNL = USL+PDL (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Nu se va elimina nimic. Magistratii, aparatorii jafului, ai infractorilor si criminailor, cei care au distrus ROMANIA, se vor bucura in continuare de beneficii NESIMITITE pana in ziua cand un nou dec 22 va pune capat domniei acestei camarile de juristi ticalosi
 • +15 (27 voturi)    
  Mai COTARLELOR , (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:26)

  A310 [utilizator]

  TOATE PENSIILE NESIMTITE ale TICALOSIILOR HYPERIMBUIBATI , trebuiesc abrogate imediat ,inclusiv cele aflate in plata .
  Inclusiv pensiile militarilor , militienilor si ale securistilor , trebuiesc a fi stabilite pe baza principiului contributivitatii , atat si nimic mai mult .
 • +7 (11 voturi)    
  Breaking news (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:06)

  consumator2 [utilizator]

  Curtea constitutionala a a nuntat ca va ataca aceasta decizie la ... curtea constitutionala!!!
  P.S. Nu prea au sanse, nu?
 • +9 (9 voturi)    
  pensiile speciale sunt furt. vrem egalitate! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:59)

  hopsinoi [utilizator]

  pensie de asistati.

  cica astea apara justitia, care justitie? sa pui mana pe nu-i al tau, sa te crezi mai presus de altii.
 • +17 (17 voturi)    
  pica/ (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:00)

  anion [utilizator]

  Ne lamentam ca legea va pica la CCR, ca este farsa, etc. Eu zic sa profitam de lege si in ziua cand CCR va delibera e bine sa aiba la poarta 100-200 mii de cetateni impotriva acestei anomalii ingrozitoare aprobata tot de CCR.
 • +2 (2 voturi)    
  Mimeaza ca lucreaza (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:17)

  POMPIERUL [utilizator]

  Mai viseaza si la anticipate. Doamne cum de numai nemernicii vor in politica? S-au imprumutat de 3 mld si mai vor inca pe atat.
 • +5 (5 voturi)    
  se tin cu dintii de bani (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 22:08)

  carmen_i [utilizator]

  Cand mafiotii din dosarul Tandarei erau scapati, judecatorii nu mai erau asa de activi, desi era vorba de zeci de copii nedreptatiti.

  Dar daca este vorba de pensiile lor speciale... urgie! apocalipsa! mobilizare exemplara! sunt gata sa lupte oriunde pentru bani, altfel se darama statul de drept.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 22:30)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  18700!! pensie suplimentara!! (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 23:49)

  DanIoan [utilizator]

  4000 euro pe luna pe lângă pensia normala! cum ma?
  dupa ce au scapat toti traficantii aia de copii? aia care i-au facut scapati mai iau 4000 euro pe luna pensie suplimentara? pentru asta platim noi impozite!smf^*&%$%$#@@#%$^$^&^*%$
 • +2 (2 voturi)    
  Egalitate in drepturi (Joi, 30 ianuarie 2020, 6:27)

  clujanu [utilizator]

  Inainte de a decide Curtea Constitutionala sa citeasca Art. 16 din Constitutia Romaniei si sa aplice Legile
  ,,fara privilegii si fara discriminari"
 • 0 (0 voturi)    
  CCR (Joi, 30 ianuarie 2020, 7:32)

  ABBV [utilizator]

  are ocazia sa mai faca cateva sute de mii de romani emigranti. Nici o pensie platita de stat nu ar trebui sa treaca de 1500 euro. Toate ar trebui filtrate prin contributie. Nici o persoana sanatoasa sa nu poate iesi mai repede de 60 de ani. Oricum acum vedem sinceritatea si seriozitatea PNL , daca vor incerca si alte metode de gen impozitare pensii peste x suma.
 • +3 (5 voturi)    
  Pensiile speciale, o mare nedreptate sociala (Joi, 30 ianuarie 2020, 8:56)

  tddrg [utilizator]

  In opinia mea membrii Curtii Constitutionale beneficiaza de pensii speciale si deci nu pot fi obiectivi, ca urmare trebuie sa se recuzeze. In aceiasi logica, niciun magistrat nu poate fi obiectiv in aceasta speta. Deci o decizie a CC in aceasta privinta este lovita de nulitate. (Parerea aia a lor ca eliminarea pensiilor speciale afecteaza independenta justitiei este gresita si o mare porcarie. Pana la urma, un pensionar nu mai ia parte la actul de justitie, wtf?)
  Situatia implica mai multe posibile rezolvari:
  1. Nu se va tine cont de eventuala decizie a CC si apoi se initiaza un referendum de modificare a Constitutiei prin care CC sa fie desfintata si inlocuita cu un alt mecanism mult mai democratic si corect.
  2. Se va tine cont de decizia CC si se vor pastra pensiile speciale. Ulterior, printr-un act normativ, Guvernul fixeaza aceste pensii speciale la valoarea de 1 Leu.
  3. Se initiaza un referendum de modificare a Constitutiei astfel incat sa scrie negru pe alb ca pentru toti cetatenii Romaniei pensia se calculeaza cu aceiasi formula, la limita de varsta, per baza principiului contributivitatii. De asemenea sa scrie, in clar, ca acordarea de alte beneficii, sub orice forma, pensionarilor, de la buget este interzisa. Aici este o discutie in ce priveste limita de varsta si vechimea integrala...
  Se pleaca de la 65 cu 35 de ani.
  Si pentru anumite categorii (balerini, piloti militari, muncitori in mine de uraniu... etc) se poate ajunge pana la 55 cu 25. Mai jos nu, sub nici o forma...
  Pana la urma de ce trebuie sa platesc eu pensia unui militar de 108% din ultimul salariu? Adica cum vine asta, sta acasa si castiga mai mult decat ala care munceste??? A fost vre-un razboi si ne-a scapat noua??
 • +2 (2 voturi)    
  Cu alte (Joi, 30 ianuarie 2020, 10:24)

  mopsu [utilizator]

  cuvinte, un numar mic de nesimtiti ,nu respecta dorinta unui popor intreg de a anula aceste pensii criminale ? Ce ar face nemtii, americamii etc.? Ar iesi in strada si ar trimite la gunoi acesti profitori nesimtiti ....
 • +5 (5 voturi)    
  comparatie Ro-Franta (Joi, 30 ianuarie 2020, 11:13)

  Alynna [utilizator]

  As dori ca distinsii magistrati sa nu mai suspine spunand ca vor salarii si pensii europene, ca le-au depasit deja pe cele ale magistratilor din alte tari europene.
  Am facut un mic calcul (rotunjit) sa vad cate salarii medii brute primeste un judecator in Fr si unul din Ro.

  https://references.lesoir.be/article/combien-gagne-un-juge-belge/

  http://www.journaldunet.com/business/salaire/fonctionnaires/secteur-00009

  http://www.ziare.com/politica/legea-salarizarii/legea-salarizarii-unitare-salariile-magistratilor-vor-ajunge-pana-la-26-250-de-lei-judecatorii-vor-castiga-mai-mult-decat-procurorii-1461185

  https://www.journaldunet.fr/patrimoine/guide-des-finances-personnelles/1166094-salaire-moyen/

  salar mediu Belgia; 3140 euro
  salar mediu brut Ro 2020: 5429 lei
  salar mediu brut Franta: 2019 : 3021 euro
  Daca faceti un calcul, veti vedea ca judecatorii din Ro castiga mult mai mult decat cei din Franta,Belgia sau Germania.
  In Franta salariile pt judecatori incep cu 1800 euro si ajung la 7000 euro . Deci 0,6 salar mediu brut pt incepatori si 2,33 salarii medii brute pentru cei mai bine platiti.
  In Ro salariile magistratilor asistenti incep cu 8100 lei si ajung la 23.000 (Curte de Apel, 2o ani vechime) deci cu 1,5 salarii mediu brut pt incepator si 4,25 salarii medii brute pentru judecatori (Curte de Apel, 20 ani vechime).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by