Ministrul Culturii, Bogdan Gheoghiu, a anunţat sâmbătă seară că va trimite Corpul de Control la Biblioteca Naţională, unde a fost organizată petrecere de Revelion, cu un spectacol susținut de Delia. Directorul instituţiei, Carmen Mihaiu, susține că a privit evenimentul ca pe "unul artistic" și că este "o întâmplare" că a avut loc de Anul Nou.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Luni voi convoca Corpul de control al ministrului pentru o anchetă legat de cum s-a desfașurat acest eveniment. Voi verifica toată procedura (...) Vă garantez că raportul Corpului de control va lămuri si nu are de ce sa dureze mult. Eu vreau o poziție oficială în urma unei anchete amănunțite", a declarat, sâmbătă seară, la Realitatea TV, ministrul Culturii.

El a susținut că deputatul USR Iulian Bulai, cel care a publicat imaginile cu mizeria rămasă în Sala Atrium după Revelion, îl atacă încă de la preluarea mandatului. "A dezvoltat o pasiune pentru mine, m-a atacat încă de la preluarea mandatului", a spus Gheorghiu despre Bulai.

Ministrul Culturii a mai afirmat că va fi verificat şi modul în care "au fost preluate acele imagini din sistemul de supraveghere video intern al instituţiei, pentru că acolo nu are acces oricine".

La rândul său, directorul general al Bibliotecii Naționale, Carmen Mihaiu, a susținut, într-o intervenție telefonică în aceeași emisiune, că, potrivit legii, instituția poate organiza în spațiile sale, în parteneriat sau în regim de prestări servicii, evenimente culturale, artistice, științifice, profesionale, și se finanțează din venituri proprii și din alocările de bugetul de stat. Ea a precizat că tarifele practicate de Bibliotecă pentru astfel de evenimente sunt reglementate de un ordin de ministru din ianuarie 2019.

Directorul Bibliotecii Naționale a mai spus că a privit spectacolul Deliei ca pe un "eveniment artistic" și că este o "întâmplare că a avut loc în noaptea dintre ani”.

Carmen Mihaiu a mai susținut că evenimentul a fost organizat în baza unui contract, în afara programului de funcționare a bibliotecii, ;i că tot mobilierul a fost adus de către organizatori.

Sala Atrium a Bibliotecii Naţionale a fost "locaţia autentică” pentru "un Revelion de poveste“, a comentat ironic deputatul USR Iulian Bulai, care vineri a postat pe Facebook imagini cu mizeria rămasă după petrecerea de Anul Nou. "În obiectul de activitate nu scrie deloc, dar deloc că BNR se ocupă de chermeze", spunea deputatul USR.

Iulian Bulai a postat și imagini în care se poate vedea cum arăta în 1 ianuarie, după petrecerea de Revelion, sala Atrium a Bibliotecii Naționale.

Evenimentul ”Revelion în Bibliotecă” era încă activ pe Facebook, vineri: ”Cauți un loc inedit unde să îți petreci noaptea dintre ani? La fel și noi, tocmai de aceea am ajuns în cea mai autentică locație din București, în Biblioteca Națională”.

Organizatorii promiteau un Revelion ”cu ritm, cu dans, cu emoții, ”condimentat” de Delia, Damian&Brother și DJ Yanis. Prețul biletelor: 490 lei pentru open bar & open food și 590 de lei - VIP / open bar & open food & loc la masă.