Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis marţi o nouă solicitare Parlamentului de a renunţa la legea privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor.

Consiliul Superior al MagistraturiiFoto: Agerpres

Consiliul Superior al Magistraturii anunță că susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în adunările generale convocate în 21 ianuarie, în sensul în care "abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraților afectează independența și statutul acestora”.

"Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenția asupra riscurilor pe care un astfel de demers le poate produce asupra actului de justiție.Pe această cale, Consiliul Superior al Magistraturii reiterează solicitarea adresată Parlamentului României în sensul renunțării la astfel de inițiative legislative și își exprimă disponibilitatea unui dialog onest, pornind de la premisa necesității de a consolida statutul de independență a magistraților judecători și procurori”, a transmis CSM, printr-un comunicat de presă.

Camera Deputaţilor a început marți după-amiază dezbaterea pe proiectul de lege al PNL privind abrogarea pensiilor speciale. Proiectul de lege prevede eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI.

Mai multe instanțe din țară și-au suspendat activitatea, în semn de protest față de eliminarea pensiilor de serviciu.

Câte pensii de serviciu sunt în România

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul anului 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

  • Procurori și judecători - 3.878. Pensie medie - 18.716 lei
  • Personal diplomatic și consular - 840. Pensia medie - 5.538 lei
  • Funcţionari publici parlamentari - 792. Pensia medie - 4.547 lei
  • Personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă - 1.440. Pensia medie - 10.891 lei.
  • Personal Curtea de Conturi - 609. Pensia medie - 7.800 lei.
  • Personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor - 1.800. Pensia medie - 4.439 lei.