Proiectele de cooperare dintre România şi Republica Moldova vor continua, dar la nivel local şi, cel puţin o perioadă, Bucureştiul va fi foarte atent cu cine va lucra în Republica Moldova, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, potrivit Radio Chişinău.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Noi am intrat acum într-o altă logică. Vom continua proiectele de cooperare dintre România și Republica Moldova, dar la nivel local. Și, cel puțin o perioadă, vom fi foarte atenți cu cine vom lucra aici, pentru că vrem ca cei care să fie beneficiarii cu adevărat ai acestor proiecte să fie cetățenii Republicii Moldova, cetățenii care merită și care apreciază cu adevărat lucrurile acestea. La Chișinău, ca diplomat străin, ajungi să fii surprins să vezi câte vile frumoase sunt construite, câte mașini scumpe circulă pe străzile acestea, în condițiile în care salariul mediu în Republica Moldova e unul destul de jos. Și cu toate astea, se cer bani din afară. Știți ce spunea fostul ambasador al SUA: americanii fac drumuri, românii fac grădinițe, iar moldovenii votează cu rușii. Citat încheiat”, a afirmat ambasadorul României la Chișinău.

El a enumerat mai multe proiecte din educație, sănătate și cultură finanțate în Republica Moldova de către Guvernul României, "despre care de multe ori nu se știe".

  • "Am avut contribuții importante în domeniul educației și sănătății în R. Moldova. În educație, de exemplu, Guvernul României a renovat peste 950 de grădinițe. În educație, guvernul României a donat peste 190 de microbuze, care au ajuns în toate raioanele. În educație, an de an, Guvernul României alocă peste 1.100 de locuri gratuite pentru elevii și copii dvs în taberele de odihnă din România.
  • În educație, Guvernul României alocă, cu bani de la contribuabilii români, un număr important de burse pentru copii și elevii dvs. Toate aceste chestiuni sunt făcute cu bani obținuți cu sudoarea muncii contribuabilului român. Tot el contribuie inclusiv la alocarea de pensii pentru cetățenii din R. Moldova și alocații pentru copii. Guvernul României a renovat peste 16 secții la Institutul Mamei și a Copilului, la Cahul a fost creat un centru de transfuzie a sângelui.
  • (…) Am venit de la Chișinău pe drumul către Soroca și am văzut un mare panou pe care era scris că acest drum a fost posibil din banii oferiți de poporul american. Circul des în R. Moldova, nu am văzut nicăieri în R. Moldova, nu am văzut nicăieri vreun panou pe care să scrie că acest drum este făcut cu bani din Rusia”.

Daniel Ioniță a spus că România susține parcursul european al Chișinăului dintr-o dorință sinceră de a îndrepta lucrurile, dar asta presupune ca și Republica Moldova, și diplomații, și politicienii, în baza angajamentelor pe care și le-au luat față de UE, atunci când se pune problema să voteze în linie cu angajamentele UE, să o facă la fel. "Or în ultima perioadă noi constatăm că Uniunea Europeană are o poziție, iar R. Moldova are o altă poziție, diferită de cea a Uniunii Europene, atunci când ni se prezintă tuturor în față necesitatea unei politici echilibrate”, a subliniat Daniel Ioniță.

El a făcut aceste declarații la Bălți, la o întrevedere cu oamenii de afaceri.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că nu este "deloc convins” că actualul guvern de la Chișinău își propune ca obiectiv parcursul european iar Bucureștiul va relua "cooperarea deplină” doar când vor exista acțiuni concrete în acest sens. Până atunci, vor fi continuate „doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor” de peste Prut.