PNL nu se va angaja în procedura de alegeri anticipate fără minime garanții că acest lucru poate fi finalizat "cu succes”, spune Ludovic Orban. "Altfel, ne aruncăm într-o aventură care nu poate să provoace decât o criză guvernamentală și o instabilitate", a declarat, vineri, liderul PNL.

Ludovic OrbanFoto: Facebook - Partidul National Liberal

Premierul a fost întrebat, într-o conferință de presă la Timișoara, dacă declanșarea alegerilor anticipate este o variantă care să poată fi luată în calcul acum.

"Dacă sunt posibile, PNL va declanșa procedurile pentru declanșarea alegerilor anticipate. Pentru a declanșa alegeri anticipate, este bine ca toți oamenii să știe, este un mecanism destul de complicat prevăzut de Constituție. Pentru a putea fi dizolvat Parlamentul este obligatoriu ca două propuneri de guvern să fie respinse de Parlament. Pentru a declanșa procedura de anticipate avem nevoie de un acord, un parteneriat între niște formațiuni politice care să confere o minimă garanție că există măcar o jumătate din parlamentari care achiezează la acest lucru: de a nu vota cele două propuneri de guvern. Altfel, ne aruncăm într-o aventură care nu poate să provoace decât o criză guvernamentală și o instabilitate, o nesiguranță atât pentru români cât și pentru partenerii externi”, a spus Orban, citat de Mediafax.

Întrebat, în continuare, dacă PNL susține, totuși, anticipatele, Orban răspuns că PNL nu se va angaja în această procedură „fără minime garanții”: "Suntem partid responsabil și nu ne vom angaja în această procedură fără să avem minime garanții că există posibilitatea să fie finalizată cu succes”.

​​Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că Ludovic Orban va rămâne premier chiar și în cazul unor alegeri anticipate, care, apreciază șeful statului, au o probabilitate de 50%.