Ambasadorul Ucrainei la București, despre declarația președintelui Zelenski privind Bucovina de Nord: Fraza originală, «a fost luată de români», a fost tradusă eronat în limba engleză / Regret cu sinceritate această situație neplăcută

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 23 ianuarie 2020, 17:46 Actualitate | Esenţial


Oleksandr Bankov
Foto: Hotnews
Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, a afirmat joi, într-un mesaj pe Facebook, că fraza originară din discursul președintelui Ucrainei - “Північну Буковину зайняли румуни” («Bucovina de Nord a fost luată de români») - a fost tradusă incorect în limba engleză, pe site-ul președinției ucrainene, ca “Northern Bucovina was occupied by Romanians”.

„Regret cu sinceritate această situație neplăcută, dar care până la urma e drept rezultatul unei traduceri incorecte și unor interpretări nefondate”, a precizat ambasadorul.

„Sigur, este vorba de traducerea oficială, dar care totuși rămâne doar o traducere și nu schimbă textul original. Cei care vor pot verifica ușor video originală”, a adăugat Oleksandr Bankov.

Acesta a afirmat că președintele Zelenski „s-a referit la cunoscutele evenimente istorice din 1918-1919 cu un singur scop de a demonstra necesitatea unității naționale pentru consolidarea statului ucrainean care a ratat la acea perioadă șansa la suveranitatea și independența, dar și acum își continuă lupta împotriva agresiunii rusești”.

„Despre “ocupație” ca termen juridic se poate vorbi când preluarea cu forța a controlului asupra unui teritoriu se face în defavoarea statului care își exercită suveranitatea pe acest teritoriu.

Contextul istoric la finalul anului 1918 cu dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar și mișcările naționale în fostele provincii ale acestuia au creat situația când aceste provincii istorice nu mai aveau suveranitatea recunoscută internațional, deci preluarea lor de alte state vecine nu poate fi considerată “ocupația””, mai spune ambasadorul ucrainean.

Iată mai jos mesajul Ambasadorului Ucrainei

Pe un mare val de comentarii și interpretări legate de declarația Președintelui V. Zelensky de ieri cu prilejul Zilei de Unire a Ucrainei îmi permit să punctez câteva aspecte, chiar dacă în mare parte “opiniile și concluziile” sunt deja formulate și formate.

1. In primul rând trebuie să fim foarte atenți și foarte corecți când vine vorba de detalii (ca acolo se ascunde diavolul).

E de înțeles că puțini oameni în România au văzut declarația Președintelui ucrainean în original, adică în limba ucraineană, ci au luat traducerea în engleză, unde fraza originală “Північну Буковину зайняли румуни” («Bucovina de Nord a fost luată de români») a fost tradusă ca “Northern Bucovina was occupied by Romanians”.

Sigur, este vorba de traducerea oficială, dar care totuși rămâne doar o traducere și nu schimbă textul original. Cei care vor pot verifica ușor video original.

2. Despre “ocupație” ca termen juridic se poate vorbi când preluarea cu forța a controlului asupra unui teritoriu se face în defavoarea statului care își exercită suveranitatea pe acest teritoriu.

Contextul istoric la finalul anului 1918 cu dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar și mișcările naționale în fostele provincii ale acestuia au creat situația când aceste provincii istorice nu mai aveau suveranitatea recunoscută internațional, deci preluarea lor de alte state vecine nu poate fi considerată “ocupația”.

3. In aceasta situație, tezele precum “România este acuzată de Președintele Ucrainei că a ocupat Bucovina de Nord” sau că Președintele V.Zelensky susține revizionismul agresiv pe stilul lui Putin sunt rezultatele unor interpretări absolut greșite ale aspectelor mai sus expuse.

Președintele V.Zelensky s-a referit la cunoscutele evenimente istorice din 1918-1919 cu un singur scop de a demonstra necesitatea unității naționale pentru consolidarea statului ucrainean care a ratat la acea perioada șansa la suveranitatea și independența, dar și acum își continuă lupta împotriva agresiunii rusești.

4. Regret cu sinceritate aceasta situație neplăcută, dar care până la urma e drept rezultatul unei traduceri incorecte și unor interpretări nefondate.
Rămân convins că România și Ucraina trebuie să-și aprofundeze colaborarea pentru stabilitatea și prosperitatea atât a țărilor noastre cât și a regiunii întregi, iar comunicarea mai strânsă și evitarea unor interpretări și concluzii fără justificarea lor adecvate ne vor susține eforturile diplomatice.

P.S. Apropos, traducerea s-a corectat deja”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20972 vizualizari

 • +16 (28 voturi)    
  Dacă au traducători așa proști la asemenea nivel.. (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:54)

  Nyk1 [utilizator]

  ...poate ar fi mai oportun ca data viitoare când traduc declarații într-o limbă de circulație internațională, să o facă în limba pe care o stăpânesc mai bine: limba rusă.
  • -1 (15 voturi)    
   mda (Joi, 23 ianuarie 2020, 19:35)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Ucraina nu are plutoane de vorbitori de limbi ca,liliputinul rusesc, mai si gresesc. Deh, sunt oameni nu #postaci rusznci.

   Da' aveti sedinta de postaci sau ce e cu aglomeratia asta de ruscuti la comentarii: nyk1, mazeta, demaGOGU, doar_un_mesaj...?
 • -27 (31 voturi)    
  care e diferenta dintre luata... (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:06)

  demaGOGU [utilizator]

  ...si ocupata?

  relevant este ca romanii si-au impins armata in acele teritorii.
  • +24 (26 voturi)    
   este o diferenta... (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:51)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ...a fi luata - in sensul "s-a umplut golul rezultat in urma retragerii suveranitatii statului care a abandonat acel teritoriu" - in cazul in speta Imperiul Austro Ungar.
   De ce de catre romani? Pentru ca romanii erau natia preponderenta in acel spatiu. As putea adauga: oare nu Imperiul Austro Ungar a sustras Principatelor Romane acel teritoriu iar dupa dezintegrarea acestui Imperiu ocupant, nu era normal ca Romania sa-si recapete un teritoriu luat samavolnic?
   Ramane de vazut. deocamdata, nu am auzit ca Romania a emis pretentii de retrocedare a Bucovinei.
   Poate Zelenski stie mai multe...
   • +20 (22 voturi)    
    Cimitirul românesc din Cernăuți (Joi, 23 ianuarie 2020, 19:32)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

    riscă să dispară din cauza vandalizărilor și a dezinteresului autorităților. Monumente funerare distruse, morminte pline de gunoaie.
    Monumente funerare stricate şi morminte descoperite, pline de gunoaie. Aşa arată acum locurile de veci din Cernăuţi ale unor personalităţi româneşti intrate în istorie. Oameni care ne-au însufleţit prin truda lor - Aron Pumnul, primul profesor al lui Mihai Eminescu, sau Eudoxiu Hurmuzachi, istoric care a luptat pentru drepturile românilor din Imperiul Habsuburgic.

    La Cernăuţi se găsesc cele mai multe personalităţi marcante înhumate într-un singur cimitir. Printre ele, şi 12 foşti membri ai Academiei Române.

    Considerat un muzeu în aer liber datorită arhitecturii criptelor, Aleea Românilor riscă acum să dispară pe veci, din cauza indiferenţei.
    • +6 (6 voturi)    
     Dl. Klaus... (Joi, 23 ianuarie 2020, 19:54)

     Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui ty

     ...Johannis ar trebui sa stie ce se intampla acolo si, daca este adevarat ce spuneti, sa faca ceva seriuos pentrt reparare: protest energic adresat autoritatilor Ucrainei si chiar bani pentru a repara, ingradi cimitirul si plati pentru paza cimitirului.
     Ce fac insa romanii de acolo? Nu este un primar roman?
     Nu am auzit de nici o delegatiea liderilor Romaniei sa se duca sa viiziteze acele locuri, asa cum fac ungurii venind in Romania, chiar neanuntati.
  • +15 (17 voturi)    
   Diferenta explicata (Joi, 23 ianuarie 2020, 21:45)

   K-Man [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Diferenta in slavona este ca in schimburile economice ale Romaniei cu Rusia in perioada 1947-1960. Romania exporta in Rusia porumb. In schimbul porumbului Rusia ne lua graul.
  • +1 (1 vot)    
   Bucovina (Vineri, 24 ianuarie 2020, 7:47)

   generatia-III-a [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Dar nu s-au luptat cu nimeni pentru a le ocupa.
 • +19 (29 voturi)    
  Punctez și eu (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:08)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  1. Domnul ambasador vorbește despre o traducere oficială ca despre un aspect derizoriu, un zvon răspândit de babele de la piață. Ceva greșit cred.
  2. Acum românii sunt obligați să învețe limba ucrainenilor ca să se poată documenta de la prima sursă? :)) Funny!
 • +14 (16 voturi)    
  poate stie cineva mai bine (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:10)

  Dedalus [utilizator]

  зайняли nu inseamna a ocupa?!
  • +5 (7 voturi)    
   Eu am gasit asa: (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:41)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   https://translate.google.com/#view=home&op=translate&sl=auto&tl=en&text=%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%8F%D0%BB%D0%B8
   • -2 (2 voturi)    
    nuante? (Vineri, 24 ianuarie 2020, 8:57)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

    Multumesc! Dar oare ce nunate are cuvantul respectiv?
    • +7 (7 voturi)    
     Nuante!? (Vineri, 24 ianuarie 2020, 10:59)

     Anarb [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Exact asta nu trebuie sa faci cand faci o declaratie: sa folosesti cuvinte care pot fi interpretate. Cat despre nuante inseamna “a ocupa”.
  • +8 (10 voturi)    
   Ba da, inseamna a ocupa (Vineri, 24 ianuarie 2020, 8:46)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Astia ne prostesc asa cum facea Udmr in ‘90. Spunea Domokos Geza ca vrea autonomia Transilvaniei si pe urma dupa ce iesea in presa o intorcea ca a fost greseala de traducere.
   Daca ii lasam pe astia sa intre in UE sintem cei mai prosti. Veto pana-n panzele albe cum a facut Grecia cu Macedonia. Daca pactul Ribbentrop Molotov e condamnat de UE, atunci efectele trebuiesc anulate. Si 0 ajutoare de la UE pana nu adopta directivele pentru minoritati, la fel cum am facut si noi.
 • +15 (21 voturi)    
  P.P.S. (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:11)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  Apropos, traducerea s-a corectat deja dar parabolele actorașului defel :)) Cred că ar fi cazul ca actorașul să-și ceară scuze!
  • +2 (10 voturi)    
   actorasu' (Joi, 23 ianuarie 2020, 19:46)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui doar_un_mesaj

   joaca murdar.
   cum facura si cu trompa.
   are sforile undeva, la berlin.
 • +27 (29 voturi)    
  opinie (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:14)

  gj [utilizator]

  Ucrainienilor le este greu sa accepte realitatea istorica legata de mai multe regiuni din componenta Ucrainei (Bucovina, sudul Basarabiei, Crimeia, vestul Ucrainei) . In concluzie ,diplomatia noastra trebuie sa fie vigilenta la deraierile de interpretare a istoriei si la respectarea drepturilor romanilor din Ucraina luand ca model drepturile maghiarilor din Romania. Toate astea fara a incalca dreptul international si a avea pretentii teritoriale.Adevarul trebuie spus fara a face nici un fel de rabat. Trebuie bine reanalizata sustinerea diplomatica a Ucrainei prin prisma celor de mai sus.
  • +5 (7 voturi)    
   au probleme grave (Joi, 23 ianuarie 2020, 23:58)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui gj

   nu vor recunoaste nimic, niciodata, ca orice stat in care comunismul a fost implementat fortat, dar cu succes.
   Sunt atat de nenorociti inicat Porosenco, cunoscator al limbii romane si roman dupa bunicii din partea mamei, venind din sudul Moldovei, a putut sa sustina legi care sa distruga orice legatura culturala a populatiei de alte nationalitati decat cea ucrainiana, cu limba materna
   .
   Astfel, in Transcarpatia exista o populatie de romani care desi vorbesc limba romana sustin ca nu sunt romani si ca nu au legatura cu Romania. De frica. de un alt Holodomor
   • +5 (7 voturi)    
    ucraina (Vineri, 24 ianuarie 2020, 13:53)

    sor1 [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Ai dreptate:in anul "91 eream la Odesa in piata cu un prieten din Chisinau.Avand doar 2 ani de limba rusa nu am inteles foarte bine cat a spus femeia ca este pretul produsului pe care il vindea ,si l-am intrebat pe prietenul meu care este pretul:femeia din piata a spus in limba romana pretul ,foarte incet sa nu fie auzita ca stie limba romana
 • +15 (17 voturi)    
  Cine a facut confuzia să precizeze în plus! (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:14)

  clencix [utilizator]

  În cazul acesta se cere o precizare în plus, ce înțeleg ucrainienii că au "luat" Romanii, ceva ce le aparținea de drept și și-au luat înapoi sau ceva ce zăcea la îndemâna oricui și romanii au fost primii la "luat", așa cum ar fi fost să fie "luată" de ucrainieni, dacă erau ei primii. "Luat" are conotație de "apucat" la întâmplare sau chiar de "furat". În cazul acesta, ucrainienii au "luat"-o sau au ocupat-o?
 • -14 (26 voturi)    
  Hmm.. (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:19)

  Mazeta [utilizator]

  Oare de ce pe pereți scrie „Basarabia - pământ românesc” și niciodată „Bucovina - pământ românesc”?
  • 0 (8 voturi)    
   Pentru ca dupa scrierea aplicata (Joi, 23 ianuarie 2020, 20:16)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Te infinteezi tu cu vopsea lavabila Oskar
  • +1 (3 voturi)    
   Ca voiam sa va enervam doar pe voi rusii (Joi, 23 ianuarie 2020, 22:50)

   Falx_D [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   dar de-acum o sa le scriem pe amandoua in linie, sau una sub alta :)
 • +10 (10 voturi)    
  Comicarii (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:21)

  Altiro [utilizator]

  Se pare ca, din cate ne spune ambasadorul, traducatorul este de fapt comediantul acestei situatii neplacute, nu presedintele..
 • +20 (20 voturi)    
  Zele si romanii (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:26)

  cugetatorul [utilizator]

  Au dres ei busuiocul dar in context nu chiar se lipeste; Zele ar trebui sa o ia mai incet cu pianul pe scari ca Ucraina si-a facut deja rost de un "prieten" la Est, nu mai are nevoie de inca unul la sud.
 • +10 (12 voturi)    
  deci si cand se grabeste controlat natia romana (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:30)

  ..13 [utilizator]

  Se ajunge la o situatie mai placuta cu vecinul...

  Cu putintica straduinta viata este mai frumoasa intre vecini.

  Bravo MAE-ului din RO!
 • +13 (15 voturi)    
  Domnule ambasador (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:35)

  dany2021 [utilizator]

  Ce treaba are "Bucovina de Nord a fost luată de români" in tot contextul celor declarate de presedintele dv?
  Nu noi am ocupat Crimeea, nu noi am fost cauza Holodomor, nu noi am introdus comunismul in Ucraina.
  Deocamdata minoritatea romaneasca din Ucraina nu se bucura de aceleasi drepturi ca si minoritatea ucrainiana din Romania.
 • +15 (17 voturi)    
  Numai un ignorant putea face aceste afirmatii! (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:47)

  Entiu [utilizator]

  Numai un ignorant putea face aceste afirmatii!
  Decit sa faca comentarii complet deplasate, care ii denota ignoranta in materie de istorie, ar face bine ca macar sa respecte drepturile românilor aflati vremelnic pe teritoriul Ucrainei in Maramureş, Bârjava, Bucovina, precum şi simbolurile naţionale de la Peri, Hotin, Cetatea Albă, Cernăuţi, Codrii Cosminului, etc...
 • +16 (18 voturi)    
  Penibila scuza (Joi, 23 ianuarie 2020, 18:58)

  therealpaulie [utilizator]

  Nu ca sunt nationalist sau m-am simtit ofensat de declaratie. A zis-o si asta e.

  Dar sa incerci sa speli asa putina...
  Nu vorbesc ucraineana dar stiu sa folosesc google translante si vorbesc sau inteleg cateva limbi pe langa romana.
  Googleul in vreo 6 limbi traduce Північну Буковину зайняли румуни e ocupatie.
 • +13 (15 voturi)    
  Nu treceti usor peste aceste adevaruri! (Joi, 23 ianuarie 2020, 19:45)

  Entiu [utilizator]

  Nu treceti usor peste aceste adevaruri:
  In mod arbitrar, Ucraina deține următoarele teritorii românești: patru cincimi din Maramureșul istoric (ținuturile Apsei de Sus si de Jos, Barjavei, Izvoarele Tisei), nordul Bucovinei istorice, Bugeacul (Ismail, Cetatea Alba), Insula Șerpilor, cu toate dăruite lor de foștii sovietici.

  Timp ce câțiva ani RO si-a cerut dreptatea la Haga, iar acum ucrainienii sunt foarte suparăți pe Romania pentru pierderea platformei continentale;
  Una din problemele principale ce sta în calea reunirii celor doua state românești este tocmai Ucraina, ce manifesta o opoziție mai mare chiar decât Rusia.
  Ucraina vede în aceasta reunire eventuale pretenții teritoriale ale Romaniei asupra teritoriului ucrainean;
  Prima măsura luata de "europeniștii ucraineni" a fost aceea de a interzice limbile regionale, inclusiv limba româna!
 • +4 (4 voturi)    
  Ia de vedeti ce poze asociaza google... (Joi, 23 ianuarie 2020, 20:00)

  mynickname [utilizator]

  cu cuvantul asta buclucas, eventual si contextul. deci initial a fost tradus corect.
  https://www.google.com/search?tbm=isch&sa=1&q=%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%8F%D0%BB%D0%B8+site%3A.ua
 • +9 (11 voturi)    
  teritorii strămoșești sub ocupație străină luate (Joi, 23 ianuarie 2020, 20:02)

  Mihai Sava1 [anonim]

  Dacă noi , românii, prin MAE nu spunem nimic despre teritoriile românești din Ucraina și nu le cerem înapoi, se întâmplă reversul nesimțirii și necunoașterii.... Prostia și inacțiunea se plătește! Transcarpatia, Maramureșul de peste Tisa, Galiția, Podolia cu Pocuția sunt teritorii strămoșești românești pe care în prezent, cozile de topor care ne conduc, nu le aduc în discuție niciodată! Să le fie rușine! Nici măcar pe românii din Ucraina nu-i ajutăm cu nimic! ȘI SUNT SUTE DE MII.....
 • +9 (13 voturi)    
  tot nu suna kosher (Joi, 23 ianuarie 2020, 20:03)

  nash pandelica [utilizator]

  Bucovina n'a fost luata de romani, caci romanii erau acolo.
  Bucovina a fost luata de Romania, nu de niste romani.
  ukraina n'a existat ca stat. a fost provincie in maica rusia.
  dupa destramarea imperiului austriac, noi ajunsesem de ne invecinam la nord cu ungurii, cehoslovacia si polonia, nici vorba despre rusia. ...sau ukraina.
  ei declarasera o republica, cum se declarase si basarabia, dar au mers tot spre maica rusia, in timp ce basarabia a votat pt. unirea cu ro. toata partea de vest, ceea ce numes ukraina de vest, n'a fost niciodata pamant rusesc, pana la al doilea razbel mondial.
  poate le aminteste cineva si ukrainacilor....
 • +11 (13 voturi)    
  Indiferent (Joi, 23 ianuarie 2020, 20:37)

  Sufleu [utilizator]

  de interpretarea data traducerii, conotația negativă data Unirii cu Bucovina rămâne si este clară. Romania nu a ocupat sau "luat" (nu e vorba de o găleată de pamant) Bucovina, ci a raspuns rezoluției parlamentului local de unire cu Romania. Fapt consfințit apoi international. Ulterior , ucraina a primit acel teritoriu de la Stalin cadou, după ce l-a luat prin rapt României. Cam cum a făcut Rusia in Crimea recent.

  Ministerul de Externe nu ar trebui sa fie dus de nas de această piruetă lingvistică. Ucraina continua o politică revansarda si iredentista împotriva României. Aproape ca se roagă de noi sa afirmăm ca Rusia are dreptate in demersurile de anexare "pas cu pas" a tuturor teritoriilor cadorisite ucrainienilor în diverse momente istorice favorabile.
 • +11 (13 voturi)    
  drepturi (Joi, 23 ianuarie 2020, 20:51)

  ananstef [utilizator]

  Nu stiu cum ar putea pretinde ucrainenii Bucovina de Nord, in afara argumentului semnaturii lui Stalin.
  La fel cum nu pot explica ocupatia Insulei Serpilor si Basarabiei de Sud.
  Greu cu spiritul nationalist al ucrainenilor care le intuneca judecata.
 • +1 (11 voturi)    
  Mno (Joi, 23 ianuarie 2020, 21:11)

  Luk [utilizator]

  Macar a scaldat-o civilizat si diplomatic. De la rusi nu te puteai astepta decat la un firicel de saliva pe bombeu.
  Tot e o diferenta intre Ucraina si Rusia, dar noi speram sa fie tot mai mare, nu tot mai mica sau constanta.
  • +4 (8 voturi)    
   mai cauta (Joi, 23 ianuarie 2020, 23:23)

   ananstef [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   intreaba-i pe romanii din Cernauti si o sa sa iti spuna diferentele intre conducerile nationalista si cea rusofila anterioara a Ucrainei.
  • -1 (7 voturi)    
   uluitor (Vineri, 24 ianuarie 2020, 1:52)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   hoholii te insulta si iti terorizeaza fratii in Bucovina, dar tu ai treaba cu rusii!
 • +2 (6 voturi)    
  va iertam (Joi, 23 ianuarie 2020, 23:51)

  levierul [utilizator]

  si speram sa va prajeasca rusii cat se poate de tare.
  Cam la fel de mult cum i-ati nenorocit pe romanii si evreii din Bucovina.
  Si ince care: nu exista Bucovina de Nord si de Sud. E o inventie a voastra si a rusilor.
 • -2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 ianuarie 2020, 0:26)

  [anonim]

  • +6 (8 voturi)    
   De ce sa nu vrem Bucovina? (Vineri, 24 ianuarie 2020, 11:05)

   Anarb [utilizator] i-a raspuns lui

   Avem drepturi istorice; URSS s ocupat aceste teritorii in urma unui pact denuntat de UE, apoi le-a colonizat si le-a dat Ucrainei.
   Sint 3 raioane pe granita cu populatie majoritar romaneasca. Unul chiar 90%! Fie si numai despre ele si trebuie discutat.
  • +4 (6 voturi)    
   Zău? (Vineri, 24 ianuarie 2020, 12:31)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui

   @Marionette: "Momentan Rusia este continuta in exteriorul UE de Polonia, Ucraina si Romania"
   Ce parte din Rusia este conținută în România?

   Te referi cumva la Moldova de dincoace de Prut?
   Că restul ni l-a luat rușii cu japca în 1812, deși ei voiau teritoriul până la Siret.
   De atunci ei își revendică Basarabia, pe care ne-au luat-o definitiv în 1940.
 • 0 (2 voturi)    
  sant an apele lor (Vineri, 24 ianuarie 2020, 0:52)

  constatator [utilizator]

  ruserlocii sant acasa, traiasca maicacca rasia !”
 • +5 (5 voturi)    
  зайняли inseamna a-si insusi, a lua (Vineri, 24 ianuarie 2020, 0:58)

  Koczka [utilizator]

  Asta e prima definitive din dictionary. Dar e folosit su CA 'a ocuoa' CA in expresia ' a ocupat locul trei', etc
  Dincolo de aspectele filologice Ucraina trebuie sa inteleaga ca in 1918 statul Ucraina n-a existat , deci trecerea Bucovinei in components Regatului Romaniei s-a datorat dezmembrarii si prabusiriu Imperiului Tarist si a fost aplicat principiul autodeterminarii popoarelot, Bucovina avand LA acea vreme o populatie majoritar romaneasca.
  Mai important acum ar fi ca sa fie respectat in Ucraina dreptul minoritatilorvde a avea scoli in limba Materna, inclusive pentru rusi, maghiara, polonezi, Romani, greci, Bulgaria si alte minoritatilorvde. Legislatia actual permite doarbin clasele primate su doar CA limba strains, incarcarea limbii materne.
  Continuarea acestei politicii Sovietica de asimilarevfortata a minoritatii romane, nu numaibdin Bukovina, ar trebuie sanctionata de Romania prin conditionarea oricaror relatii si avize de respectarea si protejarea minoritatii romane din Ucraina.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 ianuarie 2020, 5:02)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  BUNII NOSTRI VECINI... UCRAINENII! (Vineri, 24 ianuarie 2020, 8:40)

  Entiu [utilizator]

  In 1918 au dorit anexarea Basarabiei si doar prezenta militara a românilor a forțat retragerea acestei cereri;

  In 1945 au dorit anexarea Basarabiei si doar presiunea lui Stalin a forțat eliminarea acestei pretenții;

  In 1992 au participat cu trupe la războiul de pe Nistru, alături de trupele ruse împotriva celor românești, pentru a desprinde regiunea transnistreana, pe care si-o doreau atât de mult pentru ei;
  Peste tot in jurul lor vin cu fel de fel de pretentii...fără dialog!

  In 1992 au participat cu trupe la războiul de pe Nistru, alături de trupele ruse împotriva celor moldovenesti, pentru a desprinde regiunea transnistreana, pe care si-o doreau atât de mult pentru ei

  Din 1992 până în prezent au fost parte activa din formatul de negociere pentru regiunea transnistreana;

  In mod permanent au susținut poziția Rusiei si au făcut tot ceea ce este posibil ca negocierile sa fie formale si sa eșueze;

  Cea mai mare parte a mafiei ce a condus Republica Moldova după 1991 es-te reprezentata de ucraineni si nu de ruși; aceștia aveau rolul clar dat de la Kiev ca Republica Moldova sa eșueze pe toate planurile; cei care au condus regiunea transnistreana, care promovează separa-tismul la Bălti, Cahul si Gagauzia sunt ucraineni si nu ruși; ucrainenii au dus o politica de distrugere a identității românești din teritoriile ocupate, mai dura chiar decât Stalin în restul imperiului;

  Este interesant sa vezi, ca român, ca întreaga noastră clasa politica si toți conducătorii noștri fraternizează azi cu clasa politica ucraineana fără sa vadă ca Ucraina tine azi între granițele ei teritorii românești care totalizează încă o Republica Moldova pe care ea, Ucraina o ocupa în mod nejustificat si cu bine-cuvântarea politicienilor din București, aserviți Occidentului. Oare de ce nu sufla politicienii noștri români nici o vorbulița despre acest teritoriu?

  BUNII NOSTRI VECINI... UCRAINENII @!!!!
 • +1 (3 voturi)    
  asta e de Radio Erevan (Vineri, 24 ianuarie 2020, 13:45)

  revo [utilizator]

  ... si nu aum luat-o, le-a fost luata.
 • +5 (5 voturi)    
  despre Bucovina de Nord (Vineri, 24 ianuarie 2020, 16:41)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  Stimabilii oficiali ucrainieni uita un lucru important,anume acela ca pana prin anii 1919-1920 nu a existat un stat al lor sau o tara cum vreti sa-i spunem.Prin traducere,Ucraina inseamna o zona de margine si NU o TARA/STAT.In Evul Mediu,largi teritorii care azi apartin Ucrainei erau poloneze/lituaniene.Nu se pomenea nicaieri de Ucraina ci de Rusia Kieviana.Iata cum o inventie comunista/stalinista,adica Ucraina,bulverseaza acum linistea si pacea din regiune.(Asa zisa Ucraina occidentala reprezinta rapturi teritoriale operate asupra Poloniei,Romaniei,Cehoslovaciei de la acea vreme si Ungariei pentru ca URSSul de trista amintire sa aiba granite comune cu aceste tari pe care le-a comunizat atunci ).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by