''Bucovina de Nord a fost luată de români'', a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un discurs susținut de Ziua Unității Ucrainei, în care a lansat un apel la solidaritate către ucraineni. Știrea inițială, care conținea formularea „a fost ocupată de români”, din cauza unei erori a traducerii oficiale în limba engleză, după cum spune Ambasada Ucrainei, a atras reacția Ministerului de Externe, care a cerut clarificări.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

De notat că, inițial, în traducerea oficială în limba engleză a discursului președintelui ucrainean a fost folosită expresia “Northern Bucovina was occupied by Romanians”. Ulterior, discursul a fost corectat și înlocuit cu expresia „Northern Bukovyna was taken by Romanians”. Ambasadorul Ucrainei la București a declarat, într-o postare pe Facebook, că „regretă cu sinceritate această situație neplăcută, dar care până la urma e drept rezultatul unei traduceri incorecte și unor interpretări nefondate”.

Discursul președintelui Ucrainei a fost postat pe site-ul Președinției de la Kiev, într-o versiune în limba engleză.

  • ''Cu exact 101 de ani în urmă, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statalităţii ucrainene şi a luptei pentru eliberarea naţională. "Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trăit şi pentru care au murit au devenit realitate". Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anunţat reunificarea într-un stat unic, independent şi care a fost proclamat de liderii RPU (Republica Populară Ucraineană - n.r.) şi RPUO (Republica Populară a Ucrainei Occidentale - n.r.) pe 22 ianuarie 1919, în piaţa Sofia din Kiev.
  • În toate colţurile Ucrainei acest fapt a fost primit cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit exista şansa de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate, ea a fost irosită. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte.
  • Curând RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, majoritatea teritoriului Galiţiei a fost ocupat de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost luată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia.
  • Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? Ea ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar împreună suntem puternici'', a afirmat președintele Ucrainei.

El a spus că astăzi sensul unei naţiuni ca întreg este dat nu doar de tradiţii, cultură şi religie comune, ci şi de valori precum integritatea, onestitatea, toleranţa, libertatea, democraţia, dorinţa de prosperitate, respectarea legii, a proprietăţii private şi a celui de lângă tine.

  • ''Sunt ucrainean. Pentru că trăiesc conform legii. Întotdeauna gata să îmi protejez patria când este nevoie. Sunt un model de comportament pentru spaţiul post-sovietic: în apărarea drepturilor mele, protejarea libertăţii de exprimare, statul de drept, societatea civilă, toleranţă zero pentru corupţie. Sunt ucrainean. Pentru că sunt un cetăţean responsabil. Îmi plătesc taxele.
  • Nu trec pe roșu, parchez regulamentar, nu conduc niciodată băut. Îmi pasă de mediu. Învăț să gândesc critic. Sunt ucrainean - pentru că suntem cei mai buni în sport, știință, IT. Trăiesc un stil de viață sănătos. Studiez limbi străine. Susțin egalitatea de șanse între bărbați și femei. Respect drepturile tuturor minorităților naționale și ale tuturor religiilor.
  • Această listă poate continua. Și fiecare ucrainean trebuie să facă acest lucru pentru a fi competitiv în lumea modernă. Și pentru ucraineni să devină cei mai buni pe viitor. Da, acesta este un vis. Dar un vis împărtășit a fost întotdeauna un motor pentru noi'', a declarat preşedintele ucrainean.
  • ''Compatrioţi ucraineni! Pentru a fi puternici, trebuie să fim uniţi. Pentru a deveni uniţi, trebuie să fim puternici. Să ţinem minte asta! Felicitări! O Zi fericită a unităţii Ucrainei!'', și-a încheiat discursul Volodimir Zelenski.