Președintele Klaus Iohannis a promulgat abrogarea legii recursului compensatoriu, informează un comunicat transmis de Cotroceni.

IohannisFoto: Presidency.ro

Astfel, șeful statului a semnat ”decretul privind promulgarea Legii de abrogare a Legii nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, de modificare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (PL-x 281/18.06.2019)”.

Aproape 23.000 de deținuți au fost eliberați din penitenciare în baza recursului compensatoriu începând din octombrie 2017, de când a intrat în vigoare legea, și până pe 3 decembrie, potrivit unei situații transmise de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) la solicitarea HotNews.ro. Peste 2.300 dintre deținuții eliberați au revenit în penitenciar.

Potrivit Administraţiei Naţională a Penitenciarelor (ANP), începând din 19 octombrie 2017, de la intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu, și până marți, 3 decembrie, au fost eliberați prin recurs compensatoriu 22.939 de deținuți.

  • "De la data de 19.10.2017 până la data de 03.12.2019, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost înregistrate 22.939 liberări, dintre care 4.060 liberări la expirarea duratei pedepsei în termen (n.r. - la termen după deducerea zilelor compensate prin recurs) şi 18.879 liberări condiţionate. În perioada anterior menţionată, din totalul liberărilor, au fost înregistrate 2.335 reveniri în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor", a transmis ANP.

Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că nu toţi cei care au revenit în penitenciar au săvârşit noi fapte penale: "Menţionăm că nu toate cele 2.335 reveniri au fost persoane care au săvârşit fapte de natură penală în perioada postdetenţie, o parte dintre acestea având pe rolul instanţelor de judecată şi alte cauze penale, în diferite stadii de instrumentare, la momentul punerii în libertate".

Proiectul de lege al PNL privind abrogarea legii recursului compensatoriu, care a scos din penitenciare înainte de termen peste 21.000 de deținuți, a fost votat pe 4 decembrie de Camera Deputaților.

Proiectul legislativ, inițiat de liberali în luna februarie, a fost discutat pe repede înainte și a fost avizat în comisia juridică după ce Guvernul Orban a anunțat că își va asuma răspunderea pe această lege.