Corpul de control al ministrului Culturii a descoperit mai multe nereguli, de la modificarea programului, până la instalarea scenei legat de organizarea "Revelionului de poveste" cu Delia în noaptea de Revelion, la Biblioteca Națională, a anunțat joi ministrul Bogdan Gheorghiu. El a spus că una dintre cauze este "managementul defectuos", fără a anunța însă vreo măsură împotriva managerului Carmen Mihaiu. Ministrul a spus că activitatea managerului Bibliotecii trebuie evaluată de o altă comisie, care se întrunește anual, dar "raportul Corpului de control va cântări în această evaluare".

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a prezentat joi concluziile controlului făcut la Biblioteca Națională, spunând că "s-a întins coarda prea tare".

El a precizat că, potrivit legii, Biblioteca Națională poate încheia contracte de prestări servicii pentru a-și finanța activitatea din venituri proprii, iar instituția a semnat un astfel de contract pentru desfășurarea concertului Delia, inclusiv pe perioada nopții.

Abaterile constatate în urma controlului, potrivit ministrului:

  • Nu a fost adoptat în consiliul de administrație un document care să conțină criteriile pentru organizarea de evenimente cultural-artistice, științifice și profesionale, conform procedurii interne.
  • Nu a fost respectat termenul de depunere a cererii de organizare a evenimentului, respectiv 12 zile lucrătoare înainte de acesta.
  • Cererea nu conținea toate evenimentele legate de istoricul activităților culturale ale beneficiarului, recomandări, tipul de eveniment, tematica, etc., conform procedurilor.
  • Nu a existat un document formalizat care să cuprindă în detaliu programul de desfășurare a evenimentului, deși acesta este menționat în contract.
  • Nu a fost respectată durata evenimentului conform contractului.
  • Beneficiarul nu și-a respectat obligația de a notifica Biblioteca cu cel puțin 72 de ore înainte despre modif duratei evenimentului. Era necesară încheierea unui act adițional la contractul inițial.
  • Nu au fost respectate prevederile privind instalarea scenei și nu au fost obținute autorizațiile necesare pentru amplasarea unui cort temporar pe spațiul administrat de Ministerul Culturii la ieșirea spre Bulevardul Unirii.
  • Beneficiarul nu a respectat instrucțiunile Bibliotecii Naționale privind securitatea și sănătatea în muncă pentru vizitatori și prestatori de servicii.
  • Nu au fost delimitate spațiile amenajate pentru consumarea băuturilor alcoolice.
  • Nu a fost respectat un ordin al ministrului Culturii din octombrie 2019 legat de tariful pentru evenimente care depășesc 8 ore.

Ministrul a precizat că în urma verificărilor s-a constatat că "nu au avut loc acte de vandalism".

Gheorghiu a spus că printre cauzele care au dus la aceste disfuncționalități este "managementul defectuos", el afirmând că procedura legată organizarea evenimentelor în spațiile Bibliotecii a avut un caracter prea general.

Ministrul a subliniat că au lipsit criterii clare pentru definirea și încadrarea evenimentelor în tipul de evenimente prevăzute de ordinul ministrului: ”Organizatorul nu și-a respectat clauzele contractuale, iar managementul Bibliotecii Naționale nu a verificat desfășurarea evenimentului conform contractului”.

Gheorghiu a vorbit despre elaborarea unor norme clare și despre revizuirea procedurii interne a Bibliotecii Naționale pentru organizarea evenimentelor dar și despre stabilirea și aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea contractului și recuperarea sumelor datorate de organizatorii evenimentului până la finalul lunii februarie. Oficialul s-a referit la pepășirea programului, în contract concertul fiind prevăzut să dureze până la oara 2.00, iar în realitate evenimentul durând până la ora 6.00.

”Au fost abateri care nu au respectat prevederile ordinului de ministru în vigoare și s-au exploatat și anumite lacune legislative (...) S-a întins coarda prea tare”, a declarat ministrul Culturii.

Încercând să argumenteze de ce nu a luat măsuri împotriva managerului Bibliotecii, Carmen Mihaiu, ministrul Culturii a spus că activitatea acesteia trebuie evaluată de o altă comisie, care se întrunește anual, dar "raportul Corpului de control va cântări în această evaluare": ”Doamna Mihaiu este angajata bibliotecii în baza unui contract de management. Nu este nici funcționar public, nici personal contractual. Se subordonează legislației speciale în materie”.

Sala Atrium a Bibliotecii Naţionale a fost "locaţia autentică” pentru "un Revelion de poveste“, comenta ironic deputatul USR Iulian Bulai, care a postat pe Facebook imagini cu mizeria rămasă după petrecerea de Anul Nou.