Cum explică inițiatoarea legea care ridică pedepsele maxime pentru trafic de droguri la 20-25 de ani

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 19 decembrie 2019, 10:24 Actualitate | Esenţial


Etnobotanice
Foto: DIICOT
Confruntată cu un val de reacții dure, deputata USR Lavinia Cosma încearcă să explice că scopul legii care majorează semnificativ pedepsele pentru "traficul și consumul ilicit de droguri", al cărei inițiator este, a fost incriminarea produselor etnobotanice, în condițiile în care exista un vid legislativ și din această cauză România a ajuns un paradis al traficanților de astfel de substanțe.
Pedepsele cu închisoarea pentru deținerea sau vânzarea drogurilor au fost majorate printr-o lege votată miercuri de Camera Deputaților în calitate de cameră decizională.

Proiectul a fost inițiat de Lavinia Corina Cosma, deputat USR, dar a fost semnat de zeci de parlamentari din toate partidele parlamentare. Proiectul a fost adoptat miercuri, de Camera Deputaților, cu 294 voturi pentru, fără vreun vot împotrivă sau vreo abținere.

Proiectul a generat controverse și zeci de comentarii pe pagina de Facebook a inițiatoarei de la USR.

Câteva dintre comentarii:
 • - "1) legea pedepseste detinerea, dar doamna spune că pentru consumatori nu se măreste pedeapsa. Si cum consumi făra să deții? zici "a picat din cer fix în gura și am tras?". 2) Nu mi se pare ok ca dacă o sa am un copil și ăla o sa faca tampenii de genul pe ascuns să riște 10 ani".
 • - "Abordare extrem de rudimentara, care mărește incertitudinea legală pentru consumator, care e fundamental victima adicției. Întrebați un procuror, dacă un puști de 17 ani are doua jointuri și da unul unui amic, sau îl întinde pentru un fum unui polițist sub acoperire, poate intra la trafic? Consensul între cei care chiar s-au confruntat cu așa ceva e ca da".
 • - "Aveți la bază niște surse concrete de documentare sau aliniere cu standardele europene? Un coleg al dvs, tot așa dornic de afirmare, dar fără nicio pregătire pe subiect, a venit cu alte idei de a îngrădi (și mai mult) accesul la țigări electronice. Nu credeți că e lipsit de respect să vreți să ne reprezentați fără să vă faceți temele? Înțelege cineva că statul asta nu e plătit doar că să îngrădească și să pedepsească? Cu ce măsuri veniți în sprijinul celor dependenți, intoxicați și care sunt măsurile de prevenție în rândul adolescenților care nu au citit încă legislația și nu înțeleg urmările?".
"În elaborarea acestei inițiative, am format grupuri de lucru"

Lavinia Cosma explică, pe pagina sa de Facebook, că pentru elaborarea acestei legi a format grupuri de lucru cu reprezentanți de la DIICOT, Crimă organizată, Agenția Națională Antidrog, ONG-uri care derulează programe de reabilitare, medici, juriști.

Ea susține că scopul proiectului a fost și este incriminarea produselor etnobotanice, în condițiile în care "există un vid legislativ și din aceasta cauză România a ajuns un paradis al traficanților de astfel de substanțe".

Deputata USR spune că proiectul nu crește pedepsele pentru consumatori și subliniază că deținerea de droguri se pedepsește prin lege - articolul 4 din Legea 143/2000, articol care a rămas neschimbat:
 • (1)Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
 • (2)Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Lavinia Cosma spune că a fost modificat doar articolul 2 din lege care se referă la trafic și a crescut pedeapsa până la 10 ani. Articolul are următorul cuprins:
 • (1)Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
 • (2)Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
"Este adevărat că textul face referire la „procurare, cumpărare, deținere”, dar, în contextul articolului, aceste activități sunt privite exclusiv ca „operațiuni privind circulația drogurilor”. Deci, articolul vizează exclusiv TRAFICUL de droguri, nu consumul, care este reglementat la art. 4 (nemodificat prin inițiativă)", mai susține deputata USR.

"Să nu închidem ochii la destinele ratate ale tinerilor care se lasă viciați de surse externe"

În expunerea de motive a proiectului de lege care modifică și completează Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, deputata USR spune că în prezent prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri este reglementată la nivel național prin Legea 143 din 2000, iar produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive sunt tratate în mod Distinct în Legea 194 din 2001.

Cum explică inițiatoarea modificarea legislației și înăsprirea pedepselor:
 • Principala problemă o reprezintă sintetizarea produsului final și implicit folosirea ei de alți compuși care sporesc gradul de eficacitate al drogului și efectele sale. Printr-o o simplă definiție termenul de drog face referire la acele plante și substanțe stupefiante psihotrope sau amestecurile care conțin asemenea plante și substanțe care au receptori în organismul uman acționând prin grăbirea, încetinirea sau chiar modificarea proceselor unui organ care în același timp creează dependență.
 • Atât drogurile, cât și produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive trec de bariera de sânge a creierului și alterează rațiunea consumatorul având ca modificări la nivelul proceselor psihice și ale comportamentului generând în același timp și dependență de tip fizic sau psihic.
 • Contextul actual al politicii de Prevenire și Combatere a consumului de droguri impune o adaptare și uniformizare a actelor normative naționale. Redefinirea noțiunii de droguri și introducerea celei de substanță psihoactivă nouă se armonizează cu dispozitiile Directivei UE 2017 din 2013 a Parlamentului european și a Consiliului European.
 • Având în vedere creșterea fenomenului infracțional disponibilitatea drogurilor pe piața neagră și necesitatea descurajării acestuia se impune soluția legislativă a creșterii cuantumului pedepselor ca reacție de răspuns la acest fenomen raportat la pericolul social care este în creștere din cauza acestor produse.
 • Instituțiile școlare se confruntă în momentul de față cu o foarte mare problemă și anume consumul de droguri și al produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive în rândul tinerilor astfel rezultatele școlare ale acestora sunt influențate în mod negative, ceea ce duce în majoritatea cazurilor la absenteism școlar.
 • Anturajul adolescentului reprezintă unul din cei mai importanți factori de risc pentru consumul de stupefiante. Transformările care apar pe plan emoțional și psihologic în adolescență pot determina pe cei care se consideră neînțeleși de familie să se integreze în grupuri sociale în care se pot evidenția sau în care sunt acceptați cu ușurință.
 • Îngrijorător? Ar trebui să spunem că da. Poate nu atât din perspectiva unui tânăr student cât din cea a unui părinte ai cărui copil face primii pași în liceu astfel se creează un cadru favorabil pentru distribuirea drogurilor și a substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive în instituțiile școlare grupul țintă fiind până la urmă tinerii .
 • Distribuitorii tineri sunt cei mai câștigați în cele din urmă fiind foarte facil însă își desfășoară activitatea ceea ce îngreunează situația pentru instituțiile responsabile cu prevenirea și combaterea consumului.
Motive punctuale invocate pentru creșterea cuantumului pedepselor:
 • 1. În ultima perioadă dealeri de droguri și de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive au început să comercializeze astfel de substanțe în incinta școlilor și a parcurilor frecventate de minori întrucât aceștia, datorită vârstei fragede mai ușor de influențat și din dorința specifică vârstei de a experimenta, devin foarte ușor dependenți de astfel de substanțe, abandonând școala generând conflicte cu părinții sau profesori.
 • 2. Nevoia de a-și procura doza zilnică îi determină pe unii dintre aceștia să își vândă bunurile personale ale părinților sau efectiv să predea aceste bunuri dealerul lui stradal contra unui gram sau pliculeț sau pastilă.
 • 3. Substanțele comercializate de către traficanții de droguri și de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie un real pericol pentru persoanele care consumă astfel de substanțe producând dependență.
 • 4. Pericolul constă în faptul că aceste substanțe sunt asemănătoare drogurilor de mare risc, însă la un preț mult mai accesibil pentru consumatori și mult mai ușor de procurat pentru dealeri
 • 5. Sunt obținute sume uriașe de bani de către cei care comercializează astfel de substanțe deoarece cererea pe piață este foarte mare, prețul la stradă al unui produs fiind foarte accesibil oricărei persoane.
 • 6. Datorită dealerilor stradali care își comercializează marfa în locuri publice și a persoanelor interesate de droguri, parcurile, școlile, locurile de joacă pentru copii nu mai prezintă siguranță pentru locuitorii orașului.
 • 7. În privința efectelor pe care le produc, acestea sunt destul de îngrijorătoare. Aceste substanțe provoacă diferite boli care ulterior pot duce la deces. Efecte fizice: tahicardie, hipertensiune, creșterea temperaturii corporale, transpirații, pupile modificate, mișcări involuntare ale ochilor, încleștarea maxilarului, insomnie, agitație, anorexie. Efecte psihice: stimulare puternică, euforie, sociabilitate crescută, percepție distorsionată.
Inițiatoarea legii mai spune în expunerea de motive că nu trebuie "să închidem ochii la destinele ratate ale tinerilor care în procesul de transformare a discernământului se lase viciați de surse externe și ajung în punctul în care nu mai pot avea controlul deplin asupra evoluției lucrurilor".

Ce prevede proiectul:
 • Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. În legea în vigoare se prevăd pedepse de la 2 la 7 ani.
 • Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, faţă de pedeapsa de 3 la 10 ani, cum este în prezent.
 • Dacă faptele privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi. În prezent, pedeapsa în acest caz este este închisoare de la 7 la 15 ani.
 • Dacă faptele au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, faţă de închisoarea de la 10 la 20 de ani, cum este în prezent.
 • Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. În legea în vigoare, pedeapsa cu închisoare în acest caz este de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
 • Bunurile şi mijloacele folosite la fabricarea ilicită a drogurilor pot fi folosite în scop didactic, prin punerea lor la dispoziţia unităţilor de pregătire a organelor de aplicare a legii sau prin folosirea lor în campanii de conştientizare a riscurilor asociate consumului de droguri.
 • A fost majorată pedeapsa în cazul efectuării fără drept şi fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să se prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Astfel, pedeapsa cu închisoarea va fi de la 1 la 5 ani, faţă de 3 luni - 2 ani sau amendă, cum este acum.
 • Deţinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În prezent nu este incriminată deţinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu.
 • Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. În prezent, pedepsele sunt de la unul la 5 ani.
 • Şi în cazul publicităţii făcute oricăror produse "pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive" a fost mărită pedeapsa cu închisoare între un an şi 5 ani, faţă de o lună până la un an sau amendă, cum este în prezent.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13858 vizualizari

 • -11 (71 voturi)    
  asta e... (Joi, 19 decembrie 2019, 10:26)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. daca nu va place legea, mergeti si va drogatz in alte tari.
  • -1 (51 voturi)    
   Simplist (Joi, 19 decembrie 2019, 10:37)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   primitiv, USR....
   • -8 (18 voturi)    
    corect (Joi, 19 decembrie 2019, 12:40)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    toti drogatii voteaza USR.. si ne miram ca merge prost tara cand noi ne plangem ca nu ne mai putem droga la petreceri, deoarece daca vecinii deranjati cheama politia o sa intram la racoare.
    • +8 (12 voturi)    
     Cand nu poti nu poti, (Joi, 19 decembrie 2019, 13:46)

     ABBV [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

     stii vorba aia "de unde nu-i, nici dumnezeu nu cere".
     • -5 (9 voturi)    
      stiu domn'le (Joi, 19 decembrie 2019, 16:28)

      numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

      baga o iarba si calmeaza-te
  • +12 (54 voturi)    
   serios? (Joi, 19 decembrie 2019, 10:42)

   ipsilon [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   da' mie nu-mi plac multe alte legi, sa plec in cate-o alta tara pentru fiecare??
   pretenash, loazele astea au ajuns in Parlament ca sa scorneasca tot felul de tampenii in dorinta de afirmare, desi, m-am convins, majoritatea tineretului USR-ist e format din omuleti frustrati care habar n-au (inca) cum trebuie facuta politica si condusa o tara. Emana si ei tot felulul de "proiecte de lege", netrbnicii aia de la PSD le voteaza in panarama, ca sa-si dea astia cu stangu-n dreptul, si noi o sa suferim...
   Pedepsele trebuie sa fie in concordanta cu gravitea faptelor, nu ca vrem noi, asa, sa facem pe intransigentii cu "drogatii" ... nu e Romania niciun paradis al consumului cum mananca rahat fetita asta de la usr ... alte tari muuult mai destepte ca noi nu incrimineaza in halul asta fumatul de iarba, de ex., si nici consumatorii care trebuie reabilitati, nu bagati in pushcarie pe ani grei. Mai ok e sa-i impuscam direct, scapam de probleme, asa e tarisoara noastra, pura si neprihanita, nu vrem sa vedem droguri, nu vrem sa vedem gay, vrem doar hoti si corupti, aia ne plac, ii toleram cu succes... :(
   • +13 (21 voturi)    
    problema este simpla, solutia si mai simpla (Joi, 19 decembrie 2019, 11:09)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

    1. Ideea ca pedepsele sunt exagerate este greu de motivat. Vrem sa pedepsim traficantii sau nu? In afara de drogurile de mare risc si trafic peste granita, toate pedepsele incep de la 3 ani sau mai putin. Realitatea este ca la prima abatere toti judecatorii dau pedepse cu suspendare, deci riscul pentru tinerii care "experimenteaza" este minim.

    2. Singura substanta ilegala cu efecte psihoactive care nu implica efecte secundare nocive pe termen lung este cannabisul. Se poate oricand legaliza comercializarea si consumul printr-o lege separata, care sa spuna clar si care sunt limitele legale de THC/gram. Impuscam patru iepuri - 1. producatorul este controlat si consumatorii sunt protejati de produse dubioase; 2. campaniile anti vor putea tinti mult mai usor consumatorii; 3. incasari la buget dintr-o activitate comerciala legala. 4. utilizarea in scopuri medicinale (multe studii confirma utilitatea) devine legala.
   • -7 (25 voturi)    
    E minunat sa vezi confirmarea (Joi, 19 decembrie 2019, 12:03)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

    E minunat sa vezi confirmarea prostiei #rezist si buimaceala clipei de trezie din prostie a membrilor #rezist.

    (Incep cu o paranteza: din punctul meu de vedere, legea e prea agresiva cu drepturile persoanelor ... inclusiv cu dreptul de a fi "high" daca nu afecteaza pe nimeni altcineva)

    Se confirma in buna masura ca:
    - indivizii #rezist formeaza in buna masura acea masa de analfabeti functionali (verificata recent prin testele PISA), incapabili sa judece logic
    - masa asta de prosti tout azimut e manipulata de cativa cu interese personale si de grup f clare. (in cazul de fata, vorbim despre Servicii, care au interesul sa transforme orice greseala a unui tanar intr-o parghie de control).

    Eu nu am nicio indoiala ca foarte multe pedepse NU se vor da consumatorilor....dar dosare se vor face si vor fi folosite la momentul oportun. Sau va fi folosita amenintarea cu dosarul.
    Probabil ca o lege normala ar elimina 80-90% din cazuistica viitoare, eliminand astfel si 80-90% din santajabilii viitorului. Dar, ca in cazul "abuzului in serviciu", nimeni nu vrea o lege normala, neinterpretabila (#rezistii sunt prea prosti ca sa stie ce vor iar securistii nu au niciun interes) ...
    ...cum altfel s-ar putea controla prin dosarita populatii intregi de zombie analfabeti si talibanizati ?
   • -3 (15 voturi)    
    "pretenash" (Joi, 19 decembrie 2019, 12:19)

    if0014 [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

    Daca cineva imi manipuleaza copilul sa inceapa sa ia droguri, eu i-as infige fara remuscari o surubelnita in ochi. Ce zici, e ok asa pedeapsa pentru cineva care isi creaza o piata de desfacere a drogurilor prin manipulare / amenintare / santaj...?
    Consumul de iarba in randul adolescentilor creste sau scade probabilitatea de a incepe sa consume droguri de mare risc? Ai vreo opinie in sensul asta?
    Sau sa te intreb altfel: a nu fuma iarba reprezinta o mare pierdere, fizic, spiritual, intelectual sau cultural, pentru un adolescent? Intelegi unde bat, "pretenash" care nu e "omulet frustrat"?
    • +3 (7 voturi)    
     n-ai inteles nimic (Joi, 19 decembrie 2019, 14:35)

     ipsilon [utilizator] i-a raspuns lui if0014

     Nu m-am referit absolut deloc la traficanti, m-am referit strict la pedepsele pe care le viseaza madama asta fata de consumatori. Punct.
     Daca ma intrebi pe mine, sunt pentru legalizarea marijuanei, desi n-am fumat niciodata, si-am fost in Olanda de 2 ori.
     Educa-ti copiii si n-o sa ai probleme.
     • 0 (0 voturi)    
      legalizarea marihuanei (Vineri, 20 decembrie 2019, 11:52)

      Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui ipsilon

      si care ar fi motivul pentru care consideri oportuna legalizarea marihuanei?
   • -3 (15 voturi)    
    lasa ca stiu votantii lor (Joi, 19 decembrie 2019, 12:41)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

    cum se conduce o tara. Sunt plini de idei dupa o iarba buna.
   • 0 (0 voturi)    
    nu mai tarziu de saptamana trecuta (Vineri, 20 decembrie 2019, 11:45)

    Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui ipsilon

    nu mai tarziu de saptamana trecuta era o dezbatere la Moie Guran in emisiune despre cum trebuie/nu trebuie facute amenzile auto in functie de venitul faptuitorului. Motivul suprem era ca amenda trebuie sa fie prohibitiva, ca mijloc suprem de a lecui pe cineva sa comita vre-o contraventie.

    Interesant ca in legatura cu subiectul de fata, drogurile, brusc argumentul pedepsei nu mai e prohibitiv.

    Nu mai conteaza, or sa o dea afara pe fatuca asta, la fel de iute cum au dat-o si cealalta care a indraznit sa reclame nereguli cu semnaturie colectate pentru campanie.
  • +8 (30 voturi)    
   mergeti si *faceti trafic* in alte tari (Joi, 19 decembrie 2019, 10:47)

   georgebb [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Asta spune noua forma a legii, a crescut un pic pedespele pentru trafic, si a adaugat si etnobotanicele la substante nasoale.
   • -9 (19 voturi)    
    stai jos 4 (Joi, 19 decembrie 2019, 11:09)

    PisicaTurbata [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

    Pfai mah... tu trebuia sa ramani corijent pe clasa 4, daca atata capacitate de intelegere ai.

    Partea cea mai importanta, evident, ti-a scapat: incrimineaza si consumul.
    • +9 (13 voturi)    
     Tehnic vorbind, incrimineaza doar detinerea (Joi, 19 decembrie 2019, 11:56)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui PisicaTurbata

     Nu scrie nicaieri in lege ca este incriminat consumul. Daca te prinde ca tragi din tigara, esti doar consumator. Daca te prinde cu ea in buzunar...

     Problema este ca nu preai ai cum sa consumi fara sa detii. Si aici intervine dificultatea Agentiei Nationale Antidrog in combaterea comertului ilicit - daca toata lumea are voie sa umble cu drogurile in buzunar, ei cum mai prind traficantii? Credeti ca ala care vinde umbla cu kilogramul de praf la el?..
     • +8 (12 voturi)    
      pai (Joi, 19 decembrie 2019, 13:59)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      tot tehnic vorbind faci parnaie.ce dracu nu e clar.usereul asta se tot loveste singur cu barosul in ouo,ca alte legi nu au in cap.
      da-i putere unui frustrat i vei avea legi ca la nord coreeni sau ca pe timpul lui mao.
      cam asta e cu basinoasa asta,nu are treaba acasa si se tavalente in soarta si viata romanilor.
      • +1 (3 voturi)    
       pentru mine nu e clar deloc (Joi, 19 decembrie 2019, 15:14)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Point

       1. Pana acum era permis prin lege sa detii droguri si acum nu mai este?
       2. Voi chiar credeti ca judecatorii vor da pedepse cu executare unor tineri prinsi cu tigara in gura?..
       3. Te deranjeaza ca "basinoasa asta" militeaza impotriva traficului de droguri?.. Poti sa infiintezi impreuna cu doi prieteni "Partidul Etnobotanicilor" si, daca te voteaza cineva anul viitor, sa propui o noua lege.
       • +3 (5 voturi)    
        eu unul (Joi, 19 decembrie 2019, 16:13)

        Point [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        nu am pus si nici nu o sa pun botul.vb unui roaker ''bea frate o vodca'' insa cred ca marirea pedepselor nu-i sperie pe traficanti sau depenenti.nici unul nu prea mai are ceva de pierdut.
        daaaar marea mea problema e ca sunt alte legi care pot avea mai multa importanta.de ex violatorii talharii sau pedofilii,recuperarea pagubelor etc.
        dar deh,usereul vietii are alte prioritati.
        • +3 (3 voturi)    
         inteleg (Joi, 19 decembrie 2019, 20:36)

         pehash [utilizator] i-a raspuns lui Point

         deci marea ta problema e ca USR nu inlocuieste politia, nu prinde violatorii, talharii si pedofilii?..

         sau tu chiar crezi ca asta este singura initiativa legislatia a USR?.. tu chiar crezi ca USR decide ce proiecte de legi intra pe ordinea de zi?.. tu chiar crezi ca USR poate trece o lege prin parlament fara o majoritate de voturi (pe care nu o are)?
    • -1 (1 vot)    
     tu sa stai jos (Joi, 19 decembrie 2019, 21:12)

     Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui PisicaTurbata

     4 ani cu executare, daca nu pricepi :)
  • +5 (13 voturi)    
   ... (Joi, 19 decembrie 2019, 10:49)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Si nu uitati sa votati PSD, sigur vor reduce pedepsele.
  • +4 (22 voturi)    
   NU va drogati, violati! (Joi, 19 decembrie 2019, 10:54)

   mircea112 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Mesajul este orice pana la droguri, puteti sa violati, sa omorati, bah dar nu carecumva sa va drogati. Adica scapi mult mai iefin cu o crima sau viol decat cu un drog. Sunt curios pentru alcool cat o sa dea? 30-40 de ani
   • -11 (21 voturi)    
    Ai emis un imbecilism! (Joi, 19 decembrie 2019, 13:03)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

    "NU va drogati, violati!"
    ======================
    Ai emis un imbecilism cum numai un #rezist analfabet functional poate emite.
    • -7 (15 voturi)    
     Un neuron = 1#rezist: gandire binara ! (Joi, 19 decembrie 2019, 13:44)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Un neuron = 1#rezist: gandire binara !

     hahahaha, pana acum am luat doar minusuri de la #rezistii plusaci-minusaci.

     Le-am rupt neuronasul stingher care gandeste binar cand am sugerat ca ideea de a pune drogul si violul ca si caracteristici obligatorii ale fiintei umane
     ("ori drog ori viol" conform mesajului "NU va drogati, violati!")....
     ...reprezinta o imbecilitate emisa de unul cu un singur neuron care se aprinde sau se stinge, atat!

     Bravo baieti #rezist, ati sarit sa va aparati dreptul la un singur neuron, la gandire binara, "daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra"!

     Dar nu fiti sfiosi, doar trei minusuri pana in momentul scrierii prezentei postari nu va reprezinta; sunteti majoritari pe forumul asta, exprimati-va !
  • +1 (11 voturi)    
   bai gogule (Joi, 19 decembrie 2019, 12:08)

   pardalian [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   astia tocmai au facut ilegala insomnia... e ok, nu?
  • +3 (5 voturi)    
   sau iesiti in strada (Joi, 19 decembrie 2019, 15:37)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   dragi tefelisti!
  • +4 (4 voturi)    
   stai asa ca nu-i asa! (Joi, 19 decembrie 2019, 16:18)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   urmeaza mobilizarea fermei de trolli de catre ala de se urca imbracat doar in chiloti in metrou dupa ce fumeaza!
 • +6 (30 voturi)    
  Cum sa pierzi voturile (Joi, 19 decembrie 2019, 11:02)

  AdrianBorza [utilizator]

  Eu sunt prea batran sa ma apuc de droguri, asa ca legea imi e indiferenta, dar pariez ca USR o sa piarda masiv voturile tinerilor - nu ale celor care sunt fani droguri, ci ale celor care nu sunt fani ai masurilor imbecile. Se vede ca SUA dupa zeci de ani de esecuri - prohibitia, lupta impotriva drogurilor - incepe sa se calmeze, noi nu invatam nimic din experientele altora.
 • +5 (31 voturi)    
  ma uit la comentarii (Joi, 19 decembrie 2019, 11:04)

  rochiri [utilizator]

  ..si am impresia ca am ajuns o tara de drogati...incredibil...
  • 0 (20 voturi)    
   De acord (Joi, 19 decembrie 2019, 12:33)

   MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

   Asta e problema si nemultumirea romanilor, ca se incrimineaza mai tare drogurile!
 • 0 (24 voturi)    
  Nimănui nu i se pare ciudat (Joi, 19 decembrie 2019, 11:05)

  SKBjull [utilizator]

  Să primim sfaturi despre ingestia de substanțe de la o grasă, câtă vreme în lumea civilizată cauza numărul 1 de mortalitate ce poate fi prevenită este obezitatea?

  Poate dacă amfetaminele ar fi fost legale, ar fi avut cu ce să-și mai taie din pofta de mâncare.
 • +4 (22 voturi)    
  USR = Socialism (Joi, 19 decembrie 2019, 11:10)

  levierul [utilizator]

  pentru ca suntem orbiti de mizeria de politica romaneasca, nu putem sa vedem clar ca USR sunt Uniunea Socialista Romana
  • +4 (12 voturi)    
   USR reinvie URSS. Nu intentionat, din prostie. (Joi, 19 decembrie 2019, 13:48)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   USR reinvie URSS. Nu intentionat, ci din prostie. Atat poate neuronelul colectiv!

   Acum sunt doar cativa psihopati #rezistUSR prin Parlament .... si uite ce fac!
   Iti dai seama cum ar fi ca Parlamentul sa fie plin de astfel de binari analfabeti functionali?
 • +6 (28 voturi)    
  "progresism" (Joi, 19 decembrie 2019, 11:10)

  Ciprian1979c [utilizator]

  Nici măcar nu mai beau (de 3 ani), de altceva nici nu se pune problema, dar, HAI SICTIR(din tot sufletul)! Plăcută suedeza tuturor celor care au susținut legea asta! In lumea civilizată se încearcă legalizarea multor droguri, măcar dezincriminarea lor si voi! Hai sictir USR, sunteți la fel de „progresisti” precum patriarhul Daniel! O lege din asta poate nenoroci pe viață un copil care calca "strâmb" intr-o seara!
  • -4 (16 voturi)    
   Pai sa nu calce stramb intr-o seara (Joi, 19 decembrie 2019, 12:34)

   MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   Educatia joaca un rol mare
   • +4 (8 voturi)    
    da, asta asa e (Joi, 19 decembrie 2019, 14:37)

    ipsilon [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

    educatia e foarte importanta, daca stie ce e bine si ce e rau, nu calca stramb deloc.
 • +3 (23 voturi)    
  Bravo! (Joi, 19 decembrie 2019, 11:16)

  D_Poroineanu [utilizator]

  " În perioada de formare a discernământului..." tu propui " experiențe". După 70 de ani n-ar fi o problemă dar până atunci da.

  Legea e încă blândă cu acești nenorociți care pentru câțiva bănuți distrug vieți de oameni tineri.

  Numai părinte să nu fi și să-ți vezi copilul tras în capcană de acești non-oameni care sunt traficanții de droguri.
  In alte țări acești traficanți sunt omorâți. Nu cumva să mai procreeze.
  • -4 (18 voturi)    
   Dar, (Joi, 19 decembrie 2019, 12:24)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui D_Poroineanu

   ce te faci când chiar copilul tau ajunge "traficant"? Adica, duce si el, la un party, 2 grame de iarba, intr o singura seara, ca, deh, sa para mai cool(că toti am avut 17-18 ani)?! Vrei sa ia 10-15 ani de pârnaie ca a distribuit un rahat de iarba, care e o gluma proasta, e softcore, pe langa un 1 l de vodca?!
 • +3 (17 voturi)    
  Deci USR e un partid de drogati? (Joi, 19 decembrie 2019, 11:17)

  Lok [utilizator]

  Mi se parea o insulta cand spunea lumea asta, dar cand ma uit prin comentarii raman uimit.
 • +13 (17 voturi)    
  majorarea pedepselor (Joi, 19 decembrie 2019, 11:18)

  liviu_ [utilizator]

  pentru traficanti e ok.
  pedepsele pentru consum sunt problema!
  • +2 (4 voturi)    
   Dar este de acord ca trebuie diferentiat. (Joi, 19 decembrie 2019, 14:02)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   La ce cantitate e una sau alta? Asta e problema. Zi tu un gramaj!
 • -1 (9 voturi)    
  poti sa pui pedepse si de 100 de ani (Joi, 19 decembrie 2019, 11:19)

  Stefan534324 [utilizator]

  daca nu se aplica, sunt doar niste cuvinte pe o hartie. Daca s-ar aplica pedepsele care sunt acum in lege, macar la jumatate, si tot am avea o tara mult mai buna.
 • +4 (24 voturi)    
  bagati tineretu la puscarie (Joi, 19 decembrie 2019, 11:38)

  buniculnicolae [utilizator]

  ca si asa la scoala e prafete.
  viitor stralucit are tara.
  ai un copil de 15-20 ani are un moment de ratacire si-l bagati la "facultate" sa se pregateasca si mai bine pentru viitor. aoleo ce bine ca m am tirat:)
 • -2 (12 voturi)    
  Wow... (Joi, 19 decembrie 2019, 12:33)

  Incomod3 [utilizator]

  astia s0-au impuscat votantii fideli, care-s cei mai mari consumatori :) :) :) de-aia s-a scandalizat tineretul tefe... userist asa.
 • +1 (13 voturi)    
  o tara de drogati (Joi, 19 decembrie 2019, 13:12)

  Stefan534324 [utilizator]

  daca mergi la mare si in general prin toate cluburile, tinerii se drogheaza in draci. Astia ar trebui luati si pusi la munca, au prea mult timp liber. Sa se instituie armata obligatorie.
  • 0 (8 voturi)    
   nuuu (Joi, 19 decembrie 2019, 14:48)

   ipsilon [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   in principal, e o tara de prosti, asa ca tine
  • 0 (2 voturi)    
   Mi-aduci aminte de dubele (Vineri, 20 decembrie 2019, 7:55)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   militiei lui Ceausescu ce ne astepau la poarta Filologiei din Cluj in anii 60 in care agenti in civil ne imbarcau fortat si ne duceau la tuns.
   Deviza acelor ani de revolutii frumoase in Vest era,"E interzis sa interzici", dar se pare ca filozofia aia n-a ajuns niciodata in Balcani si pe toti va bantuie nostalgia unui alt dement care "sa-i puna la punct pe huligani", "sa puna biciul pe ei" sau "sa-i lecuiasca de libertatea prost inteleasa", toate citate din manualul terorii politice a vremilor de mult apuse.
 • -4 (6 voturi)    
  fake news (Joi, 19 decembrie 2019, 13:16)

  robyzs [utilizator]

  criticile au aparut după ce presa a răstălmăcit legea, orice pentru trafic
 • +2 (6 voturi)    
  Foarte bine (Joi, 19 decembrie 2019, 13:21)

  Imax [utilizator]

  Si asa avem prea multi alcolici!!!
 • +7 (11 voturi)    
  O comparatie (Joi, 19 decembrie 2019, 13:40)

  Dragoș Munteanu [anonim]

  Art 218 Violul | Codul Penal: Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

  Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

  Cum vi se pare? Deasemenea nu se spune nimic despre cantitati (foarte important) si lasa totul in seama judecatorului. Legi facute la intamplare, justitia e pe butuci!
  • 0 (2 voturi)    
   Este OK (Vineri, 20 decembrie 2019, 11:45)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Dragoș Munteanu

   Violul poate fi o chestiune de moment, un instinct animalic, dar nu este ceva organizat, planificat, industrializat. Aaa, cei care o fac planificat si recidiveaza, sa fie castrati plus puscarie cat cuprinde.

   Pe de alta parte, Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea... de droguri este o activitate ilegala planificata, premeditata, executata de un grup de infractori si care genereaza in mod automat un lant de alte ilegalitati(coruptie, spalare de bani, etc), deci prezinta un pericol social IMENS, caci afecteaza mult mai multe persoane iar cu banii obtinuti se finanteaza de obicei alte activitati ilegale(trafic de persoane sau de arme, prostitutie, etc)

   Astea fiind zise, pedepsele pentru cultivarea, producerea... de droguri mi se par chiar mici, foarte mici.
   Daca homosexual te nasti(cel putin o parte dintre ei), drogat este alegerea ta sa fii, asuma-ti-o, deci! Nu poza in victima! Poti face inchisoare si munci acolo macar sa-ti platesti tratamentul.
   • -1 (1 vot)    
    Du-te si lasa-ne! (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:22)

    dandantheman [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

    Normal ca ai viziunea asta, ca esti un barbat cu risc de viol zero la varsta asta. Daca erai agresat/molestat in copilarie spre exemplu, sau daca erai o tanara facuta posta pe la nu stiu ce discoteca de "flacaii" satului, nu mai aveai parerea asta.

    Legat de violuri/agresori, in primul si in primul rand ar trebuie creat cu maxima urgenta un registru al tuturor violatorilor, pus pe net, obligati sa bata din usa in usa la toti vecinii daca vor sa se mute intr-un alt loc, asa cum se face in tari civilizate. In momentul de fata, descurajarea violatorilor de legislatie tinde spre zero, sau poate fi numita chiar incurajare daca ne uitam la rezultatul unor cazuri.
 • +1 (7 voturi)    
  Reactia generala... (Joi, 19 decembrie 2019, 14:37)

  Gigi Kent [utilizator]

  Reactia general negativa m-a surprins in prima faza.

  Inteleg insa ca e o tema de maxim interes pentru ca … exista multi care trag pe nas?

  Adica e simpatic faptul ca astia de la USR lovesc fix in cei care ii voteaza. Adica in publicul tanar care e pe "culareala". Pe "sa tragem un joint...".

  Pe de alta parte niste ore regulate de informare in scoli pe aceste teme, dar si pe altele (de exemplu boli cu transmitere sexuala, violenta samd), nu ar strica. Sunt toate parte din societatea noastra actuala iar cine nu e informat risca sa devina mai usor o victima.
  • -3 (7 voturi)    
   stii tu (Joi, 19 decembrie 2019, 14:51)

   ipsilon [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   ca nu se fac? ai sa fii surprins de cate stiu adolescentii de azi. Mult mai mult decat tine la varsta lor, cand te impiedicai in sireturi si calcai pe proprii tai muci
   • -1 (3 voturi)    
    Eh, 46% sunt precum cainele meu: (Joi, 19 decembrie 2019, 15:23)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

    "....ai sa fii surprins de cate stiu adolescentii de azi."

    ============================

    Conform PISA si ministresei #rezist a educatiei, 46% sunt precum cainele meu: au o privire inteligenta (stiu), da' nu pot sa se exprime!
    • +3 (3 voturi)    
     nu stiu (Joi, 19 decembrie 2019, 17:22)

     Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     unde vezi tu privirea aia inteligenta, ca mie mi se pare usor aburita...
   • +2 (4 voturi)    
    Nu e vorba de a sti... (Joi, 19 decembrie 2019, 16:03)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

    Nu e vorba ca stiu doar patea "cool". Intrebarea e daca stiu si consecintele. Nu o sa le spuna niciodata un dealer ca pot deveni dependenti, distruge vietile lor si ale familiilor lor sau chiar muri. Dealerii le vor spune ca se vor simti foarte bine si cam atat.

    La fel cum vor afla de la un coleg bine intentionat ce bine e sa faci sex fara prezervativ ...
   • 0 (2 voturi)    
    problema e (Joi, 19 decembrie 2019, 17:24)

    Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

    ca voi astia, nici mucii nu stiti sa vii suflati, ii inghititi impreuna cu rahatul pe care vi-l servesc idolii vostrii... :)
  • +1 (7 voturi)    
   Daca tot ai ideii putine si fixe (Joi, 19 decembrie 2019, 15:14)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Poate o sa ai norocul de un pacient cu cancer acasa. Si de ce nu sa fie gradu 1. Sa fi in situati sa nu stii cum sa i faci ce mai are de trait mai usor. Si de ce nu sa te lovesti de empatia celor din sistemul medical de la noi.
   • +1 (7 voturi)    
    Am inteles (Joi, 19 decembrie 2019, 16:11)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    Inteleg ca vrei sa tragi pe nas in mod legal si dai vina pe bolnavii de cancer.
 • +1 (9 voturi)    
  pentru referinta (Joi, 19 decembrie 2019, 14:59)

  ipsilon [utilizator]

  https://www.libertatea.ro/stiri/cum-este-tratat-consumul-de-canabis-toata-lumea-2421996

  Romania, de departe cea mai "tare" tara din Europa, da' ce zic eu, din lume, are propriiile ei criterii, foarte dure!
  Numa' la biserica toata lumea, atat!
  Te umfla rasu'-plansu' cand vezi in ce Ev Mediu suntem inca ...
  • +1 (5 voturi)    
   Asa-i, e o tara de talibani, da' nu-i frumos... (Joi, 19 decembrie 2019, 15:26)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

   "Te umfla rasu'-plansu' cand vezi in ce Ev Mediu suntem inca ..."
   ===========================

   Asa-i, e o tara de talibani, da' nu-i frumos sa vezi cum talibanii mononeuronali se cotonogesc intre ei?
  • +1 (7 voturi)    
   tefelisii (Joi, 19 decembrie 2019, 15:43)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

   s-au naravit in piata si acum cand li s-a luat motivatia ,protesteaza!
   • -1 (5 voturi)    
    tu esti, dom' Mirel ?? (Joi, 19 decembrie 2019, 16:50)

    ipsilon [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    ... Hajime!
    • +2 (4 voturi)    
     nasol! (Joi, 19 decembrie 2019, 17:51)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

     ai ramas fara doza?
     incearca cu o fata, vorba reclamei!
     sau nu esti in stare?
 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 decembrie 2019, 19:20)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  destine ratate.. (Vineri, 20 decembrie 2019, 10:04)

  sareta [utilizator]

  Despre destinele ratate ale tinerilor romani era cazul sa faca obiectul unei Legi si Interzicerea TOTALA a puzderiei de sali de jocuri de noroc,cazinouri si case de amanet .De la acestea porneste si ”disponibilitatea ” pentru trafic si consum al drogurilor ....Despre ce analfabetism mai vorbim ?
 • 0 (0 voturi)    
  Așa o fi (Vineri, 20 decembrie 2019, 11:23)

  mopsu [utilizator]

  dar era minunată o lege de confiscare a averilor jefuitorilor, a celor care nu pot justifica imensele averi, care ne scuipă în față cu purtarea lor nesimțita .....Apoi anularea și supraimpozitarea pensiilor nedemne....Apoi interzicerea uciderii fondului silvic.. Si apoi restul....
 • 0 (0 voturi)    
  Dar taierea mainilor? (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:16)

  dandantheman [utilizator]

  Pe cand?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by