Trei cetățeni români se află în prezent în provincia Hubei din China - epicentrul noului coronavirus care a ucis peste 80 de oameni -, iar starea lor de sănătate este bună, potrivit Ministerului român de Externe. Instituția anunță că alți 120 de români se află în Hong Kong, iar 70 în Macao. În China se află și aproximativ 40 de studenți români.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis luni, la solicitarea HotNews.ro, că ultimele informații de care dispune Ambasada României la Beijing arată că în evidențele misiunii și-au înregistrat prezența în provincia Hubei trei cetățeni români, respectiv doi în orașul Yichang și unul în Wuhan. Cei trei români au contactat Ambasada României la Beijing doar pentru a-și înregistra prezența în regiune, starea lor de sănătate fiind bună, potrivit MAE.

Instituția precizează că alți 120 de români se află în Hong Kong și aproximativ 70 în Macao. "Oficiul consular a fost contactat atât telefonic, cât și prin e-mail de către mai mulți cetățeni români care urmează să efectueze deplasări în scop turistic în perioada următoare în cele două regiuni pentru a solicita informații despre situația actuală”, mai spune MAE.

De asemenea, ministerul român de Externe precizează că ambasada ține legătura cu grupul de 25 de români (membrii ansamblului folcloric din Mioveni) care au participat la un eveniment organizat cu prilejul Anului Nou Chinezesc, iar aceștia urmează să ajungă marți pe aeroportul din Otopeni.

"Ambasada României la Beijing este în contact cu un grup de cetățeni români care se află în Beijing pentru a lua parte la un eveniment organizat cu prilejul Anului Nou Chinezesc, însă aceștia au precizat că vor părăsi teritoriul Republicii Populare Chineze în cursul zilei de astăzi, urmând să ajungă în România în cursul zilei de marți, 28 ianuarie. Totodată, misiunea diplomatică a luat legătura, direct și prin intermediul rețelelor de socializare, cu studenții români bursieri din R. P. Chineză pentru mai multe informații privind prezența lor pe teritoriul acestui stat, dar și pentru a le pune la dispoziție datele de contact ale misiunii diplomatice”, arată MAE.

Autoritățile române mai spun că până la această oră nu au existat solicitări de asistență consulară din partea românilor aflați în China.

"Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice sau al oficiilor consulare nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români afectați de situația din R. P. Chineză. MAE, prin Ambasada României la Beijing, este în permanent contact cu autoritățile chineze și participă în mecanismele UE și internaționale privind monitorizarea, cooperarea și acțiunile de asistență / protecție consulară în folosul cetățenilor europeni prezenți în regiunea direct afectată de epidemia de coronavirus, pentru a trata cu celeritate eventualele cereri din partea cetățenilor români. MAE precizează că România nu are personal diplomatic în regiunea Hubei”, adaugă instituția.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat pentru HotNews.ro că în China sunt aproximativ 40 de studenți români.

Potrivit unor surse convergente, 15 dintre studenții români din China vor reveni în țară, la cererea lor, niciunul neavând probleme de sănătate.

Misteriosul coronavirus care a apărut în China și care până luni dimineață a ucis 81 de oameni a alarmat o întreagă lume din cauză că deocamdată se știu foarte puține lucruri certe despre el. Este încă prea devreme pentru a ști cât de periculos este și cât de ușor se răspândește.