​Sibianul care și-a transferat ilegal aproape un milion de euro din contul unui om de afaceriși-a studiat minuțios victima, analizându-i modul de a se îmbraca, de a se comporta și felul în care semnează, spun anchetatorii. Astfel, el a reușit să obțină de la o unitate bancară carduri pentru toate conturile deţinute de omul de afaceri, precum şi acces la Internet Banking, făcând apoi tranzacţii online între aceste conturi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit procurorilor Parchetului Tribunalului Sibiu, în noiembrie, bărbatul de 58 de ani, Marcel Mușat, din Cisnădie, a mers la sediul unei bănci din municipiul Sibiu şi, folosind un act de identitate falsificat al victimei - omul de afaceri Ion Popica -, s-a prezentat sub identitatea acesteia. El i-a cerut angajatei băncii eliberarea unor carduri bancare pentru toate conturile deţinute de omul de afaceri, precum şi acces la serviciul de plăţi electronice Internet Banking pentru a putea face tranzacţii online între aceste conturi.

Bărbatul a semnat în fals toate documentele primite de la bancă - cereri de emitere card, formulare de identificare/modificare date identificare, imitând semnătura titularului conturilor.

Procurorii spun că el s-a pregătit minuțios - a studiat victima şi a încercat să o imite cât mai bine: şi-a achiziţionat haine asemănătoare celor pe care le poartă omul de afaceri, s-a informat cu privire la conturile bancare ale acestuia şi la valoarea disponibilităţilor, a studiat semnătura victimei şi a încercat să o imite. De asemenea, el şi-a procurat o copie a cărţii de identitate a victimei, pe care a folosit-o ulterior la falsificarea actului de identitate al acesteia, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, potrivit Mediafax.

După ce a intrat în posesia cardurilor bancare pe care le solicitase băncii, Mușat a utilizat cardul bancar aferent contului în lei al victimei și a retras de trei ori, de la diferite ATM-uri din Sibiu, suma totală de 18.000 de lei. De asemenea, folosind aplicaţia de internet banking, a făcut două transferuri online din conturile omului de afaceri într-un alt cont din Elveţia - un transfer de 2.150.000 de lei şi unul de 410.000 de euro, în total aproape un milion de euro.

"Valoarea foarte mare a tranzacţiilor frauduloase ce au fost efectuate de către inculpat a creat suspiciuni reprezentanţilor băncii, raportat şi la profilul clientului, astfel că aceştia, în urma contactării persoanei vătămate şi stabilirii că este vorba de o fraudă, au decis blocarea tranzacţiilor efectuate de inculpat prin serviciul de Internet Banking, precum şi a operaţiunilor cu cardurile bancare”, mai spun procurorii în comunicat.

Bărbatul de 58 de ani a fost reținut și va fi dus joi în instanță cu propunere de arestare preventivă, pentru operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea și acces ilegal la un sistem informatic. Victima este omul de afaceri Ion Popica, consilier local la Sadu, potrivit presei locale.