USR, după controversele pe proiectul de lege privind traficul și consumul de droguri: Discuțiile pentru o reglementare corectă și modernă, inclusiv despre dezincriminarea consumului de droguri, trebuie să continue

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 19 decembrie 2019, 14:09 Actualitate | Esenţial


Marijuana
Foto: pixabay.com
USR spune că proiectul de lege privind traficul și consumul de droguri inițiat de un deputat al Uniunii și care a provocat controverse în spațiul public trebuie să facă parte dintr-o strategie mai amplă de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, iar discuțiile pentru o reglementare corectă și modernă în domeniu, inclusiv cele privind dezincriminarea consumului de droguri, trebuie să continue.
În urma controverselor din spațiul public privind proiectul inițiat de deputata Lavinia Cosma, USR transmite că este nevoie de o dezbatere reală în România pe tema consumului de droguri și etnobotanice, prevenție și reabilitare, dar și pedepse.

USR ține să precizeze că proiectul are ca scop incriminarea produselor etnobotanice, în condițiile în care exista un vid legislativ și din această cauză România a ajuns un paradis al traficanților de astfel de substanțe și "face două lucruri": incriminează etnobotanicele, la fel ca drogurile, și crește pedepsele pentru traficanți. Pentru consumatori nu cresc pedepsele, rămân cele din prezent, ține să sublinieze USR.

USR consideră că acest proiect trebuie să facă parte dintr-o strategie mai amplă de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, iar discuțiile pentru o reglementare corectă și modernă în domeniu, inclusiv cele privind dezincriminarea consumului de droguri, trebuie să continue.

De altfel, deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical. Există argumente științifice care susțin efectul paleativ al canabisului în cazul unor boli și USR susține această legalizare, așa cum au făcut deja alte state, adaugă Uniunea, care consideră că trebuie folosite experiențele altor state și studiile realizate în domeniu pentru a elabora o lege mai clară și în România.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE

Ce prevede proiectul:
 • Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. În legea în vigoare se prevăd pedepse de la 2 la 7 ani.
 • Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, faţă de pedeapsa de 3 la 10 ani, cum este în prezent.
 • Dacă faptele privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi. În prezent, pedeapsa în acest caz este este închisoare de la 7 la 15 ani.
 • Dacă faptele au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, faţă de închisoarea de la 10 la 20 de ani, cum este în prezent.
 • Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. În legea în vigoare, pedeapsa cu închisoare în acest caz este de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
 • Bunurile şi mijloacele folosite la fabricarea ilicită a drogurilor pot fi folosite în scop didactic, prin punerea lor la dispoziţia unităţilor de pregătire a organelor de aplicare a legii sau prin folosirea lor în campanii de conştientizare a riscurilor asociate consumului de droguri.
 • A fost majorată pedeapsa în cazul efectuării fără drept şi fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să se prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Astfel, pedeapsa cu închisoarea va fi de la 1 la 5 ani, faţă de 3 luni - 2 ani sau amendă, cum este acum.
 • Deţinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În prezent nu este incriminată deţinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu.
 • Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. În prezent, pedepsele sunt de la unul la 5 ani.
 • Şi în cazul publicităţii făcute oricăror produse "pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive" a fost mărită pedeapsa cu închisoare între un an şi 5 ani, faţă de o lună până la un an sau amendă, cum este în prezent.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4479 vizualizari

 • +4 (14 voturi)    
  Damage control!!! (Joi, 19 decembrie 2019, 14:20)

  Lok [utilizator]

  In rest le urez succes cu noua petarda emotionala aruncata in al lor baza de votanti. Sarmanii!!!
  • +1 (11 voturi)    
   corect (Joi, 19 decembrie 2019, 15:46)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Si mie imi miroase a ortodoxie. Adica lumea se indreapta inspre a accepta, reglementa si taxa forma recreationala si astia vin cu arderea pe rug. Problema cea mare va fi cand EU in totalitate va accepta oficial si modul asta de recreere ce te faci cu miile de familii distruse pt un fum acasa sau ceva de genul asta? Pe de alta parte din ce am citit in tabelul din lege, asa cum inteleg eu e considerat drog de risc extractul de canabis(rasina sau ulei) nu planta in sine... asa ca poate nu conteaza. Pe de inca o alta parte am vazut in aceleasi tabele acidul clorhidric si acidul sulfuric... de cand naiba e ilegal sa detii sau folosesti acizii astia?
   Si nu inteleg de ce un pensionar care nu mai are treaba cu munca si cele periculoase nu ar avea voie sa se delecteze la tv cu un joint sau o prajitura?
   • -1 (1 vot)    
    Nu e ilegal să deții acești acizi (Joi, 19 decembrie 2019, 16:28)

    comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

    (nu știam de clorhidric, la noi doar sulfuricul era „incriminat”; pe primul îl produceam, pe al doilea îl utilizam în procesul tehnologic). Acexste dunstanțe sunt considerate „precursori de droguri” - intervin în procesele de sinteză, extracție, uscare etc. Trebuie ținut un bilanț strict al lor, pentru a dovedi că nu se „evaporă” pe căi și în scopuri ilegale. Râsul lumii este însă că la noi consumul era de zeci/sute de tone lunar, o „scurgere” de câteva zeci de kilograme chiar nu s-ar fi văzut (era vorba de consum continuu, măsurat cu debitmetre volumice, de stocare/ prelucrare în mai multe vase de capacități diferite, nivelul lichidelor în vase oscila în funcție de producție și consum - toate aceste variabile măsurate cu o anumită marjă de eroare. Dacă cineva dintre angajați chiar ar fi avut legături cu fabricanții de stupefiante, riscul de a-l detecta pe baza bilanțului era ca și inexistent.
 • 0 (10 voturi)    
  Legea Canadiana (Joi, 19 decembrie 2019, 14:25)

  ABBV [utilizator]

  copiata! Problema rezolvata!
  • +3 (5 voturi)    
   Si statul sa aiba monopol asupra vanzarii (Joi, 19 decembrie 2019, 14:59)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   nu?
   • 0 (4 voturi)    
    nu neaparat monopol (Joi, 19 decembrie 2019, 15:49)

    nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

    Dar sa controleze(taxeze) consumul. Cred ca ar face o tona de bani.
   • +3 (5 voturi)    
    Pana la urma (Joi, 19 decembrie 2019, 17:17)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui xolv

    eu o gandesc in felul urmator, nu ma intereseaza cine are monopol, statul, big farma ...chiar nu conteaza. Contonteaza ca daca vreodata ajungi in situatie sa fi bonlav de cancer sa poti de unde cumpara planta in stare neprocesata nici macar uscata, si sa ai dreptul sa experimentezi cu ea. Si aici nu ma refer la fumat, din cate am inteles peste 80 de grade se pierd propietatile anticancerigene. Ori legea asta interzice clar experimentarea.....Cat depre alte feluri de etnobotanice sau droguri sa le interzica daca vor nu am nimic de spus. Dar daca vorbim de plante dovedite ca avand benefici medicinale, .......sunt niste .....ma abtin.
    • +1 (1 vot)    
     da (Joi, 19 decembrie 2019, 19:49)

     nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

     subscriu. vasta majoritate a oncologilor romani(ca de altfel societatea) cam demonizeaza planta si ideea. Asa e cand nu esti tu pe marginea prapastiei. Ma mira ca am auzit ca s-a reglementat totusi partea medicinala
 • +2 (12 voturi)    
  Lol (Joi, 19 decembrie 2019, 14:46)

  HP [utilizator]

  Dupa ce au initiat o lege catastrofala, acum "vom face si vom discuta".

  Jet bre. 5% !!!
  • -1 (9 voturi)    
   "Lege catastrofala"! (Joi, 19 decembrie 2019, 17:31)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui HP

   O lege catastrofala care pedepseste producerea si comercializarea de droguri care au distrus atatea vieti, inclusiv in Romania?
   Drogurile ucid!
 • +3 (3 voturi)    
  Sunteți siguri (Joi, 19 decembrie 2019, 15:23)

  comentatordiletant [utilizator]

  că frunzele din poză sunt de marijuana?
  Nu de alta, dar taaare mai seamănă cu cânepa cultivată prin grădinile vecinilor în copilăria mea... și e vremea turtelor cu julfă... :-)
 • +1 (13 voturi)    
  Nu inteleg care este problema cu legea! (Joi, 19 decembrie 2019, 15:36)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Se inaspresc pedepsele pentru producrerea si comercializarea de droguri si etno-botanice. E de rau?
  • +2 (10 voturi)    
   pai (Joi, 19 decembrie 2019, 16:04)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   in principiu nu e nimic rau. pe mine ma surprinde directia asta ultra-ortodoxa din usr.
   • +2 (8 voturi)    
    Ce "directie ultra-ortodoxa"? (Joi, 19 decembrie 2019, 16:32)

    EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

    Nu inteleg la ce va referiti!
    Ii vreti mai "maleabili", "sa ne intelegem si noi ca doar suntem oameni"?
    • -2 (4 voturi)    
     pai (Joi, 19 decembrie 2019, 19:38)

     nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

     eu ii vad asa: sunt un partid tanar, format din membri in majoritate de vitza noua, adica destul de tiner si umblati prin lumea buna. Astia stiu ca nu toate drogurile sunt la fel si ca unele din ele cum e thc din planta nu e chiar de speriat. Adica e mult mai tragic cu alcoolul. De aia ma mira ca in loc sa exploateze o pista noua(financiar si social) isi bat capul cu marirea pedepselor. Atata tot. Ultra-ortodox e o exagerare parinteasca nu m-am referit chiar la asta. Sunt intru totul de acord cu separarea graului de neghina si reglementatul aspru al domeniului. Intr-adevar drogurile rele fac ravagii. Dar nu as fi de acord cu demonizarea ideii de activitate recreationala cu stupefiante ... sau cum sa le numesc pe cele care nu dau dependenta fizica si ravasesc organismul. Iar pt utilizarea medicinala cred ca s-a stabilit deja. Oricum e un topic inca sensibil.
   • +2 (10 voturi)    
    Pe mine ma surprinde ca lumea e suparata (Joi, 19 decembrie 2019, 16:38)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

    pe USR pentru o lege ok.
 • -5 (5 voturi)    
  legi pentru drogati (Joi, 19 decembrie 2019, 17:49)

  Stefan534324 [utilizator]

  s-au rezolvat toate problemele tarii, s-au construit autostrazile si spitalele alea, si cea mai importanta dezbatere acum este despre legalizarea drogurilor si a prostitutiei.
 • -4 (4 voturi)    
  tefelistii (Joi, 19 decembrie 2019, 17:59)

  miculescu-rucar [utilizator]

  isi pierd motivatia care i-a scos in piata si acum protesteaza alaturi de deleri!
 • -1 (7 voturi)    
  atat (Joi, 19 decembrie 2019, 18:04)

  Contrache [utilizator]

  cu aceasta lege am terminat-o cu USR pe vecie. Ai avut un singut vot de la mine, dar oricum nu a contat. pt ca loosereala se prinde foarte usor de voi. Am avut multe suspiciuni in ultimele luni, dupa toate certurile alea puerile din interior plus marele fleosc de la prezidentiale. Dar acum sunt convins, niste bieti amatori si diletanti, in sec 21 imi vii cu puscarie ca stau seara la un joint?? Baaaa, te-a adus pluta?
  • -2 (4 voturi)    
   ceva in (Joi, 19 decembrie 2019, 19:42)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Contrache

   genul asta vad si eu lucrurile. Dar s-ar putea sa nu se refere chiar la asa ceva, adica as fi curios daca pe un usr-ist normal i-l roade grija ca cineva fumeaza la el acasa, sau de unde si l-a luat. La fel cum mi se pare aiurea sa interzici cresterea plantei in cantitati mici - bucati. Aici deja e ipocrizie un pic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by