Părinții celor patru copii din Timișoara morți într-un incendiu care le-a cuprins locuințaîn timp ce erau singuri acasă fuseseră reclamați la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului încă din mai 2019, vecinii spunând că își neglijau copiii. Conducerea DGASPC Timiș susține că asistenții sociali au mers de două ori la locuința familiei, în primăvară și în decembrie, și că au constatat că micuții "erau bine îmbrăcați, hrăniți și îngrijiți".

incendiu TimisoaraFoto: tion.ro

Cei patru copii - trei băieți și o fetiță - care au murit în incendiul ce le-a mistuit casa erau acasă doar cu fratele mai mare, în vârstă de 14 ani, singurul care a scăpat cu viață. Adrian avea 7 luni, Alexandra 6 ani, Andrei 4, iar Antonia împlinise 2 ani chiar în ziua tragediei, potrivit presei locale.

Mama copiilor fusese reclamată la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) încă din mai 2019. Directorul executiv al DGASPC Timiș, Monica Trușcă, susține că asistenții sociali au fost atunci în control și că "totul era în regulă".

"Am fost sesizați cu privire la un posibil caz de neglijare a copiilor din partea mamei. Nu s-au observat indicii de neglijare. La momentul vizitei (n.r. – asistenților sociali), copiii erau bine îmbrăcați, hrăniți și îngrijiți”, a declarat directorul DGASPC Timiș.

Ea susține că familia a fost monitorizată în continuare de către cei de la Direcția de Asistență Socială a municipiului Timișoara, rapoartele arătând că nu se impune preluarea copiilor în sistemul de protecție socială.

Totuși, ”în luna decembrie a anului 2019, cazul a revenit în atenția DGASPC Timiș. Și de această dată, când o echipă s-a deplasat la domiciliu, mama se afla împreună cu minorii, în condiții în regulă de locuit”, a mai susținut Trușcă.

Cazul a fost transmis din nou spre monitorizare către primăria de domiciliu, respectiv către Direcția de Asistență Socială a municipiului, care a spus că ”totul este în regulă”.

În privința fratelui mai mare care era acasă cu copiii în momentul producerii incendiului, autoritățile urmează să decidă dacă va fi inclus în programul de protecție socială.

Incendiul s-a produs într-o casă cu două apartamente din Timișoara. Potrivit pompierilor, în imobil locuiau nouă persoane - patru adulți și cinci copii. Apartamentul în care locuiau copiii a fost cel din care a pornit focul. Băiatul cel mare a mers în bucătărie să încălzească lapte pentru unul dintre frații lui și atunci a văzut flăcările. A fugit la vecini să ceară ajutor, însă frații lui au rămas în urmă. Ei au fost descoperiți carbonizați, după ce acoperișul în flăcări s-a prăbușit peste ei.

Vecinii susțin că în momentul în care a ajuns acasă după tragedie tatăl copiilor era beat, iar mamei i s-a făcut rau la aflarea veștii, ei fiind transportați la spital. Dupa câteva ore, femeia s-a apucat sa posteze mesaje pe Facebook: "4 suflete sau stins din viața mea", scrie Opinia Timișoarei.

Poliția a deschis dosar penal în acest caz pentru ucidere din culpă. "Ancheta este în fază incipientă. Se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și distrugere. S-a constituit echipa de cercetare la fața locului, iar împreună cu pompierii se vor analiza toate împrejurările care au dus la producerea tragediei", transmit reprezentanții Poliției Timiș.